Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.12.2022 08:01 - © Труд и отдих при социализма – сивота и скука
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 2310 Коментари: 8 Гласове:
9

Последна промяна: 18.12.2022 08:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

     Има хора, които тридесет и три години борят, разобличават, осмиват живота при реалния социализъм в България. Не се умориха да плюят със злобно хихикане и сарказъм.
Един такъв борец срещу тоталитаризма е Георги Ангелов, преводач, журналист, водещ на предаването История.БГ по БНТ–то. Същият е живял само 29 години при социализма, но му личи, че много е страдал и не е могъл да се самообразова. И сега с удоволствие си отмъщава.
На 12–ти в История.БГ се разглежда темата "Труд и отдих – всекидневният социализъм".
"Социалистическото всекидневие показва неспособността на комунистическия режим да разрешава проблемите предизвикани от прилагането на неговия собствен утопичен проект.  Грубата и постоянна намеса на властта в различни аспекти от всекидневието на българските граждани, едновременно служи като средство за политически контрол и мобилизира населението за целите на режима. Високата цена, която всеки трябва да плати при отклонение от често произволните социалистически норми, създава усещане за постоянно напрежение у гражданите и разрушава доверието в обществото.
Безработни нямаше, никой не работеше. Никой не работеше – плановете преизпълнени. Плановете преизпълнени – магазините празни. Магазините празни – в къщи всичко си имаше. В къщи всичко си имаше – всички недоволни. Всички недоволни – всички гласуват "За", започва със саркастично описание на мрачния социалистически живот предаването.
"Една от целите, които си поставя комунистическата власт, тя ликвидира онази несправедливост от класовото общество и онзи бич, какъвто е примерно безработицата. Изведнъж безработица няма, има едни безумни предприятия, в които много хора работят, много често обаче, не знаейки какво точно работят и какво правят", говори водещият.
Ех, Ангелов, Ангелов! Не знаеш, че Бил Клинтън е казал : "Икономиката, глупако!".
Не знаеш още, че тези създадени от неработещите българи "безумни предприятия", колко хляб и пасти дадоха на Иван Костов, Александър Божков и управляващата партия Съюз на демократичните сили по време на премиерстването костово. И не само на тях, и не само тогава. И на Симеон Борисов, и на Бойко Борисов и хранениците им.
А зловещите "цели на режима", както прозвуча в началото, са посочени в документите от конгресите и пленумите на Българската комунистическа партия.
Всекидневието на гражданите било "сред най–строго пазените държавни тайни на социализма", известява участникът Георги Господинов.
"Имаше много, много хора бяха уплашени от масови мероприятия като събрания, кръжоци и така нататък, всякакви форми измисляха тогава …", вмята Ангелов.
Доводите за отричането на социализма могат да се приемат, само при сравнение със заместника на социализма – реставрираният у нас капитализъм. А тези доводи в по–голямата си част не издържат и издишат.
При социализма, особено в началото, свободното време е "много добре контролирано" – чрез "кръжоци за марксистко–ленинска просвета, ОФ–събрания, всякакви почини, съботници".
Сега свободно време имат безработните и пенсионерите. Работещите не чак толкова.
"Имаше и шамарена фабрика", изтъква Господинов. Да имаше. Но нямаше наркомания и масова престъпност, в частност детска, драги. Кое е по–важно?
"Щото тоталитарните общества много обичат да се занимават с най–слабите си членове, това са децата, по онова време", дървенофилософства Господинов и изтърсва : "Грижата за детето е пропаганден лозунг" [при социализма разбира се].
Да, да! И ликвидирането на детските болести дифтерит, рахит, шарки, туберкулоза, всичко това е "пропаганден лозунг". И детските ясли, и детските градини, и пионерските лагери. Ех!
Водещият дава думата на присъстващите ученици от Първа английска гимназия и първото момче от тях с въпроса си им разката фамилиите : "Сега, когато държавата не се занимава със свободното време на младежта и въобще на младите хора, смятате ли, че младежта са по–умни, по–здрави и по можещи или се наблюдава някакъв регрес, особено във функционалната неграмотност, смятате ле че сега са по функционално грамотни хората с тази нова програма, с новата методика на образование?".
Стана неловко, дърдорковците се заобръщаха назад да видят младия нахалник
image

"Аз не мисля, че държавата би трябвало да се занимава, тя би трябвало да предоставя, да дава възможност, а не да се занимава. Когато държавата се занимава, повярвайте ми, става много страшно. Хи, хи, хи!", незабавно изстрелва отговор водещият Ангелов и се захилва идиотски.
Да де, да де! Днес, когато обществото и държавата не се занимават с образованието и социалното възпитание на децата и юношите, с тях се занимават соросоидните НПО–та, пласьорите на дрога, педофилите, сутеньорите и прочие детелюбци.
Допустимо е, когато един архивар говори за труда, да говори глупости :
"Тука можем да говорим и за национализация на труда. Затова, защото труда съставлява важна идеологическа ценност, ако той обаче е труд в полза на обществото, на държавата. Но не и ако е труд в частна полза. Така че всъщност, национализирайки собствеността, режимът предприема и една мащабна национализация на труда. Така щото всъщност трудещите се, всъщност се превръщат в държавни надничари".    
Трудът не е предмет, той е функция на работната сила, трудът е целенасочен процес на съчетаване на работната сила с предмета на труда чрез средството на труда. Предметът и средството на труда могат да се национализират, но трудът винаги си остава индивидуална способност. Освен това всеки труд положен в обществени условия е обществен. А капитализмът и социализмът са развити човешки общества, "труд в частна полза" е трудът на Робинзон, преди да се събере с Петкан, когато не живее в общество.
Притежаването на най–високата университетска и академична–институционална титла и степен професор, също не изключва способността да говориш глупости :
"По един особен начин всички хора в социалистическото общество задлъжняват на труда. Винаги труда трябва да се мисли в особен тип категории … Цялото да кажем стахановско, ударническо и прочие движения, чиято идея е да ускорят развитието, да ускорят живота, да живееш в следваща и следваща петилетка, всъщност тяхната идея е през труда да сбъднат утопия. Тоест, особеното умесване на реален труд, идеология, но през утопията, трудът отново става идеология. Тоест, важно е да се произвежда, но да се произвежда, да се произве … , трудовите хора да бъдат произведени, колкото е възможно повече трудови хора".       
"Колкото и да ни се искаше да бъдем шарени, да бъдем инакомислещи, рано или късно някой много умело ни придърпваше отново в онази сивота, отново в онази скука, от която като че ли нямаше измъкване", казва водещият Ангелов. Другите бърборковци в студиото бърборят за  "национализация на свободното време", за "едно обсебване на всекидневния живот от страна на комунистическия режим, въвличането в негови мероприятия на огромна част от българския народ, тоест изземването изобщо на частното пространство и частното време за нуждите на идеологията и на режима", тоест пълно обсебване на гражданите от системата.
А кога човек скучае? Когато има свободно време и липса на интереси и занимания. Когато човек е зает с някаква дейност, той не скучае. И понеже в социалистическа България гражданите нямат свободно време и въобще животът е "сивота" и "скука", те скучаят по време на работа, по време на сън, по време на хранене, на събрание и любовни интимности.
Никой от бърборковците в студиото не спомена посещавали ли са социалистическите граждани индивидуално футболни мачове и други спортни събития, концерти, театрални постановки (посещавани са само колективно и то на пропагандни пиеси, казва професорът), филми, художествени галерии, ведомствени банкети, чели ли са книги, гледали ли са телевизия, участвали ли са в туристическото движение и художествената самодейност.
Имали ли са свободно време за лечение в болница или санаториум, или почивка.
От предаването останах с впечатление, че не са посещавали и въобще не са имали свободно време. Дори миенето в пионерските лагери беше колективно – на дълги корита с ред чешми.
И на водещият Ангелов му личи, че е нямал свободно време – липсва му обща култура (не знае знаменитата фраза на Бил Клинтън за икономиката) и елементарно възпитание.
А аз пък в основното училище бях задължен да пея в хора, макар да не мога да пея, както се установи в казармата и по–късно на една сватба и един банкет, когато ми изключиха микрофона. Но трябва да уточня, че пея публично, само когато съм пиян и по задължение.
Така че, каквото и да си говорим, бърборковците в студиото са страдали много по–малко от мен в тоталитарното социалистическо общество, защото са родени по–късно от мен, и затова разсъжденията им са от далече за същественото при социализма до откровени глупости.
image
А какво ли изразяват тези детски усмивки на учениците от
Първа английска гимназия?

https://bnt.bg/news/trud-i-otdih-vsekidnevniyat-socializam-312725news.html




Гласувай:
9



1. nedovolen - Този хабер си няма за на дядо си Митя ...
18.12.2022 08:41
Този хабер си няма за на дядо си Митя за пушката, или сее откровени лъжи.
Да прочете ПОКЪРТИТЕЛНА РЕЧ на Т.Ж. от оне свет, да разбере.
:)))
цитирай
2. leonleonovpom2 - Здравей, Краси!
18.12.2022 13:40
Има мното такива келепири сега, като него! Той не е по -различен от тях!
Че е опортюнист и от дрон се вижда!

Аз съм сигурен ,че в Българско предприятие не е стъпвал в този период не като зрител, а като работещ!
Бил съм в много предприятия на химическата промишленост,решавал съм проблеми , производствени За две от тях със сигурност мога да кажа ,че бяха на световно ниво- " Асенова Крепост" и Трояфарм" И продукцията им се изнасяше! Пред Нефтокомбината имаше километрична опашка от Тирове-италиански, турски, югославски, дори и албански! Сега има само песове~
Що се отнася до отдиха и почивката , промявата доведе понятието целогодишна почивка Нямам предвид само безработните , а и тези ,които почиват целогодишно пред моловете , основно! Освен ,че разнообразяват почивката си с просия, там и спят? На входовете! Някои молове им осигуряват и бракувана храна Безплатно
Такова чудо не си спомням да е имало в Соца? Може да не съм забелязал?
По другите пунктове, няма какво да коментирам този слагач!
Историята е поверена в сигурни, предателски ръце! Българската!
цитирай
3. panazea - Целта на глобалистите беше профанизиране на младото поколение и до някъде успяха .
18.12.2022 14:30
Тези деца са гордост , че не са се поддали на манипулациите и промиването на мозъци.
Ние сме живяли при социализма и след 1960г нещата бяха нормални и имахме възможност да учим , да работим и да почиваме. Бяхме лекувани от прекрасни доктори и обучавани от прекрасни професори. Знаехме повече от връстниците ни на Запад ! Това са личните ми впечатления на 17 години . И после като инженер разбрах , че западняците имат добри тесни специалисти , но нямат нашия Кръгозор ! Хоризонтът не им е широк! Затова нямам комплекси по отношение на западняците. Уважавам ги като човеци , заради добротата им и отношението им към нас , но нормалните европейци са наивни като деца и сега им се стоварва нещо гадно върху главата. А агентите са обучени и хитри йезуите и те са най-опасни !
цитирай
4. krumbelosvet - Що е антиком
18.12.2022 15:07
Що е антиком,
Все е зомб.

Партия синя
От бяс умре
бесът й не.
цитирай
5. kvg55 - До 1. nedovolen
18.12.2022 21:21
Няма лъжи, знаят какво говорят умишлено. Клевети са това.
цитирай
6. kvg55 - До 2. leonleonovpom2
18.12.2022 21:24
Ти поне знаеш и разбираш, защото си решавал научни и производствени задачи.
Защото в предаването ставаше дума и за научните институти.
цитирай
7. kvg55 - До 3. panazea
18.12.2022 21:30
Да ограничени са.
цитирай
8. kvg55 - До 4. krumbelosvet
18.12.2022 21:31
Забелязъл съм, че се удряш в поезията.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5910941
Постинги: 2838
Коментари: 26154
Гласове: 34448
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930