Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.02.2022 11:01 - © ОТАН евентуално без Франция
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 422 Коментари: 0 Гласове:
10

Последна промяна: 12.02.2022 11:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
12.02.2022г.

     По детски капризният Макрон 
image

тласка НАТО към точка на пречупване, пише Кон Кафлин в The Telegraph.
Сепаративният военен пакт на Франция с Гърция и подкрепата за европейска "стратегическа автономия" разкъсват Алианса 
image

НАТО никога не се е радвал на най-лесните отношения с французите, от настояването на голистите да се откажат от интегрираната командна структура на организацията през 60-те години, до по-новото решение на Елисейският дворец да изостави бойната мисия на НАТО в Афганистан в разгара на войната през 2012 година.
И все пак, колкото и трудно да се оказват французите като съюзници, тяхното присъствие в НАТО винаги се е толерирало с мотива, че при всичкия им инат и двуличие, дългосрочните западни интереси се обслужват по-добре, като ги държат наблизо, отколкото като позволяват те да действат като измамници и провокатори по европейските въпроси на отбраната.
Дори когато френският президент Еманюел Макрон открито осъжда съюз, който поддържа мира в Европа повече от седем десетилетия, като "мозъчно мъртъв", както направи през 2019 година, тенденцията е да се пренебрегват нерешителността на Франция в по-широк интерес на запазване на трансатлантическото единство.
Готовността на други държави от НАТО – особено Съединените щати – да продължат да толерират уморителното поведение на Франция, скоро може да достигне точка на пречупване, ако френският лидер продължава да провежда политики, които в крайна сметка могат да доведат до разпадането на Алианса.
Господин Макрон вече предизвика дълбоко нещастие в средите на НАТО, като подкрепи призивите на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайнен да ускорят плановете за формиране на независими европейски сили за отбрана. Призивът на госпожа фон дер Лайнен към ЕС да наложи "политическата воля" за развитие на собствените си военни способности, дойде вследствие на неумелото отношение на администрацията на Байдън към изтеглянето от Афганистан, което сложи край на двадесетгодишното участие на НАТО в афганистанския конфликт.
Това накара госпожа фон де Лайнен да подкрепи дългогодишния призив на господин Макрон за ЕС да придобие "стратегическа автономия", като му предостави средства за провеждане на собствени военни операции, независимо от съществуващата командна структура на НАТО. Срещата на високо равнище на ЕС за укрепване на по-тясното сътрудничество в областта на отбраната е насрочена за следващата година във Франция.
Подобен ход несъмнено би отслабил ефективността на НАТО. По-голямата част от европейските държави вече не изпълняват задълженията си в НАТО и всички ангажименти, които поемат към нови сили на ЕС, биха довели до допълнително намаляване на нищожния им принос за боеспособността на Алианса.
Сега френският президент предизвика допълнително смущение в редиците на НАТО, след като Франция и Гърция подписаха забележително военно споразумение в края на миналата година, което по същество представлява пакт за взаимопомощ между двама ключови членове на алианса НАТО. Обявявайки сделката от Ј2,6 милиарда с Гърция за закупуване на френски военни кораби, господин Макрон даде да се разбере, че вижда споразумението като начало на общ отбранителен проект, който в крайна сметка ще осигури на ЕС "силата и способността да се защитаваме сам".
Условията на сделката определено създават опасен прецедент, що се отнася до НАТО. В продължение на десетилетия европейската отбрана се крепи от член 5 от Северно- атлантическия договор, който предвижда, че атаката срещу една държава – членка представлява атака срещу целия съюз. Господин Макрон подкопава този основен принцип, като сключва отделен пакт за взаимна отбрана с Гърция, който задължава Франция да защитава гръцките интереси независимо от НАТО.
Гръцкото разочарование от амбивалентното отношение на НАТО към намесата на Турция в Източното Средиземноморие, където двете страни са въвлечени в ожесточен спор за енергийните интереси, помага да се обясни интересът на Атина да засили собствените си нужди в отбраната. България също трябва да се опасява от подобна намеса на Турция.
Затова, предвид стратегическото значение на Турция за НАТО, френският пакт с Гърция рискува да създаде разрушителни разделения в основата на алианса, разрив, който ще накара враждебните държави като Русия и Иран да заключат, че НАТО вече не е в състояние да защитава интересите на своите членове. Което си е вярно от 20-ти юли 1974-та година 
image

Мотивацията на господин Макрон да осигури сделка с Гърция може да се дължи отчасти на дълбокото му недоволство от скорошния договор, който Британия и САЩ сключиха с Австралия – известна като AUKUS – за изграждане на нов флот от ядрени подводници, което означаваше отмяна на сделка за 72,8 милиарда лири между Франция и Австралия за построяване от страна на Франция на дизелово-електрически подводни лодки.
Споразумението с Гърция обаче идва на фона на все по-раздразнителното поведение на френския лидер, което е особено очевидно в отношението му към Британия.
Отказът на Франция да признае британските права за риболов беше прелюдия Париж да заплаши да намали енергийните доставки за Британия, докато френските рибари заплашиха да нарушат подготовката за Коледа, като блокират британските пристанища.
Това не са действия на верен съюзник от НАТО. Те отразяват отношението на страна, която вече няма желание да защитава интересите на другите от Алианса.

https://www.telegraph.co.uk/news/2021/10/07/petulant-macron-pushing-nato-breaking-point/

Като допълнение към съмнителното поведение на франсетата към НАТО-то е посещението на френския президент в Москва на седми.




Гласувай:
10


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5759658
Постинги: 2809
Коментари: 25806
Гласове: 34183
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031