Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.04.2022 07:01 - © Куба – Духът на революцията властва
Автор: kvg55 Категория: Политика   
Прочетен: 885 Коментари: 2 Гласове:
5

Последна промяна: 19.04.2022 07:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
19.04.2022г.

     Преди една година на датата на 60-годишнината от военния триумф на Куба над САЩ в Залива на прасетата, на Осмия конгрес на Кубинската комунистическа партия
image

Раул Кастро 
image

подаде оставка като първи секретар, най влиятелната политическа позиция в страната.
Западните средства за масово информиране веднага ревнаха : Управлението на клана Кастро в Куба свърши; 60-годишното управление на братята Кастро в Куба приключва; Кубинската династия Кастро официално приключи и подобни.
Фамилията Кастро може и да не е на власт, важно е духът на кубинската революция да властва. Във встъпителното си слово на четиридневния конгрес, 89-годишният Раул Кастро
image
определи новото ръководство като хора лоялни на партията, които притежават десетилетен опит, натрупан от тях, докато са се изкачвали с работа нагоре по йерархията, и които са "изпълнени със страст и антиимпериалистически дух". За първи секретар е избран настоящият президент на републиката Мигел Диас Канел 
image

Президентът Байдън заяви, че отношенията с Куба "не са основен приоритет", но все пак us-американците очакват нещо от смяната на лидерите. Но засега ембаргото срещу Куба остава.
Новият лидер нямало вероятност да рискува политическото си бъдеще със смела дипломация. Но по-младите кубинци продължават да се отделят от политиките и приоритетите на своето правителство, създавайки основа за различна връзка със САЩ, твърди Джоузеф Гонзалес в статия в The Conversation. Това се видя от провалените опити за Цветна революция.
През последните шест десетилетия отношенията между САЩ и Куба се редуват между враждебни и ледени, с кратко размразяване при президента Барак Обама, който посети Куба.
Днес Куба все още е комунистическа и остава в списъка на Държавния департамент на страните, които подкрепят тероризма, заедно с Иран и Северна Корея. Но лишен от покровители като Съветския съюз, Островът на свободата не представлявал вече опасност за континенталната част на САЩ или нейните съюзници, пише авторът.
Хубава работа, щом Република Куба се смята за заплаха на Съединените щати.
Засега Куба продължава да дразни us-американските президенти, като подкрепя латиноамериканските лидери, които се противопоставят на us-американската власт, като Николас Мадуро във Венецуела и сваления от власт бивш лидер на Боливия Ево Моралес.
Но кубинският опозиционен и младежки шум имал капиталистически наклон.
Възрастните кубинци остават верни на визията на Кастро за Куба като антиимпериалистическа и антиамериканска застава. Но революционните лозунги като "socialismo o muerte""социализъм или смърт" – не резонирали с младите кубинци.
И все пак в Куба има опозиционни вестници и социални мрежи.
Само че ембаргото на САЩ и затегнатите ограничения на бившия президент Доналд Тръмп за пътуване до острова, а не кубинското правителство, пречат на американците да харчат доларите си на острова. Така че вредата от ембаргото е взаимна. Кубинците знаели това и се възмущават от ембаргото, защото им ограничава живота. Но по-младите кубинци признавали и господстващата централно планирана икономика като проблем за жизнения стандарт.
Промените в кубинското общество не можело да бъдат спрени. Промени има и ще има, но контролирани. Желаната и мечтаната от емигрантите контрареволюция няма да се състои.

https://theconversation.com/whats-next-for-cuba-and-the-united-states-after-raul-castros-retirement-159002




Гласувай:
5


Вълнообразно


1. mt46 - ...
19.04.2022 12:08
Нормално е младите кубинци да имат различни, умерени виждания...
цитирай
2. kvg55 - До 1. mt46
19.04.2022 19:28
Умерените виждания да не само проus–американски. Тогава са загубени.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5903693
Постинги: 2838
Коментари: 26144
Гласове: 34442
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930