Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.12.2021 19:01 - © Жозеп Борел като подпоручик Дуб
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 626 Коментари: 2 Гласове:
4

Последна промяна: 12.12.2021 19:30

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
12.12.2021г.
     Вие не ме познавате, но ще ме опознаете!
Над Европа отново се чува забравеният глас на подпоручик Дуб, героят от романа на Ярослав Хашек "Приключенията на добрия войник Швейк през Световната война" : "Не ме познаваш, но ще ме опознаеш!" : imageС тази фраза бившият основен учител Дуб, когото Швейк нарича "идиот на квадрат", заплашва своите непокорни подчинени.
В романа подпоручик Дуб изповядва праволинеен патриотизъм, страда от маниакално подозрение, известен доносник е и изпитва особена неприязън към ироничния Швейк. Дуб прави всичко възможно да звучи военно, но изглежда нелепо. И сега сянката на поручика се издига над Европа, която се почувства изоставена от кампанията на Америка срещу Китай. И колкото по-силно лидерът на външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел изразява загрижеността си от новата ситуация, толкова повече заприличва на подпоручик Дуб : image
През февруари Борел пътува до Москва, за да "преобърне негативната тенденция в отношенията ни". След срещата със Сергей Лавров, който умее да засажда самозвани баули в саксия обаче, от главния европейски дипломат не се чу нищо друго освен класическото "не ме познаваш, но ще ме опознаеш". На дипломатически език това изглеждаше така : "Реакцията, която получих, беше явно обратната на очакваната. Като Европейски съюз ще трябва да обмислим по-широките последици и да начертаем пътя напред".
И после в офиса на Борел се яви "Стратегически компас за Европа в областта на сигурността и отбраната". Работата по "компаса" започна през лятото на 2020 година. Те изброиха всички възможни заплахи и предизвикателства пред Европейския съюз : кибератаки, дезинформация, революционни технологии, използване на мигранти, идентифицирани в четири области : 1) "Действане", 2) "Обезопасяване", 3) "Инвестиране", 4) "Сътрудничество с партньори".
В първата посока ("Акт") основното е създаването на сили за бързо реагиране на Европейския съюз. Предвижда се тези сили да бъдат "модулни", включително наземни, въздушни и военноморски компоненти. Модулността означава възможността за използване на различен брой войници – от няколкостотин до две или три хиляди. В зависимост от задачата, "модулът" също ще се промени. Представяйки "компаса", Борел спомена няколко пъти ситуацията на беларуско-полската граница, като нарече ситуацията там "идеален пример за предизвикателствата, описани в компаса". "Изправени сме пред хибридна война … когато всичко се използва като оръжие", добави ръководителят на европейската дипломация.
Третото направление ("Инвестиране") има за цел да намали зависимостта на страните от ЕС от технологиите и индустриите на други страни. Стратегическият компас изброява няколко вида оръжия и оборудване, върху които ЕС трябва да се съсредоточи : морски дронове, бойни въздушни системи на бъдещето, космическо наблюдение на Земята и бойни танкове.
В четвъртото направление ("Сътрудничество с партньори") се планира разширяване на сътрудничеството на ЕС не само с НАТО и с регионални организации, по-специално с Африканския съюз и ОССЕ. Стратегическият компас изброява Съединените щати, Норвегия, Обединеното кралство и Канада като основни страни партньори. Планирано е разширяване на сътрудничеството с Украйна, Грузия и Молдова. Като оставим настрана словесната обвивка, "Стратегическият компас" се фокусира върху оперативното създаване на мобилни войски за конкретна криза, за прехвърляне в една или друга зона на напрежение (бойни действия).
Не, ние не смятаме, че съвременният подпоручик Дуб планира да започне световна война. Просто новите войски на ЕС ще принудят Москва да бъде по-предпазлива. Тук е полезно да си припомним изявлението на Чърчил относно съветско-германския пакт за ненападение от 1939 година (Пактът Молотов –Рибентроп) : "Фактът, че такова споразумение беше възможно, бележи дълбочината на провала на британската и френската политика и дипломация върху няколко години. В полза на Съветите трябва да се каже, че за Съветския съюз беше жизненоважно да изтласка възможно най-далеч на запад първоначалните позиции на германската армия …".
Как страните от ЕС възприемат идеите на Жозеп Борел, трябва да се обсъди отделно. Не са толкова много желаещите да си пъхат главите в месомелачката на новите военни конфликти. Предстоят разгорещени дискусии с несигурен край. Така че завършваме нашия кратък коментар с цитат от славния роман за добрия войник Швейк : "Подпоручик Дуб, на когото ентусиазмът се върна, се наведе от каруцата и започна да крещи в пътния прах :
– Войници, вашата почетна задача е трудна, ще се сблъскате с трудни походи, трудности, изпитания от всякакъв вид. Но аз силно вярвам във вашата издръжливост и вашата воля.
– Глупакът ще мълчи, или нещо такова – римува Швейк …
Сякаш подчинявайки се на Швейк, подпоручик Дуб, провесил глава, внезапно започна да повръща в пътния прах и след това, отново извиквайки "Войници, напред! ", падна върху чувала на телеграфистката Ходоунски и заспа чак до Тирава-Волоски, където най-накрая беше поставен на крака".
Дмитрий Седов

https://www.fondsk.ru/news/2021/11/22/zhozep-borrel-i-podporuchik-dub-54960.html




Гласувай:
4


Вълнообразно


1. mt46 - Ами
12.12.2021 19:40
явно не само аз осмивам праволинейното патриотарстване...
цитирай
2. kvg55 - До 1. mt46
12.12.2021 20:05
То води и поддържа войната.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5908101
Постинги: 2838
Коментари: 26154
Гласове: 34448
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930