Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.12.2023 18:01 - © За културата на гранита
Автор: kvg55 Категория: Изкуство   
Прочетен: 531 Коментари: 28 Гласове:
4

Последна промяна: 28.12.2023 18:05

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
28.12.2023г.

     Чета във вестник СЕГА следното заглавие на статия : "Съветските паметници никога не са били култура, а влияние"
image

Тълковният речник дава следното тълкуване на думите "култура" и "влияние" :
– Култура : 1. Съвкупност от материални и духовни придобивки, създадени от човечеството в процеса на неговата обществено–историческа практика.
– Влияние : Въздействие.
– Въздействие : Действие въз някого или нещо, което постига резултат.
За влиянията в обществото пише Алеко Константинов.
Той самият е бил член на Клуба на Моралното влияние. Така се е и подписвал под някои свои произведения – "Един от клуба на Моралното влияние".
Алеко дава и пример за "морално влияние" – "Окръжният управител с председателя на постоянната комисия и околийския началник няколко дни преди изборите бяха тръгнали от село на село из Свищовската околия и упражняваха "морално влияние" по такъв начин :  "Негово царско височество пред няколко дни, като мина край Свищов, поръча да изберете тези (консерваторите), недейте избира другите (Алеко Константинов, д–р Ванков и Никола Константинов), защото те ще изпъдят княза" … Няколко пъти бяха викани в окръжното управление селските кметове и писари и върху тях се упражнило "моралното влияние" … Ако това е моралното влияние, какво ли пък ще бъде неморалното влияние?", пита се Алеко.
Всеки обективно съществуващ предмет, включително човек, оказва влияние, било активно, било пасивно, върху заобикалящите го предмети. Известен е "ефектът на пеперудата" – размахването на крилата на пеперуда може да доведе до драстични промени в развитието и траекторията на далечно торнадо.
Това е израз на закона за всеобщата връзка между явленията.
Науката е доказала, че светът е единно цяло, при което отделните части, явления и процеси са неразривно свързани помежду си. Различните форми на движение на материята преминават една в друга чрез универсалната, всеобщата взаимна връзка и взаимна обусловеност на явленията, безкрайното им преплитане.
Причинността (каузалността) е една от формите на всеобщата закономерна връзка на явленията. Причинността е такава необходима връзка между явленията, при която едно явление неизбежно поражда друго. Причинността (каузалността) не е връзката на мислите в умозаключението, а връзката на реалните явления, при които едно явление предизвиква друго. Причината предшествува следствието във времето и го предизвиква.
Положението, че всички явления в света са причинно обусловени, се изразява от закона за причинността. Причинната връзка на явленията има универсален, всеобщ характер.
Та причината за построяването на Паметника на Съветската армия в София е отбелязване акта на ликвидирането и отърваването на българския народ от фашисткия политически режим и от капиталистическия икономически режим, което става с решаващата помощ на Съветската армия и съответно силите на Българската Антифашистка Съпротива, в която са загинали не малко млади хора, не видели радостите на живота, не радвали се на деца и не обичали момичета. Само моето село е дало три жертви, две на по двадесетина години, оставили кости по чукарите на Македония. Фронтоваците бяха на уважение в Народна република България.
Днес в буржоазната Република България се уважават, като се споменават в тържествената заря–проверка, наемниците, загинали по света за корпоративните интереси на US–Америка.
Разликата е с космически размери и сравнение никакво не може да се прави – антифашистите са загинали за идеята за по–добър свят. Без да мислят егоистично за себе си. На едното момче са донесли на родителите му само разкъсания от мината окървавен пуловер. Но паметната плоча стои на бащината му къща и името му върху табелата на улицата с неговото име е там.
Наемниците на us–американския капитал поеха пътя на риска заради парите. За тях жалят само близките им – не съселяните, не съгражданите, не народът. И властта ни лъже най–нагло и безочливо, че са загинали в борба срещу световния тероризъм. Кой създаде и финансира ислямските терористични организации по света и в Близкия Изток в частност? Те де, същите, които размахваха епруветката с прах за пране от трибуната на ООН и събраха полезни идиоти.
Бърборенето на буржоазните идеолози, като автора на статията в СЕГА, че Съветският съюз нямал основание да обявява война на България и да въвежда войски, е абсолютно десет пъти несъстоятелно. Какво, да заобиколят България заради черните очи на Константин Муравиев, тоест за врътката му да прекъсне дипломатическите отношения с Германия, да иска примирие от Съединените щати и Британия и преди да го получи да обяви война на Германия, но не и на другите страни от Оста – Италия, Япония, Унгария, Румъния, с което поставя България в смешната ситуация на едновременна война с бившия си съюзник и с неговите врагове.
image

Жители на София приветстват пристигането на части на Червената армия

Как си представят тези плоски мозъци, Сталин да прости на българските фашисти ешелоните с кашкавал, сирене, масло, яйца, месо и прочие храни, кожухчета (и ковчези), пътуващи от България към Източния фронт. За сметка сиромашията на българския народ, впрочем.
И българите не трябва да забравят, че благодарение на Йосиф Висарионович България излиза от войната без териториални загуби – дори с териториална придобивкаЮжна Добруджа.
За която принос има и Съветския съюз с оказания политически и военен натиск над Румъния.
Допускате ли, че Тито не е настоявал пред Сталин за строго наказване на царство България?
За Уинстън Чърчил знаем : "Аз познавам българите от 30 години. Те са грешен народ, който заслужава да му бъде преподаден строг урок … София трябва да бъде бомбардирана колкото се може по–скоро … Бългaрия е толковa достойнa зa увaжение, колкото бездомно куче!".
Всичко това стои в основите и причините на паметниците на Съветската армия у нас.
На този паметник : 
image

На този паметник : 
image

И на този паметник :
image

И на много други по цяла България.

Нямало култура в тези паметници?! А знанието, което дават за историческите събития, които са отразили, какво е? "Какво е това?", ще попита внучето. И баба и дядо ще обяснят, според класовия си произход, политическите предпочитания и идеологическите възгледи разбира се. А след събарянето на паметниците на Съветската армия, на паметниците и паметните плочи на загиналите антифашисти, на мавзолея, питанията на децата се ограничават до "Кой е този голям (в естествен ръст) чичко с ръка в джоба?".
Този чичко, мило дете, е адвокат Светослав Лучников. Той ни реституира дядовата нива в Дървеница, където построихме тази чалготека, от която си построихме новата голяма къща в Бояна и си купихме джипката и беемвето.
Чалготеката е средище за културни изяви, които медиите отразяват – "Емануела пее гола в чалготека", съобщава културната новина "България днес"
image
; Топпилотът на Ф1 Дейвид Култард бройка мацки в чалготека (в Пловдив), донася Novinite.bg; А 19min.bg видя "Депутат от ПП, неадекватен в чалготека"; "Билалов върти гюбеци в чалготека", снасят класифицирана информация под прикритие Plovdiv24.bg и Blagoevgrad24.bg.

"Като пико в чалготека" е песен на Джани Исуса, която култивира географски познания като "Знаят кой съм бате, няма нужда от биография, роден съм на гъза на шибаната география, софийско дупе съм, обаче съм роден във Видинско, демек че мога да си гаса Моетите с Пиринско, таа" схема направо ми е противна, тва че ходиш гола, не значи че си провокативна, тиквата ти често е пълна, ма не със мозък, света не е жена ти, че да викаш, че е плосък …".
Единственият паметник построен в новобуржоазна България, който пряко излъчва култура, е бюстът на треторазрядния актьор Роналд Рейгън поставен на входа на Южния парк в София.
Треторазряден, ама носи в себе си духа на културната институция "Холивуд".
Само че тоя няма принос и основи в съзнанието и паметта на българския народ. На неговия паметник не пише "Слава" и "От признателния български народ". Открих само една снимка с цветя пред паметника, при откриването му и то публикувана само на сайта на Посолството.
Анекдот от Kvo.bg : Донесъл Чукчата свой роман ли, статия ли, в една редакция. Редакторът я прочел и му казва : – Разберете, слаба е. Трябва да четете класика. Чели ли сте, Политковская,  Чуковска, Солоневич, Овсянникова, Дуд? – Не!, отговаря Чукчата. Чукча писател, не читател.
Но въпросът с паметниците не е приключил, обаче няма да им стегне времето на буржоата да ги съборят всичките, а някъде няма да им позволят, и чукчата има още да пише и да се обяснява за глупостите и простотиите си.
Ферментацията в българското общество продължава.

https://www.segabg.com/category-observer/suvetskite-pametnici-nikoga-ne-sa-bili-kultura-vliyanie
https://litclub.bg/library/bg/aleko/aleko6.html
https://www.slovo.bg/showwork.php3?AuID=169&WorkID=9816&Level=1
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%95%D1%84%D0%B5%D0%BA%D1%82_%D0%BD%D0%B0_%D0%BF%D0%B5%D0%BF%D0%B5%D1%80%D1%83%D0%B4%D0%B0%D1%82%D0%B0
https://duma.bg/bezgreshniyat-charchil-i-greshna-balgariya-n248740
https://bg.wikiquote.org/wiki/%D0%A3%D0%B8%D0%BD%D1%81%D1%82%D1%8A%D0%BD_%D0%A7%D1%8A%D1%80%D1%87%D0%B8%D0%BB
https://www.bgdnes.bg/shou/article/15129121
https://www.novinite.bg/articles/219505/Toppilotat-na-F1-Dejvid-Kultard-brojka-macki-v-chalgoteka
https://19min.bg/news/novini_8/deputat-ot-pp-neadekvaten-v-chalgoteka-188292.html
https://kvo.bg/vicove/vicknZcs9/donesal-chukchata-svoy-roman-v-edna
https://textove.com/djaany-kato-piko-v-chalgoteka-tekst
https://www.plovdiv24.bg/novini/interesno/Bilalov-vurti-gyubeci-v-chalgoteka-1840437
https://www.blagoevgrad24.bg/novini/interesno/Bilalov-vurti-gyubeci-v-chalgoteka-1840442

© Красимир Говедаров, Главен експерт




Гласувай:
4


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. nedovolen - Рушенето на паметници е равносилно ...
28.12.2023 18:37
Рушенето на паметници е равносилно на рушене на паметта. А това вече е сериозна диагноза.
цитирай
2. 4u4ulana - Тия три чудовищни лъжи на плочата на ...
28.12.2023 19:04
Тия три чудовищни лъжи на плочата на МОЧА не могат да се приемат от нормалните хора.1.През 1944, когато варварите нахлуват у нас, те се казват Работническо-селска Червена армия, а не Съветска армия.Толкова големи идиоти са комунистите, че дори не знаят точното име на тая орда.2.Тя не е освободителка, а окупаторка.3.Не е благодарен българският народ, а комунистическата власт.Много скоро НС ще приеме закон за премахване на съветските паметници, защото са срамни,и ще се отървем окончателно.Дотогава им се радвайте.Ще идеш ли в полето на Лозен да видиш парчетиите от МОЧА?
цитирай
3. blog13 - цитат:"Чета във вестник СЕГА ...
28.12.2023 19:19
цитат:"Чета във вестник СЕГА следното заглавие на статия : "Съветските паметници никога не са били култура, а влияние"

Поражда ми се един натрапчив въпрос: Гейпарадите насред София, особено кога в тех участват влиятелни личности, примерно американския посланик, култура ли са или влияние?
цитирай
4. rusorob - Култура са.Защото в тях участват нормални хора и нормален посланик.
28.12.2023 19:34
blog13 написа:
цитат:"Чета във вестник СЕГА следното заглавие на статия : "Съветските паметници никога не са били култура, а влияние"

Поражда ми се един натрапчив въпрос: Гейпарадите насред София, особено кога в тех участват влиятелни личности, примерно американския посланик, култура ли са или влияние?



Влияние е когато лумпените на копейкин посрещат мутрофанова., понеже нямаме нито нормални хора, нито нормален посланик.

След МОЧА е Альоша, нали разбрахте?

Да си гей е осъдително.Да си путиноид е отвратително.
Чаткаш ли или да ти обясня нагледно?
цитирай
5. mt46 - ...
28.12.2023 19:35
Ключовата дума е "ПАМЕТ". Т. е. паметниците имат най-вече историческо значение, пазят паметта за минали събития... Гаврата с паметници е варварщина, диващина и говори много зле за културата и нравите на гавраджиите...
цитирай
6. rusorob - Точно така е.
28.12.2023 19:38
mt46 написа:
Ключовата дума е "ПАМЕТ". Т. е. паметниците имат най-вече историческо значение, пазят паметта за минали събития... Гаврата с паметници е варварщина, диващина и говори много зле за културата и нравите на гавраджиите...



Когато става дума за нормални паметници.Гавра е примерно да разрушиш паметника на Св.Климент Охридски през СУ.Но когато премахнеш някакъв смрадлив съветски убиец и мародер, е чувство за национално достойнство, което путиноиди като теб нямат.
цитирай
7. blog13 - цитат:"Чета във вестник СЕГА ...
28.12.2023 19:47
rusorob написа:
blog13 написа:
цитат:"Чета във вестник СЕГА следното заглавие на статия : "Съветските паметници никога не са били култура, а влияние"

Поражда ми се един натрапчив въпрос: Гейпарадите насред София, особено кога в тех участват влиятелни личности, примерно американския посланик, култура ли са или влияние?



Култура са.Защото в тях участват нормални хора и нормален посланик.


А да - какво по-нормално от това, американският посланик да е педерас.
цитирай
8. blog13 - Чаткаш ли или да ти обясня наглед...
28.12.2023 19:53
rusorob написа:
Чаткаш ли или да ти обясня нагледно?


Ама ти педерас ли си? Нормален педерас, де - имам предвид.
цитирай
9. blog13 - Гавра е примерно да разрушиш пам...
28.12.2023 20:05
rusorob написа:
Гавра е примерно да разрушиш паметника на Св.Климент Охридски през СУ.


Свети Климент Охридски! Кога ше махаме кирилицата - време е вече. Айде, че нема време, Путин иде и ше ви попречи да изядете още неколко торти!
цитирай
10. kvg55 - До 1. nedovolen
28.12.2023 20:39
То си е рушене на обществената памет. Задава се пореден Народен консилиум от народни обвинители.
цитирай
11. leonleonovpom2 - Здравей, Краси!
28.12.2023 20:49
Много лошо нещо е черната неблагогодарност !
И тя да се прояви точно в София?
Която Чърчил се заканил да превърне в картофена нива! Но Сталин, настоятелно, го убедил да спре бомбардировките!
Той се намесва още веднъж, при сключването на мирния договор, когато не са удовлетворени мераците на Сърбия и Гърция, да ни върнат в границите от Берлинския договор!
А рушенето на паметници изобщо е аналогично на закона за осъждане на паметта в Римската империя, по силата на който всеки следващ императо може да руши паметниците на предшественика си!? Особено и, ако е убит от него!
Непознаването на световната история с днешна дата от управляващите и некомпетентните , води до подобни, меко казано, срамни решения!
Показващи липса на цивилизованост, дума, дошла от Рим!
цитирай
12. kvg55 - До 2. 4u4ulana
28.12.2023 20:54
Ей, ученото си е учено; много чело – много знай!
Въоръжените сили на Съветския съюз се наричат РККА, Съветска армия, Червена армия, Несокрушимая и легендарная и с още много имена. А конкретно при строителството на Паметника се е именувала Съветска армия.
цитирай
13. kvg55 - До 3. blog13
28.12.2023 21:00
Задаваш резонен въпрос.
Според мен us–американските задници са влиятелни с културното си пърдене пред кралски особи.
цитирай
14. kvg55 - До 4. rusorob
28.12.2023 21:04
За какво нормално говориш? Я си обърши пяната и лигите от устата.
Къде съзря култура у краварите?
И като как ще ни обясниш нагледно? Като културно обараш посланика по задника или как?
цитирай
15. kvg55 - До 5. mt46
28.12.2023 21:06
Да, така е.
При тия паметта се простира до това да си вдигнат гащите след като са се изсрали.
цитирай
16. kvg55 - До 6. rusorob
28.12.2023 21:14
А бе, "Херострате", та какъв паметник на Климент Охридски има "през СУ"?
цитирай
17. kvg55 - До 7. blog13
28.12.2023 21:17
А, начука му го.
цитирай
18. kvg55 - До 8. blog13
28.12.2023 21:19
Айде втори път.
цитирай
19. valdor1366 - Вярно е, че през последните десе...
28.12.2023 21:21
Вярно е, че през последните десетилетия не са строени паметници. Точно това сега се мъчим да променим. На мястото на досегашните да сложим нови. Целта на преместването на МОЧА е там да има паметник на велик българин. Анкета на в. 24 часа показа, че хората искат Левски, хан Аспарух, хан Крум. В Пловдив вместо Альоша ще има Левски. Навсякъде чуждите съветски грозотии ще се сменят с български герои. А да искаш да останат чуждите, отхвърляйки своите, е позорно. Защо не искате българските герои, ами окупаторите!

цитирай
20. kvg55 - До 9. blog13
28.12.2023 21:21
Начука му го за трети път.
Кирилицата, православието, езика – много неща има за събаряне, а психодесните се туткат.
цитирай
21. kvg55 - До 11. leonleonovpom2
28.12.2023 21:25
А бе, трябва да вземаш пари за това ограмотяване на профаните.
цитирай
22. kvg55 - До 19. valdor1366
28.12.2023 21:29
Никак не мога да възприема един монументален Левски.
цитирай
23. planinitenabulgaria - Сетих с за един израз от Западна България, досежен до главниЯ експерТ,
28.12.2023 22:30
до изкоментиралите се под постинга му и до накоментиралите обилно постинга му отгоре:
- ДА ВИ ЕБЕ МАГАРЕ МАЙКЯТА !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
цитирай
24. kvg55 - До 23. planinitenabulgaria
28.12.2023 22:43
Бае Коста, за "майкята" не знам, ама за каракачанските магарета и катъри дето са те ебали по планинските поляни знам.
цитирай
25. leonleonovpom2 - Здравей, отново, Краси!
28.12.2023 23:11
Ще ми се някой да развие въпроса, хипотетично, разбира се и неутрално!
Бай Коста не е подходящ в случая, той е пристрастен!
А той е: Какво би станало, ако в България биха влезли англичаните?
Щеше ли България да стане рай, мечтаният, какъвто вече 35 години не само не става, а се движи и в обратна посока!?
Няма да влияя, само ще посоча, че с нея със сигурност щяха да дойдат гръцки андарти и югославски партизани!
И леле мале, Бог да е на помощ на България! Как мислиш Бай Коста, по- добре ли щяхме да сме? Под сръбско и гръцко?
Ти, сега , щеше да пишеш за гръцките Родопи и за сръбска Стара планина!
Мръсни руснаци, лишили са те от тази възможност!
Негодници!
цитирай
26. loop1 - Рушенето на паметници е равносилно ...
29.12.2023 10:05
nedovolen написа:
Рушенето на паметници е равносилно на рушене на паметта. А това вече е сериозна диагноза.

Бог Паци първо трябва да споделиш с нас твоята диагноза.....
цитирай
27. kvg55 - До 25. leonleonovpom2
29.12.2023 11:27
Бае Коста е изпростял и направо изкуфял.
цитирай
28. kvg55 - До 26. loop1
29.12.2023 11:33
Я не ми се прави на ангел–хранител!
Гълтай си хапчетата и се грижи за собственото си психично здраве. Да се благодариш, че клиниките са претъпкани с по–откачени от тебе – ти вероятно не буйстваш, а само плещеш безсмислици.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5912010
Постинги: 2838
Коментари: 26154
Гласове: 34448
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930