Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.06.2023 15:01 - © Китай премина към системен тормоз над САЩ
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 1122 Коментари: 2 Гласове:
6

Последна промяна: 05.06.2023 15:15

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
05.06.2023г.

image
     "Ексклузивно : Шефовете на световните шпиони се срещат [на 2–ри юни] на таен конклав в Сингапур", донася Reuters.
Министрите на отбраната от цяла Азия и извън нея се събират този петък в Сингапур за 20–то издание на IISS Shangri–La Dialogue, водещата среща на върха по сигурността в региона. През идния уикенд фоайето на хотел Shangri–La ще се трансформира в петно от униформи и "силни" костюми, докато лидери (повече от 600) от службите за сигурност на повече от 40 (по точно 49) държави тичат между речите и частните двустранни срещи, опитвайки се да разрешат належащите опасения за сигурността, разказва The Straitstimes.
image

Хотел Shangri–La Сингапур !

"Има негласен код между разузнавателните служби, че могат да си общуват, дори когато по–официалната и открита дипломация е по–трудна – това е много важен фактор по време на напрежение и събитието в Сингапур помага за насърчаването на това", открехва ни в тайните на "специалните служби" Reuters.

И затова "директорът на ЦРУ Уилям Бърнс е посетил Китай миналия месец за разговори с китайски колеги, тъй като администрацията на Байдън се стреми да засили комуникацията с Пекин", припомня агенцията.
Ходил е и занапред ще му се налага все по–често да ходи. Защото Китай, който е под санкциите на САЩ, отказа официална среща между Лойд Остин (министър на войната на САЩ) и Ли Шанфу (министър на националната отбрана на КНР) по време на срещата на върха за сигурността в Shangri–La (Шангри–Ла), обяснява информационният ресурс.
Този отказ изглежда се превърна в само един от епизодите на добре организирана и продължителна китайска подигравка със САЩ, а самата Америка се превърна в жертва. И какво искате, при тази една и съща напълно неизобретателна и просто примитивна политика на Съединените щати, провеждана година след година от дълго време?, пише Дмитрий Косирев, цитиран от Zugunder.com.
Сюжетът се разгръща около два епизода. Първо китайският министър на отбраната Ли Шанфу отказа да се срещне с американския си колега Лойд Остин, въпреки че и двамата присъстват на конференцията. Второ, американски въздушен шпионин беше красиво прихванат от китайски изтребител. И в двата случая бившата суперсила се оказва в унизено положение.
image
Говорителят на министерството на външните работи на КНР Мао Нинг отговори на приплака на янките за прихванатия шпионин с "Китай ще продължи да предприема мерки, които смята за необходими, за да защити своя суверенитет" и с категоричното "САЩ трябва незабавно да спрат тези опасни провокации", информира The Associated Press 

Съединените щати имат лично отношение към Ли Шанфу : той е под санкциите на САЩ заради ролята си на предишни позиции в закупуването на оръжия от Руската федерация.

А вие, въобще кои сте вие, че да налагате санкции на нашите министри, а после да искате да говорите за друго с тях? И Пекин сега казва буквално следното : Америка трябва да се "научи на елементарна учтивост", след което ние, може би, ще говорим с нея. От САЩ дойде (от държавния секретар Тони Блинкен) жалък писък : защо, искахме да обсъдим толкова важно нещо, мерки за предотвратяване на инциденти, които могат да имат сериозни последици.
А за подобни инциденти Пекин има какво да разкаже : Миналия петък китайски изтребител прехвана – тоест прелетя под самия му нос – американски самолет за въздушно разузнаване RC–135. Тази седмица последва реакцията на властите в САЩ, нещо подобно : да, заради вас самолетът ни едва не падна, гадове!
Отговорът на Пекин : какво прави вашият въздушен разузнавач – макар и в международни води, но на 40 километра от нашия бряг, където провеждаме маневри със самолетоносачната група на китайския флот? И защо, по дяволите, такива разузнавателни полети стават до 1000 на година (два пъти повече от преди десет години)? И още нещо : и ако китайски самолети започнат да разузнават нещо край бреговете ви до хиляда пъти в годината, как ще ви дойде?
Дипломатическата офанзива на Пекин не се води от садистично удоволствие. Въпросът е до голяма степен в споменатата конференция на министрите на отбраната и войната на страните от Азиатско–тихоокеанския регион в Сингапур. Всяка година има безсмислен ритуал : US–американският министър на войната обяснява на публиката как са заплашени от Китай и как US–Америка е готова да ги защити. И всяка година в навечерието на срещата винаги се случва такъв въздушен (понякога морски) инцидент. Така че за Пекин не беше толкова трудно да се подготви предварително за този ритуал и да постави врага в забавна светлина.
Това е жестоко по две причини. Първо, us–американците не знаят как да отменят санкциите, така че да ги учите на "елементарна учтивост" е безполезно. Може би биха искали, но догодина ще има президентски избори в Съединените щати (да, там има избори през цялото време) и сегашната администрация трябва да вземе предвид фактора на собствения си десен фланг, на своите гневни патриоти.
И тези хора, които в политическия спектър са по–вдясно от дясното, са следните (цитат от списание American Thinker) : "Докато САЩ се плъзгат към несъстоятелност, социален хаос и катаклизми, комунистически Китай, с който е преплетена Демократическата партия, активно ще допринася за разпадането на страната ни и ще чака като лешояд смъртта ѝ, за да пирува с нейния труп". Така че към "лешояда" – само твърдост" е идеологията на us–психодесните.
И втората причина за китайския дипломатически садизъм е, че US–Америка се изправи срещу безсмислието на своя курс към Китай. Факт е, че на диалога Шангри–Ла и други подобни срещи в Азия, us–американската дипломация всъщност е заета година след година да набира съюзници срещу Пекин. Но заниманието е почти безполезно. И така, списание Foreign Policy казва : тези азиатски страни, които имат и най–малката възможност за това, отдавна са избрали "врата номер три". Тоест не us–американска, не китайска, а тази, зад която има максимално възможен неутралитет за тях. Но Съединените щати не могат да измислят нищо ново, така че те остават безсилна цел за дипломатическите издевателства на Пекин, разказва Дмитрий Косирев, колумнист в РИА "Новости", китаист по професия, цитиран от Zugunder.
На 28.03. Китайската народна република се изгаври със Съединените щати, публикувайки Доклад за нарушенията на правата на човека в Съединените щати през 2022–ра година
image

https://www.reuters.com/world/worlds-spy-chiefs-meet-secret-conclave-singapore-2023-06-04/

https://www.straitstimes.com/opinion/twin-dilemmas-of-us-china-competition-to-take-centre-stage-at-2023-shangri-la-dialogue
https://www.iiss.org/events/shangri-la-dialogue/shangri-la-dialogue-2023/
https://www.reuters.com/world/cia-head-visited-china-may-met-counterparts-us-official-2023-06-02/
https://zugunder.com/index.php?topic=377837.0
https://apnews.com/article/china-us-south-sea-plane-intercept-2141afcf75a61080b353ac032f802e81

© Красимир Говедаров, експерт




Гласувай:
6


Вълнообразно


1. mt46 - ...
05.06.2023 22:55
Щатите трябва да знаят, че с Китай шега не бива...
цитирай
2. kvg55 - До 1. mt46
06.06.2023 10:18
Никак даже.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5722826
Постинги: 2799
Коментари: 25701
Гласове: 34091
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031