Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.10.2021 14:00 - © Долу въглищата
Автор: kvg55 Категория: Технологии   
Прочетен: 652 Коментари: 4 Гласове:
6

Последна промяна: 30.10.2021 14:13

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
30.10.2021г.

     Преди конференцията доклад публикува и Международната агенция по енергетика :
image

"От решаващо значение е справянето с емисиите на въглероден двуокис", казват от агенцията.
Въглищните електроцентрали са помогнали за изграждането на икономики по целия свят, но емисиите на парникови газове, произведени от въглищните централи, трябва бързо да бъдат намалени, за да помогнат за намаляване на глобалните емисии и за справяне с ключовия фактор за изменението на климата. Постигането на това ще изисква иновативни решения, големи финансови ресурси и голяма доза политическа смелост, започва докладът.
Много от развитите и развиващи се икономики изпитват бърз растеж на търсенето на електроенергия. Възобновяемите източници на енергия, като слънчевата енергия и вятъра, процъфтяват в много региони, но техният растеж все още не е достатъчно бърз, за да бъде в крак с търсенето и технологиите за производство, които все още не са комерсиални, което означава, че въглищата често се използват да запълнят празнината. Освен това на развитите и развиващите се пазари много операции на въгледобивната промишленост имат висока степен на държавна собственост и са големи работодатели, така че властите са изправени пред предизвикателни компромиси между призивите за намаляване на емисиите и необходимостта от развитие на икономиките им и предоставяне на услуги за своите граждани.
Днес в света работят около 8 500 въглищни електроцентрали. При мощност над 2000 гигавата те генерират над една трета от цялата електроенергия в света. Въглищните електроцентрали произвеждат една пета от глобалните емисии на парникови газове – повече от всеки друг източник. И макар намаляването на емисиите да се превърне в ключов глобален приоритет, над 300 нови въглищни електроцентрали ще бъдат пуснати онлайн през следващите пет години. Тези, които го правят, ще добавят съществено към емисиите – освен ако не бъдат предприети незабавни действия.
Днес отправяме съвместен призив за спиране на одобренията за нови въглищни електроцентрали, освен ако те не са оборудвани със системи, които улавят техните въглеродни емисии, преди да бъдат изпуснати в атмосферата. Но за да се постигне реален напредък към целта за намаляване на емисиите на парникови газове, само това няма да бъде достатъчно. Трябва да се справим и с емисиите от съществуващите централи. Тази задача изисква политическа воля и значителни финансови ресурси, които надхвърлят закриването на въглищни централи, модернизирането им с технологии за улавяне на въглерода или използването на горива с по-ниски емисии.
Няма универсален подход, тъй като много зависи от местните закони, конкретни договори и възможности за финансиране. Пълният процес на прекратяване употребата на въглища е процес, който може да продължи десетилетия. Необходими са стъпки за подпомагане и преквалификация на работници и семейства, чийто поминък сега зависи от добива, корабоплаването и изгарянето на въглища. Общностите и предприятията също ще се нуждаят от помощ, за да се справят с разходите за почистване и въздействието върху околната среда от пенсионирането на въглищни централи. Не можете да прекратите замърсяването от въглищните електроцентрали, ако нямате нисковъглеродни източници на енергия – като слънчева, вятърна, водноелектрическа и ядрена – готови да поемат празнината.
Борбата с въглищата не е нещо, което пазарите ще направят, ако се оставят на собствените им възможности. Тя изисква мащабни заеми със значителни отстъпки – като лихви под пазара или по-дълги гратисни периоди – за да се помогне на засегнатите райони да финансират възстановяването и подновяването им. Групата на Световната банка е в добра позиция да играе водеща роля в този процес. Дойдохме си на думата – заеми от международните финансови институции, които обслужват интересите на Съединените щати.
С политическата воля, правилното планиране и глобалната общност, обединени да финансират това критично начинание, е възможен справедлив преход, подпомагащ работниците, общностите и бизнеса, докато те се придвижват към по-нисковъглеродно и по-чисто бъдеще. Но този процес отнема време – което означава, че трябва да действаме сега.

https://www.fondsk.ru/news/2021/10/14/mvf-navjazyvaet-miru-razoritelnuju-reformu-energetiki-54669.html
https://www.iea.org/commentaries/it-s-critical-to-tackle-coal-emissions




Гласувай:
6


Вълнообразно


1. nedovolen - Не съм специалист, но бившето ГФР ...
30.10.2021 14:32
Не съм специалист, но бившето ГФР залага на кюмюра.
А Слънцето всеки ден ни обикаля, както и други работи, ама от т.н.учени не могат да го хванат. Дълга тема, по която съм чел, но нямам капацитет да я проповядвам.
:)))
цитирай
2. kvg55 - До 1. nedovolen
30.10.2021 15:48
Ааа, хванали са слънцето, и вятъра, ама за петите.
цитирай
3. panazea - Изпитан метод !
30.10.2021 17:13
Първо ти разрухават икономиката , после да вземеш заем , за да се възстановяваш и да си им роб до гроб!
Втора световна война , възстановяване - Плана Маршъл и заробване на Европа.
1990г. Съсипване на икономиките на Източния блок и заеми , за да ни заробят за цял живот !
Печатат хартийки като за последно ! Тези хартийки ще плащат и нашите внуци !
Панацея
цитирай
4. kvg55 - До 3. panazea
30.10.2021 19:42
Така правят, гадовете.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5907942
Постинги: 2838
Коментари: 26154
Гласове: 34448
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930