Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.01.2022 07:01 - © Възможно е, но няма да стане
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 244 Коментари: 2 Гласове:
3

Последна промяна: 19.01.2022 07:03


19.01.2022г.

     В Институтът "Брукингс" image

изчислявали възможните причини за гражданска война в Съединените щати image

Наистина ли е възможно Америка да се изправи пред опасността от гражданска война в близко бъдеще? Може да изглежда немислимо и въпреки това има много притеснения, замислили се в института на името на филантропа и основател Робърт С. Брукингс 
image

И научили : Национално проучване през 2021 години от социолога Джон Зогби установило, че множество американци (46%) смятат, че бъдещата гражданска война е вероятна, 43% смятат, че е малко вероятно, а 11% не са сигурни. Войната изглежда по-вероятна за по-младите хора (53%), отколкото за по-възрастните (31%), и за тези, пребиваващи в Южните (49%) и Централните (Големите езера) части на страната (48%) спрямо тези на Изток (39%).
Междувременно републиканският представител Мадисън Которн от Северна Каролина направи фалшиво твърдение относно целостта на изборите и каза : "Ако нашите изборни системи продължат да бъдат фалшифицирани, това ще доведе до едно място и това е кръвопролитие. Няма нищо, от което да се страхувам да правя повече от това, че трябва да взема оръжие срещу американски колега" (Превод : "Ще бъде срам, ако фалшифицирането на избори предизвика гражданска война"). Тези забележки не трябва да се приемат с лека ръка.
Неотдавнашното проучване не попита защо хората смятат, че гражданската война е възможна или как тя може да се случи. Но ние вярваме, че има няколко сили, които подтикват мнозина да си представят немислимото – Проблеми с горещите бутони : Расова справедливост, контрол над оръжията, аборт, легитимност на изборите, изменение на климата, ваксини, маски – списъкът продължава. Културните, икономическите и политическите въпроси пораждат възмущение и враждебност. Вече виждаме "гранични войни" чрез федерализъм, като отделни щати приемат основно законодателство, което се различава значително от това на други места. Като илюстрация, нов закон в Тексас на практика забранява абортите след шест седмици от бременността (период, в който много жени дори не знаят, че са бременни), докато други щати продължават да поддържат рамката от 1973 година "Роу срещу Уейд" и явното мнозинство от американците подкрепят легализирания аборт.
Високи нива на неравенство и поляризация : Тези горещи въпроси се ръководят отчасти от широко разпространените и взаимосвързани разделения, които натоварват страната. Разделени от идеологията, расата, пола, стандарта на живот и възможностите за образование и икономически напредък, различните групи имат драматично различни възгледи за публичната политика и американското общество.
Един от най-тревожните съвременни признаци е широко разпространеното убеждение, че "другата страна" е безмилостна. Либералите виждат, че консерваторите ограничават избирателните права, застрашават демокрацията и пренебрегват процедурните гаранции, докато консерваторите смятат, че прогресивните хора се обръщат към социализма и не зачитат свободата и демокрацията. Гледането на другите с голямо подозрение и съмнението в техните мотиви е индикация, че вярата в системата се размива и има малко добра воля за това как хората се отнасят един с друг.
Разпространение на оръжия : Сякаш горните проблеми не са достатъчни, US-Америка има изключителен брой оръжия и частни милиции. Според National Shooting Sports Foundation, асоциация за търговия с оръжия, в САЩ има "434 милиона огнестрелни оръжия в цивилно притежание" – 1,3 оръжия на човек. Полуавтоматичните оръжия се състоят от около 19,8 милиона, което създава силно въоръжено население с потенциално опасни възможности.
Частни милиции : Рейчъл Леви от "Уолстрийт джърнъл" пише, че "няколкостотин групи от частни милиции сега съществуват в цялата страна и те се размножават през последните години". Настоящите милиции обикновено се състоят от десни бели мъже, които се тревожат за промяна на демографските данни, застояли заплати и как преминаването към многорасова и мултиетническа Америка ще им се отрази. Тези групи създават потенциал за насилие, защото са склонни да привличат радикализирани индивиди, да обучават членовете за насилствени мерки и използват социалните медии, за да затвърдят съществуващите вярвания на хората. Те открито говорят за въоръжен бунт и някои членове на тези организации вече са участвали в насилие и помагат на други да планират свои собствени нападения и стрелби.
Поемете си дълбоко въздух. Въпреки горните фактори, гражданската война не е неизбежна. Всъщност този сценарий е изправен пред няколко ограничаващи фактора, които се надяваме да спрат ескалацията на конфликта. Исторически погледнато, освен през 1860-те и периода на възстановяване, този вид сили са ограничили масовото насилие и са държали страната заедно.
Повечето от организациите, които говорят за гражданска война, са частни, а не публични образувания : Когато южните щати се отцепиха през 1860 година, те имаха полицейски сили, военни организации и издържани от държавата милиции. Това варира значително от днес, когато силите, които са се организирали за вътрешно насилие, са предимно частни. Те не се спонсорират от държавни или местни власти и нямат правомощия на държавни агенции. Те са доброволни по природа и не могат да принудят другите да се присъединят към техните каузи.
Няма ясно регионално разделение : Нямаме схизма Север / Юг, подобна на тази, съществувала през 19 век. В конкретни щати има различия между градовете и селските райони, като прогресивите доминират в градовете, докато консерваторите пребивават в селските общности. Но това е много различно географско разделение, отколкото когато един регион може да води война срещу друг. Липсата на отличително или единно географско разделение ограничава способността да се сблъскват с други области, да организират вериги за доставки и да мобилизират населението. Може да има местни схватки между различните сили, но не и ситуация, при която един щат или регион да атакува други.
История на работа чрез избирателни урни : Въпреки нарастващите (и фалшиви) обвинения на републиканците, че изборите, които губят, са измамни – кандидатът на Републиканската партия Лари Елдер, направи неоснователни твърдения за измама на гласоподавателите на неотдавнашните избори за местна власт в Калифорния, преди изборите дори да се случат! – US-Америка има история на разрешаване на конфликта чрез изборни и политически средства, а не чрез бой. Въпреки че е налице влошаване на процедурните гаранции и демократичната защита, върховенството на закона остава силно и правителствените служители са в твърда позиция да наказват онези, които извършват насилствени действия.
Очакваме, че тези ограничаващи фактори ще позволят на страната да избегне пълномащабна гражданска война. Въпреки това, тъй като почти половината страна смята, че този конфликт е вероятен, трябва да приемем този сценарий сериозно. В крайна сметка това не е първият път, когато страната се разделя рязко – пожарът от 1860-те години е прецедент.

https://www.brookings.edu/blog/fixgov/2021/09/16/is-the-us-headed-for-another-civil-war/




Гласувай:
3


Вълнообразно


1. zaw12929 - не се получава засега
19.01.2022 10:13
не се получава засега
цитирай
2. kvg55 - До 1. zaw12929
19.01.2022 10:22
Няма и да се получи.
Янките не са социално и класово осъзнати.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5905963
Постинги: 2838
Коментари: 26150
Гласове: 34444
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930