Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.02.2022 08:01 - © Източници на фашизъм във ФАЩ
Автор: kvg55 Категория: Политика   
Прочетен: 926 Коментари: 8 Гласове:
8

Последна промяна: 13.02.2022 08:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
13.02.2022г.

     В броят си от 22 декември The Guardian публикувал статията на Джейсън Стенли 
image

"Крайно дясно. Америка сега е в легалната фаза на фашизма" :
Историята на расизма в САЩ е плодородна почва за фашизма. Атаките срещу съдилищата, образованието, правото на глас и правата на жените са допълнителни стъпки по пътя към снемането на демокрацията :
"Нека напомним, че преди да има окончателно решение, трябва да има първо решение, второ, дори трето. Движението към окончателно решение не е скок. Необходима е една стъпка, след това друга, след това още една" – Така започва обръщението на Тони Морисън
image
към студенти от университета Хауърд от 1995 година, озаглавено "Расизъм и фашизъм", което очертава 10 стъпки стъпка по стъпка за трансформиране на обществото от първото до последното.

В историята на американския расизъм Морисън видя фашистки практики – такива, които биха могли да позволят фашистко социално и политическо движение в Съединените щати.
Пишейки в ерата на мита за "супер-хищника" (заглавие на Newsweek през следващата година гласи "Суперхищници : Трябва ли да затворим в клетка новата порода злобни деца?"), Тони Морисън неотклонно прочете фашизма в практиките на американския расизъм. Двадесет и пет години по-късно тези "сили, които се интересуват от фашистки решения на националните проблеми" са по-близо от всякога до спечелването на национална битка от няколко десетилетия.
Съвременното американско фашистко движение се ръководи от олигархични интереси, за които общественото благо е пречка, като тези във въглеводородния бизнес, както и социално, политическо и религиозно движение с корени в Конфедерацията. Както във всички фашистки движения, тези сили са намерили популярен лидер, неограничен от правилата на демокрацията, този път във фигурата на Доналд Тръмп 
image

image

Философите винаги са били начело в анализа на фашистката идеология и движения. В съответствие с традицията, която включва философите Хана Аренд и Теодор Адорно, пишат от десетилетие за начина, по който политиците и лидерите на движението използват пропагандата, включително фашистка пропаганда, за да спечелят избори и да получат власт.
Често тези, които използват фашистка тактика, правят това цинично – те наистина не вярват, че враговете, към които са насочени, са толкова злобни или толкова мощни, както предполага тяхната реторика. Въпреки това идва повратен момент, когато реториката се превръща в политика. Доналд Тръмп и партията, която сега е в плен на него, отдавна използват фашистката пропаганда. Сега го вписват във фашистката политика.
Фашистката пропаганда се провежда в САЩ във вече плодородна почва – десетилетия на расови борби доведоха до това, че Съединените щати имат най-високия процент на затвори в света. Полиция, военизирана, за да се справи с нараняванията на расовите неравенства чрез насилие, и скорошната история на неуспешни имперски войни ни направиха податливи на разказ за национално унижение от вътрешни и външни врагове. Както WEB Du Bois показва в своя шедьовър "Черна реконструкция" от 1935 година, съществува дълга история на бизнес елитите, които подкрепят расизма и фашизма от личен интерес, за да разделят работническата класа и по този начин да унищожат работническото движение.
Новото развитие е, че един безмилостен бъдещ автократ е обединил тези фашистки сили и ги е оформил в култ, като той е лидер. Вече сме добре в последиците от този последен процес – където фашистките лъжи, например, "голямата лъжа", че изборите през 2020 година бяха откраднати, започнаха да преструктурират институциите, по-специално избирателната инфраструктура и закона. Докато този процес се развива бавно и преднамерено, медийното нормализиране на тези процеси предизвиква десетата и последна стъпка на Морисън : "Пазете тишината на всяка цена".
Изграждане на враг
В речта си от 1935 година "Комунизъм със снета маска", министърът на пропагандата и просвещението на нацистка Германия Йозеф Гьобелс
image
описва болшевизма, който води "кампания, ръководена от евреите, с международния подземен свят, срещу културата като такава". Обратно, "Националсоциализмът вижда във всички тези неща – в [частната] собственост, в личните ценности и в нацията и расата и принципите на идеализма – тези сили, които поддържат всяка човешка цивилизация и фундаментално определят нейната стойност".
image

Привържениците на Тръмп построиха бесилка близо до Капитолия в часовете преди бунта на 6 януари. Снимка : Андрю Кабалеро-Рейнолдс/AFP/Getty Images 

В САЩ обучението на полицаите като "войни", заедно с неофициалната замяна на американското знаме с флага с тънка синя линия, свързвана с милитаризацията на полицията, предвещават лошо за демократичните ангажименти на тази институция.
image

Знаме с тънка синя линия, носено при потушаване на митинг на Blue Lives Matter в Кеноша, Уисконсин, 30 август 2020 година. Снимка : Morry Gash/AP 

За да може една крайно дясна партия да стане жизнеспособна в демокрация, тя трябва да представи лице, което може да се приема като умерено, и да култивира двусмислено отношение към крайните възгледи и изявления на най-изявените си членове. Тя трябва да поддържа претенция за върховенство на закона, лицемерно разбира се, като проектира характерно собствените си нарушения върху опонентите си.
image

Въоръжени членове на милиционерската група New England Minutemen на "световен митинг за свобода" срещу маски и ваксини в Конкорд, Ню Хемпшир, 15 май 2021 година. Снимка : Joseph Prezioso/AFP/Getty Images 

Но отричането, че партията на Тръмп се опитва да създаде такова движение, в този момент е умишлена измама.
продължава в следващия постинг




Гласувай:
8


Вълнообразно


1. hristiqnskaprosveta - Тия психопати, накрая ще подпалят световна война и ще съжеляват много...
13.02.2022 09:00
.. за действията си. Изобщо не ми дреме ако в Щатите избихне гражданска война, проблема обаче е, че тия ненормалници ще ни вкара и нас във война и тогава лошо.
цитирай
2. kvg55 - До 1. hristiqnskaprosveta
13.02.2022 09:51
Способни са!
цитирай
3. rosiela - Имаш право!
13.02.2022 10:39
А СЕГА ПОГЛЕДНИ И ФИЗИОНОМИЯТА НА НАШ КИКО ПЕТКОВ, ИЗПРАТЕН ОТ ХЕРО МУСТАФА И С ТАТКО, КАДЪР БИВШ НА ДС, КАКТО ОПОВЕСТИХА В ПРЕСАТА.
ХИТЛЕР - РОДЕН НА 19 АПРИЛ
ПЕТКОВ - РОДЕН НА 17 АПРИЛ.

ДА ОСТАВИМ НАСТРАНА ПОЛИТИКАТА, НО ТОВА Е АБСУРДЕН ЧОВЕК. РАДОСТНОТО Е, ЧЕ СКОРО ЩЕ ПРОПАДНЕ - АСТРАЛНО И РЕАЛНО. ПОЗДРАВИ.
ЗНАЕШ, ЧЕ МИ ХАРЕСВАТ МНОГО ТВОИ ПУБЛИКАЦИИ.
цитирай
4. kvg55 - До 3. rosiela
13.02.2022 10:49
Не съм чел за бащата на Кирил Харвардски. Ще потърся да прочета.
Определено "ПослеПис" (ПП) не се справят с управлението.
цитирай
5. elenkokoschkov - АМИ ТЕ СА СИ ГОТИНИ, РОСИ!!
13.02.2022 10:55
rosiela написа:
ПОЗДРАВИ.
ЗНАЕШ, ЧЕ МИ ХАРЕСВАТ МНОГО ТВОИ ПУБЛИКАЦИИ.

:))))!!
цитирай
6. kvg55 - До 5. elenkokoschkov
13.02.2022 11:21
Ха-ха-ха!
цитирай
7. rosiela - Еленко-о-о-о-о-о, ехо.о-о-о-о-о....Разсмя ме.
13.02.2022 12:12
elenkokoschkov написа:
rosiela написа:
ПОЗДРАВИ.
ЗНАЕШ, ЧЕ МИ ХАРЕСВАТ МНОГО ТВОИ ПУБЛИКАЦИИ.

:))))!!

цитирай
8. kvg55 - До 7. rosiela
13.02.2022 14:11
Еленко е готин пич!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5906947
Постинги: 2838
Коментари: 26152
Гласове: 34447
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930