Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.05.2022 08:01 - © Впечатления от вчерашния празник
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 350 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 25.05.2022 08:07

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
25.05.2022г..

     Гледам по БНТ-то Тържество по повод 24 май пред Народната библиотека.
"Освен това тази година са 130 години от написването на стиховете за химна в прослава на братята Кирил и Методи. Именно по този повод, по идея на столичната община, хорът на националното музикално училище, заедно с всички хора тук, които са в момента и са адски много …" посреща ме още в началото със Сатаната на уста репортерката Даниела Лалова.
Но няма страшно! Тук са брадатите яки попове 
image

А един брадат дебел козел в расо ни гъгне за "твоя пророк Самуила и на твоя помазаник Соломона".
Я да видим Христо Ботев, който след речта си на отбелязването на Деня на свети Кирил и Методий на 11 май 1867 година в Калофер, "свърва към емиграция в Гюргево", какво е казал за помазаника божи Соломона :
"Соломон, тоя тиран развратен,
отдавна в раят нейде запратен,
със свойте притчи между светците,
казал е глупост между глупците,
и нея светът до днес повтаря –
"Бой се от бога, почитай царя!"
Свещена глупост! Векове цели
разум и совест с нея се борят;
борци са в мъки, в неволи мрели,
но, кажи, що са могли да сторят!"
А в статията си "Празнуването на Кирил и Методий", публикувана във вестник "Знаме", година I, брой 15 от 9 май 1875 година ни казва нещо, което продължава и до днес : "Но как празнуваме ние тоя знаменит и свещен за нас празник? Ето стават вече толкова години, откакто ние сме смъкнали от шиите си фанариотският ярем и откакто живееме самостоятелно в черковно отношение, а събираме се да празнуваме памятта на това освобождение само затова, за да се понапием, понаядем и повеселим и за да покажем, че от 365 дена в годината ние само тоя ден посвещаваме на народът си и само в тоя ден биваме патриоти. Да! Патриоти сме ние, дордето сме пиени, народни сме, дордето робът има още с какво да ни храни! У нас на тоя празник патриотите четат слова и речи, разказват за заслугите и деятелността на светите мъже, предъвкват и кълчевят историческите и съвременните истини, играят народни игри, пеят "народни" песни, пият, ядат и се веселят; а в това също време пред тежките и безчовечните страдания на народът дигат тостове за здравието на тирана, за дългоденствието на робството и за щастието на глупците. На тоя свещен и тържествен за нас празник вие ще да чуете, че патриотите реват : "Да живее робът! Да живее нашият милостив тиранин! Да живеят нашите калимавки! Да живеят пиевиците на народът! Да живее нашата всеобща подлост!". Какъв срам и присмех за паметта на оние, които така пламенно и искрено са обичали човечеството и които така енергически н самоотвержено са работили за ползата и за свободата на своят народ! "Но да живее всеобщата славянска глупост!".
Препоръчително е да се прочете цялата статия.
А светата ни църква е "поумняла", приспособява се към прогресивното.
"Милостиво погледни върху всички учащи се и им изпрати духа на премъдростта и разума, духа на познанието и благочестието, духа на твоя страх (?), отвори ума им за да възприемат силата на твоя закон, и с успех да изучават добрите и полезни науки; избави ги от всяка вражеска зла умисъл, запази ги твърдо в светата православна вяра (а, дойдохме си на думата), в душевна чистота и целомъдрие; насочи волята им към изпълняване на твоите свети заповеди, за придобиване на добри полезни навици. И така, благовъзпитани чрез твоята премъдрост, и като преуспяват в твоето учение, да поживеят в мир, радост и всяко благополучие. И да се удостоят да станат блажени наследници на твоето вечно царствооооо!", каканиже попът.
Наука и религия? Оксиморон някакъв! Абсурд!
Опорочихме светлия празник, и не само този, като предадохме инициативата на поповете да провеждат религиозна пропаганда. Патриархът, не министърът на образованието, се обръща за "24-ти май, ден на светите братя Кирил и Методи, на българската азбука и култура и на славянската книжовност" към народа.
И кой знае защо на преден план беше изведено Частно основно училище "Питагор", както подчерта водещата тържеството актрисата Силвия Лулчева.
Да не би да са платили някому нещо? В условията на пазарна икономика сме.
А отречения социализъм, който нанася върху текста на химна "задължителните идеологически корекции", както задължително трябваше да отбележи водещата, възпита у мен преклонение пред Кирил и Методи и науката. Като ученици с вълнение и трепет по традиция от миналото обвивахме портрета им с божур и заевина, сега това не го правят.
"Език свещен на моите деди", който журналисти, политици и прочие профани съсипаха.
Да не би в необуржоазна България да се построи Национален дворец на културата, концертна зала или храм на Мелпомена и Талия? Не се е построило!
Построиха се киносалони, приличащи на закусвални – рупаш пуканки, сърбаш кока кола и се звериш на репликите "задник", "да ти го начукам", "копеле", "по дяволите", "майната ти" и прочие високоинтелектуален разговор, като се пазиш някоя гилза на не те парне по бузата.
При социализма киносалонът беше храм на изкуството, не смееше човек да шукне по време на филма. Една сцена от италиански филм от 60–те години ме е поразила, защото още  я помня – публиката в салона люпеше семки, свиркаше и дюдюкаше. Невъзможно у нас.
Сега нашата буржоазна култура доста се опростачи в сравнение със социалистическата.

https://bntnews.bg/news/tarzhestvo-po-povod-24-mai-pred-narodnata-biblioteka-1195708news.html
https://kultura.bg/web/%D0%BD%D0%B0-%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%BD-11-%D0%BC%D0%B0%D0%B9/
https://litclub.bg/library/bg/botev/publ/kiril_i_metodii.htm




Гласувай:
5


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5902880
Постинги: 2838
Коментари: 26144
Гласове: 34442
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930