Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.02.2022 15:01 - © Расистка орнитология
Автор: kvg55 Категория: Политика   
Прочетен: 964 Коментари: 4 Гласове:
12

Последна промяна: 12.02.2022 15:13

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
12.02.2022г.

     За "Расисткото наследство, което носят много птици" разказва The Washington Post в статията си 
image

Общността на орнитолозите в Съединените щати е изправена пред труден дебат за имената на видовете, свързани с поробители, бели супремасисти и поругатели на гробове.
Корина Нюсъм е чернокож орнитолог, толкова рядък, колкото някои от птиците, които тя изучава.
image

Корина Нюсъм, орнитолог и мениджър за ангажираност в общността за "Джорджия Одюбон", настоява да направи професията си по-разнообразна и приобщаваща

Когато се присъедини към "Джорджия Одюбон" миналата година, изпълнителният директор на групата ѝ каза да поеме първата стъпка, като "започне работа за премахване на бариерите", така че хората от всички общности да могат да се насладят напълно на птиците ѝ на открито.
Но преодоляването на тези бариери ще бъде плашещо. Както при по-широкото поле на опазване, расизмът и колониализмът са в ДНК на орнитологията, неизменно свързани с историята на произхода им. Предизвикателството за това как да продължим напред е да разтърсим белите орнитолози, докато те спорят дали да променят до 150 епоними, имена на птици, които почитат хората с връзки с робството и надмощието.
Врабчето на Бахман, плодовият гълъб на Уолъс и други крилати същества носят имената на мъже, които са се борили за южната кауза, крадат черепи от индиански гробове за псевдонаучни изследвания, които по-късно са развенчани, и купуват и продават чернокожи. Някои от тези мъже подклаждаха насилие и участваха в него без последствия.
Дори името на Джон Джеймс Одюбон е от националност, въвлечена в расови престъпления. Отдавна най-известната фигура в птичарството в Северна Америка за своите подробни рисунки на видовете на континента, той също беше поробител, който се подиграваше на аболиционистите, работещи за освобождаване на чернокожите. Някои черти от поведението му са толкова срамни, че 116-годишното Национално общество " Одюбон " – водещата група за опазване на птиците в страната с 500 местни членове – не е изключило промяната на името си. Авлигите, пойните птици и буревестниците
image

"Дълбоко съм обезпокоена от расистките действия на Джон Джеймс Одюбон и осъзнавам колко болезнено е това наследство за чернокожите, коренното население и цветнокожите, които са част от нашия персонал, доброволци, дарители и членове", казва временният главен изпълнителен директор Елизабет Грей в изявление през май. "Въпреки че започнахме да се занимаваме с тази част от нашата история, имаме още много неща за преименуване".
image

Джон Джеймс Одюбон, отдавна най-признатата фигура в американската орнитология , сега е преразгледан заради отвратителните си възгледи и действия срещу чернокожите в началото на 1800-те 

За Нюсъм, мениджър за ангажираност в общността за "Джорджия Одюбон", болката е истинска. Когато за първи път облече работната униформа на организацията си, "почувствах, че нося името на потисник", казва тя, "името на някой, който е поробил моите предци".
Тя и други цветнокожи орнитолози се справят с допълнителни пластове дискомфорт, докато правят изследвания. Алекс Траутман, студент от чернокожите в Южния университет на Джорджия, казва, че се старае да се усмихва и да маха на всеки бял минувач, когато е в блато или поле, "за да изглежда възможно най-малко заплашителен" и да облекчи подозренията, че не трябва да го прави" – тоест да бъде там.
"Чаровникът" на Таунсенд и пасиансът на Таунсенд все още носят името на Джон Кърк Таунсенд, чиито списания подробно описват неговите подвизи в традиционните гробници на индианците на Запад. Таунсенд, роден във Филаделфия орнитолог в началото на 1800 година, изкопава и събира черепи на индианци за изследвания, които се стремят да докажат малоценността на коренното население на Северна Америка.
Бухалът на Уолъс и пет други птици почитат Алфред Ръсел Уолъс, британски естественик, изследовател и антрополог, наред с Чарлз Дарвин, зачитащ теорията за еволюцията чрез естествен подбор. В писанията на Уолъс често се използва тази дума, включително по отношение на "малкото кафяво космато бебе", за което той се хвали, че се грижи, след като смъртоносно е застрелял майка му по време на пътуване до Малайския архипелаг през 1855 година. Някои историци смятат, че това са били орангутани.
Три птици, включително "пурпурната светлина на Джеймсън", са кръстени на друг британски натуралист, замесен в отвратителен акт, извършен срещу младо момиче, което той е купил като "шега" през 1888 година по време на експедиция в Африка. Джеймс Слайго Джеймсън пише в дневника си, че после момичето е дадено на група местни жители, описани му като човекоядци. Той рисува скици на детето, което е намушкано и разчленено.
image

Експедиция до Африка в края на 80-те години, по време на която младо момиче беше жестоко убито, завинаги изцапа репутацията на натуралиста Джеймс Слайго Джеймсън

"Те напомнят, че тази област, в която работя, е предимно разработена и оформена от хора, които не са като мен, които вероятно биха ме възприели като по-низша", казва Уанг, азиатска американка, студент в Хавайския университет. "Те също така напомнят за това как западната орнитология и природните проучвания като цяло често са били обвързани с колониалистически начин на мислене да завладява и експлоатира и претендира за собственост върху нещата, вместо да се учи от хората, които вече са били част от екосистемата и са живеели с тези птици цял живот".
image

Орнитологът Оливия Уанг, студентка в Хавайския университет в Маноа, казва, че трябва да се обърне внимание на тревожното расистко минало на нейната професия 

Всъщност белите изследователи, природозащитници и учени, които са кръстосвали света, удобно са игнорирали факта, че птиците са били откривани, именувани и наблюдавани от местните хора в продължение на векове преди тяхното пристигане.
За чероките орлите са "awа"hili", а гарваните са "kagu". Общото наименование на английски за "чикади" е изкълчен превод на името на чероки "tsпkпlпlп". Подобно звучащи имена за други птици, които англоговорящите, преименувани или неправилно произнесени, са разпръснати из племената на Източното крайбрежие.
Европейците наричат птиците така, сякаш те са човешко притежание, но американските индианци ги гледат по различен начин. Ястребът с червена опашка на някои езици е "uwes ’la’ oski", дума, която се превежда като "обичам", тъй като едно от обажданията му звучи като човек, който е загубил партньор.
Любителите на птици агитират да променят епоними, свързани с расисти, в продължение на няколко години, но срещат съпротива.
Това би предизвикало объркване в професията и сред случайните птици, твърдят опонентите. Книгите и дневниците трябва да бъдат преразгледани и хората да научат нови имена. Само два пъти са преодолени подобни възражения и Американското орнитологично общество одобри смяната. Първият беше за "oldsquaw", вид водолюбиви птици, известен сега като дългоопашатата патица. И миналото лято, "Longspur на McCown" стана "дебелоклюният longspur" – първият път, когато име на птица с конфедеративно минало отпадна.

https://www.washingtonpost.com/climate-environment/interactive/2021/bird-names-racism-audubon/

Водещият на Fox News Тъкър Карлсън 
image

реагира саркастично на статията на The Washington Post : "Трябва да деколонизираме гнездото на всяка птица. Докато не свършим работата, птичият расизъм е на върха", каза той.

https://www.foxnews.com/transcript/tucker-violent-crime-skyrockets-in-atlanta-suburb




Гласувай:
12


Вълнообразно


1. hristiqnskaprosveta - Баси кретените са тия...
12.02.2022 20:39
... съвсем скоро ще вземат да се чувства обидени, задето има бели мъже в Щатите и ще поискат да си сменят цвета на кожата сигурно. Либералната кретения няма граници. :)
цитирай
2. kvg55 - До 1. hristiqnskaprosveta
12.02.2022 21:24
На там върви.
цитирай
3. mt46 - ===
12.02.2022 22:09
Може би западняците са били най-големите расисти...
цитирай
4. kvg55 - До 3. mt46
12.02.2022 22:15
Особено наглосаксите.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5950452
Постинги: 2839
Коментари: 26156
Гласове: 34454
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930