Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.11.2021 18:01 - © Умереният консерватизъм – идеологията на Путин
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 277 Коментари: 2 Гласове:
3

Последна промяна: 13.11.2021 18:05

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
13.11.2021г.

     Владимир Путин взе участие в пленарната сесия на 18-та среща на Международния дискусионен клуб "Валдай" на тема "Глобално разклащане – XXI : човекът, ценностите, държавата" и каза много важни неща за Руската федерация и света, между които и следното : image

Важната задача е да осигурим безопасно човешко съществуване и устойчивост на стрес. За да се увеличи шансът за оцеляване в условията на катаклизми, ще е необходимо да се преосмисли как е организиран животът ни, как са подредени жилищата, как се развиват или трябва да се развиват градовете, какви са приоритетите на икономическото развитие на цели държави. Това е глобално мислене, мислене за цялото човечество, а не ограничено буржоазно мислене са частния интерес на индивида, корпорацията, партията, класата, държавата.
В Книгата си на страница 86-та съм написал : "Народите, живяли и при социализма, знаят повече за човешкото общество и отношенията между хората, от живялите само при капитализма и затова те са бъдещите водачи на човечеството". Путин го потвърждава : image

Социално-икономическите проблеми на човечеството се влошиха дотолкова, че в миналото имаше сътресения от световен мащаб : световни войни, кървави социални катаклизми. Всички казват, че съществуващият модел на капитализъм – а това днес е основата на социалната структура в преобладаващото мнозинство страни – се е изчерпал, в неговите рамки вече няма изход от плетеницата на все по-заплитащите се всякакви противоречия. Разбрал е Владимир Владимирович, че капитализмът се задъхва в безизходица, защото е подготвил страната си за Трета световна война, въпреки че всячески се стреми да бъде избегната. Но както казва сентенцията : Si vis pacem, para bellum. Но наясно ли е, как да се продължи напред с успех?
Повсеместно, дори в най-богатите страни и региони, неравномерното разпределение на материалното богатство води до нарастващо неравенство, преди всичко неравенство на възможностите – както в рамките на обществата, така и на международно ниво. И всички тези проблеми, разбира се, ни заплашват със значителни, дълбоки социални разделения.
Между другото, Русия многократно е призовавала и сега ще повторя този призив още веднъж, да отхвърлим неуместните амбиции и да работим заедно, съвместно. А Западът под влиянието на идиотската си идеология още не е признал руската противоковидна ваксина.
Подходът в духа на "Твоята рубашка по-близо до тялото" най-накрая се превърна в норма, сега дори не се опитват да го крият, а често дори се хвалят с това, парадират с него. Егоистичните интереси напълно надделяха над концепцията за общото благо.
По-нататък. Технологичната революция, впечатляващите постижения в областта на изкуствения интелект, електрониката, комуникациите, генетиката, биоинженерството, медицината отварят огромни възможности, но също така поставят философски, морални, духовни въпроси в приложния смисъл, които доскоро бяха задавани само от писателите – фантасти. Какво ще се случи, когато технологията надмине човека по способността да мисли? Къде е границата на намеса в човешкото тяло, след което човек престава да бъде себе си и се превръща в някаква друга същност? Какви са етичните граници в свят, в който възможностите на науката и технологиите стават практически безгранични и какво ще означава това за всеки един от нас, за нашите потомци и дори за нашите непосредствени потомци – за нашите деца и внуци? Силно хуманно мислене. Насочено към самоосъзнаването на човечеството.
Казано направо, господството на Запада в световните дела, започнало преди няколко века и станало почти абсолютно за кратък период в края на 20-ти век, отстъпва място на много по-разнообразна система, в която водещи са руският и китайският народи и държави.
Тези примери от нашата история ни позволяват да твърдим : революцията не е изход от криза, а начин за влошаване на тази криза. Нито една революция не си струваше щетите, които нанесе на човешкия потенциал. Тука Путин греши. Неговата политика в икономиката води страната към революция. Не очисти ли, тоест национализира олигарсите, пропаднал е. "Революциите са локомотивите на историята" казва Маркс, а думите на Маркс, никой не може да помести. Не е задължително революцията да е свързана с кръвопролития.
Моля, не идвайте в къщичката ни с новите си ценности, обръща се Путин към Запада.
"В чужд манастир със свой устав не се ходи" е казал един западен мъдрец. Но Западът не е дорасъл до мъдростта на своите духовни водачи и се натрапва със своите ценности.
Привържениците на така наречения социален прогрес вярват, че те носят на човечеството някакво ново съзнание, по-правилно от преди. Вече го преминахме в Русия, вече го имахме. След революцията от 1917 година болшевиките, опирайки се на догмите на Маркс и Енгелс, също обявиха, че ще променят целия обичаен начин, не само политически и икономически, но и самата идея за това какво е човешкият морал, основите на здраво общество. Разрушаването на вековните ценности, вярата, отношенията между хората до пълното отхвърляне на семейството – това беше така – налагането и насърчаването на доноси към близки – всичко това беше обявено за стъпка на напредък и между другото, в света беше широко поддържан тогава и беше модерен, както и днес. Между другото, болшевиките също проявиха абсолютна нетърпимост към всякакви други мнения. За съжаление Путин не е разбрал същността на марксизма-ленинизма и конкретно на Великата октомврийска социалистическа революция.
"Комунистите могат да резюмират своята теория в един израз : премахване на частната собственост", пишат Маркс и Енгелс в "Манифест на Комунистическата партия", 1848, II глава – Пролетарии и комунисти. Ако Путин не мисли за национализация на олигарсите, Русия я чака революция. Руският народ копнее за справедливост, която Путин не им дава.
Консервативният подход не е безмислено настойничество, не е страх от промяна и не е игра на задържане, още по-малко да бъде заключен в собствената обвивка. Това е преди всичко разчитане на изпитана от времето традиция, запазване и растеж на населението, реализъм в оценката на себе си и другите, точното подреждане на система от приоритети, съотношението на необходимото и възможното, благоразумното формулиране на цели, принципно отхвърляне на екстремизма като метод на действие. И, честно казано, за предстоящия период на световна реконструкция, който може да продължи доста дълго и чийто окончателен дизайн не е известен, умереният консерватизъм е най-разумната, поне според мен, линия на поведение. Това неизбежно ще се промени, разбира се, но засега медицинският принцип "не вреди" изглежда е най-рационалният. Noli nocere, както знаете. "Умереният консерватизъм" е подходящ, докато либерастията разруши буржоазното общество. След това ще излезе на дневен ред комунистическата революция. За сега Путин правилно защитава традиционните ценности и държавата, които са преграда пред глобалистките щения на us-американският финансов капитал. Неосъзнато той следва мисълта на Ленин : "Марксизмът не е догма, а ръководство за действие". Владимир Владимирович действа, на пръв поглед правилно.
Всичко може да се превърне в тежест, ако действате неточно. Но когато говоря за здравословен консерватизъм, винаги си спомням за Николай Бердяев, когото също споменах неведнъж. Това е нашият изтъкнат философ. Както знаете, той беше изгонен от Съветския съюз през 1922 година, но той е мъж, с цялата си насоченост към бъдещето. Той беше и привърженик на консерватизма. В същото време, каза той, може би няма да възпроизведа точно този цитат, но въпреки това : консерватизмът не е нещо, което ви пречи да вървите нагоре и напред, а нещо, което ви пречи да се върнете назад и долу в хаоса. Сега, ако възприемаме консерватизма по този начин, той ще бъде добра помощ за развитието.
Продължителното и постоянно следване философията на Бердяев ще ни доведе до тупик.

http://kremlin.ru/events/president/news/66975




Гласувай:
3


Вълнообразно


1. born - Светлейши, Вова си знае работата и си провежда линията твърдо и праволинейно !
13.11.2021 18:55
А Ти трябва да помислиш за своевременното издаване на следващия том на Твоите Мъдрости, събирани в "Тъмночервен хумор". Крайно време е !
....................................................... © St. B O R N- вмчк Taratancijskij & Ta6akMakanskij · ……………………………………………………......4208-9896-1708-4444-7017-4242.........-13112021
цитирай
2. kvg55 - До 1. born
13.11.2021 20:47
Владимир Владимирович разбива либерастията и глобализма.
За книгата събирам материал, Свети.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5908396
Постинги: 2838
Коментари: 26154
Гласове: 34448
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930