Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.04.2023 11:01 - © Японците се правят на тарикати не от вчера
Автор: kvg55 Категория: История   
Прочетен: 843 Коментари: 2 Гласове:
5

Последна промяна: 18.04.2023 11:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
18.04.2023г.

     Понеже напоследък джапанезците много се пеняват и заканват на Руската федерация  подкокоросвани от us–наглосаксите, да си припомним епизоди от разговорите на Йосиф Висарионович Сталин с министъра на външните работи на Япония през март–април 1941–ва :
На 12–ти март 1941–ва година министърът на външните работи на Япония Йосуке Мацуока заминава за Европа. Отивайки в Москва, той има правомощията да сключи пакт за ненападение или неутралитет със съветското ръководство, но при японски условия. На 3–ти февруари Координационният съвет на правителството и императорския щаб (Рэнраку кайги) одобри документа "Принципи за преговори с Германия, Италия и Съветския съюз". Документът, в замяна на съгласието на Япония да сключи пакт за ненападение, трябваше да принуди съветското ръководство да направи сериозни отстъпки, а именно да продаде Северен Сахалин на Япония и да спре да помага на Китай.
На първата среща с народния комисар на външните работи на СССР Вячеслав Молотов Мацуока каза, че официалната цел на пътуването му в Европа е да установи лични контакти с Хитлер, Рибентроп, Мусолини и граф Чано (министър на външните работи на Италия).
Той говори за нежеланието си да създаде впечатление, че пътуването му е свързано само с преговори със СССР.
В края на разговора японският министър изрази желание да се срещне със Сталин, както той каза, "още сега". За негова изненада тази молба веднага беше удовлетворена. Молотов, в присъствието на Мацуока, телефонира на Сталин и казва, че «Сталин може да дойде след десет минути».
image
Забележително! Сталин идва при тях, а не те да отидат при Сталин

По–долу са извадки от записа на разговора между Й. В. Сталин и Мацуока в Кремъл на 24 март 1941 година, който дълго време се съхранява в сталинския архив :
Мацуока започва да обяснява на съветския вожд същността на … «японския комунизъм». Той каза : «Както знаете, в Япония върховната власт е в ръцете на Тено. На чужд език Тено обикновено се превежда като император. Това обаче не е вярно, защото в Япония отдавна има комунизъм и аз бих го нарекъл морален комунизъм. В едно японско семейство това, което принадлежи например на най–големия син, принадлежи и на най–малкия син. Цялото имущество и живот на поданиците принадлежат на Тено и никой не съжалява за това. По–нататък, например, сравнително небогат човек, като види някое бедно момче, му дава пари за обучение и по този начин му оказва поддържаща помощ».
«На въпроса на другарят Сталин, това не е ли пътят на императора, Мацуока казва, че Тено е държавата и всичко му принадлежи. Англосаксонските традиции навредиха на Япония, а индустриалната революция забави развитието на моралния комунизъм. Сега обаче, продължава Мацуока, е създадена група хора, макар и незначителна, която се стреми да разпростре своите принципи върху цялото голямо азиатско пространство и която нарича принципа на своята политика с японската дума "Хаккоицю" (Хакко ити у – "Осем ъгъла под един покрив"), което в превод означава световен мир, основан на справедливост. Всичко това, посочва Мацуока, е съществувало и преди, но е било нарушено от капитализма и либерализма, така че сега ние издигаме лозунга – долу капитализма и индивидуализма. Но за това е необходимо да се унищожат англосаксонците. За тази цел, допълва Мацуока, е сключен Пактът на трите сили (Тристранният пакт между Германия, Япония и Италия; Страни от Оста), при сключването на който не са взети предвид дребните интереси».
«След това Мацуока казва, че ако другарят Сталин разбира какво иска да каже и ако съветската страна има съответното разбиране и желание да вървим заедно, тогава ние, казва Мацуока, сме готови да вървим ръка за ръка с вас. В същото време Мацуока изразява надежда, че до неговото завръщане в Берлин, другарят Сталин ще може да размисли върху казаното от Мацуока.
След това, позовавайки се на японско–китайската война, Мацуока казва, че Япония води война не с китайския народ, а с англосаксонците, тоест с Англия и Америка. Япония, продължава Мацуока, е във война с капитализма и индивидуализма, а Чан Кайши е слуга на англосаксонските капиталисти. Следователно японско–китайският конфликт трябва да се разглежда от този ъгъл. Във връзка с казаното от него Мацуока моли да се вземат предвид намеренията на Япония в Китай».
«На въпроса на другаря Сталин, трябва ли да отговори веднага, Мацуока заявява, че е изложил само обща идея и би искал другарят Сталин да се замисли върху въпросите, повдигнати от Мацуока, и да даде отговор, след като Мацуока се върне от Берлин.
Другарят Сталин настоява, че и сега може да даде кратък отговор.
Мацуока отвръща, че би било по–добре другарят Сталин да отговори, след като Мацуока се върне от Берлин.
Другарят Сталин казва, че ако Мацуока желае, той може да отложи и да даде отговор, след като Мацуока се върне. В същото време другарят Сталин казва, че каквато и да е идеологията в Япония или дори в СССР, това не може да попречи на практическото сближаване на двете държави, ако има взаимно желание и на двете страни. От своя страна, другарят Сталин изтъква, че знае, че никаква идеология няма да попречи на практическото поставяне на въпроса за взаимно подобряване на отношенията. Що се отнася до англосаксонците, казва другарят Сталин, руснаците никога не са били техни приятели и сега може би наистина не искат да бъдат приятели с тях. По–нататък другарят Сталин заявява, че това, което Япония иска държавата да стане контрольор на отделните капиталисти, вече се прави в Германия и Италия. Това е добре. Държавата може да бъде укрепена само ако тя е пълен контрольор на целия народ и всички класи.
На което Мацуока отговаря, че е дълбоко убеден, че без унищожаването на англосаксонската идеология няма да е възможно да се създаде нов ред, независимо от дребните интереси».
Както се вижда от съдържанието на разговора, Мацуока се е опитал да проучи позицията на  Й. В. Сталин относно перспективата за присъединяване на СССР към Тристранния пакт под една или друга форма. В същото време японският министър открито предложи в интерес на "унищожаването на англосаксонците" "да върви ръка за ръка" със Съветския съюз. Разработвайки идеята за включване на СССР в този блок, Мацуока разчита на информация за преговорите на Молотов с Хитлер и Рибентроп, проведени през ноември 1940–та година в столицата на Германия Берлин.
Решението за нападение на Германия срещу Съветския съюз е взето от Хитлер в края на юли 1940 година. "Русия трябва да бъде ликвидирана. Крайният срок е пролетта на 1941 година", казва Хитлер на 31 юли 1940 година на среща с ръководството на германските въоръжени сили. Следователно предложението на германците към съветското правителство да се присъедини към Тристранния пакт може да се разглежда само като дезинформационна операция, предназначена да приспи бдителността на Сталин, да му даде идеята, че Германия няма агресивни намерения спрямо СССР. Оттук и предложението на Рибентроп още в първия разговор в Берлин с Молотов на 12 ноември 1940 година "да се помисли за формата, в която три държави, тоест Германия, Италия и Япония, биха могли да се споразумеят със СССР".
image
Героят на Съветския съюз, докторът по икономика, Рихард Зорге – Рамзай

По време на разговорите на Молотов с Хитлер, последният директно заявява, че "предлага на Съветския съюз да участва като четвърти партньор в този (Троен) пакт". В същото време фюрерът не скри факта, че става дума за обединяване на силите в борбата срещу Британия и САЩ : «… ние всички сме континентални държави, въпреки че всяка страна има свои собствени интереси. Америка и Англия не са континентални държави, те само се стремят да настроят европейските държави една срещу друга и ние искаме да ги изключим от Европа. Вярвам, че нашите успехи ще бъдат по–големи, ако стоим гръб до гръб и се борим срещу външни сили, отколкото ако стоим гърди срещу гърди и се бием един срещу друг».
В случай на неуспех на опитите да се въвлече СССР в борбата срещу англосаксонците чрез участие в Тристранния пакт, се предвиждаше да се сключи двустранен пакт за ненападение или неутралитет със Съветския съюз, за ​​да се извади СССР от противниците на Германия.
Анатолий Кошкин
Следва

https://www.fondsk.ru/news/2023/03/25/iz-besed-stalina-s-ministrom-inostrannyh-del-japonii-v-marte-aprele-1941-goda-58844.html




Гласувай:
5


Вълнообразно


1. nedovolen - Малко хора по земята са разбрали за ...
18.04.2023 13:40
Малко хора по земята са разбрали за какво и какъв всъщност е бил Хитлер. Както и за другите. Само някой да не ми плещи за Освиенцим. И Гулаг, Сибир и някои други места.
Тъпота, свързана с предния постинг за невежеството.
:)))
цитирай
2. kvg55 - До 1. nedovolen
18.04.2023 18:34
Нещата наистина са по–сложни и дълбоки.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5923052
Постинги: 2839
Коментари: 26154
Гласове: 34451
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930