Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.07.2023 07:01 - © Корените на нацизма. Англия – родина на нацизма
Автор: kvg55 Категория: История   
Прочетен: 2892 Коментари: 14 Гласове:
7

Последна промяна: 18.07.2023 07:11

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
18.07.2023г.

     На 18 юли 1925 година в Германия излиза от печат първото издание на "Моята борба" 
image

Прочутият вик на нацизма "нов световен ред" за първи път е хвърлен публично не от Адолф Хитлер, а от англичанина Хърбърт Джордж Уелс, английски писател, известен най–вече с научнофантастичните си романи. Пише още съвременни романи, исторически, политически и социални коментари и дори наръчници за игри с войничета. Служител на MI–6.
Автор е на "Русия в мъгла" – документално произведение за пътуването му до Съветска Русия през 1920 година. Книгата се състои от поредица от статии, написани от Уелс за The Sunday Express. Глава VI–та е озаглавена "Кремълският мечтател" и отразява разговорите му с Ленин.
image

Владимир Илич Ленин в беседа с Хърбърт Уелс. Кремъл, 6–ти октомври 1920–та година

Понятието "странната война" обикновено се цитира като пример за двойната игра, която  Британия играе през Втората световна война. От самото начало на Втората световна война до май 1940 година британското правителство се държи наистина много странно : във Франция биват изпратени войски, за да се бият с Вермахта, но те не предприемат никакви решителни действия. Докато германците не започват офанзива на територията на неутрална Белгия и Холандия, британците дори не се опитват да ги спрат.
Също толкова двусмислено Британия се държи по отношение на нацисткия режим по–рано, през 30–те години. През 1932 година в Лондон е създаден Британският съюз на фашистите, който подкрепя проповедите на Мусолини и Хитлер. Ръководител на Британския съюз на фашистите (British Union of Fascists) е аристократът Осуалд ​​Мозли. На Съюза симпатизират редакторите на големи издания, финансови магнати. До лятото на 1934–та година редиците на Съюза наброяват около 50 хиляди души. Постоянни членове са около 40 хиляди (1934–та).
Властите (консерваторите) не създават пречки за Съюза : те си затварят очите за агитацията и  гледат през пръсти на митингите и демонстрациите, организирани от Мозли. Правителството дори разрешава на 3000 членове на Британския съюз на фашистите да маршируват като част от антисемитска кампания. Кралското семейство също е особено благосклонно към Мозли.
През 1936–та година партията е преименувана на "Британски съюз на фашистите и националсоциалистите", а през 1937 година започва да се нарича просто "Британски съюз", съществувайки под това име до 1940 година, в която е забранен.
image

Сър Осуалд Мозли, 6–ти баронет, със съмишленици от Британския съюз на фашистите

На 1 януари 1934–та година Осуалд Мозли основава "Януарски клуб", който включва видни представители на британското общество. Председателят на клуба Джон Скуайър, редактор на лондонското списание "Mercury", казва, че членовете на клуба са "най–вече симпатизиращи на фашисткото движение". Клубът се състои от около 450 души, включително Херберт де ла Пере Гот – директор на няколко големи компании, Винсент Викерс – директор на "London Insurance Company", Лорд Лойд – бивш губернатор на Бомбай, председателят на Имперския икономически съюз и голям земевладелец граф Глазго.
На 6–ти октомври 1936 година Мозли се жени тайно за яростната почитателка на Хитлер, британската аристократка Даяна Мийфорд. Сватбената церемония протича в хола на Йозеф Гьобелс. На сватбата присъства самият фюрер, подарявайки на младоженците своята снимка в сребърна рамка.
На Олимпийските игри през 1936 година, преди футболния мач между националните отбори на Англия и Германия на Олимпийския стадион в Берлин, звучи германският химн и двата отбора го приветстват с "хитлеровия поздрав" (Deutscher GruЯ (Германско приветствие).
image

1936–та година, Олимпийските игри в Берлин. Англия побеждава Германия с 6:3 в Берлин, а за щастие на домакините Адолф Хитлер не е на мача

Свиреп расист е британският политик Арнолд Спенсър Лийз, който основа Имперската фашистка лига през 1929 година. А на музикалните фестивали, посветени на Рихард Вагнер, проведени в баварския град Байройт, чест гост бива авторът на теорията за превъзходството на бялата раса, аристократ, син на немския философ от британски произход адмирал Хюстън Чембърлейн (1855– 1927), който пък написал книгата "Основите на XIX–ти век". Основната идея на Чембърлейн е, че арийците превъзхождат физически и интелектуално неарийците. Расисткото писане на Чембърлейн бива много харесано от кайзер Вилхелм, който похвалил автора : "Господ Бог даде вашата книга на германците". Хитлер нарича творчеството на Чембърлейн "свещено", а самия автор, който през 1908 година се жени за дъщерята на композитора Вагнер Ева, своя "любим пророк". Хюстън Чембърлейн е наричан "Йоан Кръстител на Хитлер".
image

Том втори на френското издание на "Основите на XIX–ти век" от Хюстън Чембърлейн 

Изследователи отбелязват, че Хюстън Чембърлейн е заимствал идеята за превъзходството на бялата раса от шотландеца Томас Карлайл (1795–1881). А преди Карлайл, сънародникът му  анатома и зоолог Робърт Нокс (1791–1862) развива това, което е известно като расова антропология, пионер в "научния" расизъм в Британия.
Друг англичанин, братовчедът на Чарлз Дарвин сър Франсис Галтън (1822–1911), изобретил евгениката като система от мерки, насочени към предотвратяване на влошаването на наследствените наклонности от поколение на поколение. Идеите на Галтън процъфтяват в Хитлеристка Германия, където те спомагат в борбата за "чистотата на расата". Евреите биват обявени за "най–непълноценни" от всички граждани на Германия (между другото, те са на първо място сред народите на света по брой Нобелови лауреати на глава от населението). Откакто лагерите на смъртта "Аушвиц" и "Треблинка" станаха известни на света след поражението на нацистка Германия, думата "евгеника" е силно свързана с нацизма и расизма.
Евгениката е набор от вярвания и практики, които целят подобряване на генетичното качество на човешката популация. Исторически погледнато евгениците са се опитвали да променят човешкия генофонд, като изключват хора и групи, смятани за по–низши, или насърчавайки онези, които са смятани за по–висши. Съвременната история на евгениката започва в края на XIX–ти век, когато в Обединеното кралство се появява популярно евгенично движение  и след това се разпространява в много страни, включително Съединените щати, Канада, Австралия и повечето европейски страни. В този период хора от целия политически спектър подкрепят евгеничните идеи. Вследствие на това много страни приемат евгенични политики, предназначени да подобрят качеството на генетичния запас на населението си. Такива програми включват както положителни мерки, като насърчаване на индивиди, които се считат за особено "годни" да се възпроизвеждат, така и отрицателни мерки, като забрани за брак и принудителна стерилизация на хора, считани за негодни за възпроизвеждане. Онези, които се смятат за "негодни за възпроизвеждане", често включват хора с умствени или физически увреждания, хора с ниски резултати на различни IQ тестове, престъпници и "девианти" и членове на малцинствени групи в неблагоприятно положение. Евгеничното движение се свързва с нацистка Германия и Холокоста, когато защитата на много от обвиняемите по Нюрнбергските процеси от 1945 до 1946 година се опитва да оправдае техните нарушения на човешките права, като твърди, че има малка разлика между нацистките програми за евгеника и евгениката на сходни програми в Съединените щати.
През 1937 година херцог Уиндзор (абдикиралият крал Едуард VIII) и съпругата му посещават Германия и се срещат с Хитлер и други членове на неговото правителство. В The Times се публикуват статии за посещението на Едуард в Германия : "Негово кралско височество се усмихва към тълпите от хора, събрани под прозорците му близо до хотела", в който е отседнал и ги "поздравява в нацистки стил", разказва тогава вестникът.
Херцогът Уиндзорски смяташе краля (Джордж VI) за глупак, кралицата за интригант, а Чърчил, който оглавяваше правителството, за войнолюбец. Фюрерът, според него, беше велика личност. Херцогът бил сигурен, че ще бъде голяма трагедия за човечеството, ако Хитлер бъде свален от власт, разказва Владимир Прохватилов в Аналитический портал «Фонд стратегической культуры».
Върхът на британското съглашателство с нацистка Германия и фашистка Италия е Мюнхенския сговор от 29 септември 1938 година, който отваря пътя на Хитлер (и на хиената Полша) за завладяването на Чехословакия. Най–напред Судетската област и после цялата
image
Преди това аншлусът на Австрия от Германия остава без противопоставяне от Британия.

Хитлер е бил толкова уверен в перспективите за военно–политически съюз с Британия, че на 10 май 1941 година изпраща своя съратник Рудолф Хес в Лондон за преговори. Хес лети до Англия с изтребител "Messerschmitt–110" и скача с парашут в имението на херцог Дъглас Хамилтън. Документите за престоя и дейността на Хес в Британия все още не са разсекретени от британските разузнавателни служби.
Та такива ми ти любовни политически отношения между Британия и нацистка Германия.

https://www.fondsk.ru/news/2022/11/10/bozhe-pokaraj-angliju-57643.html
https://www.fondsk.ru/news/2022/11/11/anglia-rodina-nacizma-57650.html
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%BE%D1%8F%D1%82%D0%B0_%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B1%D0%B0
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A5%D1%8A%D1%80%D0%B1%D1%8A%D1%80%D1%82_%D0%A3%D0%B5%D0%BB%D1%81
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%BD%D0%B0_%D0%B2%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D0%B0
https://en.wikipedia.org/wiki/British_Union_of_Fascists
https://en.wikipedia.org/wiki/Oswald_Mosley
https://en.wikipedia.org/wiki/Houston_Stewart_Chamberlain
https://en.wikipedia.org/wiki/The_Foundations_of_the_Nineteenth_Century
https://en.wikipedia.org/wiki/Thomas_Carlyle
https://en.wikipedia.org/wiki/Robert_Knox
https://en.wikipedia.org/wiki/Francis_Galton
https://en.wikipedia.org/wiki/Eugenics

© Красимир Говедаров, Главен експерт



Тагове:   англия,   Лондон,   Франция,   Австрия,   Чехословакия,   Ленин,   Чърчил,   нацизъм,   Британия,   нов световен ред,   нацистка Германия,   Адолф Хитлер,   Рудолф Хес,   Полша,   Втората световна война,   Чарлз Дарвин,   евгеника,   Вермахта,   Едуард VIII,   Моята борба,   фюрер,   Рихард Вагнер,   18 юли,   аншлус,   томас карлайл,   IQ тестове,   the times,   Йозеф Гьобелс,   Белгия и Холандия,   Судетската област,   странната война,   Мюнхенския сговор,   MI–6,   зх,   Хърбърт Джордж Уелс,   Русия в мъгла,   The Sunday Express,   Кремълският мечтател,   Владимир Илич Ленин в беседа с Хърбърт Уелс Кремъл,   6–ти октомври 1920–та година,   Британският съюз на фашистите,   Англия и Германия,   Олимпийския стадион в Берлин,   Олимпийските игри през 1936 година,   кайзер Вилхелм,   адмирал Хюстън Чембърлейн,   Робърт Нокс,   Аушвиц и Треблинка,   Джордж VI,   Нюрнбергските процеси,   Британия и нацистка Германия,


Гласувай:
7


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. kvg54 - Адаш, хитлер се оказа като дядо К...
18.07.2023 07:20
Адаш, хитлер се оказа като дядо Коледа в сравнение с чудовищата сталин и путлер.
цитирай
2. анонимен - Точно така е.
18.07.2023 07:39
kvg54 написа:
Адаш, хитлер се оказа като дядо Коледа в сравнение с чудовищата сталин и путлер.


путлер замина хитлер и го чака същия край
цитирай
3. nedovolen - Величествено събитие е, че на дн...
18.07.2023 08:05
Величествено събитие е, че на днешния ден е роден Дякона Левски и моя брат.
Първият ни гледа сеира от горе, втория да е жив и здрав.
:)))
цитирай
4. leonleonovpom2 - Здравей, Краси!
18.07.2023 08:52
Белгия е слабото място на Англия Антверпен е на стотина километра от Лондон! Да, тази държава е изкуствено създадена от Англия, от несъвместими етноси, като буферна, да отдалечи Германия от границите, защото я счита за заплаха
И Хитлер се държи странно при оттеглянето на англичаните от Франция Нарежда да спрат настъплението
И докато Чърчил се надява от 350 хилядата армия да оцелеят 45 хиляди, загубите са под 10 %!
цитирай
5. анонимен - Величествено събитие е, че на дн...
18.07.2023 12:29
nedovolen написа:
Величествено събитие е, че на днешния ден е роден Дякона Левски и моя брат.
Първият ни гледа сеира от горе, втория да е жив и здрав.
:)))

Гавах Аврам ти нямаш брат.Имсш три сестри които не искат да те виждат.Срам ги е от теб.Престани да лъжеш в тази реалност.
цитирай
6. nedovolen - Три плазмодии са те нападнали до ...
18.07.2023 13:07
Три плазмодии са те нападнали до обяд.
Има още време в този вълшебен вторник.
:)))
цитирай
7. bojo12345 - Всичко е част от човешката еволюция.
18.07.2023 13:17
Плужеците също:)))
цитирай
8. kvg55 - До 1. kvg54
18.07.2023 15:23
Какъв съименник си ми ти, бе, киртак.
Откраднал си ми инициалите.
Ама много сте прости това троловете, бе!
В постинга не става въпрос за Хитлер, а за фашистка Британия.
цитирай
9. kvg55 - До 2. iw67
18.07.2023 15:24
Ти и тоя над теб сте долни глупави негодници.
цитирай
10. kvg55 - До 3. nedovolen
18.07.2023 15:28
Преди години НФСБ–то започна да отбелязва рождения ден на Апостола. По този повод писах 2–3 постинга, че гузни отбелязваме деня на смъртта, а по–важното – раждането – го пропускаме.
Да е здрав и жив брат ти.
цитирай
11. kvg55 - До 4. leonleonovpom2
18.07.2023 15:32
Да, интересни подробности.
цитирай
12. kvg55 - До 5. nedovolen3
18.07.2023 15:34
Завлечи се някъде на сянка, че съвсем си слънчасал.
Отделно, както се казва, прихванали са те сестрите.
цитирай
13. kvg55 - До 6. nedovolen
18.07.2023 15:36
Третирах ги вече с ДДТ.
цитирай
14. kvg55 - До 7. bojo12345
18.07.2023 15:39
Гадинки, ама досадни, като мухите и комарите.
цитирай
15. kvg55 - Благодарности!
24.07.2023 08:58
Благодаря на всички коментирали!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5946898
Постинги: 2839
Коментари: 26156
Гласове: 34454
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930