Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.10.2023 09:01 - © Парцелирането на територията
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 1287 Коментари: 8 Гласове:
9

Последна промяна: 08.10.2023 09:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
08.10.2023г.

     "Паметник на иконата на [ПФК] "Левски" и българския футбол Георги Аспарухов – Гунди бе открит в парк "Гео Милев". Монументът е само на метри от родната къща на легендарния нападател. "ПФК Левски" бе представен на събитието от директора на ДЮШ Елин Топузаков", съобщава сайтът на ПФК "Левски".
Паметникът ще е с височина около 2,50 метра
image

Паркът "Гео Милев" е обществено място. Следователно паметникът на "иконата на ПФК  "Левски", на българския футбол е пресилено казано, защото не е религиозно почитан от всички привърженици на футбола, то такъв футболист май не може и да има в България, е поставен на обществено място.
 – Според § 1а. от Допълнителните разпоредби на Закона за здравето "Обществени места" … са всички места, които са обществено достъпни и / или предназначени за обществено ползване, без оглед на собствеността или правото на достъп".
– Член 61, алинея 2 от Закона за устройство на територията казва, че "Основа на зелената система са озеленените площи, за широко обществено ползване, предназначени за трайно задоволяване на обществени потребности от национално или общинско значение – паркове, градини, улично озеленяване".
– Член 10–ти от Закона за устройството и застрояването на Столичната община определя, че "Зелената система е съвкупност от терените, предвидени в общия устройствен план и / или в подробен устройствен план за озеленени площи за широко обществено ползване" като "Зелената система обхваща следните устройствени зони и самостоятелни терени : устройствена зона на градски паркове и градини".
Такова място е и паркът "Гео Милев" в район "Слатина".
В този смисъл като паметник на личност, която не е исторически с общонационално значение, не е общонароден герой, мястото му не е на обществено място като парка "Гео Милев".
И дори поставянето на бюста на прославения футболист в Овалния кабинет на Белия дом
image
, тъй като е известно, че ПФК
 "Левски" е отбор на всяка власт, не може да е оправдание за вдигането на паметници на не толкова заслужилите, когато се пренебрегват заслужилите.
За сравнение самият Гео Милев в същия парк е почетен с един невзрачен бюст
image

Веднъж поради нямане къде, паркирах за кратко на тротоара, пред една нова или прилично ремонтирана двуетажна къща с щори и климатици, с уреден двор. Когато след 10–15 минути се върнах, до колата ми стоеше мъж с извехтяло облекло и обувки и с безумен поглед. Като се приближих, веднага започна да ме разпитва : "Твоя ли е колата? Защо си спрял тук?".
Отговорих му, че това е тротоар, обществено място и няма пречка да спра.
Тоя побесня и започна да крещи : "Какво обществено място? Кое е обществено място, бе?".
Сега чак забелязах, че тротоарът пред къщата се отличава от другата част – беше покрит с различни, определено по–скъпи плочки.
След като се навика и нарита на воля колата, лудият собственик на тротоара ме заплю в лицето и така силно ми тресна вратата, че едвам не се откачи, и се прибра у дома.
След време, като минах по същия повод като преди по същата улица забелязах, че тротоарът пред тази къща беше ограден откъм улицата с каменни топки. Собствеността беше надеждно защитена от неправомерно тъпкане с автомобил.
image
 

Само за 5 години "полето" около метростанцията Младост III изчезна парцелирано и застроено, изнася на сайта си регионалната политическа партия "Спаси София"

Забелязал съм край пътищата доста паметни плочи, дори паметници и макети на параклиси на  загинали при катастрофа или на отстреляни мутри. Такъв параклис имаше дори на един от мостовете на АМ "Тракия". Това са нищожни обществени места, присвоени за частни нужди.
Макар и незначителни те характеризират духа на буржоазното общество и душевността на масовия необуржоазен българин. Така той се усеща важен и удовлетворен, че може да вземе от общото, както го направиха други с приватизацията, управляващите чрез служебното си  положение, мутрите с насилие и прочие методи на капитализма и пазарната икономика.
И въобще необуржоазията си позволи да откъсне доста обществено пространство за паметници на неподходящи хора – паметник на Атанас Буров в цял ръст в Горна Оряховица; паметник в цял ръст на страхливеца тиранин Стефан Стамболов във Велико Търново; справедливо разцепената му глава в центъра на столицата; паметник в цял ръст на Светослав Лучников в центъра на столицата (Консерваторъ : "Защо Лучников си заслужи паметника – Посочете ми политик от времето на прехода, независимо от коя политическа сила, издигнал морала в култ и доказал на дело своята безкористност, както това стори Светослав Лучников, и аз ще стана най–ревностен привърженик за неговото почитане по подобаващ начин"; 24 Часа : "Паметник на Лучников, а мирише на комунизъм – Най–удивителното в такива случаи е, че подобни монументи се правят по инициатива на частни лица, малко в жанра "гробищен паметник". Нека бъдем добронамерени, нека не мислим, че Лучников е обезсмъртен от благодарни граждани, спечелили реститути, нека си представим, че това са негови близки и роднини, които просто са имали повече енергия от близките и роднините на многобройните умрели междувременно депутати и министри на прехода. Казали на общината : "Имаме парите, от вас нищо не искаме, ще отчетете един монумент"; 168 часа : "Светослав Лучников беше съветски агент, а неговият паметник е едно от големите перверзии у нас – И беше много добър агент ... от присъдружните партии в СДС до 28 областни управители. И успяваше да се прави на десен … и също на почтен. А служеше на други интереси и на друга държава"; e-vestnik.bg : "За паметника на Лучников и абсурдите от най-новата ни история – Възможно е Лучников да има някакъв неизвестен мен принос за развитието на българската демокрация – от времето, когато е бил агент на Държавна сигурност, до времето, когато отнема сградата на Съюза на българските писатели и прави опит да отнеме сградата на Института по социология на БАН.   Възможно е! … Нито един български юрист – от 1878 година до днес, няма такъв паметник в столицата, та даже Аспарух, Крум Страшни, Калоян, Самуил, Иван Асен ІІ, Борис Първи, Ботев, Бенковски, Софроний, Фердинанд Първи, Борис Трети ... Но паметник на един самонает и активен агент на ДС, може"; 24 Часа : "Паметник на Лучников в София може, на Майкъл Джексън – не – Паметна плоча на Краля на попа Майкъл Джексън пред Народния театър в София бе забранена от общинските съветници. Те обаче разрешиха издигането на монумент на политика Светослав Лучников в центъра на столицата").
В Парка на Свободата, реституиран под името Борисов дървосад, се тури бюст на главореза Ванче Михайлов, сътрудник на тайните служи на фашистка Италия и нацистка Германия и кой знае защо набеден за революционер. Там, редом с паметниците на революционерите Гоце Делчев, Даме Груев, Пейо Яворов, Христо Ботев, Васил Левски, капитан Петко Киряков.
А тоя с какво заслужи към България, та го чучнаха на входа на Южния парк в столицата?
image

Не той разруши социалистическия лагер, а Белязания, който несправедливо няма паметник.
А този "един от народа" талантлив българин, заема скромно място в общественото градско  пространство на града, който строи с душата, сърцето и ръцете си, а с талантът и изявената си гражданска позиция произведе и даде за българите огромни духовни пространства, защото той не мечтаеше "безсмъртие и пътища леки". Достатъчна му беше една "ватенка топла за зимния ден". И желанието му "Безсмъртно нека остане навеки построеното тук от мен!".
Е, и създаденото материално, и сътвореното духовно от "Поетът с ватенката" е безсмъртно
image

https://levski.bg/video/%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%86%D0%B8%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%BE-%D0%BE%D1%82%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%85%D0%B0-%D0%BF%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%82%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%B3%D1%83%D0%BD%D0%B4%D0%B8/
https://lex.bg/bg/laws/ldoc/2135489147
https://lex.bg/bg/laws/ldoc/2135163904
https://lex.bg/bg/laws/ldoc/2135540661
https://spasisofia.org/proekt/bul-kopenhagen-e-vazmozhnost-ne-problem/
https://conservative.bg/luchnikov/
https://www.24chasa.bg/mneniya/article/1594164
https://www.168chasa.bg/article/8765846
https://www.24chasa.bg/bulgaria/article/1613716
https://e-vestnik.bg/36345/za-pametnika-na-luchnikov-i-absurdite-ot-nay-novata-ni-istoria/

© Красимир Говедаров, Главен експерт



Тагове:   България,   Велико търново,   Калоян,   гоце делчев,   паметник,   Самуил,   Христо Ботев,   Аспарух,   Васил Левски,   майкъл джексън,   Държавна сигурност,   София,   АМ Тракия,   ботев,   Гунди,   Горна Оряховица,   Атанас Буров,   Бенковски,   Гео Милев,   софроний,   Пейо Яворов,   ПФК Левски,   Южния парк,   ватенка,   Стефан Стамболов,   пеньо пенев,   даме груев,   обществено място,   24 часа,   район Слатина,   борис трети,   Георги Аспарухов,   168 часа,   Съюза на българските писатели,   крум страшни,   борис първи,   светослав лучников,   Ванче Михайлов,   e-vestnikbg,   8 октомври,   парк гео милев,   Овалния кабинет на Белия дом,   метростанцията Младост III,   Института по социология на БАН,   Народния театър в София,   Иван Асен ІІ,   Фердинанд Първи,   фашистка Италия и нацистка Германия,   капитан Петко Киряков,   Консерваторъ,


Гласувай:
9


Вълнообразно


1. nedovolen - Не само си главен експерт, но и ек...
08.10.2023 11:25
Не само си главен експерт, но и експерт по изпреварване. Помоли ме да снимам П.Пенев, ходих, една дебела кака седеше до него. Направих й метан, отказа да стане. След час пак отивам, тя още там...
Паметници, паметници. За Гунди много запалянковци ще ти турят по една.
София гъмжи от паметници на отчаянието и смъртта. Върха е оная в центъра, дето гледа към бърлогите на временните управници.
Лъвове с подвити опашки, глави като отрязани висят на министерството на войната, и много и много други. Иначе Рейгън и визми бол.
Ай след обяд може да продължа.
:)))
цитирай
2. morskipesni - Аз бих направил паметник на Алфаромеото,
08.10.2023 12:10
както е на хармоника и с димен ефект.
И Гунди до него, 'фанал се за главата "умна".
Това ще отрезви много дрифтъри-топсерсеми.
цитирай
3. kvg55 - До 1. nedovolen
08.10.2023 14:37
Ха–ха–ха!
Имал си интересно приключение.
Ако беше снимал и ми изпратил Пеньо с каката, също можеше да излезе постинг.
Но тогава рискувахме да ни заведат съдебно дело, ако се видят, което е никак вероятно. А можеше и веднага да отнесеш скандала, че я снимаш.
Ако ми изпратиш такава снимка, може и да не я употребя в постинг, но тя ще има вече друг статут. Като личен подарък.
Виж, за лъвовете с подвити опашки е идея.
цитирай
4. kvg55 - До 2. morskipesni
08.10.2023 14:39
Да, има го този момент в живота на легендата.
цитирай
5. mt46 - ===
08.10.2023 22:28
Най-неуместни ми се струват паметниците на Лучников и на Рейгън...
цитирай
6. kvg55 - До 5. mt46
08.10.2023 22:32
Е, свободни сме да правим всякакви глупости.
цитирай
7. leonleonovpom2 - Здравей, Краси!
09.10.2023 08:39
А паметникът на английските летци, заели се с благородната задача да изравнят София със Софийското поле, той къде е в класацията? Или е извън нея, в графата "специални издънки на немислещи с главата си?"
цитирай
8. kvg55 - До 7. leonleonovpom2
09.10.2023 17:27
Този паметник не е на българска територия.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5951450
Постинги: 2839
Коментари: 26156
Гласове: 34454
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930