Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.02.2022 12:01 - © И Руска Арктика в сферата на щатските изключителни интереси
Автор: kvg55 Категория: Политика   
Прочетен: 421 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 27.02.2022 12:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
27.02.2022г.

     "Нашата армия съществува, за да защити нашата нация и да запази мира в света (!). За да изпълни това изискване, армията трябва да се екипира, обучава, оборудва и организира, за да спечели и в Арктика. Арктика е едновременно арена на конкуренция, линия на атака при конфликт, жизненоважна зона.
Армията е ангажирана да защитава нашите арктически интереси. Съответно армията ще създаде подразделение, съвместимо с многофункционална оперативна група, и коригира нашата базирана в Аляска бригада бойни екипи, за да си възвърнат (?) господството на американската армия в Арктика.
Възстановяването (?) на господството в Арктика също изисква по своята същност включване на подход на тотална армия – армейския резерв и Националната гвардия.
Тази стратегия съобщава нашите цели и план за изграждане на армия, способна на многофункционални операции и възвръщане на господството в Арктика".
Това пише в Предговора на некласифицираната версия на Арктическата стратегия [Regaining Arctic Dominance]
image
, подписано от 

image

В доктрината се отбелязва, че Далечният север, като регион богат на природни ресурси, се превърна в трамплин за глобална демонстрация на сила. Пентагонът е загрижен, че Русия се опитва да затвори Арктика за други страни. За да засилят присъствието си тук, САЩ планират да създадат нов метод за обучение на военните за райони с ниски температури. Предполага се, че господството в Арктика ще се постигне с помощта на единици, които са способни да се бият в пет области – на земята, в морето
image
, във въздуха
image
, в космоса и във киберпространството.

Арктика, като северната полярна област на Земята, площ от около 27 милиона квадратни km,  "граничи" с пет държави : Русия, Канада, САЩ, Норвегия и Дания. Общата дължина на арктическия бряг е 38 700 км, а Русия има най-голяма дължина на границите с Арктическия регион – 22 600 км. Още три държави – Исландия, Швеция и Финландия, които нямат океански граници с Арктика, но те също се смятат за субарктически държави 
image

Според Геоложката служба на САЩ около 22% от неоткритите запаси от въглеводороди в света се намират под леда на Арктика : 90 милиарда барела петрол (13% от неоткритите световни запаси), 48,3 трилиона кубични метра природен газ (30% от световните неразкрити запаси), 44 милиарда барела газов кондензат (20% от неоткритите световни запаси). В същото време 84% от ресурсите се намират на шелфа на Северния ледовит океан и само 16% на сухоземната територия на арктическите държави, в рамките на Арктическия кръг.
По отношение на доказаните запаси : в Арктика са известни 61 големи нефтени и газови находища със запаси от над 500 милиона барела в нефтен еквивалент; 43 от тези находища са в Русия, 6 в Аляска, 11 в Канада и едно в Норвегия.
Понастоящем не съществува международен договор, определящ правния статут на Арктика. Правният статут на региона се урежда от нормите на международното право, националното законодателство на арктическите държави и двустранните споразумения. По-рано, в средата на 20-те години, Арктика беше разделена на пет зони на отговорност между Съединените щати, Русия, Норвегия, Канада и Дания. През 1982 година е приета Конвенцията на ООН по морско право, според която територията на държавата включва шелфа, а офшорната зона е обявена за международна. Член 76 от Конвенцията автоматично определя границите на шелфа на 200 морски мили, но дава на държавата правото да претендира за шелф, който се простира отвъд тази граница. Във всеки случай Русия е страната с най-голям дял от арктическото богатство. Над тези богатства Съединените щати се надяват да установят своето господство.
Но има спънка :

image
Русия в Арктика
image
Руски подводници изплуват на Северния полюс

image
Пазете Арктика

Русия обаче последователно се застъпва за мирно сътрудничество на всички страни в развитието на Арктика. През април 2019 година на среща на Международния арктически форум руският президент Владимир Путин каза, че "Арктика представлява колосални предизвикателства за нас", на които може да се отговори само "заедно".
image

image
Мирно изследване на Арктика от Русия

Западът също започва да разбира абсурдността на us-американските претенции в Арктика. Един от читателите на британския Daily Mail под псевдонима Oldetoniantaxdodger саркастично написа на сайта на вестника, под статия за руските подводници на Северния полюс : "Продължавай все така, Русия! И накрая, в света ще има противовес, който може да спре обезумелите янки, които убиват
image
милиони в името на "демокрацията".

https://api.army.mil/e2/c/downloads/2021/03/15/9944046e/regaining-arctic-dominance-us-army-in-the-arctic-19-january-2021-unclassified.pdf
https://www.fondsk.ru/news/2021/04/01/pentagon-nacelilsja-na-zavoevanie-gospodstva-v-arktike-53283.html




Гласувай:
3


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5906447
Постинги: 2838
Коментари: 26150
Гласове: 34445
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930