Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.11.2023 08:01 - © Ердоган върху горещ ламаринен покрив
Автор: kvg55 Категория: Политика   
Прочетен: 1159 Коментари: 20 Гласове:
11

Последна промяна: 08.11.2023 08:05

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
08.11.2023г.

image
     Откакто през юли Руската федерация излезе от "Зърнената сделка" активността на турската страна набира скорост главоломно. Има непрекъснат поток от официални изявления и вътрешни лица, идващи от Анкара към Руската федерация. Последните са повече, констатира Ирина Алкснис в РИА "Новости".
Но, както се казва, "има си крушка опашка".
Причината е необходимостта от подновяване на сделката със зърно. И съдейки по огромните усилия, които турците полагат в тази насока, това е принципно важен за тях въпрос.
А преди да изтече срока на "Зърнената сделка" (17 юли), която Руската федерация не поднови, защото Западът не изпълни условията за участие на Москва в споразумението и така тя стана неизгодна за нея, на 8–ми юли Реджеп Тайипович стори височайша глупост – предаде на Украйна пребиваващите в Турция командири на батальона "Азов", пет броя, които според договорката с Владимир Владимирович с реджеповата лична гаранция трябваше да останат в Турция до края на конфликта.
Нещо повече, Ердоган лисна бензин в огъня с коментарите си, които прозвучаха направо обидно за руснаците. Например той каза, че ще обсъди темата "азовци" с Путин през август, когато той посети Турция. Изглеждаше така, сякаш вика руския президент на своя килим.
Но, както винаги, по отношение на Путин, не трябва да се правят прибързани заключения.
Времето си минаваше и когато турската страна разбра, че Путин все пак няма да отиде в Турция, започна да проучва възможността за посещение на самия Ердоган в Русия.
Възможностите които Владимир Владимирович остави на Ердоган бяха две :
Първата : 
image

И Втората
image

С края на краищата Ердоган отиде на килимчето пред Путин в Сочи на 4–ти септември.
И въпреки, че турчинът показа на президента на Руската федерация
image
, "Путин изби стола изпод Ердоган : Русия се превръща в лидер на мюсюлманския свят", смята Иля Головньов в "Царьград".

Руският президент Владимир Путин заяви, че Москва винаги е подкрепяла изпълнението на решението на Съвета за сигурност на ООН за създаването на независима палестинска държава. Той подчерта, че това е коренът на всички проблеми в Близкия Изток.
Думите на Путин отекнаха – Изявленията на руския президент за създаването на независима държава Палестина не можеха да не намерят отклик в мюсюлманския свят. Така иракският министър–председател Мохамед ас–Судани призова Путин да представи инициатива за прекратяване на огъня между Израел и "Хамас".
"Затова, господин президент, призовавам Вас като президент на страната – постоянен член на Съвета за сигурност на ООН – да излезете с инициатива за прекратяване на огъня, истинско прекратяване на огъня и търсене на реално решение на палестинския проблем, тъй като дори не можем да предвидим последствията от тези предизвикателства за целия регион. Говорим за арабската и ислямската "улица", те просто кипят сега, виждайки събитията, които се случват в Палестина, убийствата и нападението срещу Ивицата Газа", каза министър–председателят на Ирак Мохамед ас–Судани на проведеният на 11–ти октомври в Москва Международен форум "Руска енергийна седмица".
От своя страна президентът на Чечня Рамзан Кадиров изтъкна, че думите на Владимир Путин за палестинския проблем не могат да оставят безразличен нито един мюсюлманин. Нашият президент открито и смело изказва истината, без да се страхува от косите погледи на лидерите на други държави, заяви Рамзан Ахматович. Ръководителят на Чечня отбеляза, че подкрепя Путин, който открито казва това, което "световната общност се страхува да спомене".
Москва общува с политиците на "Хамас" и в Руската федерация, за разлика от Израел, "Хамас" не се смята нито за терористична, нито за екстремистка организация.
image

Владимир Путин и президента на Палестинската автономия Махмуд Абас

Руската федерация винаги последователно и адекватно е работила едновременно и с Палестина, и с Израел. Москва успява да намери общ език и с двете страни.
Разбира се, мюсюлманските лидери нямаше как да не реагират на думите на Путин. На фона на двуличната и непоследователна позиция на западните страни, изявленията на държавния глава на Русия изглеждат като пример за обективно отношение и желание за справедливост, както и за спазване на международното право.
А Ердоган преглътнал и май забравил унижението в Сочи, отново започна да се пречка на Владимир Владимирович в международната политика.
"Турция е готова да атакува Израел. И ще бъде през нощта", пише Игор Пшеничников в Царьград".
Турция поема ролята на лидер на мюсюлманския свят в борбата срещу Израел и се подготвя за война. За това свидетелстват изявленията на Ердоган в събота на масовия митинг в Истанбул в подкрепа на Палестина.
Това, което турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза на "Големия палестински митинг", който се проведе на 28–ми октомври на летище "Ататюрк" в Истанбул в знак на протест срещу израелските военни операции в ивицата Газа означава, че Турция всъщност обяви война на Израел. Неслучайно след мащабните антиизраелски протести в Истанбул и заплашителни изказвания на Ердоган, Израел обяви евакуацията на посолството си от Турция.
Ердоган беше далеч от всяка дипломатическа учтивост. Речта му беше изпълнена с гняв, пълна с груби и ярки сравнения. Ясно е, че Ердоган създава информационна база за по–активни действия, надхвърлящи войнствената реторика.
"Израел, ти си окупатор. Искате ли Войната на полумесеца да започне отново? Една нощ може да дойдем неочаквано", казал той.
Днес мюсюлманите нямат явен лидер в лицето на нито една държава и нейния лидер. Руският президент Путин например, ясно и без никакви резерви олицетворява лидера на онези световни сили, които се борят за многополюсен свят, срещу хегемонията на САЩ и за традиционни ценности. Ердоган изглежда се стреми да стане подобен лидер на мюсюлманите. А действителният геноцид над палестинците в ивицата Газа му дава уникална историческа възможност да стане такъв лидер. Това ще изведе Турция не само на върха на политиката в Близкия изток, но и на световния геополитически Олимп.
Ердоган няма да пропусне тази възможност – По време на речта си на летището в Истанбул Ердоган отправи заплахи към Колективния Запад. Турският лидер каза, че западните страни, които "само вчера лееха крокодилски сълзи за цивилните, убити в конфликта между Русия и Украйна", днес "мълчат пред лицето на смъртта на хиляди невинни деца в Газа". Ердоган изрази увереност, че западните държави са пряко отговорни за бомбардировките над Газа, а Израел е "просто пешка, която не може да оцелее дори три дни без подкрепата на своите съюзници". "Хей Запад, обръщам се към теб! Искате ли война между кръста и полумесеца? Тогава знайте : този народ не е умрял, този народ е жив и стои силен", извикал турският президент.
Да, обаче на Запад от Ердоган са и Балканите.
"Ще стане ли Турция "владетелка" на Балканите?", задава въпрос Елена Пономарьова в  Аналитический портал «Фонд стратегической культуры».
Интелигентната политика в дигиталната ера позволява чрез меката сила да се завладеят "интересни" региони извън собствената страна.
Турция празнува 100–годишнината на републиката като страна, твърдо вкопчена към Балканите – зоната на нейното историческо, социокултурно и политическо влияние.
Регионалната стратегия на "Белия дворец" (на турски : "Ak Saray" – официалната резиденция на президента на Турция) е неразделна част от доктрината на неоосманизма. В него, наред с Близкия изток, Северна Африка, Средна Азия, Кавказ и Крим, Балканите се явяват и като основни практически направления.
Един от резултатите от последното изостряне на ситуацията в северната част на частично признатата "Република Косово" беше разполагането на турски военен персонал в региона – около 500 войници и офицери от 65–та механизирана пехотна бригада на турската армия. Кризата стана причина за военното завръщане [в състава на КФОР] на Турция на Балканите.
В класацията "Най–силната армия" на US News and World Report Турция е на 10–то място, което според мен е силно подценяване на военният ѝ потенциал.
image
Турски миротворци в Косово

Сегашната фаза на отношенията на Анкара с балканските столици … може да бъде описана като "ердоганизъм". Отличителна черта на това явление е прагматизмът на турския лидер : той има уникален политически инстинкт да развива взаимноизгодна лоялност с лидерите на страните, които го интересуват. И именно на Балканите Ердоган се ползва с особено признание. Това до голяма степен е резултат от редовни преки контакти между турския глава и специални лични отношения с ръководството на балканските страни. В същото време прагматизмът на Ердоган включва развитието на икономическите отношения, външната търговия и разширеното взаимодействие с мюсюлманските общности. Важно е във втория случай това да се случи в духа на "борбата срещу гюленизма".
Като министър–председател и Бойко Борисов се включваше в "борбата срещу гюленизма", като предаваше потърсили политическо убежище у нас политически противници на Ердоган.
Ислямът често се подчертава като основна опора на Турция в региона, както и неоосманският разказ, който съчетава духовни и религиозни теми с обширния исторически и културен контекст на Османската империя, който вече не се възприема толкова критично в новите Балкански политики.
image

Една от срещите в рамките на "Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа"

Сред важните опорни точки за Анкара са най–голямата (петата по големина в света) обширна дипломатическа мрежа и нивото на цифровата дипломация. Тази година Турция се класира на четвърто място сред държавите от Г–20 по индекса на дигиталната дипломация, доста пред Обединеното кралство, Руската федерация, Германия и други глобални политически сили. По един или друг начин Турция в момента е в топ 5 по показатели за дейността на съответните ведомства и структури (държавен глава, министерства и министри на външните работи, посолства и други). Такава дейност по външната верига не може да не даде добри плодове.
image

Ердоган при откриването на джамия в Сисак (Хърватия)

Не икономиката (там Турция не може да се конкурира с Евроколхоза, Китай и дори Русия), а набор от социални и хуманитарни мерки са основните стълбове на турското влияние на Балканите, осигуряващи специално място на Анкара сред влиятелните регионални "играчи".
Наличието на ясна стратегия, постоянство на политическа воля, постоянство на разнородни усилия и цялостен инструментариум са ключът към естествения успех на "Белия дворец" в прокарването на интересите му на Балканите
image

В спомената класация на US News and World Report в категорията "Мощност" – Най–мощните държави в света също са тези, които постоянно доминират новинарските заглавия, занимават политиците и оформят глобалните икономически модели. Тяхната външна политика и военни бюджети се проследяват религиозно. Когато дадат обещание, поне някои от международната общност вярват – или се страхуват – че ще го спазват. Тези страни проектират влиянието си на световната сцена, Турция се класира на 15–то място.
Много претенции могат да бъдат предявени към турския президент, но лидер, който води суверенна политика, във всички случаи е по за предпочитане от марионетка на Вашингтон.

https://satira.mirtesen.ru/blog/43431183230/Erdogan-na-raskalennoy-skovorode-ne-nado-obmanyivat-Putina?utm_referrer=mirtesen.ru
https://tsargrad.tv/articles/putin-vybivaet-stul-iz-pod-jerdogana-rossija-stanovitsja-liderom-musulmanskogo-mira_886948
http://kremlin.ru/events/president/news/72480
https://kemerovo.tsargrad.tv/articles/turcija-gotova-atakovat-izrail-i-budet-jeto-nochju_898281
https://www.fondsk.ru/news/2023/11/02/stanet-li-turciya-balkanskoy-vladychicey.html
https://www.usnews.com/news/best-countries/rankings/strong-military
https://www.usnews.com/news/best-countries/rankings/power

© Красимир Говедаров, Главен експерт




Гласувай:
11


Вълнообразно


1. leonleonovpom2 - Здравей, Краси!
08.11.2023 09:43
Хитрата сврака, с двата крака!
Детето на евреите - ислямът е скочило срещу тях!?
Интересното, а и играта с огъня, предстоят!

По- интересното е с нашия сокол
Не Доган, Пеевски!
Той е явно силният човек! Но е Българин, въпреки, че му подхожда в случая друго, популярно име! Да, той действа като такъв
Как от Магнитски, зае ведущо място и позиция в парламента?
Забравиха ли за Магнитски? Не, Магнитски го е забравил!

И Карадайъ сбърка конците, така излиза поне!
Пеевски пее като капитан на отборО!
цитирай
2. avrilbo - За АНИМАТОРА Пеевски ли говорите ?
08.11.2023 10:30
Е все някой трябва да забавлява Бебето да не се разплаче , че ще трябва дават европари за да яде .
цитирай
3. morskipesni - Има толкова тъпи персонажи,
08.11.2023 11:25
независимо дали са продукт на Делиормана или мижитурки от Пом., на които
дори самият живот не може да обясни очевидни неща и взаимовръзки.
Те не са виждали и не знаят как действа организирана банда рекетьори.
Избутва формално някое тлъсто добиче напред (шеф на банда), което се опулва
но разбира се с времето се окопитва и почва да дроби една след друга глупости.
Бандата бастисва наред и си спечелва грозна слава, и едновременно-конкуренти.
Това не пречи на истинския шеф ОТ ПОСОЛСТВОТО, да драсне компроматче
в стил "Магнитски" . Говедото от слама пак се пули, но тоя път от шубе (пандиз).
Работите на ОНЯ ОТ ПОСОЛСТВОТО така добре си вървят, че да си свиркаш-
все едно кой едър добитък ще се пъчи или ще вади горещите кестени от жарта.
цитирай
4. planinitenabulgaria - Каквато статията на Гляавния експерт, според мен продукт на
08.11.2023 12:32
трифоноворадевата п.ростащина, такива и коментаторите му. Всичките Вие хабер от понятие си нямате от света, който Ви заобикаля. Героите Ви - Путин и Хамас - ще загубят войната срещу човешката цивилизация.
Клуб "Краваров, Воловаров, Говедаров, 55 думуза".
Ако може да наппавите нещо разумно, това е да купите една бутилка парцуца на г/н Морски песни...
Горячими маркспутинскими приветами!
Товарищ Костя
цитирай
5. nedovolen - трифоноворадевата п. ростащина, ...
08.11.2023 13:13
[quote=planinitenabulgaria]трифоноворадевата п.ростащина, такива и коментаторите му. Всичките Вие хабер от понятие си нямате от света, който Ви заобикаля. Героите Ви - Путин и Хамас - ще загубят войната срещу човешката цивилизация.
Клуб "Краваров, Воловаров, Говедаров, 55 думуза".
Ако може да наппавите нещо разумно, това е да купите една бутилка парцуца на г/н Морски песни...
Горячими маркспутинскими приветами!
Товарищ Костя

Ако има състезание по глупизми, товарищ Костя, си толкова..., че ще заемеш второ място. От глупизъм.
:-)))
цитирай
6. nedovolen - Ердоган поне знае на кои килимчета ...
08.11.2023 13:15
Ердоган поне знае на кои килимчета да ходи. Нашите все на грешните.
:-)))
цитирай
7. loop1 - Ердоган поне знае на кои килимчета ...
08.11.2023 14:14
nedovolen написа:
Ердоган поне знае на кои килимчета да ходи. Нашите все на грешните.
:-)))

Бог Пацуцу недей да остроумничиш.
Хващай се да работиш и стига блъска чикии.
цитирай
8. leonleonovpom2 - Интересно!
08.11.2023 15:25
Откъде някои така добре познават механизма на работа на банда рекетьори? Има две възможности за това, да са в самата банда и да управляват такава банда, което е по- вероятно!
Едва ли от бандата ще информират, какво и как го правят?
Иначе, вярно е че не съм виждал банда рекетьори, за което не съжалявам, защото не съм и искал да я виждам!
Иначе, описанието е правдоподобно и даже за президенти има съмнения ,че са чучела!
Въпросът е, кой е човекът Х който води парада, а не как действа бандата? Тактиката и е според тоягата
Ако тя се размахва както трябва, тя ще отиде в музея! Заедно с тактиците!
Както при царския Гешев
Мародерствали след бомбардировките? Заповядал да обесят първите трима заловени мародери и този занаят бил заличен!
цитирай
9. kvg55 - До 1. leonleonovpom2
08.11.2023 15:33
Интересно, ама тръгне ли турската войска на Запад, няма да се върно обратно. А Западът е пълен с мюслимани.
цитирай
10. kvg55 - До 2. avrilbo
08.11.2023 15:34
Не!
цитирай
11. kvg55 - До 3. morskipesni
08.11.2023 15:36
А бе, тъпи, тъпи, ама пробивни.
цитирай
12. kvg55 - До 4. planinitenabulgaria
08.11.2023 15:40
Бае Коста, коя "човешка цивилизация" имаш предвид? Тази дето потиска и граби другите и постоянно пали войни? Янлъш си.
цитирай
13. kvg55 - До 5. nedovolen
08.11.2023 15:45
Бае Коста е ебал пепелянка, при което му се изпразнила главата.
цитирай
14. kvg55 - До 6. nedovolen
08.11.2023 15:46
Знае, защото мисли с главата си.
цитирай
15. kvg55 - До 7. loop1
08.11.2023 15:48
Туloop, както е казал народът : От зелена тиква семки не ща.
цитирай
16. kvg55 - До 8. leonleonovpom2
08.11.2023 15:50
Не знам, не съм имал разправия с банди.
цитирай
17. avrilbo - До kvg55
08.11.2023 16:22
Водиш асиметрична специална операция с Za pletenoVbulgaria като даваш трибуна на отявлен НА ЦИСТ , докато уберменшето даже не дава и да му отвориш декорирания със СВА СТИКИ на НАТО блог .
А относно Пеевски даже визуално си е същия ЕРДОГАН да не говорим за маниерите му наблюдавани в действията и риториката на протогониста .
Вярвам в теб , че няма лесно да се ЦИВИЛИЗОВАШ като Za pletenovbulgaria , а ще си останеш " просто човек " :)
цитирай
18. kvg55 - 17. avrilbo
08.11.2023 16:31
Ъхъ!
цитирай
19. avrilbo - Ъхъ Ъхъ да викне цяло гърло Слава ...
08.11.2023 20:50
Ъхъ Ъхъ да викне цяло гърло Слава Хитлер Героям ала само галено отрони Бае Коста
Za pletenovbulgaria заплита неврони връзки и когнитивни способности и обекта на психодезиоформационата манипулация губи безвъзвратно "хабер" и " понятие си няма от света, който Го заобикаля. "
Третия Райх широко е прокламиран като еманация на "ЧОВЕШКА ЦИВИЛИЗАЦИЯ " призована да коли и избива дивите варвари руснаците
цитирай
20. kvg55 - До 19. avrilbo
08.11.2023 22:05
Сега живеем при ред основан на правила.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5971000
Постинги: 2840
Коментари: 26157
Гласове: 34455
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930