Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.02.2022 11:01 - © Източници на фашизъм във ФАЩ II
Автор: kvg55 Категория: Политика   
Прочетен: 395 Коментари: 2 Гласове:
5

Последна промяна: 13.02.2022 11:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
13.02.2022г.

     продължение от предходния постинг
Черен бунт, бяла реакция
Уличното насилие се оказа безценно за националсоциалистите по пътя им към властта. Нацистите подклаждаха и изостряха насилието по улиците, след което демонизираха опонентите си като врагове на германския народ, които трябва да се третират сурово. Възходът на Тръмп последва протест на черните, понякога насилствени, срещу полицейската бруталност във Фъргюсън и Балтимор. Съвсем наскоро убийството на Джордж Флойд и историческото протестно движение в САЩ през късната пролет дадоха гориво за фашисткото погрешно представяне.
Всички тези скорошни събития се случват само като последното в дългата американска история на бунт на черните срещу идеологията и структури на върховенството на бялата раса, както и паралелна история на белите реакции.
Белите бдителни групи редовно се образуваха в отговор на бунтовете на черните, за да "защитават семействата и имуществото си срещу черния бунт", пише историкът Елизабет Хинтън в своята скорошна история на тези бунтове. Хинтън показва, че полицията често е действала съвместно с тези групи. В продължение на десетилетия подбудителят на тези бунтове обикновено е инцидент или инциденти на полицейско насилие срещу членове на общността, след дълъг период на често насилствено прекомерно полицейско действие, което изостря оплакванията на тези общности.
Джон Ерлихман, един от главните съветници на Никсън, казва, че кампанията и администрацията на Никсън "имаха двама врагове : антивоенните леви и чернокожите", и изобретил войната с наркотиците, за да се насочи и към двете : "Разбираш ли какво казвам? Знаехме, че не можем да направим незаконно да бъдем против войната или чернокожите, но като накараме обществеността да свързва хипитата с марихуана и чернокожите с хероин. И тогава като криминализираме и двете силно, бихме могли да нарушим тези общности. Можехме да арестуваме лидерите им, да нахлуваме в домовете им, да прекъсваме събранията им и да ги очерняме вечер след вечер във вечерните новини. Знаехме ли, че лъжем за наркотиците? Разбира се, че го направихме".
Политиците са показали по-малък интерес към справянето с основните условия, които водят до насилие в бедните чернокожи градски общности – широко разпространената наличност на оръжия, огромната и постоянна разлика в расовото богатство и ефектите от насилствената полиция и масовото лишаване от свобода. И защо трябва? Докато тези основни условия продължават, политиците от всяка от страните могат да се кандидатират за поста, като доят страх и обещават суров отговор на закона и реда. Обръщението на Морисън от 1995 година е предупреждение, че тези условия са узрели за използване от фашистко движение, насочено към самата демокрация.
Рейчъл Клайнфелд, в статия от октомври 2021 година, документира възхода на легитимацията на политическото насилие в САЩ. Според статията "основната идея за обединяване на десните общности, които одобряват насилието, е, че белите християни в Съединените щати са под културна и демографска заплаха и се нуждаят от защита – и че това е Републиканската партия и Доналд Тръмп в частност, които ще пазят техния начин на живот".
image

Най-малко 130 души бяха задържани на продължаващите дни наред протести срещу полицейското насилие в американските щати Минесота и Луизиана 

Този вид оправдание на политическото насилие е класически фашистко – доминираща група, "застрашена" от перспективата за полово, расово и религиозно равенство, обръщаща се към лидер, който обещава насилствен отговор.
Как да съборим демокрацията
Сега сме в легалната фаза на фашизма. Според Международния център за право на нестопанска цел, 45 щата са разгледали 230 законопроекта за криминализиране на протеста, като заплахата от бунт на леви и чернокожи се използва, за да ги оправдае. Това, че това се случва едновременно с приемането на множество изборни законопроекти, позволяващи на мнозинството на републиканския щат да отмени изборите на техния щат, предполага, че истинската цел на законопроектите, криминализиращи протестите, е да има отговор на очакваните протести срещу кражбата на бъдещи избори (като напомняне за историческата връзка на фашизма с големия бизнес, някои от тези закони криминализират протестите близо до газопроводи и петролни линии).
продължава в следващия постинг




Гласувай:
5


Вълнообразно


1. mt46 - ...
13.02.2022 13:07
Политиците на САЩ са хитри. И техният краен национализъм е прикрит, замаскиран...
цитирай
2. kvg55 - До 1. mt46
13.02.2022 14:12
Има и доста прости след тях.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5906129
Постинги: 2838
Коментари: 26150
Гласове: 34444
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930