Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.07.2012 17:15 - Коментари(и) :
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 1725 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 16.07.2012 10:40


09.07.2012г.
 На 6-ти юли, петък, си направих труда и отидох на протест пред сградата на ДКВЕР. Много отдавна не бях участвал в такова обществено начинание. На протеста ме заведе вродената ми любознателност към обществените процеси, която този път надделя над също така вроденият ми интелегентски мързел. Освен последната вроденост, просто като краен индивидуалист се чувствам неудобно на подобни сбирки, където се скандира групово, правят се физически упражнения с ръце и крака – ръкомахане и подскоци, държат се речи и има твърде много шум. Когато поведението ти е особено и различно, устата ми трудно се отварят да викам заедно с другите, околните те гледат с недоверие и леко подозрително.
На протеста се събраха, във върховият момент, може би малко повече от двеста  човека, повечето възрастни пенсионери, но имаше и по-млади, и младежи и даже деца. Забелязах и познато лице от телевизионния екран, както и лидер на забравена партия. Развяваха се национални и партийни знамена. Намери се и провокатор – преди началото на протеста един също така възрастен минувач препоръча на събиращите се да работят вместо да протестират. Действащ депутат, имащ външни прилики с началника на ДКВЕР, случано или не минаващ по тротоара оттам, отнесе ругатни и освиркване от недовиждащите възрастни хора, не че е съвсем незаслужено, докато се изясни самоличността му. По време на протеста се изказа предложение служителите на ДКВЕР, минавайки по тротоара на път към работното си място да плащат на българските пенсионери такса "тротоарно право", което предложение никак не е лишено от смисъл и основание, предвид бандитското разграбване (приватизиране) на създаденото от сегашните пенсионери и някогашни строители на социализма национално материално богатство. Самият помня този тротоар в същият му вид много преди датата на демокрацията.
Поводът за протеста беше безобразното повишаване цената на електроенергията, предвещаващо кошмарно битие за повечето българи и най-вече за пенсионерите, и особено през есента и зимата. Официалното обяснение на властта за повишението беше следното : "Ако не беше зелената енергия, поскъпването на тока щеше да е едва с 5%. Увеличението щеше да включва всичко останало – квоти за въглеродни емисии, дългосрочни договори към американските централи и останалите разходи. Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев пред "Нова телевизия". (Publics.bg); "Извънредното поскъпване на енергията от първи юли с 13% вместо с 10% се дължи на нереалистичните прогнози от страна на операторите за цената на тока от слънчевите инсталации и заради пика в това производство през последната година. Това съобщи в интервю за bTV председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев, коментирайки последното решение за поскъпването на тока, което предизвика негативната реакция на обществото". (Investor.bg).
Последваха и опровержения : "Реалната причина за промяната е, че трябва да се спасява Националната електрическа компания (НЕК), която има огромни финансови задължения и те не могат да бъдат обслужвани. С тази цел повишаването на цената на тока е необходимо, за да бъде капитализирана компанията, обясни Никола Газдов, председател на Българската фотоволтаична асоциация". (Dnes.bg).
Обществото ни никога няма да узнае от официалната власт истинските причини за драстичното повишаване цената на електричеството. Просто защото такъв е манталитетът на управляващите. Но за нуждите на нашият случай тези причини не са толкова важни.
Изграждането и пускането в експлоатация на възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) е регламентирано със следният закон : "Закон за възобновяемите и алтернативните енергийни източници и биогоривата (Обн. ДВ. бр.49 от 19 Юни 2007г., изм. ДВ. бр.98 от 14 Ноември 2008г., изм. ДВ. бр.82 от 16 Октомври 2009г., изм. ДВ. бр.102 от 22 Декември 2009г.) ". Член първи на закона описва неговото предназначение : "Чл. 1. Този закон урежда обществените отношения, свързани с насърчаване на производството и потреблението на електрическа, топлинна енергия и/или енергия за охлаждане от възобновяеми енергийни източници и от алтернативни енергийни източници, на производството и потреблението на биогорива и на други възобновяеми горива в транспорта". Глава втора на закона регламентира държавната политика за насърчаване използването на възобновяеми енергийни източници, алтернативни енергийни източници, биогорива и други възобновяеми горива. Конкретно член 4-ти регламентира задълженията на Министерският съвет, член 6-ти – задълженията на областните управители и член 7-ми – на кметовете на общини.
Както се вижда държавните и общинските органи от първа и втора степен са здраво задължени със закон да насърчават този бизнес. И си задаваме въпросът : Какво е наложило приемането на този закон? Отговор на въпроса ни дава параграф 2-ри от Допълнителните разпоредби на закона : "§ 2. Този закон въвежда разпоредбите на Директива 2001/77/ЕО на Европейския парламент и Съвета относно насърчаване на производството и потреблението на електроенергия от възобновяеми енергийни източници на вътрешния електроенергиен пазар и на Директива 2003/30/ЕО на Европейския парламент и Съвета относно насърчаването на използването на биогорива и други възобновяеми горива за транспорт".
Този текст премахва съмненията към депутатите приели първоначално закона, че са го приели поради лични интереси в този бизнес. Но това съвсем не означава, че по време на писането на закона, разглеждането в комисиите и след приемането му не са се постарали да се наместят и заемат позиции в бизнеса с възобновяеми и алтернативни източници на енергия и горива. Така де, все някой от тях е гледал филма за забогатяването на Аристотел Онасис. А самият премиер каза за закона следното : "Защо са го измислили този лобистки закон 2007 г.? Защо не ги питахте, какво ще стане". Ако избирателите се осъзнаят, на предстоящите избори ще питат депутатите от предното Народно събрание, гласували закона, които несъмнено пак ще се кандидатират. Но трябва да попитат и депутатите от сегашното Народно събрание, които несъмнено пак ще се кандидатират, защо като са знаели какво ще стане, а то вече и стана, така че и за незнаещите няма оправдание, защо законът не е пълно или частично суспендиран по време на техният мандат. Освен всичко казано до тук е видно още, че в член първи на закона се говори не само за насърчаване на производството, но за насърчаване и на потреблението на енергия от възобновяеми енергийни източници. Но във всички следващи глави, раздели и членове на закона никъде не се говори конкретно, как ще се насърчава потреблението – като например, с какви суми производителите следва да стимулират потребителите за да се съгласят да ползват "зелената им енергия".
През 50-те и 60-те години на миналия век с откъснатите от труда на българският селянин средства, кооператорите в ТКЗС-та са получавали стотинки за един трудоден, се е извършило построяването на индустриалните (заводи, фабрики, мини, електроцентрали), инфраструктурните (пътища, мостове, летища, язовири, напоителни системи) и социалните (жилищни и обществени сгради) обекти в социалистическа България. Сега със средствата на всички потребители на електроенергия и горива се финансира производството на електроенергия и горива от алтернативни източници, с много голямата разлика обаче, че ощетяването на кооператорите е било в полза на цялото общество, на целият народ, на държавата България, докато ограбването на днешните потребители е в полза на единици частни лица.
Откритията на науката и техниката се правят от човека в полза на човека. Предназначението им е, с изключение на оръжията, да улесняват и подобряват човешкият живот. Оказа се, че при капитализма, открития, които не са оръжия също могат да убиват хората. Капиталът винаги търси и преследва печалбата и то максималната печалба. Капиталът никога не прави нещо само "на ползу роду". Никога. В една свободна конкурентна пазарна среда, за каквато приплакват либертарианците, капиталите никога няма да се насочат към производството на електроенергия от ВЕИ, при наличието на други източници, произвеждащи електроенергия със същото качество и с няколко пъти по-ниски производствени разходи при равни други условия. Качеството "екологична" за капитала няма значение, а и това качество на така наречената "зелена енергия" не е съвсем чисто – отнемат се обработваеми земи, годни за производсво на храни; има съмнения, че вятърните генератори оказват неблагоприятен ефект върху близката до тях зоосфера.
Със Закона за възобновяемите и алтернативните енергийни източници и биогоривата изкуствено се създава благоприятна среда на един частен бизнес за сметка интересите на обществото. Освен че се покриват всичките им  разходи, на тези производства се признава и включва в изкупната цена и печалба, за да може заетият в тях капитал да се възпроизвежда разширено и унищожава все повече и повече плодородна земя и хора. По предателство към националните ни интереси и идиотско поведение на българските политици законът се равнява до спирането от експлоатация на четирите реактора на АЕЦ "Козлодуй". Ако текстът на параграф 2-ри отразява точно действителността, то налице е фактът, как едни бюрократични директиви на Европейския съюз обричат народът ни на обедняване години наред, а поведението на родните депутати, гласували за приемането на закона, е поведение на инфантили, дебили и имбецили. Не по-малко. Или поведение на предатели на интересите на избирателите. Не могат да се намерят никакви смислени причини за приемането на този закон – нито политически, а още по малко икономически и това е доказвано от специалисти енергетици, икономисти и финансисти много пъти.
А свързването хронологически на следните събития : 1) Спирането на четирите реактора на АЕЦ "Козлодуй", 2) Гласуването на закона и 3) Усиленото въвеждане в експлоатация на фотоволтаици и вятърни генератори ни кара да си мислим за много по-зловещи замисли спрямо страната ни.
С приемането на такива закони ограничената и тъпа власт ни връща 2-3 столетия назад във времето и практиката на лудитите – "06.07.2012 | 16:32 – Със снаряд от гранатомет е бил взривен модул за управление на огромен фотоволтаичен парк близо до плевенското село Победа". (econ.bg). Принудително тикат народа към протести и предизвикват насилственото им сваляне от власт. Разбираме, че и те са хора и могат да сгрешат, но всяка грешка, която не е отнела живот е поправима. Да се поправят. Иначе ще ги поправят избирателите.
Известна е и позицията на министър-председателя по "горещият картоф" ДКВЕР. Отметна се от поразиите на ДКВЕР-а, както се отмята и бяга от всичко, което не му носи похвали, благодарности и слава. Даже напоследък започна сам да си проси похвалите. Изхождайки от личният си семеен опит и от наблюдения върху живота на близки семейства смятам, че на премиерът му е крайно необходима любима жена, която да му говори нежно и влюбено "муци, гуци, писо, мацо и мишо", да ласкае мъжкото му его с "Мили, Ти си Велик", гледайки го с блясък в очите и харчейки парите му. Тогава част от неизчерпаемата му физическа енергия ще отиде по друго направление и обществото ще си поотдъхне от откриване на обекти и рязане на ленти и ще може да се занимае със самото себе си и с проблемите си. А самият премиер ще се поочовечи, защото работата е изсушила душата му, а пък и всеизвестно е, че "Жените бяха създадени за облагородяване на мъжете" (Волтер) и окрилен от любовта и амбициите на любимата жена ще извърши и други велики дела, защото пак е всеизвестно, че "Зад всеки велик мъж, стои една любима жена".

 

 





Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5910703
Постинги: 2838
Коментари: 26154
Гласове: 34448
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930