Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.04.2023 16:01 - © Специалната военна операция като състезание
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 1377 Коментари: 4 Гласове:
7

Последна промяна: 15.04.2023 16:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
15.04.2023г.

     Фондацията Карнеги за международен мир (The Carnegie Endowment for International Peace (CEIP) е безпартиен мозъчен тръст по международни въпроси със седалище във Вашингтон, окръг Колумбия, с операции в Европа, Южна и Източна Азия и Близкия изток, както и Съединените щати. Основана през 1910 година от Андрю Карнеги, организацията се описва като посветена на напредването на сътрудничеството между страните, намаляването на глобалните конфликти и насърчаването на активен международен ангажимент от страна на Съединените щати и страни по света. Тя ангажира с мнения и отговорност лидери от множество сектори и от целия политически спектър.
image

Централата на фондацията във Вашингтон 

Джуди Демпси е нерезидентен старши сътрудник в Carnegie Europe и главен редактор на блога Strategic Europe. Тя е и автор на книгата "Феноменът Меркел" (Das Phдnomen Merkel, Kцrber–Stiftung Edition, 2013).
Та в Carnegie Europe Джуди написала : "Путин и Си превръщат войната в Украйна в глобално състезание". Състезание? Интересно! И дали Mrs. Джуди има предпочитание към състезател?
При всяко състезание се излъчва победител № 1 и подгласници № 2 и № 3. Така поне е в спортните състезания, ученическите олимпиади и прочие подобни надпревари.
Състезанието е оспорвано, а Джуди Демпси явно няма свой фаворит, защото пише привидно  незаинтересована от резултата : "Резултатът от войната на Русия срещу Украйна ще излъчи кой ще определя политическите и икономически правила в света за следващите десетилетия".
Има обаче и кибици, които гледат с насмешка на усилията на състезателите : Губернаторът на Флорида от Републиканската партия Рон ДеСантис, чоплейки семки, коментирал : "Въпреки че САЩ имат много жизненоважни национални интереси, по–нататъшното заплитане в териториалния спор между Украйна и Русия не е един от тях", цитира го The Atlantic.
image

Путин и Си превръщат войната в Украйна в глобално състезание 

И Джуди е активно ангажирана в състезанието като коментатор : "Резултатът от бруталната война на Русия засяга бъдещето на международния ред след Студената война и ролята на Америка в оформянето му". Залогът на състезанието бил "базираният на правила международен ред". Тука се прокрадва тревога, че US–Америка може да загуби конкурса.
Четейки статии в западни медии, неведнъж съм се убеждавал, че в главите на буржоазните пропагандатори се ширят несъответствия с действителността и непълнота на изказването – "базираният на правила международен ред" например. Ама кажете, че правилата на този ред досега ги определяха Съединените щати в свой интерес и скоро ще ги определят обединените нации в интерес на мира в света и материалния просперитет на цялото човечество.
"Атаката на Русия срещу Украйна разкъсва този стар ред. В този контекст Си – дори повече от президента Владимир Путин – възнамерява да повлияе, ако не и да ръководи новия ред", разказва своята гледна точка за хода на надпреварата нерезидентния старши сътрудник.
Ето го ограниченото буржоазно мислене – тя не може да си представи, че другарите Путин и Си нямат намерение да налагат със сила, както го правят Щатите, своите интереси на света.
И ето пример за буржоазна измишльотина : "Новият ред се разиграва по няколко начина. На най–грубо ниво Путин използва тактика, за да разбие морала на украинците, да тества единството на Запада и да прецени нивото на подкрепа за неговото нашествие от Глобалния юг и други части на света. В Украйна руската армия безразборно бомбардира цивилни цели и жизненоважни инфраструктурни сектори. Тя е отвлякла хиляди деца и ги е отвела в Русия. Унищожава паметници на културата, библиотеки, училища. Той застраши продоволствената сигурност в много страни, като бомбардира зърнените силози на Украйна и възпрепятства износа на тази основна стока. Тази война е и за поставяне на предизвикателство към единството на Запада. Досега [Запада] се държи заедно. Бавно става ясно – и това е причината срещата Си – Путин да е толкова важна – че резултатът от тази война е за това кой ще определи политическите и икономически правила за следващите десетилетия" 
image

А в последната си реч, писателят Георги Господинов се чуди кой съчинява "фалшивите новини и конспиративните теории". Ми ето кой – такива кухи лейки като Джуди Демпси.
Разбира се, сред тези съчинители има и високообразовани и интелигентни злодеи.
"Въпреки всичките си слабости и често двойни стандарти, моделът на Запада е изграден върху правата на човека, демокрацията, върховенството на закона и международните правила за търговия. Западът също така отдава голямо значение на териториалната цялост и суверенитет – в противен случай глобалният ред, колкото и да е чуплив (fragile), би се превърнал в светът на Хобс от хаос и конфликти".
Ето една безсмислица, казана от главният редактор : "глобалният ред, колкото и да е чуплив, би се превърнал". Ми той именно, защото е "чуплив", лесно може да се повреди и разпадне.
А мисълта, че на "базираният на правила международен ред" му е дошло времето да се разкара от живота, защото е вреден за незападния свят, въобще не може да ѝ светне в главата.
"Си и някои лидери на ЕС, като унгарския министър–председател Виктор Орбан, твърдят, че това са ценности, които Западът иска да наложи на други страни. Това не е така. Тези ценности са универсални", посочва враговете на "правата на човека, демокрацията, върховенството на закона и международните правила за търговия" бамбината.
Еми, не са универсални. И народите се съпротивляват срещу налагането им със сила.
Това било същността на войната в Украйна?!
"Поражението [на Украйна] би насърчило авторитарните режими, водени от Пекин, за да прекроят международния ред след Студената война, където Съединените щати биха могли да загубят своята доминираща позиция", изплюва камъчето Джуди Демпси.
"Вместо да покровителстват държави, които или не вземат страна във войната, или подкрепят Путин, европейските и западните лидери трябва да обяснят защо Западът може да предложи повече от Москва или Пекин. Не става въпрос само за материални изгоди. То е също за начин на живот, система на управление и набор от международни правила за търговия и бизнес".
Ми да предлага Западът, бе, кой му пречи!? Ама нещо предложенията му биват отказвани.
Истината е, че Западът вече не е в състояние да прави предложения, на които не може да се отказва. Дотам е изпаднал, че прави предложения без уважение, които естествено не се ценят.
"Не, не, аз не се засягам, но какво съм ти направил, за да се държиш толкова неучтиво с мен?" е отговорът на отсрещната страна. За пореден път ще кажа – Западът не познава класиците си.  

https://carnegieeurope.eu/strategiceurope/89364
https://www.theatlantic.com/ideas/archive/2023/03/ron-desantis-ukraine-war-end/673463/
https://www.dw.com/bg/komunisticeskata-propaganda-si-otide-no-nedoverieto-ostana/a-65230991
https://chitanka.info/text/8092-krystnikyt/27
https://ladyzone.bg/laifstail/misal-na-denia/filmov-citat-na-denja-krastnikat.html#
https://chitanka.info/text/8092-krystnikyt




Гласувай:
7


Вълнообразно


1. nedovolen - Карнеги е направил едно истинско ...
15.04.2023 17:29
Карнеги е направил едно истинско нещо, загинал по време на сърф на 90-г възраст.
:)))
цитирай
2. kvg55 - До 1. nedovolen
15.04.2023 19:45
Вероятно в преследване на някоя мацка.
цитирай
3. mt46 - ===
15.04.2023 19:53
Всяка война е като отборно състезание по шахмат...
цитирай
4. kvg55 - До 3. mt46
15.04.2023 20:06
Твърде нежно определение.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5917029
Постинги: 2838
Коментари: 26154
Гласове: 34450
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930