Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.08.2023 18:01 - © Седем причини, поради които Русия доминира в Украйна
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 2428 Коментари: 14 Гласове:
11

Последна промяна: 05.08.2023 18:10

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
05.08.2023г.

     Има малко или никакви поне донякъде обективни оценки на Специалната военна операция на Русия (СВО) в Украйна, главно поради факта, че нашите новинарски емисии са наводнени с океан от нелепа пропаганда, която цели само да представи силите на Москва като предполагаемо "слаби и неефективни". Всички от таблоидите и "експертите" на YouTube до реномирани (или по–скоро някога реномирани) медии продължават да повтарят един и същ наратив – "Русия губи". Дали обаче е така? Ето седем причини, поради които това е не само очевидно невярно, но точно обратното, не може да бъде по–далеч от истината.
I. Ненадминато командване и контрол
Руските въоръжени сили, като едни от най–големите и мощни на планетата, са масивна и сложна система. И все пак тази система се характеризира с централизиран контрол, който позволява на руското главно командване да реагира своевременно и адекватно на промените както на тактическо, така и на стратегическо ниво. Армията на евразийския гигант разполага с огромни резерви, които са с порядък по–големи от силите, разположени на фронтовата линия. Те могат лесно да бъдат преместени в райони, които трябва да бъдат подсилени, като същевременно осигуряват допълнителни щурмови войски, които могат да бъдат вкарани в райони, където защитата на врага е най–слаба.
Може би най–добрият пример за това е неотдавнашното настъпление на руските войски в Северен Донбас и граничните райони между ЛНР (Луганска народна република) и Харковска област (регион), където силите на Москва са в настъпление повече от две седмици. Въпреки факта, че сега силно очуканите войски на киевския режим непрекъснато губят позиции в тази област, на практика не се споменава за това в нито едно от основните пропагандни издания. Междувременно най–добрите сили на неонацистката хунта прахосват последните си резерви на бойното поле в безполезни атаки срещу сложната и плътна руска отбрана в Донбас, Запорожка и Херсонска област.
И докато основната пропагандна машина на Запада продължава да очерня руската армия, зад кулисите Пентагонът щателно наблюдава напредналия опит на Русия в организирането на системи за командване и контрол и как може да го използва, за да подобри своите собствени. Способността на Москва да ръководи множество високоинтензивни военни операции едновременно, като същевременно координира всичко това с останалата част от масивния държавен апарат на Русия (особено нейната дипломация от световна класа) е от голям интерес за властовите кръгове във Вашингтон. В ярък контраст, армията на Съединените щати преживява своеобразно разпадане поради проблеми с прекомерната политизация и идеология.
II. Масово подобрено РНР (разузнаване, наблюдение, рекогносцировка)
В годините преди СВО руската армия не беше точно известна с широкото използване на дронове и други безпилотни платформи, тъй като основната пропагандна машина продължаваше да представя силите на Москва като предполагаемо "технологично по–ниски". Все пак години преди СВО, особено по време на антитерористичната си интервенция в Сирия, Кремъл инвестира значителни ресурси в различни видове безпилотни системи. След това руската армия използва този опит, за да подобри масово тактическите си способности, усилие, което експоненциално подобри представянето ѝ навсякъде. Това е особено вярно за СВО, тъй като дроновете са ненадминат умножител на силата за руските сили.
И докато силите на киевския режим са значително по–добри от подкрепяните от НАТО терористи в Сирия и другаде, и въпреки факта, че воюващият алианс им предоставя безпрецедентни количества информация в реално време от бойното поле, в по–голямата си част те не успяха да се възползват от това огромно увеличение. Въпреки че тактическото РНР от войските на неонацистката хунта е значително подсилено от стратегическото на НАТО, по–добри резултати в по–голям мащаб силно липсват. За разлика от това наземните, въздушните и космическите РНР платформи на руската армия са използвани за смъртоносен ефект, нанасяйки безвъзвратни загуби както на вражеските фронтови войски, така и на неговия тил.
III. Уникална комбинация от активна защита и ad hoc (контра)настъпателни операции
Въпреки че е доктринално настъпателно ориентирана, руската армия със сигурност не пренебрегва защитата си. Напротив, тя използва своя тактически отбранителен потенциал за стратегически нападателни цели. Скоростта, с която силите на Москва успяха да изградят масивни и сложни отбранителни линии там, където преди не е имало такива, остави военните експерти на НАТО в недоумение. Съветските концепции за "отбрана в дълбочина" и "активна отбрана" бяха значително подобрени от последните технологични постижения на руската армия. Това доведе до почти пълно заличаване на нападателния потенциал на киевския режим, принуждавайки го да използва отчаяни тактики, за да се опита да пробие руските линии.
Излишно е да казвам, че това причинява огромни жертви в процеса, тъй като силите на неонацистката хунта губят стотици мъже за всеки квадратен километър територия, която превземат. Но истинският проблем за Киев е, че той не може да задържи тези райони за дълго, тъй като всеки от тях ефективно действа като артилерийски "капан за мишки". А именно, веднага щом силите на киевския режим навлязат, за да осигурят района, те биват удряни от огромен залп от стандартна и ракетна артилерия, последван от рояк различни видове дронове, които улавят всички оцелели. В допълнение, майсторското използване на мини (особено чрез дистанционно миниране) от руските сили е недвусмислено опустошително за всякакви настъпателни операции.
Това е особено вярно в района на Запорожие, където силите на неонацистката хунта продължават да понасят огромни жертви. Още от началните етапи на тяхното толкова рекламирано контранастъпление, тези сили претърпяха загуби от над 30%, както в жива сила, така и в оръжия, без изобщо да видят вражески бойци или дори да достигнат първата линия на руската отбрана. Това доведе до малки или никакви загуби за силите на Москва, особено като се има предвид мащабът на военните операции. Дори председателят на Обединения комитет на началник–щабовете на въоръжените сили на САЩ генерал Марк Мили беше принуден да признае, че Пентагонът е зашеметен от ефективността на тези отбранителни линии.
image

Информационен портал за БРИКС

IV. Високият морал на руските сили
Начинът, по който руската отбрана успява да издържи, има опустошителен ефект върху морала на силите на киевския режим, като същевременно засилва техните собствени. По време на фазата на планиране неонацистката хунта и техните ръководители от НАТО бяха уверени, че ще бъде лесно да пробият руската отбрана поради предполагаемия ѝ "нисък морал". Реалността на бойното поле обаче показва, че подобни твърдения са изцяло ограничени до "паралелната вселена" на масовата пропагандна машина, в която дори кози и старици, "въоръжени" с буркани с туршия, "бият руската армия". Все пак, за разлика от митичните "огромни руски жертви", подобни грешни изчисления доведоха до съвсем реални загуби за Киев.
V. Безпорядък, неподчинение и неадекватна координация между силите на режима в Киев
Всички гореспоменати проблеми са практически вездесъщи в редиците на силите на неонацистката хунта, както и в многобройните наемнически групи от НАТО. Тъй като командващият състав често изпраща войски на сигурна (и безсмислена) смърт, военният персонал често пренебрегва заповедите или категорично отказва да ги следва. Офицерите обикновено остават скрити в окопите или дори напълно отсъстват от фронтовата линия. Това води до широко разпространено разочарование сред войниците, много (ако не и повечето) от които са насилствено наборни, което допълнително води до нисък авторитет на офицерите. Това се потвърждава и от множество чуждестранни наемници, воюващи на страната на неонацистката хунта.
А именно, в интервю за ABC, австралийски наемник, известен с позивната "Буш", се оплака от липсата на необходимите командни и лидерски умения сред офицерите от силите на киевския режим. По негова оценка този проблем е довел до смъртта както на редовни войници, така и на чужди наемници. Освен това тези мъже често не спазват дори основни заповеди, като пълната забрана за използване на смартфони на бойното поле. Това престъпление е много често срещано както сред войниците, така и сред наемниците, въпреки факта, че на практика е смъртна присъда в ера на война, където SIGINT (сигнално разузнаване) е неразделна част от всяка значима военна операция.
VI. Първокласно обучение и боен опит
Нивото на боен опит и подготовка от двете страни на конфликта е високо, но значително се различава. Въпреки че конфликтът в региона на Донбас продължава вече почти десетилетие, между края на 2015 година и края на 2021 година, той беше сравнително ниско ниво, тъй като фронтовата линия се стабилизира и се ограничаваше предимно до артилерийски дуели (въпреки че обстрелът на Донбас никога не спираше). Това доведе до в голяма степен повърхностен боен опит за повечето войници на киевския режим. От друга страна, руската армия е натрупала значителен боен опит в Чечня, Грузия и Сирия, където е имала шанса да провежда сложни операции срещу различни противници.
Без значение колко напреднали оръжия от НАТО и безкрайни вълни от принудителна мобилизация не биха могли да дадат на неонацистката хунта необходимия боен опит, за да се изправи адекватно срещу руските сили. Това се отнася преди всичко до стратегическия аспект на войната, област, която руските офицери успяха да овладеят, тъй като техните военни могат да се разположат практически във всяка точка на света, при поискване, и след това да създадат стратегически важни военни бази, дори на ad hoc основа. Сирия е може би най–добрият пример за това, както демонстрират руските бази в Тартус (преди малко военноморското съоръжение) и Хмеймим (въздушна база, създадена през 2015–та година).
VII. Огромно технологично превъзходство
Въпреки всички пропагандни фантазии за доставени от НАТО системи SAM (ракети земя–въздух), които свалят руски хиперзвукови оръжия, дори западни военни експерти са принудени да признаят превъзходството на Москва в изобилие от далекобойни и високоточни оръжия. В това отношение абсолютното господство на Русия в хиперзвуковите технологии е само черешката на тортата, тъй като Кремъл може да се похвали с не по–малко впечатляващ арсенал от по–конвенционални ударни способности, които включват (но не се ограничават до) различни свръхзвукови, трансзвукови и хибридни наземни и морски средства. базирани крилати ракети, тактически балистични ракетни системи, многобройни видове дронове камикадзе / безпилотни боеприпаси и други.
Последните бяха използвани с опустошителен ефект, неутрализирайки хиляди артилерийски оръдия на киевския режим, включително стотици доставени от САЩ гаубици M777, "Lancet" и "Kub–BLA" на ZALA са особено смъртоносни в това отношение, в допълнение към масовото използване на различни видове FPV (изглед от първо лице) дронове. Освен това, характеристиките на руските бойни превозни средства значително надминават всички доставени от НАТО еквиваленти, независимо от това колко са нови и модерни. Всъщност дори танковете и бронираните превозни средства от съветската епоха са доказали, че превъзхождат почти всяко ново западно превозно средство от същия клас, било то в служба на силите на Москва или Киев.
По–новите руски танкове като Т–72Б3М, Т–80БВМ, Т–90А и Т–90М (както и многобройни видове бронирани превозни средства) всички демонстрираха звездни характеристики в сравнение с най–добрата броня на НАТО, особено сега дълбоко закъсалите германски танкове "Леопард 2", включително най–новият вариант А6 "Wunderwaffen" на неонацистката хунта, използвани в нейния неуспешен опит за провеждане на "светкавична" контраофанзива, са на практика безполезни. Комбинацията от използването на всички гореспоменати активи (в допълнение към нейните ненадминати атакуващи хеликоптери) направи възможно на Москва удобно да разбие вълна след вълна от атаки на режима в Киев.
Драго Боснич, независим геополитически и военен анализатор в InfoBrics

http://infobrics.org/post/38973/

© Красимир Говедаров, Главен експерт




Гласувай:
11


Вълнообразно


1. iw69 - Има
05.08.2023 18:09
и още нещо, русите воюват на исторически своя територия, която по стечение на обстоятелствата временно е извън държавата им.
цитирай
2. kvg55 - До 1. iw69
05.08.2023 18:27
Да, точно.
цитирай
3. nedovolen - В потвърждение на заглавието може ...
05.08.2023 18:32
В потвърждение на заглавието може да послужи и постоянно "цъкащ" брояч на населението по държави към Департамента по икономически и социални въпроси на ООН. Там се хващат лъжците по мЪдиите.
цитирай
4. kvg55 - До 3. nedovolen
05.08.2023 18:46
Цъка брояча и цака медийте, както казваш.
цитирай
5. raders - и още нещо, русите воюват на исто...
05.08.2023 20:20
iw69 написа:
и още нещо, русите воюват на исторически своя територия, която по стечение на обстоятелствата временно е извън държавата им.


Мчи тя коя не е тяхна територия? Като почнеш от заграбените от Финландия земи, минеш през всички европейски съседи, Кавказ, средна Азия, и свършиш с Манджурия и Сахалин. Всички са "исконно Руски".
цитирай
6. raders - Че те, освен оръжия, някога прои...
05.08.2023 20:23
Че те, освен оръжия, някога произвели ли са нещо свястно?
цитирай
7. анонимен - Путиноидите вярно сте луди. При...
05.08.2023 20:46
Путиноидите вярно сте луди.Приемате илюзиите си за реалност.Вярвате, че дяволите на путлер наистина владеят света.Не сте хора, това е.
цитирай
8. анонимен - Колега, не си ли разбрал още, че в тоя блог няма разумни хора, а путинопати?
05.08.2023 20:48
raders написа:
Че те, освен оръжия, някога произвели ли са нещо свястно?


Те не вярват в Бог, а в сталин и путлер.
цитирай
9. mt46 - ...
05.08.2023 21:46
Основна е войната между Русия и НАТО /САЩ/... Предполагам, че ще се стигне до примирие, "когато му дойде времето", както казваше Симеончо...
цитирай
10. morskipesni - Аз мисля, че Русия не само доминира,
05.08.2023 22:31
но и УРИНИРА в (руска) Окрайнина, а реши ли да пръцне- НАТО пълни гащи.
цитирай
11. kvg55 - До 9. mt46
06.08.2023 15:57
Примирие няма да има, абсурд. Ще има победа и капитулация.
цитирай
12. kvg55 - До 10. morskipesni
06.08.2023 15:58
Носят се странни и интересни слухове. Развръзката не е далече.
цитирай
13. sekirata - 19. 05. 2015 13:00 - Китай не хочет ...
07.08.2023 22:42
19.05.2015 13:00 - Китай не хочет союза с Россией

Лъжа!
Какво е казала баба Ванга.....

Когато Китай и жълтата раса е почти превзела света, чак тогава двете сили-САЩ И РУСИЯ ще се съюзят и ще бъдат номер едно в света.
А исляма ще бъдел за малко време,Китай и жълтите следват...и то яко...
цитирай
14. kvg55 - До 13. sekirata
08.08.2023 11:01
Що е рекла Ванга, все е било.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5921961
Постинги: 2839
Коментари: 26154
Гласове: 34451
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930