Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.04.2023 08:01 - © Следващата крачка е към БРИКС
Автор: kvg55 Категория: Бизнес   
Прочетен: 1828 Коментари: 8 Гласове:
8

Последна промяна: 04.04.2023 08:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
04.04.2023г.

     "Саудитска Арабия става партньор в диалога на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС)", пише в заглавие Adda247 Current Affairs 
image

Правителството на Саудитска Арабия (на заседанието си във вторник, 28 март) направи значителна стъпка за присъединяване към Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС), регионален съюз, доминиран от Китай и Русия. По време на заседанието на кабинета, председателствано от крал Салман бин Абдулазиз, беше одобрен меморандум за започване на диалог с ШОС. Съобщава се, че решението за подготвяне на членство е било повдигнато по време на посещението в Саудитска Арабия от китайския президент Си Дзинпин през декември миналата година. Според източници решението да се търси статут на партньор в диалога с Шанхайската организация за сътрудничество се разглежда като първата стъпка към евентуално пълноправно членство на Саудитска Арабия в ШОС. Това решение беше взето след съобщението на саудитската държавна нефтена компания "Saudi Aramco" за увеличаване на инвестициите в Китай, включително съвместно предприятие в североизточен Китай и придобиване на дял в частна нефтохимическа група.
image

Другарите Крал Салман ибн Абдулазиз ал Сауд, пазител на двете свещени джамии, и Президент Си Цзинпин скрепват с крепко  ръкостискане постигнатите споразумения 

Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) е създадена на 15 юни 2001–ва година от Китай, Русия и няколко страни от Централна Азия, включително Узбекистан, Казахстан, Киргизстан и Таджикистан. Това е съюз, който се фокусира върху политиката, икономиката и сигурността в Евразийския регион и в момента е най–голямата регионална организация в света. ШОС се състои от осем пълноправни членове, четири държави наблюдатели Монголия,  Афганистан, Беларус и Иран и шест "партньори в диалога" : Армения , Азербайджан, Камбоджа, Непал, Шри Ланка и Турция. През 2017–та година Пакистан и Индия получиха пълноправно членство. Иран, държава наблюдател в ШОС от юни 2005–та година, получи постоянно членство през септември 2021 година, а година по–късно подписа меморандум за ангажимент за официално присъединяване като пълноправен член. Същата година е взето и решението за започване на процеса на присъединяване на Египет, Катар и Саудитска Арабия като партньори в диалога.
ШОС е наблюдател в Общото събрание на ООН от 2005–та година. През април 2010 година секретариатите на ООН и ШОС подписаха Съвместна декларация за сътрудничество.
Секретариатът на ШОС също така установи партньорства с Организацията на ООН за образование, наука и култура (UNESCO), Световната организация по туризъм (UNWTO) и Международната организация по миграция (IOM), в допълнение към текущото си сътрудничество със Службата на ООН по наркотиците и престъпността (UNODC), Икономическата и социална комисия на ООН за Азия и Тихия океан (ESCAP) и Службата на ООН за борба с тероризма (UNOCT), обясняват Adda247 Current Affairs и Gulfnews.com.
image

Другарят Крал Салман бин Абдул Азиз Ал Сауд по време на историческото заседание на Министерския съвет на Саудитска Арабия във вторник 28 март. Решимостта да присъедини страната си към многополюсния свят е изписана на лицето му

Междувременно саудитският кабинет упълномощи председателя на Главната сметна палата да обсъди и подпише с Китай проект на меморандум за разбирателство между Главната сметна палата на Саудитска Арабия и Националната сметна палата на Китай за сътрудничество в областта на счетоводството, надзора и професионалната отчетна работа.
Той упълномощи и министъра на образованието и председателя на борда на директорите на Корпорацията за техническо и професионално обучение да обсъдят и подпишат с Китай проект на меморандум за разбирателство в областта на техническото и професионалното обучение между саудитската корпорация и Министерството на търговията на Китай.
Решението на Рияд да си партнира с блока идва по–малко от три седмици след разкриването на забележително споразумение за помирение с Иран, постигнато с посредничеството на Китай, за възстановяване на пълните дипломатически отношения, прекъснати преди седем години, разкрива Gulfnews.com.
Иран и Саудитска Арабия са въвлечени в поредица от прокси конфликти в региона, като например продължителната гражданска война в Йемен.
Но на 10 март Саудитска Арабия и Иран се споразумяха да възстановят дипломатическите връзки чрез китайско посредничество, след като двете нации прекъснаха връзките си през 2016–та година.
Пазителят на двете свещени джамии Кралят на Саудитска Арабия Салман бин Абдулазиз одобри меморандум за разбирателство (MoU), който предоставя на кралството статут на партньор в диалога в Шанхайската организация за сътрудничество, съобщи официалната Саудитска агенция за печата (SPA) във вторник, изтъква и AlarabiyaNews.
Одобрението дойде по време на заседание на кабинета на Саудитска Арабия, ръководено от краля в двореца Ал–Салам в Джеда, според SPA.
Във вторник престолонаследникът Мохамед бин Салман благодари на Китай за ролята, която изигра в улесняването на "добросъседските отношения" между Саудитска Арабия и Иран.
За всички разгледани на това заседание на правителството други въпроси най–подробно информира Saudigazette.com.sa.
През изминалата година ние лично наблюдавахме изпадането на саудитците от орбитата на западното влияние. Рияд, обвързан със САЩ чрез тежко военно–икономическо споразумение от 1951–ва година и обременен от статута на "резервната туба бензин на Америка", отхвърли всички настойчиви желания на Вашингтон и така и не използва тежестта си в рамките на ОПЕК+, за да прокара американските интереси във вреда на Руската федерация.
Договорът, споменат по–горе, предполагаше две изрични значения и едно скрито. Първите  включват ангажимент на САЩ за защита на суверенитета и сигурността на Саудитска Арабия и разрешение за закупуване на американски оръжия. Зад кулисите саудитците в замяна трябваше да използват възможностите си при поискване както за осигуряване на Щатите със суровини, така и за влияние върху световните пазари. Да си припомним : разпадането на СССР, наред с други фактори, се дължеше на продължителна петролна криза, провокирана, наред с други неща, от страните от Близкия изток, които наситиха пазара с евтин петрол, което доведе до стагнация на икономиката на Съветския съюз.
Днес резултатите са следните : търговията със саудитски въглеводороди се отделя от долара и се свързва с юана; свидетели сме на раждането на петроюана; в рамките на ОПЕК+ Саудитска Арабия нито веднъж не се противопостави на Москва през изминалата година, освен това саудитците многократно подчертаха пагубността на отказа на Евроколхоза да внася руски петрол. Най–малкото поради причината, че самите те няма да увеличат доставките за Европа; тези дни Пекин подписа договор с френската "Тотал" за доставка на ВПГ, закупен от ОАЕ, сделката се изпълнява в юани; вече е подписано споразумение между Китай и Бразилия, чийто търговски обем надхвърля 150 милиарда долара, за прехода към национални валути и отхвърлянето на долара като валута за разплащане.
Историята се твори пред очите ни. Старият моноцентричен световен ред, основан на пълната зависимост на цялата планета от долара, подкрепен от стотици военни бази, се срина, въпреки че се преструва, че все още мърда. Започна нова, многополюсна ера, в която на всички участници се предлагат равни условия за сигурност и равноправна търговия.
Това направиха Руската федерация и Китайската народна република пред очите ни.

https://currentaffairs.adda247.com/saudi-arabia-becomes-shanghai-cooperation-organization-dialogue-partner/

https://gulfnews.com/world/gulf/saudi/saudi-arabia-agrees-to-join-shanghai-cooperation-organisation-as-a-dialogue-partner-1.94793231
https://twitter.com/spagov/status/1640833387463057408
https://english.alarabiya.net/News/saudi-arabia/2023/03/29/Saudi-Arabia-accepts-status-as-Shanghai-Cooperation-Organization-dialogue-partner
https://saudigazette.com.sa/article/631147



Тагове:   Китай,   Монголия,   криза,   Камбоджа,   Москва,   Казахстан,   Узбекистан,   Непал,   Азербайджан,   сътрудничество,   крал,   милиард,   Афганистан,   петрол,   опек,   армения,   Русия,   СССР,   президент,   близкия изток,   Съветския съюз,   Йемен,   ОАЕ,   Общото събрание на ООН,   Тотал,   4 април,   Си Дзинпин,   Централна Азия,   Saudi Aramco,   китай и русия,   киргизстан и таджикистан,   впг,   кралство саудитска арабия,   Руската федерация и Китайската народна република,   AlArabiyaNews,   Шанхайската организация за сътрудничество ШОС,   петроюан,   Adda247 Current Affairs,   Другарите Крал Салман ибн Абдулазиз ал Сауд,   пазител на двете свещени джамии,   и Президент Си Цзинпин,   Беларус и Иран,   Шри Ланка и Турция,   Министерството на търговията на Китай,   Саудитска агенция за печата SPA,   двореца Ал–Салам в Джеда,   ОПЕК Саудитска Арабия,   Китай и Бразилия,


Гласувай:
8


Вълнообразно


1. marana69 - ...пълни...глупости, из
04.04.2023 08:42
редовните ТВ и СМИ..

краьооо..ти, уж си учил, Маркс, а защо, не чете и Хегел..
реагираш, точно..като, поредната..
...Матраьошка, в седянката @
не , Зелена, но, Червена...същата..поми@
цитирай
2. kvg55 - До 1. marana69
04.04.2023 10:06
Маро, Маро,
пощи си бълхите и не се бутай при философите с килийното си образование, ма.
цитирай
3. notfun - к краваров, нещо, май се засегнаа? )
04.04.2023 11:51
я кажи, на уше...
Буля Расса ЕлКокошкова, да не ти е вирт гадже..

нема да..кажем, на твойтъ буля, спокс...))))
цитирай
4. kvg55 - До 3. notfun
04.04.2023 12:21
Ех, Фуне, Фуне!
Съвсем си изпосняла, ма.
цитирай
5. nedovolen - На трудно познати теми ми е трудно да ...
04.04.2023 15:03
На трудно познати теми ми е трудно да пиша.
Все пак на многопрофилната да й набутам два слонски пръста.
:)))
цитирай
6. kvg55 - До 5. nedovolen
04.04.2023 16:26
Многопрофилната е като едно време многомашинничките.
Ударник на блоговиа труд.
Ама качеството, качеството го няма.
цитирай
7. notfun - Ямболската Латерна..АЗ, се знае, КОЯ съм..а ти?))) един,дърдоркоо над 72..
04.04.2023 16:57
[quote=nedovolen]На трудно познати теми ми е трудно да пиша.
Все пак на многопрофилната да й набутам два слонски пръста.
:)))


гЛюпак, с големоо Г ))))
цитирай
8. kvg55 - До 7. notfun
04.04.2023 18:43
Е как да не се знае, коя си?
Ти си всеизвестно Лапацало в блога.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5971861
Постинги: 2840
Коментари: 26157
Гласове: 34455
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930