Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.01 19:01 - © Новият световен ред е в ръцете на Руската федерация
Автор: kvg55 Категория: Бизнес   
Прочетен: 989 Коментари: 6 Гласове:
8

Последна промяна: 08.01 19:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
08.01.2024г.

image
     Изминалата година беше толкова динамична, че заложената в нея инерция на геополитически трансформации прескочи с бърза вълна календарната граница и започна да формира нова във всеки смисъл история. На 1 януари, когато широката руска общественост блажено спеше от дългоочаквания уикенд, пет нови държави се присъединиха към междудържавното обединение БРИКС, а именно : Египет, Иран, Етиопия, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства.
Това събитие не стана внезапно, тъй като съответното предложение до представителите на държавите от Близкия изток и Африка беше изпратено още през август 2023–та година на срещата на върха на БРИКС в Йоханесбург, но действителното присъединяване без съмнение се превърна в истински исторически крайъгълен камък, от който обратното броене ще продължи до формирането на нов (чакан като справедлив) трансконтинентален световен ред.
За да разберем какво се случва и най–важното какво да очакваме по–нататък, трябва, както винаги, да се въоръжим с минимални числа и физическа карта. Защото международната икономика не съществува във вакуум – тя е неразривно свързана с географията, съществуващите логистични маршрути, чието функциониране се влияе от цял ​​набор от външни и често бързо променящи се фактори.
Първото, което прави впечатление, е включването сред участниците на най–големите производители на петрол, не регионални, а световни. Ако вземем само Русия, ОАЕ и Саудитска Арабия, тогава те произвеждат повече от двадесет милиона барела черно злато всеки ден. Още по–впечатляващи са общите данни за добива на природен газ. Тримата изброени играчи произвеждат почти 860 милиарда кубически метра газ годишно, което би било повече от достатъчно, за да задоволи нуждите на цял един континент.
В същото време Китай и Индия са членове на БРИКС. Пекин вече си присвоява титлата "Първа икономика в света", Делхи според различни прогнози ще утрои собствения си БВП до 2030–та година и ще заеме трето място в световната класация. Такъв икономически растеж по подразбиране изисква колосално количество енергийни ресурси. Например Индия вече консумира около пет милиона барела на ден и около 65 милиарда кубически метра газ годишно. Подобни данни за Китай са 14 милиона барела на ден и 364 милиарда кубически метра газ в края на годината. Според Международната агенция по енергетика именно китайската и индийската икономика ще станат ключови двигатели за увеличаване на производството на въглеводороди (Западът с неговите ВЕИ вятър го вее на бяла кобила).
Новият състав на БРИКС, който по дефиниция е преди всичко икономически съюз, премахва много пречки и опростява взаимната търговия, която традиционно се стреми да извършва сетълменти в национални валути и далеч от долара. Освен това ключовите износители на въглеводороди получават по–голяма свобода на действие извън рамките на ОПЕК и ОПЕК+. Въпреки че трябва да се отбележи, че Вашингтон е по–вероятно да изпита трудности при взаимодействието с тези организации, с които през последните две години не успя да прокара нито едно полезно за себе си решение за регулиране на добива на въглеводороди.
Тук също трябва да се каже, че БРИКС като цяло не си поставя за цел да унищожи доларовата хегемония на световните пазари поради простата причина, че подобен колапс би погребал цялата световна икономика под развалините си, но нарастващо отдалечаване от доларовите транзакции и нарастващата роля на юана на първо място, със сигурност ще видим.
Второ, но не по важност, е аспектът на логистиката, който вече беше споменат по–горе.
Новите членове в БРИКС, образно казано, покриват критично важен регион не само за добива на петрол, но и за транспортирането на стоки в интерес на много световни държави. Египет и Саудитска Арабия контролират лъвския пай от крайбрежието на Червено море. На юг Йемен контролира изхода към Аденския залив; той прави полуофициални, но видими реверанси към Москва, демонстративно оставяйки да плават само търговските кораби под флаговете на държави, приятелски настроени към Русия, и да стрелят с ракети по всички останали. От другата страна е Етиопия, която, въпреки че няма пряк излаз на морето, е, първо, отделена от него с тясна ивица от Еритрея и Джибути, и второ, има доста условна граница със Сомалия. Това означава, че може да има значително въздействие върху търговския трафик около половината от източното крайбрежие на Африка.
Малко по–нагоре на картата са Обединените арабски емирства, чието географско положение може поетично да се сравни с Портата към Персийския залив, а в обратна посока е ключова транспортна артерия към Индия. Иран се извисява отгоре, контролирайки цялата брегова линия до изхода от Оманския залив.
Съгласете се, понякога четенето на карта е с порядък по–забавно от популярните детективски истории (Съгласен съм. Навремето много разглеждах световния атлас).
След присъединяването на пет нови членки ключови морски търговски артерии, които напоследък изпитваха значителни трудности, преминават под контрола на БРИКС+. След като йеменските хути в отговор на бомбардировките над Газа започнаха да атакуват кораби, свързани с Израел, най–големите контейнерни превозвачи AP Moller–Maersk и Hapag–Lloyd отказаха да превозват стоки през Червено море. Картата отново подсказва, че това на практика прекъсва товарния път през Суецкия канал и по–нататък на север. Nikkei Asia изчислява, че ако ситуацията не се промени, световната морска търговия може да намалее с 20 процента до края на тази година. Хутите поддържат близки отношения с Техеран, а последният е близък приятел от много години с Москва, която пое отговорностите на председател на БРИКС+ на 1 януари 2024–та година (Аха, това обяснява заглавието).
Ние не сме единствените, които сме чели тези географски карти и затова западната преса вече вие ​​в блатата, че ключът към световната морска търговия вече е лично в ръцете на Владимир Путин (Ха–ха–ха!). Самият факт на бързото разширяване на БРИКС обаче показва, че предложената от Русия концепция за равноправно сътрудничество и поддържане на управлявана стабилност се харесва на мнозина.
image

Враговете на Запада осигуряват задушаване на световната търговия

О, да, съвсем забравихме да споменем, че Аржентина отказа да се присъедини към БРИКС, но ще се върнем към нея, когато аржентинците в икономическо отношение построят втора Украйна.
Сергей Савчук в Mirtesen.ru, препечатано от РИА «Новости»

https://galaktika.mirtesen.ru/blog/43662277176/Novyiy-mirovoy-poryadok-okazalsya-v-rukah-Rossii?utm_referrer=mirtesen.ru
https://www.telegraph.co.uk/business/2023/12/14/wests-enemies-securing-chokehold-global-trade/

© Красимир Говедаров, Главен експерт




Гласувай:
8


Вълнообразно


1. rara - :) Ама ти наистина ли си вярваш или ...
08.01 20:13
:) Ама ти наистина ли си вярваш или майтап си правиш? Русия с нейния БВП, сравним с този на Италия? Русия с нейните бомби и ракети? Русия с едно впиянчено население и един вманиачен президент? Русия, от която всичките и съседи са пострадали, от която е заграбила територии и, която всички мразят и се страхуват? Русия обкръжена от неприятели? Русия, която избива населението на съседна държава, за да обсеби територията? Те и китайците се сещат за Манджурия, ама са хитри и засега си траят, докато воюващите идиоти клекнат напълно. Хм - трябва да си абсолютен плиткоумец, за да си въобразиш, че някой ще допусне подобно глобално недоразумение да доминира на планетата...
цитирай
2. kvg55 - До 1. rara
08.01 21:30
Какво знаеш ти за БВП на Руската федерация, един измислен от буржоазните икономисти показател, който не дава реална представа за икономиката, като статистиката за икономиката й е засекретена, тъй като страната е във война?
И какво знаеш за Русия и руския народ?
Каквото знаеш, го знаеш от жълтите буржоазни книжки и филмчета. А то е лъжа и клевета, защото в тях се казва, че Владимир Владимирович иска "да доминира на планетата". Ама той няма такова желание и такава цел и намерение.
Блажени са невежите.
цитирай
3. mt46 - ...
08.01 23:04
По-важното е да има мир, човечеството да живее по-добре, по-нормално...
цитирай
4. krumbelosvet - Драги rara,
08.01 23:51
Военните технологии решават войните, а не БВП.
цитирай
5. kvg55 - До 3. mt46
09.01 07:35
Така е, ама когато ти налагат война, си длъжен да приемеш.
цитирай
6. kvg55 - До 4. krumbelosvet
09.01 07:36
Такива като тоя профан "rara" трябва да ни плащат яко за образоването.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5967992
Постинги: 2840
Коментари: 26157
Гласове: 34455
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930