Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.05.2023 17:01 - © Израждането на ВМРО
Автор: kvg55 Категория: История   
Прочетен: 1237 Коментари: 14 Гласове:
6

Последна промяна: 06.05.2023 17:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
06.05.2023г.

     Димитър (Димо) Хаджидимов Хаджииванов (1875–1924, на 49 години), с псевдоними Авиценус, Илинденец, Хаджията, е български революционер и политически деец; журналист, активист на ВМОРО, НФП (Народна федеративна партия (българска секция) e българска политическа партия, създадена в Османската империя след Младотурската революция от минали в легалност членове на Вътрешната македоно–одринска революционна организация. Съществува една година от август 1909 година до август 1910 година, когато е забранена) и Българската  комунистическа партия.
image

Димитър (Димо) Хаджидимов Хаджииванов (1875 – 1924

От 1891 до юни 1894 година учи в педагогическата гимназия в Кюстендил, където си създава социалистически възгледи. След това е учител в Дупница, като с другите учители създава младежкото дружество "Знание". Димо Хаджидимов, дейно занимаващ се със социалните проблеми на учителите в Дупница и свободата на българите в Македония, е уволнен от учителския си пост през декември 1899 година, след това следва право в Софийския университет, от който по–късно същата година е изключен заради социалистическите си идеи.
През януари 1903 година заминава за Македония с четата на Борис Сарафов, която по–късно се съединява с тази на Кръстьо Асенов. След няколко месеца, на 3 май пристига в село Баница за среща с Гоце Делчев … След предателство, по думите на Димо Хаджидимов, на следващия ден четниците са обградени в селото, а Гоце Делчев и неколцина четница са убити. Хаджидимов заедно с Ангел Дончев от Кула, Михаил Чаков, Коце Мутафчиев и още двама други четници продължава сражението до падането на вечерта, когато се измъкват от обкръжението.
В Балканската война Димо Хаджидимов е подофицер в 14–и пехотен македонски полк на Седма пехотна рилска дивизия. По време на Междусъюзническата война е пленен в Солун и гръцките власти го заточват на остров Трикери, където заболява от жълтеница. По–късно е освободен и се завръща в България. По време на Първата световна война поради влошеното си здраве служи като тиловак, като междувременно разпространява антивоенни идеи.
image

Книги от Димо Хаджидимов

Иван (Ванчо, Ванче) Михайлов Гаврилов (1896–1990, на 94 години) е български революционер, деец на българското националноосвободително движение в Македония, дългогодишен лидер на Вътрешната македонска революционна организация, писател, последната голяма фигура в историята на македонското освободително движение. Използва псевдоними като Балканикус, Радко, Брегалнишки, Брезов, Деянов, Дорко, Македоникус, Малкия, Отински, Скромния, Petar Deljan, Кайн, Димов.
През Първата световна война (1915 – 1918 година) Иван Михайлов е български чиновник в Щипската община, като през 1918 година за кратко постъпва в българската войска. След Солунското примирие напуска армията и се записва за студент по право в Юридическия факултет на Софийския университет "Свети Климент Охридски".
Именно тогава е поканен от Тодор Александров за негов личен секретар в задграничното представителство на ВМОРО в София.
Активната му легална дейност свършва с убийството на водача на ВМРО Тодор Александров на 31 август 1924, негов приятел и учител. След убийството, Иван Михайлов е избран за член на ЦК на ВМРО и се заема с наказването на убийците и привържениците на Македонската федеративна организация в така наречените Горноджумайски събития. След разгрома на левицата през септември 1924 година, другата силна фигура в ЦК на ВМРО, Александър Протогеров, постепенно губи влиянието си в организацията. В следващите години Ванче Михайлов се налага като фактически ръководител на ВМРО. Привърженик е на тактиката на индивидуалния терор. Постепенно Протогеров влиза в конфликт с Иван Михайлов и е убит заедно с телохранителя си Атанас Гоцев на 7 юли 1928 година. Убийците са терористи на ВМРО – Димитър Стефанов, Нанчо Витларов и Димитър Джузданов, които са изпратени от Михайлов. Той осъществява тясно сътрудничество с водача на усташите Анте Павелич. На 14 април 1933 година Иван Михайлов, Анте Павелич и Хасан бей Прищина изработват проект за съюз между ВМРО, Усташа и Косовския комитет за съвместна дейност срещу Югославия.
От друга страна Михайлов е тясно свързан с немското и особено италианското разузнаване, а неговата идея за създаване на самостоятелна македонска държава вече е обсъждана в Берлин и Рим. След създаването на Независимата хърватска държава през 1941 година, Иван Михайлов се установява в столицата ѝ Загреб. По–късно Михайлов осъществява контакт с райхсфюрера на СС Хайнрих Химлер и получава съгласие за създаването на батальони от бивши активисти на ВМРО под немско командване в зоната на Егейска Македония извън български контрол … чиято цел е трябвало да бъде борба с комунистическите партизани.
image

Иван Михайлов 

Уикипедията определя и двамата като революционери.
Димо Хаджидимов е с едно поколение по–възрастен от Иван Михайлов.
За Тодор Александров в Уикипедията пише : През 1924 година, след успеха на съветските представители да спечелят един от ръководителите на ВМРО Димитър Влахов, а по–късно и Петър Чаулев, във Виена е подписан Майският манифест, с който ВМРО се съгласява да действа съвместно с комунистическите партии на Балканите. Тодор Александров обявява, че не е подписал лично този документ. Подложен на натиск от страна на тогавашното българско правителство на Александър Цанков, той публично се отказва от всякакви контакти с комунистическите сили. Въпреки това ВМРО изпада в изолация, като си спечелва враждебността не само на дотогавашните неприятели на българщината в Македония и на комунистическото движение, но и на правителството в София. В тази обстановка на 31 август 1924 година в местността Равна бука, край село Сугарево в Пирин Тодор Александров е убит.
Макар че физическите убийци са наказани много скоро от ВМРО, все още няма ясен отговор въпросът кой е истинският подбудител за убийството на Тодор Александров.
След убийството, Иван Михайлов е избран за член на ЦК на ВМРО и се заема с наказването на убийците и привържениците на Македонската федеративна организация в така наречените Горноджумайски събития. Убийството слага начало на поредния разкол в македонското освободително движение и води до практическо ликвидиране на по–голямата част от дейците на така наречената левица.
Не били ясни подбудителите на убийството на Тодор Александров?! Ама че идиотска работа. Смехория! Та кому е изгодно физическото елиминиране на вожда на ВМРО? Не е на БКП, както и "на така наречената левица" във ВМРО, а на фашисткото правителство на Александър Цанков. И също така на Иван Михайлов, предвид фашистките му възгледи, проявили се ясно в последващата му дейност. Знаем, че този, който иска да те ликвидира "ще устрои среща чрез някой, на който имаш абсолютно доверие, като ще ти гарантира сигурност. И на тази среща ще бъдеш убит". Знаем и за Марк Юний Брут, получил от Цезар титлата претор.
Щефан Трьобст (Германският историк Щефан Трьобст е професор по културна история на Източна Европа към Лайпцигския университет, учил е в социалистическа България) изказва мнение, че зад убийството на Тодор Александров стои Иван Михайлов, а Александър Цанков в спомените си заключава, че убийството е резултат от вътрешните борби във ВМРО.
В статията на Уикипедията за Горноджумайските събития пише друга смехория : Горноджумайските събития са наказателна акция на дейци на десницата във Вътрешната македонска революционна организация срещу представителите на левицата, участници в заговора и убийството на Тодор Александров през 1924 година.
На 13 септември 1924 година в София от Владо Черноземски е убит и Димо Хаджидимов.
Съпоставянето на просветителската и революционна дейност на Димо Хаджидимов с терористичната дейност и фашистките възгледи на Иван Михайлов, ясно изявява разложението и израждането на Вътрешната македонска революционна организация – откъсванетото ѝ от народа и масовата борба.
За днешната пародия на Шкембе войвода да не отварям дума.
А идиотите с българско самосъзнание в Република Македония именували културния си клуб в  Битоля на името на "Иван Михайлов". Какво общо с културата има главорезът Иван Михайлов? Ама то иска да се мисли, а не да се водиш от първични инстинкти.
image

Българският клуб "Ванчо МихайловВМРО" в Битоля 

И отгоре пък и недоволстват, че е заличен от Централния регистър на сдруженията на Северна Македония с искане да се смени името му. Колкото Иван Михайлов има допир до културата, толкова има и цар Борис III–ти, чието име носи културният клуб в Охрид.
Глупост и простотия български.  

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%B8%D0%BC%D0%BE_%D0%A5%D0%B0%D0%B4%D0%B6%D0%B8%D0%B4%D0%B8%D0%BC%D0%BE%D0%B2
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D0%B2%D0%B0%D0%BD_%D0%9C%D0%B8%D1%85%D0%B0%D0%B9%D0%BB%D0%BE%D0%B2
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D1%80_%D0%90%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D1%80%D0%BE%D0%B2
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D0%BE%D1%80%D0%BD%D0%BE%D0%B4%D0%B6%D1%83%D0%BC%D0%B0%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D1%81%D1%8A%D0%B1%D0%B8%D1%82%D0%B8%D1%8F
https://namegdana.com/na-13-septemvri-e-ubit-balgarskiqt-revolucioner-i-politik-dimo-hadjidimov/




Гласувай:
6


Вълнообразно


1. nedovolen - Да, ама разни шкембе войводи опр...
06.05.2023 18:09
Да, ама разни шкембе войводи опропастяват всичко.
:)))
цитирай
2. kvg55 - До 1. nedovolen
06.05.2023 18:51
Стават вече само за реклама на наденица.
цитирай
3. mt46 - https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D0%B2%D0%B0%D0%BD_%D0%9C%D0%B8%D1%85%D0%B0%D0%B9%D0%BB%D0%BE%D0%B2
06.05.2023 21:57
"И при Иван Михайлов, идеята за Независима Македония е водеща политическа цел. "
Е, в крайна сметка тази цел е постигната...
цитирай
4. kvg55 - До 3. mt46
06.05.2023 22:25
Да, само че не чрез самоосвобождение, а с помощта на фашистка Италия и нацистка Германия. Къде е народът при Иван Михайлов?
цитирай
5. zaw12929 - нашето село е стан на ВМРО тук правят ...
07.05.2023 06:39
нашето село е стан на ВМРО тук правят тържествата
червена вода русенско
цитирай
6. kirk - Е уж деец на бълг. нац.- освод. движение
07.05.2023 13:05
А все пак на македонското нац.осв. движение. Трябваше в самото начало да обясниш за какво стаеа дума и методологично да се детерминира общ.-полт. развитие на Македония. В нея има гръцко, бълг. и македонско (автономистко) нац.- освоб. движение. Безспорен категоричен ист. факт, а не измислици!!!!!
На кривите ракети на българистите, Космосът им виновен!
цитирай
7. kvg55 - До 5. zaw12929
08.05.2023 12:49
В Русчук има доста македонски бежанци.
В Свищов имаше македонска махала.
цитирай
8. kvg55 - До 6. kirk
08.05.2023 12:51
Как са пропуснали арменците да се заселят на тая райска земя?
цитирай
9. kirk - Не са се заселвали
09.05.2023 16:37
Арменците са си оттам, от Мизия, Македония и Тесалия. И им е омръзнало да ви връзват цървулите. Арменецът проф. Александър Балабанов - първи преводач на антични и зап.евр. шедьоври на литературата като "Илиадата", е оттам. Създал и десетки думи в бке като "облак" и т.н... Ако не беше той, щяхте и досега да казвате, че по небето лети вълна и памук!!! Ние ви я оставихте - вие я изгубихте май?!
цитирай
10. kvg55 - До 9. kirk
09.05.2023 18:52
Хе–хе–хе!
Пръв е превел "Илиада"–та Григор Пърличев.
Синът на Екатерина Арсова Печеникова не може да е арменец. Професорът е получил интелигентността си от майка си, кояте е била много интелигентна и начетена жена.
И затова си е побългарил името, защото го е било срам от тъпия му, хитър и нахален баща.
Какви арменци в Мизия, Македония и Тесалия, бе?
Ти къде си видял арменец да живее на село и да оре ниви?
Плули сте си там по планините в Кавказ и сте се разселили наготово по градовете да ментарджосвате.
цитирай
11. kirk - Аха, след като асимилирахте
09.05.2023 22:08
Турци, цигани, помаци и кви ли не, сега ще почнете да побългарявате и изкарвате всички "българи по майка", защото сте малко така импотентни?! Арменец си е човека, въпреки побългарената фамилия, а за баща му - питай майка му от великия аристократичен род на печениковите, ши пръдна!!! Не си ти, който да го оценява!!! Абе, серсем, през Илин.- преображ. турците ликвидират и последното арм. село - Арменово. Що села "ерменски" е имало там, питай югосл. и сръб. учени, те не лъжат като бълхарите, които изчукват нови и нови "средновековни" надписи, сътворяват фалшификати на някаква Бълг. ВМРО и накрая цял свят им се смее. Аз също, напр. за бащата на Комитопулите, че бил българин, защото се казвал Никола и бил кмет или па комита, му-ха-ха-хаааа!
цитирай
12. kvg55 - До 11. kirk
09.05.2023 22:41
Що ли не ми идва на ум името на ни един арменец поборник?
цитирай
13. kirk - Просто нищо освен овнешки бараб...
10.05.2023 02:44
kirk написа:
Просто нищо освен овнешки барабонки не може да ти дойде наум. Абе ти със сигурност си някой от онези тъпунгели от истор. форум наукаBG, заклевам се, че там сме се засичали - по всичко си личи!!! С бързи стъпки вървиш по пътя на десетината изперкали в тоя сайт кандидати за психодиспансера, да не ги споменавам поименно. Това сте вие - тамагочита и зомбита от последните петилетки на разлагащия се соц в БеТетото. Няма ли да кажеш нещо за яворовото "Арменци". Питай, питай... те вдлъбнатите овчеглави все това им е у устата като чуят арменец!!! Хайде махни Македонията, ама вие с непризнаването и неосъждането на Арм. Геноцид дефакто не признавате и геноцида над тракийските българи, който и по време и по място е един и същ, мизераблииии... Значи напразно анексирахте Изт. Румелия и сега ще загубите и Тракия, щото тракийците помнят, не са кат вас татарчета, които и езика сте си изгубили, хааа-ха-ха...

цитирай
14. kvg55 - До 13. kirk
10.05.2023 15:27
По–кратко и по–кротко.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5918457
Постинги: 2839
Коментари: 26154
Гласове: 34450
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930