Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.12.2022 07:01 - © Какво още каза Ангела Меркел
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 2549 Коментари: 10 Гласове:
5

Последна промяна: 18.12.2022 20:31

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
17.12.2022г.

     От интервюто на Ангела Меркел пред Die Zeit, освен за "Минското споразумение от 2014–та година беше опит да се даде време на Украйна", научаваме и други интересни неща : за политическата ѝ кариера и отношенията ѝ с Хелмут Кол; за "Северен поток–2", Путин, нашествениците, авторитаризма, източногерманците, кризите, критиките и прочие : 
image

Die Zeit : Имахте сблъсък с Хелмут Кол, в чийто офис работите сега. Той беше не само политическа тежка категория, но и физически колос. За да му се противопостави, човек трябваше да има известно безстрашие [Хелмут Кол създаде Ангела Меркел като политик, извличайки един незабележим мекленбургски комсомолец в светлината на Бога. И тя, след като направи партийна кариера в ХДС / ХСС, започна разследване срещу него за злоупотреба с партийни средства, което му костваше поста. След това Кол отказа всякаква комуникация с Меркел и забрани на "тази кучка" да присъства на бъдещото му погребение. Но тя все пак отиде там и изнесе патетична реч – бележки на "Мекленбургски петербурджец" – "МП"].

Ангела Меркел : Срещала съм това и в други контексти, работейки с мъже в политиката – по–дълбок глас, по–голямо тяло, и двете се използват и като инструмент. Бившият федерален министър Рексрод може просто да говори в микрофона над главата ми. Хелмут Кол също можеше да говори много високо, когато беше раздразнен.

Die Zeit : Искате да кажете, че ви е крещял?

Ангела Меркел : Понякога той действаше със сила и трябваше да помислиш дали искаш да му се противопоставиш и дали можеш. Фактът, че понякога казвах неща, необичайни за политически конвенции, се дължи на моя произход. От детството си не бях повлияна от Schьler–Union (Студентски съюз на Германия (SU) е национална християндемократическа студентска организация във ФРГ), Junger Union (JU е младежката асоциация на ХДС и ХСС), RCDS (?), но дойдох със собствен език и собствени идеи. Понякога се открояваше и изглеждаше безстрашен за някого – но не беше.

Die Zeit : Опасявате ли се, че системата може да се срине отново в един момент? (като ГДР).

Ангела Меркел : То трябва да се изживее от всеки човек, иначе може бързо да рухне. Ето защо не харесвам лозунги като този, които казват за "балона на Пренцлауер Берг" [един от модерните квартали на Берлин, където живеят хора, които са много далеч от проблемите на редовите граждани – бележка на "МП"]. Разбира се, това не е цяла Германия, но никога не трябва да обявяваме част от хората в страната за аутсайдери, а останалите за представители, така да се каже, на истинската демокрация. В крайна сметка нищо добро не излиза.

Die Zeit : Вашето канцлерство беше силно повлияно от сравнително късно възникнал въпрос : политиката за бежанците през септември 2015 година. В този контекст, в отговор на критични въпроси за последствията от вашата либерална политика, вие казахте : "Ако сега трябва да се извиним за това, че проявяваме дружелюбие в извънредни ситуации, това не е моята страна". Това предложение беше възприето от мнозина като много авторитарно, а също и като изключващо. На някои им се стори, че вие ​​сте си дали изключителното право да определяте каква да бъде една държава.

Ангела Меркел : Когато чуя тази фраза, си спомням особено хората на централната гара в Мюнхен, които посрещаха пристигащите бежанци. Вярвах, че решението ми да ги пусна в "къщата" е в съответствие с основните ни права и ценности. И исках да подкрепя тези основни ценности с реални дела.

Die Zeit : Това включваше ли обяснение на решението и неговите мотиви на редовите хора?

Ангела Меркел : Не съм мислила за това от няколко дни. Това беше много емоционална реакция, но въпреки това не е случайна. Зад това стоеше разбирането ми, че човешкото достойнство не трябва да е просто нещо от неделна реч, а трябва да има практическо значение. Да маркирате това като авторитарен акт и да кажете : "Е, просто ost–германците не са като останалата част от страната" – мисля, че това беше смело.

Die Zeit : Не Ви ли смущаваше мисълта, че сте допринесли значително за разделението на страната?

Ангела Меркел : Разбира се, че ме притесняваше. И, разбира се, от политическа гледна точка винаги е прекрасно, когато 90% са на едно и също мнение, особено когато това мнение е вашето. Но има ситуации, в които е невъзможно да се избегнат спорове. Помогнах на хора, които бяха така да се каже на прага ни, и в същото време, освен всичко друго, чрез споразумението между Европейския съюз и Турция допринесох за справяне с първопричините за тяхното бягство.

Die Zeit : Питате ли се дали годините на относително спокойствие са били и години на пропуски, а вие сте били не само кризисен мениджър, но и отчасти причина за кризите?

Ангела Меркел : Нямаше да съм политик, ако не се занимавах с този въпрос. Да вземем опазването на климата, където Германия е направила много по международните стандарти. По самия въпрос обаче признавам : не е направено достатъчно, съдейки по това, което се казва в Международния доклад за климата на IPCC днес. Или да погледнем моята политика спрямо Русия и Украйна. Стигнах до извода, че тогава съм вземала решенията си така, че днес причините и мотивацията ми са ясни. Това беше опит да се предотврати точно такава война. Фактът, че не успя, не означава, че опитите са били грешни.

Die Zeit : В първата си публична реч от края на канцлерството ви казахте, че още през 2007–ма година сте разбрали какво мисли Путин за Европа и че единственият език, който той разбира, е твърдостта. Ако това осъзнаване дойде толкова рано, защо преследвахте енергийна политика, която ни направи толкова зависими от Русия?

Ангела Меркел : На всички ни беше ясно, че това е замразен конфликт, че проблемът не е решен, но точно това даде на Украйна ценно време. Разбира се, сега можете да зададете въпроса : защо при такава ситуация те се съгласиха на изграждането на "Северен поток–2"?
Да, можете да стигнете до различно мнение. Какъв беше проблема? От една страна, Украйна отдава голямо значение на това да остане транзитна страна за руски газ. Тя искаше газът да минава през нейна територия, а не през Балтийско море. Днес понякога се казва, че всяка молекула руски газ е газ на дявола. Не беше така. От друга страна, германското правителство не е кандидатствало за одобрение на "Северен поток–2", а компаниите са го направили. Затова в крайна сметка беше решено за федералното правителство и за мен дали трябва да приемем нов закон като политически акт, с който да откажем недвусмислено одобрението на "Северен поток –2".

Die Zeit : Какво ви попречи да направите това?

Ангела Меркел : От една страна, такъв отказ, съчетан със споразуменията от Минск, според мен би влошил опасно климата в отношенията с Русия. От друга страна, енергийната зависимост се появи, защото имаше по–малко газ от Холандия, от Обединеното кралство и ограниченото производство в Норвегия.

Die Zeit : И имаше прибързано излизане от ядрената енергия. И по ваша инициатива.

Ангела Меркел : Точно така и в допълнение междупартийното решение, че в Германия ще се произвежда по–малко газ. Трябваше да се вземе решение за закупуване на по–скъп втечнен природен газ от Катар или Саудитска Арабия, САЩ като страна износител станаха достъпни едва по–късно. Това ще ни направи много по–малко конкурентоспособни. Днес, под натиска на войната, това се прави по начин, който аз подкрепям, но тогава би било много по–мащабно политическо решение.

Die Zeit : Все пак трябваше ли да вземете това решение?

Ангела Меркел : Не, особено след като решението изобщо нямаше да бъде взето. Ако ме помолите да бъда самокритичен, ще ви дам друг пример.

Die Zeit : Целият свят очаква думи на самокритика от вас!

Ангела Меркел : Може би е така, но по много въпроси позицията на критиците не съвпада с моето мнение. Просто да им се поклоня, само защото се очаква, мисля, че би било евтино. Толкова много мислех за това навремето! Просто ще бъде жалко, ако просто кажа сега, да се успокоя и да не мисля за това : О, добре, сега и аз го разбирам, беше грешно. Но ще ви кажа нещо, което ме притеснява. Това се дължи на факта, че Студената война никога не е свършила наистина, защото Русия по принцип не е била умиротворена. Вярно е, че когато Путин нахлу в Крим през 2014 година, той беше изключен от Г–8. НАТО също така разположи войски в балтийските страни, за да покаже, че ние, като НАТО, сме готови да се защитаваме. Освен това решихме в алианса да изразходваме 2% от съответния брутен вътрешен продукт за отбрана. ХДС и ХСС бяха единствените, които дори включиха това в правителствената си програма. Но също така трябваше да реагираме по–бързо на агресивността на Русия. Въпреки увеличението на бюджета за отбрана, Германия не изпълни целта от 2%. И дори аз не държах пламенни речи за това всеки ден.

Die Zeit : Защо не? Да не би тайничко да сте си мислила, че не е необходимо?

Ангела Меркел : Не, но защото действах в съответствие с принципа на Хелмут Кол : важното е какво ще се случи накрая. Изнасянето на пламенна реч само за да се окаже като постелка, няма да помогне на бюджета по никакъв начин. Но когато погледна историята на успешните рецепти, стигам до извода, че NATO–Doppebbeschluss (двойната резолюция) [Решението на НАТО да разположи ракети със среден обсег в Западна Европа през 1979 година, необходими за "възпиране" на СССР – бележка на "МП"].

Die Zeit : Хелмут Шмид в крайна сметка загуби канцлерския си пост поради това решение … [Канцлерът Хелмут Шмид никога не е подкрепял това решение и поддържаше добри контакти със СССР. За това Бундестагът му гласува вот на недоверие и го отстрани от власт. Позната технология, нали? – бележка на "МП"].

Ангела Меркел : Точно така, което само увеличи уважението ми към него. Разумен в NATO–Doppebbeschluss беше именно двойственият подход – превъоръжаване и дипломация. Преведено в целта от 2 процента, това означава, че не сме направили достатъчно за възпиране чрез увеличаване на разходите за отбрана.

Die Zeit : В разговор с Александър Осанг от Der Spiegel казахте : "Да бъдеш търпелив с критиките е част от демокрацията, но в същото време моето впечатление е, че американският президент е третиран публично с повече уважение, отколкото германският канцлер". Какво точно имахте предвид?
image

Момичето на Хелмут Кол, което шестнадесет години управляваше Германия 

Ангела Меркел : Преди всичко имах предвид, че днес хората много бързо осъждат политическите решения от миналото, без да помнят контекста и без да обмислят критично алтернативите. Второ, някои хора просто са недоволни, че след 30 години в политиката и 16 години като федерален канцлер доброволно напуснах поста си на 67–годишна възраст и сега казвам, че искам да правя това, което ми харесва. За мен това означава, че не винаги трябва да се оправдавам, когато искам да създам собствена програма за действие. Не искам винаги да се ръководя от това, което ми налагат отвън.

Die Zeit : В началото на вашия мандат отбелязахте, че в миналото е имало привидно непобедими напреднали цивилизации, които са загинали, защото не са можели да се променят достатъчно бързо. Може би, въпреки цялото знание за степента на глобалното затопляне, човечеството просто не е в състояние да организира оцеляването си, защото не всички искат да се обединят?

Ангела Меркел : Моето мото в политиката винаги е било : "Можем да го направим". Затова никога като политик не съм се занимавала с подобни сценарии за края на света, а винаги съм търсила решения. Като гражданин можете да си зададете този въпрос, но тъй като все още съм в средата, бих казала : трябва да направим всичко възможно това да не се случи … войната в Украйна драстично влоши шансовете за спасяване на климата, защото има опасност той да бъде изтласкан на заден план.

Die Zeit : Имате ли идея как може да свърши тази война? И възможно ли е вие ​​да играете някаква роля в това?

Ангела Меркел : Вторият въпрос не възниква. Що се отнася до първото : честно казано, не знам. Някой ден всичко ще приключи с преговори. Войните завършват на масата за преговори.

Die Zeit : Точно защото тази война има толкова много драматични последици, можем ли да оставим въпроса кога и при какви обстоятелства ще започнат преговорите и дали Украйна и Русия няма да останат завинаги един срещу друг?

Ангела Меркел : Има разлика между диктаторския свят, който аз, както много други, не искаме, и приятелски, открити преговори помежду си. Това е всичко, което искам да кажа за това.

Ха–ха–ха! Танте, танте, ти какви преговори водеше с Путин? Приятелски и открити ли?
image

"Кучката" и "кучкарят

https://www.zeit.de/2022/51/angela-merkel-russland-fluechtlingskrise-bundeskanzler
https://dzen.ru/a/Y5G3UX_rEDnwTSHp




Гласувай:
5


Вълнообразно


1. panazea - Съгласна съм с Хелмут Кол ,
17.12.2022 07:32
След това Кол отказа всякаква комуникация с Меркел и забрани на "тази кучка".
Според мен му натресоха тази комсомолка агентка , за да му диша във врата и да го провали . И тя си изпълни комсомолското поръчение. Тя ще бъде червей , каквато беше цял живот !
Кол ще остане велик ! Той преживя хитлер и фашизма .
Изпълни своето си преодпределение да обедини Германия .
А другите са ситни дребни като камилчета.
цитирай
2. leonleonovpom2 - Лицемерка!
17.12.2022 09:04
Прави нещо грешно и после се озърта за виновен!
Разбира се, че ако наистина е стойностен политик, а не кукла на конци, какъвто Кол безспорно не беше, трябва да си поеме вината си и за бежанците, и за войната, не да вдига рамене, като незнаеща!
Тя да оглави инициативата за мирни преговори, да се изслушат двете страни, а не, по презумция да се обявява едната страна за агресор и виновница, а другата ,за светица, убила в годините десетки хиляди и изгонила близо два милиона души??
Те не разпалват ли умишлено войната с доставките на олъжие на Украйна , не са ли убийци!
Боже, какви "миротворци" могат да бъдат такива!?
Отвличаха вниманието с климата Нещо, на което човек не може да повлияе по никакъв начин Освен , ако не се вземе за Архимед и да промени ъгъла на оста на Земята? С лост!
Толкова са и миротворци такива! Те печелят от война, мирът пари не носи за какъв чемер им е?
Празнодумци за наивници! А ла Петър Стоянов! Както казваше Пирински на журналистите ,когато веднъж започна да отговаря на въпрос, незададен- Хайде, задавайте въпросите, ето виждате ,че аз вече им отговарям- на забележката на журналист, че за това ,което говори, не е питан!

Хубав ден!
цитирай
3. blog13 - http://www.idividi.com.mk/omnibus/panorama/970581/index.html
17.12.2022 10:27
цитат:"Ангела Меркел : Срещала съм това и в други контексти, работейки с мъже в политиката – по–дълбок глас, по–голямо тяло, и двете се използват и като инструмент. "

Путин ја плаши Меркел со куче – но од што се плашат останатите ѕвезди?

цитирай
4. blog13 - https://e-vestnik.bg/25994/angela-merkel-e-sledvashtata-mishena-na-rusiya/
17.12.2022 10:30
Говорителят на президента на Русия Дмитрий Песков коментира ситуацията, когато лабрадорът Кони на Владимир Путин изплаши Меркел при руско-германските преговори. Той я нарече „неудобна“ пред журналиста Зарубин в предаването „Москва. Кремъл. Путин“ по държавния тв канал „Россия 1“.
цитирай
5. blog13 - А македонците имат фобия от кири...
17.12.2022 10:40
А македонците имат фобия от кирилица и от бугарски език. „О, неразумни юроде, поради что се срамиш да се наречеш българин и не четеш по свой език и не думаш?" Паисий Хилендарски, македонски будител
цитирай
6. kvg55 - До 1. panazea
18.12.2022 21:10
Кол наистина е политически колос.
цитирай
7. kvg55 - До 2. leonleonovpom2
18.12.2022 21:12
А създаваше добро впечатление. Докато си отвори устата.
цитирай
8. kvg55 - До 3. blog13
18.12.2022 21:13
Те кучетата усещат лошите хора.
цитирай
9. kvg55 - До 5. blog13
18.12.2022 21:15
Македонците да пишат чртами и рзками.
цитирай
10. kvg55 - Благодарности!
23.12.2022 18:29
Благодаря на всички коментирали!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5918655
Постинги: 2839
Коментари: 26154
Гласове: 34450
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930