Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.06 08:01 - © Засега я има, но скоро може да я няма
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 369 Коментари: 10 Гласове:
10

Последна промяна: 28.06 08:33

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
28.06.2024г.

     Едва ли има друга държава с толкова много официални празници, колкото Незалежната.
На сайта на Офіційний вебпортал парламенту України (Верховна Рада України) са посочени 11 броя такива празници – Офіційне державне свято , които са неработни дни
image

Тази година с най–много официални празници, отбелязани с червено, е месец май.
И въобще с най–много празнични дати – 20 (Двадесет) – също е месец май
image

Пряко свързани с държавата Украйна, тоест държавни, са 5 броя официални празници.
Интересно е, че на 14–ти ноември 2014–та година OFFNews съобщава, че "Президентът на Украйна Петро Порошенко е подписал указ, с който се провъзгласява нов национален празник на страната. Нов национален празник на Украйна вече ще бъде и 21–ви ноември – датата, на която започна протестът на площад "Независимост" в Киев през 2013–та година, придобил световна известност под името "Евромайдан". Според пресслужбата на Порошенко, цитирана от руската държавна официална агенция ТАСС, 21–ви ноември "сега и завинаги" ще бъде отбелязван като "Ден на достойнството и свободата".
И вече 11 години "День Гідності та Свободи" не е причислен към официалните празници.
Нещо неудобство ли изпитва режимът в Киев та не го вписва сред официалните празници?
И нещо, с което изоставаме от Незалежната в плонжовете пред Съединените щати : В Украйна предлагат да въведат "Деня на благодарността" (День подяки) и да го направят почивен ден, съобщава миналата година "Українська правда"
image


Днес (
28–ми юни) е "Ден на конституцията на Украйна (День Конституції України)";
23–ти юни е "Ден на обществената (държавната) служба (День державної служби");
15–ти юли е "Ден на украинската държавност (День Української Державності)";
24–ти август е "Ден на независимостта на Украйна (День Незалежності України)";
1–ви октомври е Ден на защитниците на Украйна (День захисників і захисниць України).
От известно време Украйна въобще не е независима държава, така че отбелязването на "Деня на независимостта на Украйна" е несъстоятелно и излишно, и даже глупаво и смешно.
Сега въпросът е дали всички останали празници до края на годината ще бъдат отпразнувани или тази възможност ще бъде ликвидирана от развитието на Специалната военна операция.
Ще има ли възможност киевският режим в деня на благодарността да благодари на янките за последните десетки милиарда долара джобни за лидерите на хунтата.   
Защото според политологът Дмитрий Губин "Украйна загуби правото си на съществуване".
Държавата, наречена Украйна, се превърна в източник на опасност както за собствените си граждани, така и за съседните страни, преди всичко за Руската федерация. Ръководството ѝ е абсолютно безумно и е безсмислено да се водят преговори с него. Легитимността на правителството там е унищожена и скоро, с изтичането на мандата на Зеленски през май и на Върховната Рада през август тази година, то ще изчезне напълно.
Всяко държавно образувание съществува, докато е налице поне едно от трите условия :
традиция на дългосрочно съжителство под едно правителство, чиито основни принципи не се променят през поколенията;
социален договор, тоест набор от писани и неписани правила, които трябва да се спазват на всички територии и от всички общности от хора, живеещи там;
без изключение всички съседни държави и велики сили не възразяват срещу това или онова държавно образувание да съществува и да управлява населението си.

image
Фрагмент от немска карта на Европа от 1570–та година, на която се "виждала" и Украйна

В случая с Украйна не е необходимо да се говори за държавнообразуваща традиция. Малко има подходящо за това от миналото : нито съмнителният произход на Централната рада, нито също толкова противоречивият във всички отношения избор на хетман Скоропадски, нито директорията на Петлюра с нейните погроми и национални експерименти могат да се превърнат в оправдание за съществуването на държавата. А още по–невъзможно е дейността на Организацията на украинските националисти (ОУН) с идеята ѝ за геноцид на всяко грешно население да се смята за държавнообразуваща, разсъждава Губин в Деловая газета «Взгляд».
Бандеровщината е не само сама по себе си разрушителна и престъпна в основата си, но и е тясно свързана със служенето на Хитлер, когото, както знаем, историята отхвърли заедно с нацизма, както се вижда от материалите на Нюрнбергския и други процеси. Тогава какво остава? Опитът на Руската империя и Украинската ССР като част от СССР, когато хората на територията на съвременна Украйна живееха в една държава с останалите републики от Съветския съюз и поддържаха мир и хармония помежду си.
Общественият договор, въз основа на който Украйна получи правото на независима държавност, се основава на две декларации : Декларацията за държавния суверенитет на Украйна от 16–ти юли 1990–та година и Акта за обявяване на независимостта на Украйна от 24–ти август 1991–ва година. Те съдържат условията, при които както гражданите, така и местните елити, които ги представляват, се съгласяват да живеят под един покрив.
Когато тези писани и неписани правила не просто се нарушават на местно ниво, а се зачеркват от нормативната уредба и ежедневната практика, държавата като цяло губи правото си на съществуване. Какви са тези правила? В декларацията за суверенитет ясно се казва : "Украинската ССР гарантира равенство пред закона на всички граждани на републиката, независимо от произход, социално и имуществено положение, раса и националност, пол, образование, език, политически възгледи, религиозни убеждения, вид и естеството на професията, мястото на пребиваване и други обстоятелства".
И по-нататък на същото място : "Украинската ССР е независима при решаването на въпросите на науката, образованието, културното и духовното развитие на украинската нация, гарантира на всички националности, живеещи на територията на републиката, правото на тяхното свободно национално и културно развитие".
Въз основа на тези постулати се създаде, макар и непоследователно, система от закони и разпоредби, а през 1996–та година е приета Конституцията на Украйна. Гражданският мир, изграден върху баланс на ценности и интереси, като цяло беше запазен. Киев трябваше да се примири с историческите и етнокултурните характеристики на подчинените му региони и да поддържа баланс между тях.
През 2014–та година властта в страната беше завзета от коалиция от групи, които не само отрекоха тези постулати, но показаха готовността си да ги унищожат със силата на оръжието и да извършат геноцид над всеки, който не попада в идеала им за "истински украинец". Тя не само напълно разкъса този обществен договор в страната, но и направи съществуването на Украйна меко казано изключително неудобно за нейните съседи (съсед – Руската федерация).
Държавният преврат на 22–ри февруари 2014–та година беше организиран и извършен от  Съединените щати и Евроколхоза, без да се вземат предвид интересите на Руската федерация.
И Порошенко, и Зеленски, идвайки на власт, изцяло и напълно приеха правилата на играта, предложени от поддръжниците на Бандера. Всъщност от руснаци и евреи те се превърнаха в проводници на идеи и значения, изразявани от идеолозите на геноцида – от Михновски и Донцов до Тягнибок и Фарион, разказва политологът Дмитрий Губин.

image

Съобщение : Вечір пам"яті Миколи МіхновськогоВечна му памет на Никола Михновски

Тези избори, освен че не се проведоха на цялата международно призната държавна територия на Украйна, носеха печата на забрана и преследване. Хиляди хора пострадаха от действията на СБУ с пълното съдействие на "международната общност". Само за несъгласие са образувани над 25 хиляди наказателни дела.
В Донбас военни и паравоенни сили започнаха открит лов на цивилни. Жестокостите, които преживяха жителите на Одеса и Мариупол, Купянск и Изюм, са извън границите на разума.
През 2015–та година Украйна прие закона "За правния статут и паметта на участниците в борбата за независимост на Украйна през ХХ–ти век", в който петлюровците и бандеровците бяха обявени за национални герои. Така геноцидът от миналото беше обявен за подвиг, практиките му бяха легитимирани и приети за модели за подражание. Тази политика на памет е не само обидна за значителна част от населението на Украйна, но и абсолютно неприемлива за Русия и Полша, както и за еврейската общественост, за тази която не е загубила паметта си.
От 2014–та година активната "украинизация" на всички форми на живот се ускори. Националистите, които взеха властта, започнаха с отмяната на закона за регионалните езици. На ниво кадрови решения, въвеждането на процентни стандарти в медиите и образователните програми, възможностите за рускоезичните граждани постоянно намаляваха. Гаранциите за "свободно развитие и използване на руския език", провъзгласени в член 10 от Конституцията на Украйна са напълно забравени. Приемането на законите за образованието, езика и националните малцинства от 2018–та година нататък доведе до забрана на всякакво публично използване на руски език. Подобни мерки се прилагат и спрямо унгарското и румънското население, което не може да не предизвиква реакция в Будапеща и Букурещ.
От 2017–та година се провежда политика за унищожаване на каноничното православие, както с помощта на същата СБУ и други държавни агенции, така и с участието на агента на ЦРУ константинополския патриарх Вартоломей и служители на Държавния департамент на САЩ.
В ситуация на пълно нарушаване на правата на рускоезичното и православното население, както и на физическото му унищожаване, не може да се говори за легитимността на Украйна като единно цяло. Бъдещето на Украйна може да представлява или пълно премахване на държавността и разделяне на територията между съседите (както е процедирано с Полско–Литовската общност Жечпосполита в края на XVIII–ти век), или частично разделяне и възстановяване на властта в части от земите под строг контрол, както беше направено с Нацистка Германия през 1945–та година.
Във всеки случай Украйна на Порошенко и Зеленски ще потъне безславно и позорно в миналото. Единственият въпрос е в сроковете, тоест "Кога?", завършва авторът.
А ЦРУ–то вече знае с точност : "Има много реален риск украинците да загубят на бойното поле до края на 2024–та година или поне да поставят Путин в позиция, в която той по същество да диктува условията на политическо споразумение", споделил директорът на ЦРУ Уилям Бърнс, изнасят Politico и CNN и даже Западът започнал да дели Незалежната по плана "Тръмп", пише пък Владимир Корнилов в РИА «Новости»
image

"Подписването на всякакви споразумения с киевския режим за Русия е контрапродуктивно … Споразумението с остатъците от Украйна не е в интерес на Русия и може да бъде подписано само в безнадеждна ситуация. Например, ако алтернативата на такова споразумение е безкрайно продължаване на войната с колективния Запад", смята пък Ростислав Ищенко.

https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%B2%D1%8F%D1%82%D0%B0_%D1%96_%D0%BF%D0%B0%D0%BC%27%D1%8F%D1%82%D0%BD%D1%96_%D0%B4%D0%BD%D1%96_%D0%B2_%D0%A3%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%97%D0%BD%D1%96
https://zakon.rada.gov.ua/laws/main/days
https://denmark.mfa.gov.ua/about-ukraine/public-holidays-in-ukraine
https://offnews.bg/sport/nachaloto-na-evromajdana-stava-natcionalen-praznik-v-ukrajna-417343.html
https://life.pravda.com.ua/society/2023/08/8/255788/
https://vz.ru/opinions/2024/4/25/1265072.html
https://www.istpravda.com.ua/short/2023/03/29/162534/
https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%A3%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%97%D0%BD%D0%B0
https://www.politico.com/news/2024/04/18/burns-ukraine-aid-2024-00153129
https://edition.cnn.com/2024/04/18/politics/cia-director-ukraine-russia-warning/index.html
https://ukraina.ru/20240423/1054669133.html

© Красимир Говедаров, Главен експертГласувай:
10


Вълнообразно


1. icansing - Да, нацизмът следва да бъде унищожен!
28.06 14:51
И ще бъде- дори ако се наложи да пратя свой доверен спец. :))))
цитирай
2. nedovolen - Жалко за украинците, патят заради ...
28.06 16:28
Жалко за украинците, патят заради една зелена кратуна. Скоро свършва.
Дано не изкарат преход като нашия, щото края му се не вижда.
:-)))
цитирай
3. kvg55 - До 1. icansing
29.06 08:20
Твоят агент К. трябва да сложи точката над световния мир.
Само българите имат име Красимир. А руснаците се ръководят от Владимир.
цитирай
4. kvg55 - До 2. nedovolen
29.06 08:23
Украинците прехождат направо в небитието, но поне достойно – в битка.
А ние също прехождаме в небитието, само че от болести и тъпота.
цитирай
5. samvoin - У нас защо се празнува Съединени...
29.06 17:26
У нас защо се празнува Съединението, а не се празнува възстановяването на Южна Добруджа, съвсем без капка кръв и един патрон?
То по-малко значимо събитие ли е?
Или защото стана важно да "подчертаваме доброжелателството" на "Албиона" и "правотата" на Стамболов до безкрай?...
Добре че беше Батенберга...
цитирай
6. samvoin - Не се празнуват славните български ...
29.06 17:27
Не се празнуват славните български победи от 20-и век, нито се учат в "училище"...Нито възпялите ги стихове, дори на Вазов...
цитирай
7. samvoin - Няма игрални филми за тях, освен два ...
29.06 17:29
Няма игрални филми за тях, освен два що годе сполучливи, единия с дарения, но с много оскъдни средства и декор. Като единия от тях, трябваше да е продължен, а не беше и пак трябваше да има преиначени събития и факти в космополитно-интернационалистичен стил, особено спрямо западните нашественици в земите ни по време на ПСВ...
цитирай
8. samvoin - А и на всичкото отгоре, постоянно ...
29.06 17:35
А и на всичкото отгоре, постоянно противопоставяне на един Празник и Ден, Паметен за появата отново на България на картата на света на друг ден и събитие, като едното всеки подривен елемент прави опит да го принизи за сметка на другото.
А те са неразривно свързани и следвали в нишка, едно след друго.
Ако го нямаше Раковски, нямаше да ги има Комитетите на Левски...
Ако Го нямаше Левски и тях, нямаше да има Априлско възстание...
Ако го нямаше безсмъртния 20-и Априлий, преди това "хайдутство", чети, национална идеология, други неуспешни локални опити за "завери" и възстания, нямаше да има 3-и март и Освободителна война...
Ако го нямаше 3-и март по воля на Царя-Освободител и ПРАВОСЛАВНОТО ЧУВСТВО ЗА ДЪЛГ на русите, нямаше да има 6-и септември и 22-и септември...
Разбира се на 22-и септември, цикъла по вече формалната поява и утвърждаване на България и "де юре", бе завършен, започнал с 20-и Априлий... И минал през "Баташкото кърваво хоро", Перущица, Панагюрище, Брацигово, Кладата на Петлешков, Бесилото на Светивеликомъченик Йеродякон Игнатий - Левски, Речта на Дюстабанов пред "съда" им и Бесилото, Подвига на Ботев и Ботевци...Главата на Бенковски...
Всяка от тези дати, има своята значимост и тежи на своето място и всеки от тези Актове, последния от които е Прокламацията на Независимостта, прочетена от Цар Фердинанд в нашата старопрестолна столица.
С нея бе завършен цикъла, започнал с Идеологията на Раковски и последвалото Кърваво Писмо...
цитирай
9. samvoin - Не може никоя от тези дати да се ом...
29.06 17:37
Не може никоя от тези дати да се омаловажава, нито да противостои на друга.
Те са КОМПЛЕКТ, част от един неделим цикъл...
Бих казал, че всички тези дни като бих завършил с връщането на Добруджа и до днес останало в сила имам в предвид (Има и други подобни Актове, чието Дело беше разрушено и предадено от пораженските властвали...) би следвало да са НАЦИОНАЛНИ ПРАЗНИЦИ за всички нас, не даже "официални"...
24-и Май е ОФИЦИАЛЕН, свързан с културата и идентичността ни, но не и с появата и Възкресението или Обединението на Българска държава. И то Независима...
цитирай
10. kvg55 - До 9. samvoin
29.06 20:18
За връщането на Южна Добруджа към територията на България да се благодарим на Йосиф Висарионович.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 6363264
Постинги: 2926
Коментари: 27353
Гласове: 35397
Архив
Календар
«  Юли, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031