Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.12.2021 13:01 - © Да не се налага да губи, защото и ние ще загубим
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 679 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 29.12.2021 13:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
29.12.2021г.

     "Защо Америка може да загуби следващата си война?", пита Марк Гънзингър в Defense News и разсъждава : Министерството на войната на САЩ обича силните думи : способности над капацитета; вземане на трудни избори; поемане на риск сега, за да се намали бъдещият риск. Министерството на войната използва и трите фактора, за да рационализира бюджета за фискалната 2022 година, който намалява размера на американската армия с надеждата, че новите технологии в крайна сметка ще доведат до ново качество на войската. Истината е, че предложеният бюджет е най-новото от поредица искания за финансиране, които не отговарят на това, което министерството на войната трябва да възстановява за в бъдеще.
Резултатът от 30 години "изграждане, реформи и практика" е армия, която няма капацитет да се бори с един – единствен агресор плюс да защитава държавата САЩ и да възпира ядрените атаки. Тъй като лидерите на отбраната изглежда не са склонни да бъдат откровени и да бият тревога, Конгресът трябва да се намеси.
Вземете за пример ВВС. Според Стратегията за национална отбрана (СНО) от 2018 година, побеждаването на инвазията на противник към съюзник или приятел на САЩ е най-стресиращото изискване за боеготовността на нашата армия. Предотвратяването на китайско завземане на Тайван или руско нахлуване в балтийските държави ще изисква американските сили да могат да нанесат мащабни точни удари и по друг начин да настъпят в офанзива в рамките на часове. Само въздушните сили – бомбардировачи, изтребители от пето поколение и други системи за борба от въздуха могат да реагират в глобален диапазон във времето, за да направят това – Самолети от ударните сили на авионосеца "Nimitz" и бомбардировач B-52 от военновъздушната база Барксдейл провеждат интегрирани съвместни въздушни операции в Индо-Тихоокеанския регион : image

Липсата на незабавен, преобладаващ отговор на подобно нашествие би имала пагубно въздействие върху Съединените щати. Ако не успее да попречи на Китай да завземе Тайван и да завърши своето господство над Южнокитайско море, би рискувало понижаването на САЩ до военна сила от второ ниво в западната част на Тихия океан. По същия начин успешното руско нахлуване в Прибалтика може да разбие дългосрочната цел на НАТО-то за режима на президента Владимир Путин.
Изненадващо, семената за поражението се крият в същия документ, който насочи министерството на войната към планирането на конфликт на големи сили. СНО за 2018 година дава приоритет на намесите на американската армия, за да попречи на Китай или Русия да завземат територия по всяка от техните периферии, които се стремят да контролират. Той също така предполага, че победата над подобна инвазия ще доведе до мир, което означава, че подготовката за продължителен конфликт е по-малък приоритет. Но какво ще стане, ако вместо това Китай или Русия решат да продължат битката и да изчерпят ресурса на американската армия, която е оразмерила своите сили, запаси от боеприпаси и други възможности за кратка война?
Отказването на Китай и Русия от пътя към победата ще изисква от Министерството на войната да преразгледа своите предположения за планиране и да увеличи силите и способностите, които най-добре дават възможност на американските командири бързо да потушат инвазията. Повече "стелт" бомбардировачи с дълъг обсег и изтребители от пето поколение, по-големи наличности на прецизно управляеми ракети (включително противокорабни оръжия) и безпилотни самолети трябва да бъдат начело на този списък.
Добрата новина е, че Министерството на войната има възможност да направи това, като актуализира своята Стратегия за национална отбрана и разработва бюджети, за да я подкрепи. За съжаление перспективите за увеличаване на числеността на нейните сили не са оптимистични. Председателят на Съвместния щаб на началниците на щабовете генерал Марк Мили заяви, че е доволен от единния бюджет за отбрана, който наистина е бюджет в спад след отчитане на инфлацията.
Това пряко противоречи на препоръката на Комисията за национална стратегия за война,  която включва д-р Катлийн Хикс, сега заместник-министър на войната, че е необходим 3-5 % ръст на бюджета, за да започне запълването на пропастта в стратегията на Министерството на войната. Няколко началници на американските служби също отказаха да подкрепят реалния ръст на разходите за отбрана по време на последните изяви на Капитолийския хълм.
Ако висшите военни ръководители на Америка не желаят да се застъпват за ресурси, които знаят, че са необходими, тогава Конгресът трябва да го направи. Алтернативата е да се продължи цикълът на съкращения, които намаляват американската армия и увеличават риска Китай или Русия да надделеят във война със САЩ.
Списъкът с желания на ВВС на САЩ включва повече самолети F-15EX, но няма F-35 : image

https://www.defensenews.com/opinion/commentary/2021/07/09/why-america-could-lose-its-next-war/




Гласувай:
3


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5906899
Постинги: 2838
Коментари: 26152
Гласове: 34447
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930