Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.12.2021 13:01 - © За руснаците заплаха – за Марат Шибутов – мит
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 228 Коментари: 6 Гласове:
6

Последна промяна: 08.12.2021 13:03


08.12.2021г.

     Марат Шибутов, политолог от Казахстан, член на Националния съвет на общественото доверие към президента на Република Казахстан, публикувал статията "Казахстанските биологични лаборатории – реална опасност или пропаганден мит?" : "Препращане към новинарски публикации : "Секретарят на Съвета за сигурност Талгат Сакенов каза, че дейността на Държавния научен център по вирусология и биотехнология "Вектор" в Новосибирск представлява заплаха за биобезопасността на Казахстан. С увеличаването на сътрудничеството в изследването на грип H5 в катедрата по микробиология на Университета на Хонконг, огнища на грип зачестиха в граничните райони на Казахстан. Защо Русия има нужда от вирусологичен център на 400 километра от границата с Казахстан? В края на краищата, грипните вируси могат "като ли случайно" да попаднат в природата и да доведат до огромни щети на хората както на територията на Казахстан, така и в съседните страни.
Коментирайки изявленията на високопоставен служител, старши научен сътрудник от Академията на военните науки, Ахмет Бериков каза, че Русия отдавна е въвлечена в подобно сътрудничество с Китай и нейните изследователски центрове получават пари от Китай. Като се има предвид опита на китайската експанзия и конфликтите със СССР при Даманское и Жаланашкол, е необходимо да се приеме враждебния характер на биологичните програми на Русия и да се изключи от ОДКБ за сътрудничество с потенциален враг".
Звучи, разбира се, налудничаво, но просто взех и огледах съобщенията в руските медии, променяйки руските знаци на казахски, а Научноизследователския институт по проблеми на биологичната безопасност на Държавния научен център по вирусология и биотехнология "Вектор". Само нашият изследователски институт се намира на повече от 900 километра от най-близката граница с Русия.
Всъщност за всеки човек, който е запазил знанията от урок по биология за 8-ми клас относно имунитета и ваксинацията срещу едра шарка до навършване на пълнолетие, е ясно разбираемо, че ако разработвате и произвеждате ваксини срещу грип и чума, тогава трябва да имате тези вируси на съхранение, така че да изучават и използват отслабени вируси, за да направят лекарство. Но по същия начин, ако изучавате експлозиви/отрови/военна техника/горими материали, значи имате склад в института, защото как да развиете това, което не виждате?
Но сега хората практически нямат повече от това "свещено" познание по училищна биология и от много години в Русия се разпространява мит за ужасните американски биологични лаборатории, които заобикалят Русия, разбира се, с цел да ѝ навредят. Изглежда, че епидемиите от птичи грип, луда крава, ХИВ са затихнали, има пандемия на коронавирус и хората вече трябва да разберат, че в свят със самолети и глобална търговия няма безопасна изолация от болести.
Затова САЩ трябва да изградят глобална система за биологична безопасност, защото рано или късно тя ще засегне всички. И за същите болести на говедата сега има едно ефективно средство – карантина. В регион, където например се наблюдава шап, целият добитък просто се унищожава. Това са огромни загуби, така че е по-добре да натиснете всичко в зародиш и да го направите там, където има огнища. Оттук и помощта на Казахстан за Съединените щати.
И ние имаме достатъчно собствени проблеми – все пак имаме естествени огнища на чума, туларемия, конго-кримска хеморагична треска, кърлежов енцефалит, бяс, малария и така нататък. Именно за това имаме система за санитарно-епидемиологично наблюдение и за това се нуждаем от референтни лаборатории и складови помещения за инфекции. Освен това, Научноизследователският институт по биологична безопасност сега произвежда освен ваксини за добитък и ваксина срещу коронавирус и възнамерява да разшири допълнително дейността си.
Но пропагандният мит, роден в Русия срещу режима на Михаил Саакашвили, живее собствен живот от много години и периодично се лансира срещу Казахстан. Разбира се, това се повтаря от идиоти в нашите медии, но основно се тиражира 3-4 пъти годишно в руската преса, а понякога дори официални лица го използват – макар и само устно.
В същото време всички здравомислещи хора както в Русия, така и в Казахстан разбират, че тези истории за ужасните американски биологични лаборатории са подходящи само за програмата "Военна тайна" на Ren-TV и други забавления за феновете на филмите на ужасите. Следователно няма и не може да има официални претенции. Но пропагандата звучи постоянно и понякога е по-силна от обикновено. Казахстан се справя с това, но това води до увеличаване на разходите и обща нервност.
Интересно как тази пропаганда се отразява на самата Русия? Бих подчертал три момента :
1) От 2008 до 2021 година в Казахстан, според проучвания, проведени от PF "Стратегия" на Гулмира Илеуова, броят на хората, които казват, че във външната политика е необходимо да се съсредоточат върху Русия и страните от ОНД, е намалял 2 пъти – от 36,4 % до 15,7 %, като през 2018 година настъпи рязък срив. Фактът, че казахстанците виждат и консумират вътрешния руски дискурс в стила на "обсадена крепост", най-често не им харесва, въпреки че, разбира се, имаме и привърженици на конспиративни теории.
2) Излъчването на антинаучни и ирационални възгледи навън, които все още се потвърждават от доказателства за вяра в езотеризма и шаманизма на руския елит, удря един от най-мощните стълбове на руското влияние в региона – неговата образователна мисия. Веднъж Русия оправда пристигането си в региона с цивилизация, въвеждане на просвещението и науката и в тази посока наистина направи много. Сега всичко това е изравнено.
3) Пропагандата срещу биологичните лаборатории в крайна сметка удари доверието в руската наука и медицина, което е видно от процента на ваксинация в Русия и наблюдаваната свръхсмъртност. За 2020 и 2021 година свръхсмъртността ще бъде 700 000 – 1 000 000 души – това е много висока цена за пропагандния мит.
Според мен руският елит трябва да погледне действията на своята пропагандна машина – не е ли станал неин заложник и работи ли в ущърб на самата Русия? Защото от Казахстан изглежда, че това е точно така".
Изводът : Казахският политолог е убеден, че историите за опасни американски биологични лаборатории в постсъветското пространство не са нищо повече от пропаганден мит.

https://regnum.ru/news/polit/3428949.html
Гласувай:
6


Вълнообразно


1. mt46 - ...
08.12.2021 18:34
Затова съм против антинаучните и ирационалните възгледи ...
цитирай
2. kvg55 - 1. mt46
08.12.2021 19:12
В случая имаме злоупотреба с науката.
цитирай
3. leonleonovpom2 - Здравей ,Краси!
08.12.2021 23:19
В областта на науката има големи специалисти и аз ще се въздържа от коментар Но си мисля нещо друго Плачещите за Казахстан да проверят какво е населението на Казахстан , по-точно, колко са руснаците в него и колко казахите! Това съотношение се променя рязко от 30- те години , а и в последвалия след тях период!

Лека нощ!
цитирай
4. kvg55 - До 3. leonleonovpom2
08.12.2021 23:32
Нямам представа.
цитирай
5. leonleonovpom2 - Здравей, Краси!
09.12.2021 00:17
През 90- та година руснаците бяха повече от казахите Сега са два пъти по- малко? Едно от обясненията е високата раждаемост на казахите Другото- специалистите да са се прибрали в Русия? И третото- данните да не отговарят на истината
цитирай
6. kvg55 - До 5. leonleonovpom2
09.12.2021 07:05
Сигурно е така.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 1536128
Постинги: 1127
Коментари: 12303
Гласове: 24925
Архив
Календар
«  Януари, 2022  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31