Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.02 20:01 - © Мехтеран на XXI–ви век : нов "турски марш" на Балканите
Автор: kvg55 Категория: Политика   
Прочетен: 411 Коментари: 6 Гласове:
9

Последна промяна: 27.02 20:23

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
27.02.2024г.

     Какво договори министърът на външните работи на Република Турция Хакан Фидан в София, Букурещ и Тирана?
image

Обходът в края на януари – началото на февруари на турският министърът на външните работи Хакан Фидан в столиците на България, Румъния и Албания очерта планове за по–активно икономическо, но най–вече политическо присъствие на Турция в региона. Като се има предвид географията на региона и участието на Турция и тези балкански страни в Северноатлантическия алианс, е трудно да се приеме, че споменатото пътуване не е било съгласувано от Анкара, София, Тирана и Букурещ с Белия дом и Държавния департамент.
В София турският министър се срещна с президента Румен Радев, премиера Николай Денков и председателя на парламента Росен Желязков. Освен това (и то е доста забележително) Фидан разговаря и с лидерите на партиите, съставляващи българското коалиционно правителство, и беше приет от Главния мюфтия на България, на когото турският гост изказа благодарност "за стриктното спазване на равнопоставеността на етноконфесионалните малцинства в България". Подобно мнение му изразиха и в ръководството на водещата партия на турското малцинство в България Движението за права и свободи, както и в основаната от бившия лидер на ДПС Лютви Местан "Демократи за отговорност, сигурност и толерантност (ДОСТ), известен със своята проердоганска позиция. Да припомним, че в България – главно в южната част на страната близо до границата с Турция – според турски източници (към 2022–23–та година) отдавна живеят над 500 хиляди етнически турци, от които 85% са мюсюлмани. През последните десетилетия именно "турският проблем" често действаше като катализатор за големи обществено–политически катаклизми в балканската страна и е малко вероятно Анкара да се откаже от такъв ефективен лост 
image

По време на обиколката си Фидан многократно подчерта силния ангажимент на Анкара за "прилагане на разпоредбите на Конвенцията от Монтрьо от 1936–та година, уреждащи преминаването на кораби през турските проливи". Поддържането на стабилността в Черно море "и предотвратяването на действия, които биха могли да го застрашат, са сред основните приоритети на Турция като страна, изпълняваща Конвенцията от Монтрьо", изтъква Фидан. Според турската страна, "в София, Тирана и Букурещ се е провел всеобхватен обмен на мнения, преди всичко по въпросите на сигурността в Черноморския регион, които придобиха особено значение във връзка с конфликта в Украйна". Бяха обсъдени и "въпросите за развитие на сътрудничеството в областта на енергетиката, транспорта, инфраструктурата, търговията и инвестициите". В частност, преговорите в София изиграха "важна роля в подготовката на срещата на Съвета за сътрудничество на високо равнище "Турция – България", планирана като част от посещението на турския президент Реджеп Тайип Ердоган в България" (някъде не по–късно от април 2024–та година).
Според наличната информация на преговорите Турция и България са се договорили да увеличат до 2026–27–ма година с 25–30% от годишния капацитет на газовия интерконектор, свързан с Трансанадолския газопровод (TANAP), по който азербайджанският газ от каспийското находище "Шах Дениз" се изпомпва през Турция към Балканите и по–нататък през Албания и Гърция към Южна Италия. Конкретен документ за функционирането на системата "Interconnector – TAP" обаче не беше официално подписан 
image

Освен това преговарящите правителствени делегации посетиха "ЕндуроСат" АД (български производител на аерокосмическа продукция по стандартите на НАТО) в София. Предварително е договорено разработването на проект за участие на турски инвеститори в развитието на този комплекс. Освен това, според Меморандума за разбирателство за Air Policing при преминаване на границата, турската авиация получи правото да пресича границата с България и да прелита над нейната територия в случай на преследване. Такива споразумения се сключват на двустранна основа между членовете на НАТО с одобрението и препоръките на Брюксел (26.01 19:01 – © От въздушна полиция към заптиета на терен).
Като цяло посещението на Хакан Фидан в България, както отбелязват от турското министерство на външните работи, "се превърна в доказателство за силата на стратегическите отношения между двете страни. То също показа, че приятелските и съюзнически (което означава взаимно участие в НАТО) страни застават още по–близо една до друга пред предизвикателствата на международно ниво и в региона".
Не по-малко значимо беше посещението на турския министър в Румъния, където беше обявено предстоящото създаване на Съвет за стратегическо сътрудничество между двете страни. Ръководителят на румънското министерство на външните работи Луминита Одобеску отбеляза, че "Турция е основният търговски партньор на Румъния извън Евроколхоза : взаимният търговски оборот през 2023–та година се очаква да надхвърли 10 милиарда долара". А до 2025–та година това число, според Фидан, ще достигне 15 милиарда долара, тъй като днес "Румъния е най–големият търговски партньор на Турция на Балканите".
Румънският министър се обяви "за възобновяване на работата на Съвета за асоцииране между Европейския съюз и Турция", отбелязвайки, че тя остава за Букурещ "най–важният кандидат" за присъединяване към Евроколхоза. Изразена беше и подкрепа за "ускоряване на по–тясното партньорство между Турция и Евроколхоза", което е в пълно съответствие с политиката за засилване на политическия диалог между Анкара и Брюксел
image

Приблизително същите оценки бяха направени по време на срещите на турския министър с министър–председателя Марчел Челик и председателя на Сената Николае Чука, както и с представители на турския бизнес в Румъния и турската диаспора в страната – в началото на 20–те години около 160 хиляди души.
Според някои информации на преговорите в Букурещ е бил обсъден и предварителен проект за тръбопроводно продължение на споменатия гръцко–българо–турски газопроводен хъб през Румъния до съседните ѝ държави–членки на Евроколхоза : става дума за дългогодишния (от 1990–та година) проект "Набуко", иницииран от Съединените щати и Европейския съюз. Идеята за хъба изглежда е одобрена, но все още не са обявени по–детайлни подробности, включително източници на финансиране и параметри на възможна работа. В бъдеще се планира в този проект и в системата "Interconnector–TAP" да се включи газ от шелфа на гръцкия Крит и Южните Йонийски острови.
По отношение на преговорите в Албания, която е дългогодишен клиент на наследниците на Високата порта, турското министерство на външните работи се оказа много лаконично : "Министърът на външните работи Хакан Фидан също се срещна с албанския президент Байрам Бегай и албанския премиер Еди Рама в Тирана. Страните потвърдиха взаимното си желание за укрепване на политическите и икономически отношения, като отчитат необходимостта от стабилно енергийно снабдяване на Балканите и Европа като цяло"
image

Междувременно в края на 2021–ва година беше съобщено, че обемът на турските инвестиции в Албания надхвърля 3,3 милиарда долара; броят на гражданите на тази страна, заети в турски компании, е около 15 хиляди души, а търговският обем надхвърля 1,5 милиарда долара.
През януари 2021–ва година в Анкара беше подписано двустранно споразумение "За стратегическо партньорство", а в края на миналата година стана известно, че безпилотните самолети "Bayraktar" ще бъдат приети на въоръжение в албанската армия от 2024–та година. Както каза Еди Рама тогава : "… тези устройства са от особено значение за сигурността на Албания и НАТО като цяло". Някои чуждестранни експерти предполагат, че някои от турските БПЛА, пристигащи в Албания, може да бъдат реекспортирани в Косово или вече се реекспортират там (все още няма конкретно потвърждение или опровержение на това). Добавяме, че албанските покупки на турски БПЛА бяха оповестени още през декември 2022–ра година 
image


image
Гръцки и косовски медии съобщиха още през април 2020–та година и по–късно, че добре известните териториални противоречия между Турция и Гърция до голяма степен определят съвместната стратегия на Анкара и Тирана за косвено "изтласкване" на гръцкото малцинство от южните райони на Албания. Освен това, въпреки неотдавнашното затопляне на отношенията с Атина, Анкара преди това неофициално подкрепи претенциите на Тирана към гръцката Хамерия (северозападен Епир в съседство с Албания) и към редица граничещи северни Йонийски острови.
image

Фидан посети строящата се, включително и с турски средства, Голяма джамия в Тирана, която ще бъде най–голямата на Балканите

Така дългогодишната плетеница от етнотериториални претенции и противоречия в тази част на Балканите едва ли ще бъде разрешена в обозримо бъдеще, колкото и силно да звучи мехтеранът, припомнящ някогашното вековно османско владичество в региона.
Мехтеран*прочут турски военен оркестър с традиционни инструменти и пищни средновековни облекла. Стилът на турско–еничарската военна музика се нарича на турски "мехтер", еничарският военен оркестър се нарича "мехтер сух" (взвод от музиканти), военните музиканти се наричат ​​"мехтеран", водачът на оркестъра е "мехтербаши" (във всички думи ударението е върху последната сричка).
image

Османски мехтеран 

Дмитрий Нефьодов в Аналитический портал «Фонд стратегической культуры»

При търсене на "турски марш" в Google–то се оказа, че освен "Турски марш" на Моцарт и Бетовен, има други съвременни турски маршове, които се "играят" и от българомохамедани в селата Конарско, Абланица, Пашови, Кузьово, Рохлева, Дагоново, Света Петка, Юруково, Всемирци, Аврамово, Дриново. Такива маршове свирят например : Оркестър "Мусти Бенд" – Турски марш; Оркестър "Диамант" – Турски марш; Оркестър "Джони Бенд" – Турски марш (Робото сиянче); Оркестър "Уникат" – Турски марш; Оркестър "Пашови" – Турски марш; Джони и Кобрата "Турски марш" лайв; Емил – Якоруда Турски марш; Братя Бабечки Турски марш; Оркестър "Изгрев" –Турски марш; Оркестър "Якорудски ритми" – Турски марш.
А на видеото от официалния сайт на Турското Радио и Телевизия ще чуете "Маршът на народа" – на турския народ – преведен на български език : "Нека да укрепим единството ни,  Велика Турция; Полумесецът и звездата са спойката на народа; Няма да замлъкне езанът".
Ето на този адрес [ https://www.trt.net.tr/bulgarian/video/turtsiia/marsht-na-naroda ] българите,  които се интересуват, могат да научат, че "Въпросът не е партиен. Въпросът е национален".

https://fondsk.ru/news/2024/02/24/mekhteran-xxi-veka-novyy-tureckiy-marsh-na-balkanakh.html
https://www.aa.com.tr/ru/%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0/%D0%BC%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D1%83-%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B9-%D0%B8-%D1%81%D0%BE%D1%84%D0%B8%D0%B5%D0%B9-%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B0%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D1%8B-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%87%D0%BD%D1%8B%D0%B5-%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%B3%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B8%D0%B5-%D0%BE%D1%82%D0%BD%D0%BE%D1%88%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F/3123733#
https://kvg55.blog.bg/zabavlenie/2024/01/26/ot-vyzdushna-policiia-kym-zaptieta-na-teren.1896539
https://mk-turkey.ru/politics/2024/02/01/t-rumyniya-i-turciya-sozdadut-sovet-po-strategicheskomu-sotrudnichestvu.html
https://aussiedlerbote.de/2022/03/greciya-i-gaz-u-beregov-krita/
https://rusturkey.com/obem-tureckih-investicij-v-albaniyu-prevysil-3-mlrd
https://mk-turkey.ru/bezopasnost/2023/12/14/premer-albaniya-primet-na-vooruzhenie-tureckie-bespilotniki-bayraktar.html
https://mk-turkey.ru/economics/2022/12/22/p-albaniya-stala-27-m-pokupatelem-tureckih-bespilotnikov-bayraktar.html
https://rua.gr/news/sobmn/35691-turtsiya-i-albaniya-ob-edinilis-protiv-gretsii.html
https://en.wikipedia.org/wiki/Ottoman_military_band
https://www.trt.net.tr/bulgarian/video/turtsiia/marsht-na-naroda

© Красимир Говедаров, Главен експерт



Тагове:   България,   Атина,   Румъния,   брюксел,   Албания,   Букурещ,   Украйна,   НАТО,   Анкара,   косово,   милиарда,   Ахмед Доган,   черно море,   София,   Гърция,   балканите,   Турция,   Тирана,   газопровод,   Йонийски острови,   Реджеп Тайип Ердоган,   Южна Италия,   27 февруари,   ТАНАП,   бпла,   президента румен радев,   Черноморския регион,   Движението за права и свободи,   Белия дом и Държавния департамент,   Аналитический портал «Фонд стратегической культуры»,   хакан фидан,   министърът на външните работи на Република Турция Хакан Фидан в София,   Букурещ и Тирана,   ДПС Лютви Местан,   Лютви Местан Демократи за отговорност,   сигурност и толерантност ДОСТ,   премиера Николай Денков и председателя на парламента Росен Желязков,   Конвенцията от Монтрьо от 1936–та година,   Interconnector – TAP,   Трансанадолския газопровод TANAP,   ТурцияБългария,   каспийското находище Шах Дениз,   ЕндуроСат АД,   Меморандума за разбирателство за Air Policing,   безпилотните самолети Bayraktar,   Голяма джамия в Тирана,   Мехтеран,   Турски марш на Моцарт и Бетовен,   Турското Радио и Телевизия,


Гласувай:
9


Вълнообразно


1. mt46 - ...
27.02 20:18
Не е лошо да правим бизнес с Турция. А защо не и с Русия...
цитирай
2. kvg55 - До 1. mt46
27.02 21:58
Да, ама и турците като [us]американците – наред с търговията пробутват политика, идеология, религия и прочие ценности.
цитирай
3. nedovolen - Совалките на лидерите ми приличат ...
28.02 10:04
Совалките на лидерите ми приличат като кокошка в чужд двор. Все за зрънце ходи.
Само нашата е обратна. Онзи ден се изказала на форум, че няма значение как ще е нашата икономика, важно е санкциите към Русия да работят. Пълна будала. Я не гледам я да съм добре, я гледам Вуте да е зле. Каруца без кон работи ли. Може, ако се впрегнеш и тръгнеш.
:-)))
цитирай
4. loop1 - Совалките на лидерите ми приличат ...
28.02 10:19
nedovolen написа:
Совалките на лидерите ми приличат като кокошка в чужд двор. Все за зрънце ходи.
Само нашата е обратна. Онзи ден се изказала на форум, че няма значение как ще е нашата икономика, важно е санкциите към Русия да работят. Пълна будала. Я не гледам я да съм добре, я гледам Вуте да е зле. Каруца без кон работи ли. Може, ако се впрегнеш и тръгнеш.
:-)))

Авраме стига се прави на остроумен.Кажи защо не можеш да плуваш,не можеш да караш нито ски нито кънки,защо не можеш да караш кола,не си се качвал никога на самолет и т.н.Мамин комплексар и манипулатор.
Хващай се на работа.Стига дрема в блога цял ден.
цитирай
5. kvg55 - До 3. nedovolen
28.02 11:49
Нашата кокошка ходи да снася запъртъци в в чужди полози.
цитирай
6. kvg55 - До 4. loop1
28.02 11:51
А бе ти не можеш да мислиш, ама ние него правим на въпрос.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5963641
Постинги: 2840
Коментари: 26156
Гласове: 34455
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930