Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.12.2023 19:01 - © По реда на номерата : Politico класация на 28–те най–влиятелни хора в Европа Випуск 2023
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 456 Коментари: 2 Гласове:
4

Последна промяна: 01.12.2023 19:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
01.12.2023г.

     US–Американското издание Politico избра «най–влиятелния човек», «главен мечтател » и «главен разрушител» сред европейците през 2023–та година. Победителите съответно са  бившият председател на Европейския съвет Доналд Туск, президентът на Украйна Владимир Зеленски и директорът на Централната банка на Руската федерация Елвира Набиулина. Защо им е оказана такава "чест"?, съобщава и пита "защо пък тези" Деловая газета «Взгляд».
Добре дошли в годишната класация на Politico за най–влиятелните хора в Европа! 
image

Как избрахме випуск 2023–та? Методологията зад Politico 28 : Както винаги, списъкът беше съставен въз основа на опита и прозренията на журналистите на Politico и на силните играчи, с които разговарят. Класацията е разделена на три категории – изпълнителите с формалната власт да свършат нещата, разрушителите, готови да обърнат статуквото, и мечтателите, които представляват идеи, движещи европейската сила и политика – и преди всичко най–могъщият човек в Европа. А на върха на класацията е политик, който предефинира какво означава да си европеец :
Доналд Туск, бившият президент на Европейския съвет заема първото място, след като поведе битката на полската опозиция за възстановяване на властта ѝ на изборите миналия месец. Туск наследи украинския президент Владимир Зеленски като най–влиятелния човек в Европа … Представянето на Туск на изборите през октомври, в които харизматичният 66–годишен мъж ръководи група от партии, вариращи във възгледи от дясно до ляво, дава на коалицията му ясен път към властта
image

Уинстън Чърчил, Мартин Лутър Кинг младши, Нелсън Мандела. От време на време се появява лидер, който сам променя хода на историята, не чрез мощта на своята армия или силата на икономиката си, а чрез силата на думите си. Украинският президент Владимир Зеленски е такъв лидер.
Докато Зеленски е жив, той ще продължи да движи Европа в желаната от него посока.
От предизвикателното му видео "Ние сме тук", заснето в първите дни на войната пред президентския му офис на улица "Банкова", и емблематичната му закачка "Имам нужда от амуниции, а не от превоз", отправена в отговор на предложението на САЩ за евакуация, с вдъхновените си послания, които е отправял в парламентите в Европа и по света, Зеленски вдъхновява украинците да продължат да се съпротивляват на опита на Русия за пълно мащабно нахлуване и убеждава, засрамва и моли нациите да им помогнат да го направят. Тези риторични усилия се отплатиха, като западните съюзници предоставиха финансова помощ и нарастващо количество сложни оръжия – от танкове до бойни самолети – на предизвикателно решителните сили на Украйна. Толкова ефективно беше ръководството на Зеленски, че той успя да прокара неща, които доскоро бяха немислими, намествайки Украйна на предната линия за членство в Европейския съюз – и по–близо, отколкото някой смяташе за възможно, до военния съюз на НАТО … Но 2024–та година ще бъде предизвикателна година за артиста, който стана президент, след като изигра такъв по телевизията … Тъй като Западът се колебае и Украйна продължава да се сблъсква с екзистенциална заплаха от много по–големия си съсед, Зеленски се премести от молби към западните страни за помощ към изнасяне на лекции – но това не се оказа толкова успешно, колкото неговите предишни по–въодушевени речи … Междувременно Зеленски е изправен пред перспективата за избори по средата на войната (въпреки че той твърди, че няма намерение да провежда такива) : Украйна трябваше да проведе парламентарни избори през 2023 година и президентски вот през март 2024 година.
За да проведе гласуване по време на война, Зеленски – със съгласието на парламента – ще трябва да промени конституцията на Украйна. И тази перспектива повдига големи въпроси относно демократичната легитимност : повечето от телевизионните канали в страната са силно контролирани от правителството, цензурата е широко разпространена, милиони украинци, избягали от войната, остават в чужбина, а десетки хиляди войници ще гласуват в бойните зони. И това е преди да се вземат предвид разходите за организиране и осигуряване на гласуване по време на война. Това са огромни, ако не и неразрешими проблеми – въпросът е дали Зеленски може да се справи с тях и на каква цена
image

Политическата кариера на Зеленски върви от "Колко си смешен мечтател, мой миличък!" към "Колко бе смешен мечтател, мой миличък!", въртейки се около "мечтател безумен".
Елвира Набиулина е топ технократът, поддържащ бойната машина на руския президент Владимир Путин. През десетилетието, в което тя ръководи централната банка на Русия, ястребовите парични политики на Набиулина многократно спасиха рублата и поддържаха икономиката на страната. В този процес банкерът на Путин, някога смятана за човек с умерено влияние, а сега негов мълчалив помощник, успя да предотврати ефекта от безпрецедентните западни санкции, предназначени да източат хазната на Кремъл, удължавайки войната срещу Украйна.
Възходът на Набиулина беше малко вероятен – тя е дъщеря на етнически татари със сини якички от Уфа, град в руската република Башкортостан, на повече от 1000 километра от Москва. Но от скромно начало тя стана първата жена, управлявала централна банка на страна от Г–8. Известно е, че тя спаси руската икономика през 2014–та година, след като Путин анексира украинския Крим, ловко вдигайки лихвените проценти и въвеждайки реформи. С падането на рублата и нарастващата инфлация, интервенциите на Набиулина, които също така видяха Русия да развива своя собствена платежна система, затвори стотици колебливи банки и в крайна сметка натрупа огромни резерви, ѝ спечелиха възхищението на международните ѝ колеги. Тя бе отличена като управител на Централна банка на годината от Euromoney през 2015 година и The Banker през 2017 година. А през 2018 година Кристин Лагард, тогавашен ръководител на Международния валутен фонд, похвали Набиулина като жената, която може да накара "централната банка да пее" (след като двете изпаднаха в лирика за споделената им любов към операта).
Вдъхновена може би от бившия държавен секретар на САЩ Мадлин Олбрайт, която през цялата си дипломатическа кариера носеше брошки и игли, за да изрази възгледите и настроенията си, Набиулина се зае да предава кодирани послания на света чрез собствения си избор на облекло. Много специалисти прочетоха нейното погребално изцяло черно облекло след инвазията на Путин в Украйна през 2022 година като фин намек за нейното вътрешно недоволство. Предполагаемото ѝ неодобрение обаче свърши дотук.
Докато Западът се опитваше да изтръгне Русия от световните финансови пазари и да задуши достъпа ѝ до парите и технологиите, от които се нуждае за своята брутална инвазия, Набиулина успя да парира, отваряйки крановете на разходите и стабилизирайки икономиката. Засега тези тактики работят : МВФ наскоро прогнозира, че икономиката на Русия ще нарасне с 2,2% тази година; през февруари прогнозата беше много по–скромните 0,7 процента.
Следващата година ще донесе нови предизвикателства на Набиулина, тъй като Русия продължава да се сблъсква с нарастващата цена на своята продължителна война : затягане на санкциите, изтичане на мозъци, нестабилност на стоковите пазари, колеблива рубла и спираловидна инфлация. Като лоялен пехотинец на Путин, Набиулина ще трябва да поддържа икономиката на черно, банковата система да бъде подкрепена и хазната на Кремъл пълна. Но има признаци на търкания относно политиката на Набиулина : тя привлече нарастваща критика от някои от близкия кръг на Путин и в руския коментар, като коментатори вече хвърлят критики в нейна посока заради предполагаемия ѝ неуспех да задържи инфлацията ниска и рублата нагоре. Въпросът е дали това е ход, предназначен да прехвърли вината за неволите на Русия върху някой друг освен Путин, или знак, че дните на Набиулина всъщност са преброени?
image

Интересно! Аз съм с впечатление, под влияние на това което съм чел от някои руски експерти, анализатори и прочие специалисти, че глобалистката Набиулина вреди на финансите на Руската федерация и съм се питал, защо Путин я търпи. А тия какво казват?

https://vz.ru/video/2023/11/29/1241912.html
https://www.politico.eu/article/how-we-chose-politico-28-class-of-2023-methodology/
https://www.politico.eu/article/by-the-numbers-politico-28-class-of-2024/
https://www.politico.eu/list/politico-28-class-of-2024/donald-tusk/
https://www.politico.eu/list/politico-28-class-of-2024/volodymyr-zelenskyy/
https://www.politico.eu/list/politico-28-class-of-2024/elvira-nabiullina/

© Красимир Говедаров, Главен експерт




Гласувай:
4


Вълнообразно


1. mt46 - ...
01.12.2023 20:00
Не бях чувал или чел за Набиулина... Навярно се справя отлично...
цитирай
2. kvg55 - До 1. mt46
01.12.2023 21:36
Мисля че влиянието й се преувеличава.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5968958
Постинги: 2840
Коментари: 26157
Гласове: 34455
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930