Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.08.2021 07:30 - © Руски лазерни системи за отбрана – Заключение
Автор: kvg55 Категория: Технологии   
Прочетен: 1078 Коментари: 8 Гласове:
7

Последна промяна: 13.08.2021 07:36

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
13.08.2021г.

     Завършвам поредицата относно руските военни лазерни системи "Пересвет", "Сокол-Эшелон" и "Калина" със заключенията на Барт Хендрикс в us-американския портал The Space Review :
image

Силните индикации, че лазерният комплекс "Пересвет", разкрит от президента Путин през март 2018 година, има антисателитна роля, сега се потвърждават от документални доказателства. Системата е проектирана да прикрива движенията на пътно-мобилни МБР чрез временно заслепяване или трайно заслепяване на оптичните системи на вражеските разузнавателни спътници. Ослепяването е по-вероятна цел от заслепяването, тъй като лазерните системи са разположени близо до целите, които са предназначени да защитават, което предполага, че те са необходими само за временно въздействие върху способностите за изобразяване на разузнавателните спътници, докато преминават през интересуващата зона. Въпреки че може да се задават въпроси относно мъдростта да се инвестират огромни суми пари в такава способност, настоящите доказателства сочат, че това е основната цел на "Пересвет". Твърдението на руското министерство на отбраната, че "Пересвет" предлага и защита срещу въздушни атаки, засега не се потвърждава от наличните официални документи. Всъщност вражеските самолети или безпилотни летателни апарати е малко вероятно да представляват непосредствена заплаха за руските пътно-мобилни МБР, които са базирани дълбоко в страната.
Руските служители заявиха, че "Пересвет" е оперативна система, което, ако е вярно, означава, че тя може да е била тествана съвместно с руски сателити и е преодоляла значителни технически предизвикателства, като например разработването на сложна адаптивна оптика и системи за насочване на лазерни лъчи към бързо движещи се орбитални цели.
Русия също работи в продължение на много години върху способността да заслепява сателити с помощта на въздушна базирана лазерна система "Сокол-Эшелон" и наземна стационарна лазерна система "Калина". "Сокол-Эшелон" едва успя да оцелее и все още е много експериментална програма, която вероятно е на няколко години от да започне да функционира. Интересуващите се все още не са наясно дали наскоро обявената в интернет версия на "Пересвет" е различен проект и ако е така, с каква цел ще бъде използвана. Настоящият статус на "Калина" е неизвестен. "Сокол-Эшелон"  и "Калина" очевидно не са системи за точкова защита като "Пересвет", което показва, че основната им задача може да е ослепителна, а не заслепителна.
Каквато и да е обосновката за наличието на поне три отделни сателитни ослепителни / заслепителни системи, Русия очевидно има основен интерес към този тип насочена енергийна контрапространствена технология, която има предимството, че не произвежда космически отломки и може да затрудни противника да докаже че сателитите му са били засегнати или повредени в резултат на враждебен акт. Изглежда, че страната е инвестирала както в наземни, така и в космически базирани системи за електронна война срещу спътници, друг вид неразрушителна технология за противодействие. И все пак всичко това не попречи на Русия да разработи и по-конвенционални кинетични оръжия ASAT като изстрелваните от въздуха системи "Буревестник" и наземно изстрелваният "Нудол" :
image

Като цяло страната изглежда изгражда противоположна способност, несравнима с тази на която и да е друга държава.

https://www.thespacereview.com/article/3967/1




Гласувай:
7


Вълнообразно


1. krumbelosvet - Всички водещи държави мълчат
13.08.2021 10:52
Всички водещи държави мълчат за ЛЕТАЛНО електромагнитно оръжие, деистващо във всяка точка на глобуса със скоростта на светлината. Принципната възможност за такова оръжие е спомената в ЦИВИЛНА астранамическа енциклопедия от 1980-та. Само Тръмп загатна на ДВА ПЪТИ, че САЩ, първо, разполагат с "красиво оръжие за три трилиона" (при военен бюджет от 700 милиарда). И второ, пред ООН, че разполагат с оръжие, което "дано не се наложи да използват". Почти сигурно, става дума именно за електромагнитни системи с глбално и мигновено дийствие. Което почти би обезсмислило всички останали оръжия.
Но и Русия и Китай мълчат по проблема, и със сигурност знаят нещо. Въпросът е кой изпреварва.
цитирай
2. kvg55 - До 1. krumbelosvet
13.08.2021 12:03
Тръмп бил загатнал. И то за "красиво оръжие за три трилиона". Само в главата на идиот може да се роди мисълта за красиво оръжие.
Бил загатнал, но засега се знае със сигурност, че само руснаците го използват.
цитирай
3. mt46 - Мда...
13.08.2021 13:36
Русия умее да се брани...
цитирай
4. kvg55 - До 3. mt46
13.08.2021 16:56
Умее!
цитирай
5. krumbelosvet - Полярното сияние е красиво
14.08.2021 19:01
А инструментът на електромагнитното оръжие на САЩ - ХААРП, има ОФИЦИАЛНО обявена цел "изучаване на полярното сияние". А полярното сияние се предизвиква от магнитна буря, която може да има ДАЛЕЧЕ по-сериозни последици. Като изгаряне на далекопроводите. Кото се е случвало в Канада. Тия ефекти на електромагнитното облъчване, са в основото на електромагнитното оръжие. И са известни от ПРЕДИ В С В.
Още тогава е изпробвано изкуствено предизвикано полярно сияние и облъчване на "биологически обекти". Изключено е да не са облъчвани и хора.
В началото на 90-те години на миналия век, украински учени обявиха, че ема "психотронно" оръжие, предизвикващо "психофашизъм". И Украина стана фашистка страна, което САЩ и "Европа" "не забелязват". Експериментират си хората. А с електромагнитен импулс, може да се изгори управлението на ядрена централа например и, по-лесно, да се спре сърцето на човек...
Такива работи за "тъпото" изявление на Тръмп.
цитирай
6. kvg55 - До 5. krumbelosvet
14.08.2021 22:02
HAARP системи имат и руснаците. И северно сияние си имат.
И съдейки по действителността управляват климата по-добре от us-американците.
А ти чети по-малко жълти книжки.
Защо не спрат сърцето на мразеният от тях Путин?
А на us-разузнавачите и дипломатите главите ги болят.
цитирай
7. krumbelosvet - Колега,
15.08.2021 07:58
Аз ти говоря за Астрономическа Енциклопедия (издание на Большая Советская), ти ме пращаш на жълто.
Аз от 24 години чета НАУКА по въпроса.
Да, и русите имат нещо такова, и вече всяка страна имаща университети може да си играе. ВЪПРОСЪТ е К О Й ще ИЗПРЕВАРИ.
цитирай
8. kvg55 - До 7. krumbelosvet
15.08.2021 08:11
HAARP разработките се основават на научното наследство на Никола Тесла и са всеизвестни. Нищо ново не си прочел, за да се фукаш. Какво значи "К О Й ще ИЗПРЕВАРИ"? САЩ ден след ден все повече затъват икономически, финансово и политически. Защо не удрят? Сега е момента за тях. Ама не смеят. "Красивото оръжие" на Тръмп май не е всемогъщо, както го представяш.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5899010
Постинги: 2837
Коментари: 26142
Гласове: 34438
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930