Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.04.2023 16:01 - © Защо социалистическата естрадна песен е вечна
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 4395 Коментари: 12 Гласове:
3

Последна промяна: 30.04.2023 17:27

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
30.04.2023г.

image
     Тридесет и три години след продажбата на реалния социализъм от буржоата с партиен билет, социалистическите естрадни песни продължават да се излъчват по Българската национална телевизия.
В четвъртък от 21:00 часа БНТ излъчва предаването "Музика безкрай".
"Музика безкрай" стартира на 22 септември (четвъртък) в ефира на обществената телевизия. Всеки четвъртък от 21:00 часа зрителите ще могат да се насладят на любими български поп и рок звезди, които ще изпеят най–големите си хитове, превърнали се в песни–легенди.
"Музика безкрай" е модерен и зареждащ телевизионен формат, в който зрителите ще видят и чуят песните, спечелили сърцата на поколения българи. Хитовите и незабравими музикални предложения ще бъдат поднесени от вечния и очарователен Богдан Томов, а едни от най–големите звезди на българската музикална сцена ще гостуват в студиото" се казва в представянето на предаването на сайта на телевизията.
Разглеждаме отделните издания :
– 27.04.2023 Мая Нешкова и Христо Кидиков в "Музика безкрай";
– 20.04.2023 Станислав Сланев – Стенли в "Музика безкрай";
– 04.01.2023 "Музика безкрай" – специален сборен брой (2 част), в който слушаме Мими Иванова с група "Старт", Богдан Томов, Елвира Георгиева, Росица Кирилова, Кичка Бодурова, Трамвай № 5, Росица Борджиева, Панайот Панайотов;
– 03.01.2023 "Музика безкрай" – специален сборен брой, в който слушаме Кичка Бодурова, Трамвай № 5, Елвира Георгиева, Росица Кирилова, Милена Славова, Мими Иванова с група "Старт", Росица Борджиева;
– 29.12.2022 "Музика безкрай" – специален брой, в който слушаме Мими Иванова с група "Старт", Панайот Панайотов, Милена, Росица Кирилова, Елвира Георгиева, Трамвай № 5;
– 22.12.2022 Кичка Бодурова в "Музика безкрай";
– 27.10.2022 Росица Борджиева и Елвира Георгиева в "Музика безкрай";
– 20.10.2022 Мими Иванова и Развигор Попов в "Музика безкрай";
– 13.10.2022 Роси Кирилова в "Музика безкрай";
– 29.09.2022 Панайот Панайотов и Трамвай № 5 в "Музика безкрай";
– 10.03.2022 "Музика безкрай" с Нели Рангелова;
– 01.01.2022 Нова година с "Музика безкрай" – продължението, където слушаме Васил Найденов с "Телефонна любов", Йорданка Христова, Орлин Горанов и Тони Димитрова, Йордан Караджов, дует "Ритон", Маргарита Хранова, братя Аргирови, Силвия Кацарова, дует "Шик" и Ева Найденова, Етиен Леви, Георги Христов;
– 31.12.2021 Нова година с "Музика безкрай", където слушаме дует "Ритон", Йорданка Христова, Богдана Карадочева, Орлин Горанов, Георги Христов, Петя Буюклиева, братя Аргирови, Тоника СВ, Кристина Димитрова, Йордан Караджов;
– 15.12.2021 Йорданка Христова в "Музика безкрай";
– 01.12.2021 Група "Сигнал" в "Музика безкрай";
– 10.11.2021 "Диана Експрес" и Фактор в „Музика безкрай";
– 03.11.2021 Група "Акага" и любимите песни от 60–те години на ХХ век до днес;
– 21.10.2021 Маргарита Хранова гостува в "Музика безкрай";
– 20.10.2021 Братя Аргирови в "Музика безкрай";
– 29.09.2021 Мими Николова, дует "Шик" и група "Тангра" в "Музика безкрай";
– 06.10.2021 Силвия Кацарова в "Музика безкрай";
– 22.09.2021 Орлин Горанов гостува в "Музика безкрай".
Е, впечатляващо присъствие на социалистическите естрадни певци и социалистическата естрадна музика в програмата и ефира на Българската национална телевизия.
Отделно БНТ е излъчвала самостоятелни концерти на Йорданка Христова, Лили Иванова, Кичка Бодурова, Петя Буюклиева, Михаил Белчев, Тоника СВ, Васил Найденов, Орлин Горанов и Кристина Димитрова …
Няма Празничен концерт "Българската Коледа", на който да не е изпята песента на Емил Димитров по текст на Иля Велчев "Ако си дал".
Лицемерната и фалшива буржоазна филантропия днес, не може да замени грижата на държавата и обществото за инвалидите, сираците, болните при социализма.


Слушали ли са днешните ученици? :

Мила ваканция, пазя те, имам те
в спомени, бухнали като лоза.
Пазя те в своя хербарий на зимата
като замръзнала малка сълза!
Ако не са слушали, емоционално много са пропуснали.

Избухваме ли днес с Петя Буюклиева и? :

Пролет, пролет, пролет, пролет,
с момичешки устни, с момчешки ръце.
Пролет, пролет, пролет, пролет,
в косите ни блика, в кръвта ни тече …

Има ли празненство на рожден ден без Мая Нешкова? и
За приятелите наши
нека вдигнем тежки чаши
и отпием глътка вино.
Нека зло да ни забрави,
да сме живи, да сме здрави
и живеем сто години.

Нашата младост си отиде "преметнала сак, в стари джинси обута до крайпътния знак. С ръка неизменно в безпаричния джоб … но с горда глава, с уста си подсвирква, не поглежда назад, не и пука от нищо пред смълчания свят".
За "Бургаските вечери" мога да кажа, че на морския бряг за пръв път замръкнах през месец август 1996–та година. Тогава за четвърти път ми "замириса на море" и за 1–ви вечерно време.
А "детският спомен жив" винаги ще лети в съзнанието ми за да ме "връща отново в онзи чуден свят", когато "вървях един следобед, без цел и посока".
Кой, жена или мъж, не е горял в "Огън от любов – най–щастливият пожар"?

Вълнуваме ли се днес, какво духовно "Наследство" оставяме на идващите поколения?
За социалистическото обществено материално наследство е ясно – то се разруши и руши – пътища, железница, сгради, паметници, заводи, язовири, електроцентрали –ПАВЕЦ "Чаира".
Социалистическата естрадна песен е вечна, защото е качествена. Тя е чисто българска и близка до душевността на българите. Социалистическите естрадни певци пееха пред родната публика само на български. Единствено на Йорданка Христова  беше разрешено и позволено да пее на "кубински". Социалистическата естрадна песен е сътворена в обстановка на  дружески обществени отношения. Творена е от талантливи творци с некомерсиална цел.

Великата и мъдра Йорданка Христова (Жената институция) пред Любенов каза : "Аз за разлика от тези приказки "прозрачност", "промени" … има думи, които вече девалвираха – и демокрация и другар … в България ние сме царе да изопачаваме смисъла на думите. Вече ми писна от тази прозрачност  … Но когато ти отговаряш за толкова много хора, не може просто ей така да мяташ приказки и какво ли не … Всички искат промени – положителни … Но ние от триисе години се променяме. И все политически, из основи, все гоним злото и какво ли не … Не всеки може да управлява. Има прекрасни оратори. Има изключителни сладури, които могат да ви завартът акъла.  Но те стават за друго, а не за управление … Виждам, че всички мои колеги написаха сума ти песни, а да не говорим пък и за книги. Какво биографии, какво нещо се издаде, всеки пише. Ама нека пишат. В края на краищата, защо не? … Аз фактически, тези песни, които споменаваш, които вървят с мен в годините, те са на големи майстори – на Митко Вълчев, на Йожи Цанков, който тая година, "Песен моя, обич моя", сто и десет години, той между другото е набор на татко … Така че, те са ми поверили тая песен, ако не бяха те, може би нямаше да оставя и тези следи, тези капчици в пространството, тези прекрасни песни … Феномен на стойностна музика … Да си добър не е скъпо. Най–лесно е да бъдеш добър … Когато не мислиш само за себе си, без да искаш ще станеш добър … Защото хората напоследък извадиха на показ всички негативни емоции, всичко негативно излезе : агресия, злоба. Просто аз се чудя на това, което ни заобикаля. Страшно нещо е! … Народът се мъчи, но е мъдър народа. Народът не би трябвало да не се хваща на разни такива приказки, а да гледа делата. Това е най–важно (Ех, Дано! Народът гледа делата им и се отвращава) … Тази фукла! (казва за себе си) … (Любенов цитира зрител : "Колкото по–остарява, по– хубава става". Това сме го установили и ние с жена ми) …
Напоследък си имам един девиз : "Животът е движение, движението е живот!", завършва тя.
image 
         

Снахата на комунистическия функционер Григор Стоичков Йорданка Христова, един път каза по телевизията за нейна снимка от 60–те години : "Вижте само, каква прическа съм имала. И не мислете, че при социализма сме ходили само с докови дрехи"

Като камък на шия,
като белег от нож,
като черна шамия,
като стар меден грош
все те нося по мене,
нищо, че ми тежиш,
от глава до колене
нищо, че ме болиш!
Като знак за магия,
като биле за жар,
като люта ракия,
като бял хвърлен зар
все те нося по мене,
нищо, че ми тежиш,
от глава до колене
нищо, че ме болиш!

image

Йорданка Христова не е изхвърлила роклята, с която изпя "Песен моя, обич моя", пише вестник 24 часа

https://bnt.bg/news/muzika-bezkrai-297914news.html
https://bnt.bg/news/edna-muzikalna-diva-v-studioto-na-bnt-nepovtorimata-yordanka-hristova-v300816-296906news.html
https://bnt.bg/bg/a/spetsialno-jordanka-hristova-v-studioto
https://www.24chasa.bg/spravochnik/article/1382419








Гласувай:
3


Вълнообразно


1. mt46 - ...
30.04.2023 19:41
Това са вечни, незаменими песни... Сега на мода са чалгата и рапът – културно падение...
цитирай
2. kvg55 - До 1. mt46
30.04.2023 19:53
Да, ти като поет и писател можеш професионално да прецениш и оцениш текстовете на тези песни.
И социалистическият поп фолк – Мустафа Чаушев, Тони Дачева и Хисарския поп беше добър.
А рапът не го приемам за музика.
цитирай
3. vencivaleri1951 - Чудесен постинг!!!
30.04.2023 20:15
Браво, не може да се коментира-няма неказана или излишна дума
Не само с естрадата е така за съжаление Ами операта ни. какви трупи имаше в страната
Докарахме се циркът да продуцира и представя опера/ Палячи на старозагорската трупа в цирк Балкански/ Опера в шапито-палатка сиреч И трупата на заралии се навива, защото средно на представление миналата година са имали малко над 30 души.
Ще почнат да представят арии в паузите , заедно с клоуните
"Ако си дал"-гочетата ли да разберат тази песен
цитирай
4. kvg55 - До 3. vencivaleri1951
30.04.2023 20:44
Благодаря за похвалата.
Така е, след като и телевизията го признава.
Сега театърът е в разцвет. Актьорите са окупирали телевизиите – водещи, гости, навсякъде са.
На последната театрална постановка, на която ходих, беше такова викане, че от тогава не съм стъпил в театъра.
цитирай
5. planinitenabulgaria - И бать Венцо има нещо вечно,
30.04.2023 21:05
но няма да го осветлявам. Другите мъже пият билки за ерекция, той пие други с точно обратното въздействие...
цитирай
6. krumbelosvet - Бе КВГ,
30.04.2023 21:49
Ква продажба, кви буржоа, къв билет партиен?
БЕРЛИНСКАТА СТЕНА ПАДНА бе, КВГ, т. е. падна СССР, Варшавския Договор и Европейският Соц.
САЩ, С А Щ победиха в Студената Война и всичко тръгна по ТЕХНИЯ план бе, КВГ. Кви са тия СЕДЕСРАЛСКИ думи от тебе?
цитирай
7. kvg55 - До 5. planinitenabulgaria
30.04.2023 22:21
Бае Коста,
пак си се обсесирал по vencivaleri1951.
Твоят разльоан задник, а и който и да било гъз, не е за неговия кур.
цитирай
8. kvg55 - До 6. krumbelosvet
30.04.2023 22:30
Какъв план бе, krumbelosvet–е. Никакъв конкретен план не са имали Съединените щати. Всичко стана отвътре. Планът ние си го наложихме. Теб могат ли да те накарат да се изсереш пред НДК–то. А нашите партийни водачи се изсраха на социализма. Даже влязоха в черкова да търсят опрощение. Просто не излъчихме българския Лукашенко.
Защо не наложиха план на Китай, Беларус, Виетнам, Куба, Сърбия. Плещеш глупости.
Сега на унгарците не могат да им наложат план.
цитирай
9. leonleonovpom2 - Вечна е Краси, защото не е заразена ...
01.05.2023 00:11
Вечна е Краси, защото не е заразена от Евроатлантическите ценности още!
Те са с накъсан ритъм и песента не е гладка! А ритъмът е такъв, защото таман започнеш да възпяваш някоя от тях, хоп и друга се появява! А не можеш да се правиш на ампи, да не я забележиш и отиде коня в ряката!Най- добре е певците да са двама, единият, докато пее за едната, другият вече да е подхванал другата!
Е, това му е кофтито, на соца и доброто за песните- нямаше ги тези ценности! Да накъсват ритъма!
цитирай
10. kvg55 - До 9. leonleonovpom2
01.05.2023 08:38
Така е, така е.
Нали музиката и песните отразяват културните ценности на обществото.
цитирай
11. nedovolen - Българската естрадна песен е са...
01.05.2023 13:15
Българската естрадна песен е сакрална и легендарна.
Просълзих се на "Ако си дал", на бате Емо.
:)))
цитирай
12. kvg55 - До 11. nedovolen
02.05.2023 12:27
Просълзил си се, казваш?!
И при мен е така. И не само на тази песен.
Някакво старческо вдетиняване ще да е?
цитирай
13. kvg55 - Благодарности!
06.05.2023 17:42
Благодаря на всички коментирали!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5963641
Постинги: 2840
Коментари: 26156
Гласове: 34455
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930