Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.07 11:01 - © Интелектът най–после влезе в Българската православна църква
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 747 Коментари: 20 Гласове:
11

Последна промяна: 05.07 11:49

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
05.07.2024г.

image
     
"В днешното объркано от умножаване на греховете ни време", казал в Словото си новоизбрания Български патриарх Даниил при неговата интронизация според Българска Патриаршия (https://www.bg-patriarshia.bg).
Светия Синод на БПЦ благославя използването и цитирането на материали, но при точно позоваване на източника Българска Патриаршия (https://www.bg-patriarshia.bg) при съблюдаване на всички авторски права, се казва на сайта.
Като богобоязлив раб божи така постъпвам и аз.
"В съвременния свят, в който живеем сме свидетели как бунтът на мнозина човеци срещу Бога води до узаконяване и налагане греха за норма в човешкото общество. За съжаление, размиването на понятията за добро и зло, за истина и лъжа оказва своето неизбежно влияние върху църковния народ и междуцърковните отношения", казал още Светиня Му в словото си.
Вижда се, че отчето никак не е встрани и далече от събитията в светския обществен живот.
Та какво е направил бог?
Битие 1:27 : И сътвори бог човека по свой образ, по божий образ го сътвори; мъж и жена ги сътвори. 1:28 : И благослови ги бог, като им рече : плодете се и множете се, пълнете земята и обладайте я …
И кого бог наказа? Наказа градовете Содом и Гомора. И защо ги наказа?
Защото "И рече господ : голям е поплакът против Содом и Гомора, и грехът им е твърде тежък (Битие 18:20); ще сляза и ще видя, дали постъпват тъкмо тъй, какъвто е поплакът против тях, който стига до мене, или не; ще узная (Битие 18:21)".
А какво правели жителите на тези два града?
Битие 19:1 : И дойдоха двамата ангели в Содом вечерта, когато Лот седеше при Содомските порти. Като ги видя Лот, стана да ги посрещне … 19:4 : Още не бяха легнали да спят, и градските жители, содомци, млади и стари, целият народ от всички краища на града, заобиколиха къщата, 19:5 : извикаха Лота и му думаха : де са човеците, които дойдоха при тебе да нощуват? Изведи ни ги да ги познаем.
Сега е същото безчинство на либерастията срещу бога.
Но не са само греховете на извратените, заблудените и подведените редови хора.
По–страшно е злото. Агентът на Антихриста самозваният Вселенски патриарх Вартоломей е този, който "размива на понятията за добро и зло, за истина и лъжа", той всява разделение в Източната православна църква, която е най–близко до учението и делата на Исус Христос.
В интервю за Българското национално радио дни (на 24–ти) преди избирането му за патриарх, митрополит Даниил казва : "Ние живеем в този свят, следим събитията, трябва да отстояваме каноничността, догматичните истини на вярата ни и да се стараем да живеем благочестиво".
С даването на 6–ти януари 2019–та година на Томос на две дотогава неканонични, които и досега продължават да са неканонични църковни структури в Украйна, при наличието на общопризната канонична православна църква на територията на Украйна, истанбулският Διάβολος Вартоломей услужи на интересите на нацисткия политически режим в Киев и на интересите на Антихриста от Вашингтон.
Сайтът "Гласове" припомня интервю на митрополит Даниил от 15.12. 2018–та година, в което  още преди Специалната военна операция светиня му обяснява мотивите си за неприемане и противопоставяне на действията на Вартоломей : "Определено смятаме, че е така (патриарх Вартоломей е прехвърлил границите на своята юрисдикция). Откакто Негово Светейшество патриарх Вартоломей е начело на Константинополската патриаршия, тоест от 1991–ва година досега, той винаги е признавал, че Украинската православна църква е под юрисдикцията на Московската патриаршия.
И то по неоспорим начин, с редица писма и документи, под които стои неговият подпис. Сега изведнъж заявява, че Киевската митрополия никога не е била давана под пълната юрисдикция на Московската патриаршия.
Изтъква се, че в известния документ от 1686–та година, с който Константинополската църква дава правото на Московския патриарх да ръкополага предстоятеля на Киевската митрополия, е имало изискването при богослужение да бъде споменавано името на Константинополския патриарх. И това се изтъква като знак за признаване на юрсдикцията на Константинополския патриарх над Киевската митрополия. Отделен въпрос е колко основателни са тези претенции, но те се заявяват едва днес – триста години след издаването на въпросния акт …
В същото време църковните правила определят давностни срокове при спорове за право на юрисдикция върху дадени територии. Така например, 133–то правило на Картагенския събор определя три години давност", обяснява логически и с доказателства митрополит Даниил.
"Твърдението на Константинополския патриарх, че правата му са накърнени, тъй като Киевският митрополит не поменава името му при богослужение, е несъстоятелно, но се използва като формален повод да бъде отменен документът от 1686–та година. Само че това положение не е оспорвано в продължение на 300 години …
Свиканият във връзка с тези събития архиерейски събор на Украинската православна църква на 13–ти ноември тази година, в който са участвали 83 архиереи, изрази категорична позиция срещу навлизането на Константинополската патриаршия в нейните канонични граници, като заяви, че "УПЦ е надарена с всички права на независимост и самостоятелност, които са необходими днес за плодотворното служение на Бога и на народа на Украйна".
На въпрос "за аналогия с разкола в Българската православна църква преди 20 години" Даниил отговаря така : "Да, в голяма степен. Както разколът в БПЦ бе инспириран и подкрепян от тогавашната държавна власт, същото се случва и в Украйна. При нас разколът бе преодолян, благодарение на Всеправославния събор от 1998–ма година, свикан по инициатива на БПЦ в София … Впрочем и тогава, на събора от 1998–ма година, Вселенският патриарх поставя въпроса за оставката на патриарх Максим, но тогавашните наши предшественици – архиереи с духовен опит и доблест – му се противопоставят и казват : ние ви повикахме тук да изцелите разкола, а не да го задълбочавате. Така че паралелът между разкола у нас и в Украйна е напълно уместен".
"В момента Украинската православна църква – Московска патриаршия (УПЦ МП) се намира в  същото положение, в което беше БПЦ тогава. И у нас разколниците се опитаха да ограбят идентичността на Църквата, да разграбят светини, да си присвоят имущество, което не им се полага, и което е най–печалното – по този начин разрушаваха нравстевения си облик и убиваха вярата у хората. Защото знаем как завършиха и какви бяха делата им във вярата. Същото се случва и в Украйна.
През 1992–ра година бившият Киевски митрополит Филарет е лишен от сан заради изпадането му в разкол и поради доказани нравствени прегрешения в личен план, а по–късно и отлъчен от Църквата. Така че неговото низвержение е наложено абсолютно основателно поради редица канонични нарушения. И в решението си от 11–ти октомври тази година, в пълно противоречие със свещените канони, Константинополската патриаршия (разбирай дявола Вартоломей) възстанови в сан този [грешен] човек (Дори не са намерили по–достоен и праведен разколник).
И тук е подходящо да си припомним мизериите на гръцкото цариградско патриаршеско котило по времето на Борбата ни за българска църковна независимост.
Прави впечатление убедителната и логична мисъл на патриарха, подкрепена с примери и изказана на високо канонично ниво. Нещо което не се забелязва у другите архиереи.
"През ноември 2022–ра година като Видински владика Даниил излезе с изявление пред местните свещеници, сравнявайки прозападните протести на Евромайдана от 2014–та година в Украйна с инвазията на Русия в Украйна като също толкова тревожни събития : "Обвиняваме държава, чиято армия нахлува на територията на друга държава и извършва действия, водещи до човешки жертви и унищожаване на актове на агресия … Но как да наречем финансирането, подривната дейност и преврата в същата тази Украйна от трета държава, в която извършителят умишлено е причинил убийства и невинни човешки жертви? … Убийствата по време на Майдана през 2014–та година тежат ли на съвестта на същите, които сега обвиняват други в проливане на кръв? По какви правила, кое международно право и в името на какво е направено това?", обърнал се към клира на своята епархия Даниил, изнася BalkanInsight.

https://bg-patriarshia.bg/news/slovo-na-novoizbrania-balgarski-patriarh-daniil-pri-negovata
https://bnr.bg/radiobulgaria/post/102010160/blagodatta-na-svetia-duh-e-v-edinenieto-chistotata-na-varata-i-blagochestieto
https://glasove.com/na-fokus/vidinskiyat-mitropolit-daniil-pred-glasove-prez-2018-g-saborat-v-ukrayna-e-nekanonichen
https://balkaninsight.com/2024/07/01/bulgarias-new-patriarch-sparks-alarm-over-pro-russian-views/

© Красимир Говедаров, Главен експертГласувай:
11


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. iw69 - Православието
05.07 11:31
ни спаси като народ по време на турското робство, дано сега съумее да ни запази и от еврогейското такова.
цитирай
2. kvg55 - До 1. iw69
05.07 11:47
Борбата е жестока.
цитирай
3. krumbelosvet - Бог да пази патриарх Данийл
05.07 14:03
Щото има кой да го застрашава.
цитирай
4. nedovolen - Някои го характеризират като пр...
05.07 15:07
Някои го характеризират като прероден Дънов. Ха дано, ама надали.
Аз съм по-така. Вие гледайте и си записвайте, да не забравите.
:-)))
цитирай
5. icansing - Ако е приел нещичко от Бялото Братство,
05.07 15:15
това още-повече го издига като дух. Аман от тясно скроени фарисеи, предателски настроени!
цитирай
6. samvoin - От много отдавна. . . Нито Българ...
05.07 17:17
От много отдавна... Нито Българска, нито Православна, нито Църква...
цитирай
7. samvoin - https://www. youtube/watch?v...
05.07 17:20
https://www.youtube/watch?v=RmDiuh9_6o8

Дано там, където се объркаха и объркаха и нас, нещата се върнат към нормалното и истинското, ама ние едва ли като гледам ще го доживеем, поне като народ...
https://www.facebook/100005073286960/videos/520819608097144/

https://www.facebook/100005073286960/videos/536171876561917/
цитирай
8. samvoin - https://www. youtube/watch?v...
05.07 17:26
https://www.youtube/watch?v=u3wmdgAJ4Us

https://www.youtube/watch?v=C2ZXCkz4Yxg
цитирай
9. kvg55 - До 3. krumbelosvet
05.07 22:49
Аха, ДС я разтуриха, кой друг да стреля по религиозен водач?
цитирай
10. kvg55 - До 4. nedovolen
05.07 22:50
Според мен е по–близко до действителността, отколкото до езотериката.
цитирай
11. kvg55 - До 5. icansing
05.07 22:51
Ще се види, събитията и изпитанията следват едно след друго.
цитирай
12. kvg55 - До 6. samvoin
05.07 22:53
Е как да не е православна? Има си я и работата на поповете се увеличи в пъти.
цитирай
13. samvoin - Ти познаваш ли Апостолските Пра...
06.07 08:46
Ти познаваш ли Апостолските Правила, приети на 7-е Вселенски Събора и постановяващи, кое е ПРАВОСЛАВИЕ и кое подлежи на "АНАТЕМА"?
Опознай ги ако не си и тогава спори, като ми кажеш, според въпросните Правила и Събори, чиито Решения не е отменял никой досега, кое и е "православното" на посоченото? Че и дали и чия "църква" е вече, нещо не съм сигурен?
Моя не е... Ама не ми прилича и на Църква... А на най-малкото, кабаре или бакалия...
цитирай
14. samvoin - Календара ли и е Православен? ...
06.07 08:48
Календара ли и е Православен?
Кое?
Баба ти как е влизала в храм? Знаеш ли? В какъв вид?
Как е изглеждало Светото Тайнство? Някой, продавал ли и Го е срещу пари?
Може ли да има, "различни видове" Православие?...
Или аз нещо съм "не в час"?
цитирай
15. samvoin - Този ако искаше да заприлича на П...
06.07 08:53
Този ако искаше да заприлича на Патриарх малко, а Църквата на Православна, трябваше да АНАТЕМОСА ВСИЧКО, случило се минимум от 1946-47-а там до днес... Поне едно 90 на 100 от случилото се. Да не кажа и 100...
Макар и по-раншни "промъквания" да има за анатемосване....
Трябваше да възстанови всичко, поне както си е било до 1946-а, включая да анатемоса строя и системата днес, сегашната власт, сегашната пионка - лъжедържавен лъжеглава... ВСИЧКО...
Освен дето и Мадридския вече НЯМА ПРАВО да е Престолонаследник. Самодетронира се 2001-а, а за Христов Служител, република не може да има...
В Евангелието е оказана ЕДИНСТВЕНАТА БОГОУГОДНА ФОРМА НА УПРАВЛЕНИЕ БЕЗ АЛТЕРНАТИВА...
Няма такова нещо, като "благославяне" на прецедент (Председател и отговорник, прочие на АНГЛИЙСКАТА КОРОНА, оказва се... Техен лакей и слуга.).
"Като не храниш своя армия, храниш чужда", мъдро беше заключил Бонапарт, провъзгласил се за ИМПЕРАТОР и турил край на експеримента "френска република", фактически... А аз префразирам: Като нямаш твой Цар, лакейничиш и слугуваш на ЧУЖД, обикновено КРАЛ... А знаем нашенското значение на тази дума.
цитирай
16. samvoin - Като нямаш Църква и връзка с Бога, ...
06.07 08:54
Като нямаш Църква и връзка с Бога, отиваш при "РОГАТИЯ"...
Бащата на марксизма и капитализма... На индивидуализма...
Бащата на ЕВРЕИТЕ И ЮДЕИТЕ, според самото Евангелие... На масоните и сие...
На всеки поклонник на мъртвия-книжен или метален идол и материята...
цитирай
17. samvoin - Бащата на содомитите, фарисеите, ...
06.07 08:57
Бащата на содомитите, фарисеите, садокеите, лъжесвещениците...Книжниците...На търговците в храма, с които знаем сам Христос, какво направи и какво показа, че трябва да се прави...
цитирай
18. samvoin - Лъжецар, лъжедържавен лъжеглава - ...
06.07 09:03
Лъжецар, лъжедържавен лъжеглава - лукова такава, "кукер"-"патриарх", водач на кукери в черни раса...
Лъжеучилище, лъженаука, лъжевяра и лъжерелигия... Лъжеидеологии, даже вече никакви идеали и идеологии...
Логично.
Изобщо, лъжовен свят.
Само си внушаваме, че има нещо като семейство, приятелство, общество, народ, ценности и дори децата ви, че все още са вашите, а не вашите собствени убийци...
Изобщо не преувеличавам и не говоря празни приказки.
Всичко е мираж, всичко е цирк, спектакъл, заблуда все по-осезаемо в тези последни не 30, не 20, а 80 години бих казал...
Относно БКП, само един цитат на полковник от Първо главно в нетрезво състояние, чел стенограмите на априлския ви пленум: "Ако членовете на БКП ги бяха прочели, две трети щяха да си изгорят публично членските книжки..."...
цитирай
19. samvoin - Но да дерзаят. . . Скоро може изку...
06.07 10:15
Но да дерзаят... Скоро може изкуствения интелект да влезе там и заеме тоя пост по "икономия"...
цитирай
20. samvoin - Бас ловя, че изкуствения интелект ...
06.07 10:16
Бас ловя, че изкуствения интелект ще доведе до пълно равенство и ще възцари "КОМУНИЗЪМЪ", баш по Мардохай Леви, като в Китай...
Макар там да е малко... Болшевишки капитализъм или по-точно капиталистически болшевизъм де...
Ама, нейсе...
цитирай
21. kvg55 - Благодарности!
18.07 20:55
Благодаря на всички коментирали!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 6363264
Постинги: 2926
Коментари: 27353
Гласове: 35397
Архив
Календар
«  Юли, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031