Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.05 07:01 - © На война, като на война
Автор: kvg55 Категория: История   
Прочетен: 863 Коментари: 12 Гласове:
13

Последна промяна: 09.05 07:05

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
09.05.2021г.

     В средата на месец април 1945 година Червената армия завършва превземането на ключовата германска отбранителна линия в Източна Прусия – Кьонигсберг. Операцията се отличава с изключителна военна хитрост и умения, но съветските войски не стигат веднага до такова ниво на тактика и стратегия.
Известни военни теоретици и военни лидери от миналото твърдят, че войната е изкуството на измамата. Това твърдение важи и за Великата отечествена война. По време на него Червената армия е изправена пред германския Вермахт, опитен враг, който е бил добре запознат с военната хитрост. Но още в началото на военните действия германското командване отбеляза "хитростта на руснаците", призовавайки своите войници да бъдат внимателни. Трябва да се отбележи, че предупреждението е навременно.
Внезапното избухване на войната разкрива много недостатъци в Червената армия, включително непознаването на военни трикове от съветските командири. Този факт не остава незабелязан от съветското командване. Например в края на август 1941 година Военният съвет на 5-та армия отбелязва, че опитът от двумесечните битки показва, че неговите части, често забравяйки най-простите законоустановени истини, напълно игнорират известни военни хитрости, водещи до заблуждаване на врага и дезинформация.
Затова незабавно до войските на фронта са изпратени съответните указания – Препоръчва се пехотата, заедно със създаването на траншеи да практикува широко и устройството на фалшиви позиции. В същото време е необходимо да се поставят там чучела и да се стреля от време на време; подобно се препоръчва и за артилеристите. Те биват посъветвани да сменят огневите позиции, оставяйки фалшиви батареи на старите огневи точки. А последните трябваше да бъдат "номадски" оръдия, влачени от място на място от високоскоростни трактори. Дивизиите на ПВО трябва да разполагат среднокалибрена зенитна артилерия в батареи, а малокалибрена артилерия – индивидуално, сменяйки огневи позиции през нощта след две или три отражения на въздушните набези на противника, но поне веднъж на всеки два дни. За всяка активна огнева позиция зенитчиците трябваше да създадат по една фалшива.
Освен това, за да заблудят врага, се препоръча широко създаване на фалшиви наблюдателни пунктове, поставяйки перископи и чучела като наблюдатели. И разбира се, използване димни завеси при фалшиви атаки и прегрупиране на войските, особено на разсъмване.
При защитата на Москва били използвани следните хитрости – за да се създаде погрешна представа сред германците за групировките на съветски танкове, биват създадени макети на бронирани превозни средства на плъзгачи от дъски, брезенти и шперплат, които се превозват с камиони по пътищата. За да убие две заека с един куршум, командването използва тези макети на тежко оръжие като транспортни шейни за доставка на продоволствие и боеприпаси.
В същото време се практикуват трикове с немския език. Първо, на командирите е наредено да научат бойците на няколко германски фрази, включително известната " Хенде хох!" за да ги крещят във всяка подходяща ситуация, опъвайки нервите на отстъпващият враг. Второ, в най-близкия германски тил Вермахтът бива объркан от съветските военни разузнавачи. Излизайки на разузнаване, те вземат със себе си табели с немски надписи, които поставят на завои и кръстовища, за да объркат врага географски.
На лошо видими места се опъват въжета с камбанки, за да се предотврати незабелязаното приближаване на разузнавачите на врага до фронтовата линия на отбраната; да се създава фалшиво движения на личен състав в определени сектори на отбраната, артилерийските обстрели да се извършват далече от позициите на пехотата, за да се предизвика огъня на вражеските батареи там и да се открие местоположението им; периодично да се стреля по противника от фалшиви позиции, за да се предизвика ответния му огън и се идентифицират германските огневи точки.
През януари 1945 година разузнаването на Червената армия получи германското ръководство за отблъскване на съветски танкови атаки, публикувано от Главното командване на сухопътните войски на Вермахта. В него се казва, че сега руснаците ги практикуват без предварителна, силна артилерийска подготовка. Отначало, умело използвайки терена, те извеждат големи сили на пехотата, заедно със снайперисти, до германската фронтова линия. И когато танковете тръгват напред, снайперистите не позволяват на германците да вдигнат глава, убивайки всички, които се надигнат от окопите.
Стреляйки по огневите точки, съветските танкове спокойно пресичат линията на отбраната на противника, без да срещат противопоставяне от германската пехота. И когато танковете се озовават зад германските позиции, те се обръщат и смачкват всичко оцеляло. В същото време танкистите мятат гранати по германците, наведени от люковете.
До края на войната обаче Червената армия демонстрира военна хитрост не само тактически, но и стратегически, както се случи по време на Сандомирско-силезийската операция : През януари 1945 година германското командване правилно очаква офанзивата на съветските войски от Сандомирския плацдарм. Обаче в първия ден от операцията бдителността му бива приспана от първоначалния артобстрел, който германците приемат само за подготовка и разузнаване. Незабавно започва основната артилерийска подготовка и 1-ви украински фронт преминава в настъпление, те осъзнават грешката си, но нямат време да предприемат ефективни мерки за неговото отблъскване. Резултат е поражението на групировката на Вермахта в Южна Полша и излизането на съветските танкови армии към река Одер.
За това че съветските войски "воюват не по правилата", от което и Наполеон е бил изненадан, и за въздействието на тези военни хитрости върху противника научаваме от командирът на 331-ва пехотна дивизия на Вермахта Франц Бейер, който през декември 1941 година пише следното : "Болшевиките са най-упоритите и коварни от всички противници, с които трябваше да се изправим в тази война".
Разбира се, командването на Вермахта се опитва да проучи и разбере своя враг. То дори издава специална бележка "за оригиналността на руската тактика", предназначена за германските части на Източния фронт. В допълнение към различни описания на същността на действията на частите на Червената армия, бележката съдържа раздел за използването на различни трикове от руснаците. Германските стратези пишат за тях така : "Във всички видове битки се използват фалшиви структури, стрелящи, за да заблудят врага (от всички видове оръжия) и засади. Всяка изненада е възможна. Следните техники са широко разпространени : ранените се правят на убити, изстрел в гърба, изображение на танкова катастрофа с цел унищожаване на приближаващ се враг в близък бой. Скачане отгоре и отзад в горска битка и така нататък. Само по себе си се разбира, че слабите сили (...) се пропускат, за да атакуват след това основните сили".
В същото време Вермахтът отбелязва, че за да дезориентират врага по отношение на намеренията им, при отстъпление руснаците умишлено оставят документи с фиктивни военни планове и неверни данни за оръжията и броя на техните войски. Също така, според германците, коварните червеноармейци позволяват на германски военнопленници да избягат до населените места, окупирани от Вермахта, а те самите тайно ги последвали, за да вземат след това гарнизоните с изненада.
Та така. А la guerre comme а la guerre :
image

https://vz.ru/society/2021/4/11/1091793.html
Гласувай:
14
1


Вълнообразно


1. apostapostoloff - Това живо ни интересува.
09.05 08:37
От това зависи целият ни живот.
цитирай
2. kvg55 - До 1. apostapostoloff
09.05 13:12
Да, животът ти е зависял.
Ако историята се е развила по друг начин, не се знаеше дали щеше да се пръкнеш.
цитирай
3. leonleonovpom2 - Здравей, Краси!
09.05 13:43
Тук нещата стават деликатни!
Фактът ,че благодарение на историята се е пръкнал Пустол, ще взема да намразя историята!?
Че благодарение на нея има такова недоразумение сред хората!
Калеко ми,17 години живял на запад, от висшето общество, имаше други кусури, но в етикецията беше безупречен Само веднъж сбърка, привидно, да провери реакцията на майка ми Каза й ,че е по хубава от леля ми / което беше истина/Но майка ми веднага контрира, че не е вярно И той онемя за кратко
А този е бил в чужбина напразно!
Нищо не е научил!
Бетрав/ чукундур/
цитирай
4. kvg55 - До 3. leonleonovpom2
09.05 14:13
Не намразвай историята.
Постоль е ошибка на историята и развеселява хората.
цитирай
5. nedovolen - Да нахвърля друг поглед
09.05 17:26
Човечеството е единственото животно на планетата, което се унищожава между себе си.
Може да не съм прав, ама не съм и крив.
:)))
цитирай
6. kvg55 - До 5. nedovolen
09.05 18:27
Прав си. И то не винаги от глад.
цитирай
7. born - Човечеството е единственото жи...
09.05 22:30
nedovolen написа:
Човечеството е единственото животно на планетата, което се унищожава между себе си.
Може да не съм прав, ама не съм и крив.
:)))

Към подобно твърдение мога да добавя и че човекът , за разлика от животните, избира за водачи най-хилавите, жалки, жадни за власт и пари тъпи животни, а най-силните, жизнените и очевидно поне най-умните.
ПП. Е, за съжаление това най-вече май важи поне за българските избраници.
цитирай
8. kvg55 - До 7. born
09.05 22:53
Водачите сами се предлагат с измислени от тях качества.
цитирай
9. nedovolen - Съгласен с добавка, приятел Борн. С ...
10.05 07:03
Съгласен с добавка, приятел Борн. С едно уточнение. На животните и индианците вожда им е отпред, при нас винаги ни е отзад.
:)))
цитирай
10. kvg55 - До 9. nedovolen
10.05 07:20
Така де. Да може да оножда избирателите.
цитирай
11. born - Перспективното човечество в глобалния евродемократичен свят е
10.05 23:38
доста различно от нормалните традиционни разбирания. В тази ситуация е разбираемо на такъв електорат да му харесва да бъде онождан ...
цитирай
12. kvg55 - До 11. born
11.05 04:26
Обещанието за онождане е елемент от предизборната платформа.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 1264534
Постинги: 688
Коментари: 9647
Гласове: 23109
Календар
«  Юли, 2021  
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031