Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.06 11:01 - © На какво ни научи светлия комунизъм
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 727 Коментари: 22 Гласове:
10

Последна промяна: 16.06 15:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
14.06.2024г.

     "И през всичките тези години [на прехода] ние не полагаме усилия в това да се напрегнем и малко да понесем отговорност ("Обичаме лесното", вмята водещата Баджакова) … Конкретно казано, да … Така ни научи светлия комунизъм толкова дълго време, че някой ще ни даде нещо с голямата любов към нас … Нали има едно клипче с една женица, която крещи в камерата "Кой ще ми даде пари?, Кой ще ми изучи децата?" … Това е абсурдно. Нали, в днешно време. Във времето, в което ние живеем в пазарни условия, живеем в Европейския съюз, в НАТО", поучава ни от телевизора известен актьор и директор на театър, който се има за умен и познавач на българското общество, видно от други му изяви.
Отново ще разкажа историята как ние, колективът на предприятието в което работех, положихме усилията, напрегнахме се и понесохме отговорност, за които обвинява българите буржоазният интелигент от актьорското съсловие : През 1999–та година, започнахме да подготвяхме документи за Работническо–мениджърска приватизация на предприятието, в което работех. Платихме 60 милиона лева и на консултантска фирма.
Министър–председател беше Иван Костов, министър на промишлеността Александър Божков (мистър 10 %), с чието министерство контактувахме при изготвянето на документите.
Още пазя визитните картички на двете момета, които работеха в съответния отдел.
Изпратихме известен и уважаван в комбината синдикален деец да внесе документите в министерството. Когато пратеникът се върна, каза, че трябва да дарим 300 хиляди деноминирани лева на управляващата партия СДС, за да ни се разгледат документите.
Реакцията на директора беше : "Да им еба майката!".
Така приключи нашият опит за приватизация на предприятието. След това целият комбинат, заедно с нас, беше продаден за 1 щатски долар. Нашето РМД направи акционерно дружество с частния собственик в съотношение "45 : 55" и беше оставено да се развива административно самостоятелно. Икономически мажоритарният собственик ни душеше и изстискваше с големи задължения към нас.
Напрегнахме се, положихме усилия, бяхме готови да поемем отговорност за работата на предприятието, но обективно и субективно бяхме убити от законите на пазарната икономика.
Не полагали усилия, не се напрягали, не поемали отговорност българите?! Глупости и врели–некипели говори буржоазният културтрегер. Къде е блеяло това шиле през 90–те години, когато българите масово инвестираха – колко предприемчиви българи си ипотекираха жилищата, взеха парите и инвестираха в Първа частна банка, "Анжел" – "Град на мечтите", "Югоагент", "Лайф чойс интернешънъл", "Йист уест интернешънъл холдинг груп", "Сейв къмпани интернешънъл" (SCI) – преименувана на "Сейвуей България", Приватизационен фонд "Моллов" и колко още от по–долен калибър. Всичките създадени за благото на хората.
image

Щастлива и доволна инвеститорка милва с любов българският предприемач Соломон Анжел

Според Standart News най–много инвеститори е кумулирала компанията "Югоагент" – 85000, главно пенсионери. Пенсионери, чуваш ли бе невежа, все хора учили, работили и възпитавани при социализма. Привикнали смело да поемат лични и обществени рискове.
А колко, брой нямат, успешни предприемачи даде комунистическата Държавна сигурност?
Въпросният "знайко" е живял при социализма 26 години. Неведнъж съм казвал, че такива страдали при социализма и познаващи го издълбоко недорасляци, са ми особено мили и драги.
А преди него в същото предаване, германската пенсионерка Инге Моргенталер, която от 9 години живее в димитровградското село Добрич, разказва : "Е, не може да се случва така – в една работна група част от нея да е на сянка и да не работи. Само да гледа как работят другите и да дава съвети наляво и на дясно (при смяна на водопровода пред дома ѝ)".
Един от добрите квартални магазини за хранителни стоки в квартала затвори поради липса на продавачки. "Бизнесът не може да намери фрезисти дори срещу 5000 лева заплата; В Дупница се принудиха да внасят шивачки от Молдова : В региона се търсят още заварчици, шлосери, монтьори, стругари, защото никой не иска да работи това … В Бюрото по труда в Дупница са регистрирани 1830 безработни. За повечето от тях обаче обявените свободни работни места били неатрактивни", пише СЕГА. В Пловдив шофьори от Индия ще обслужват транспорта.
Не достигат ли в страната ни лекари и особено медицински сестри? Не достигат! По какви причини бе, знайкото от телевизора? Ами по причина на това, че освен предприемчив – дига се и заминава за чужбина, което пък е поемане на риск и отговорност, българинът е и тарикат – придобива качествена и на поносими разноски експертиза (диплома) и тича да забогатява в чужбина. И социализмът пращаше хора на работа в чужбина – в Либия, Куба, Ирак, Сирия. Но след като специалистът си отработваше чрез задължителното разпределение похарчените от държавата средства за образоването и обучаването му. После се буташе в големия град.
Така е при капитализма. Днешният български капитализъм направи труда непривлекателен.
Честният и достоен труд естествено, който не може да се сравнява по доходност със службата в НПО, с нормата на печалба на контрабандистите, дилърите на наркотици, сутеньорите и прочие. Чужда ми е, каквато и да е завист. Но когато двадесетина годишно лайно с мощна и лъскава, скъпа лимузина или джип, нагло те засече на пътя и те изправи на нокти, дори не си прави труда да те предупреди с подаване на пътепоказател, или ти свири настойчиво и ти присвятква с фаровете да му отстъпиш писта, ти иде да го зариташ възпитателно.
Каква отговорност са възпитали у такова шиле родителите му и обществото, буржоазното.
В което умишлено се натрапват на другите, свободно и съвсем безотговорно публично да се изявяват подобни бърборковци и лапацала, като въпросния. Да промиват мозъците на хората.
От I–ви до VIII–ми клас след започването на учебната година седмица, две или три работехме в помощ на селското стопанство – брали сме сливи, белили сме царевица. От V–ти до VIII–ми клас всяко лято работехме в помощ на селското стопанство – събирахме сено, чистехме лен.
В гимназията един месец през лятната ваканция също. Като студент пак така.
Трудът не беше творчески, както и не винаги приятен и привлекателен, особено в жегата, но пък е бил изключително възпитателен. А преживяванията са безценни – песни, закачки, добих устойчивост към промените в климата – сега нито жегата ме притеснява, нито студа, научих се да ловя мишки в сламата и змии под сеното, дори стотина метра съм карал и трактор
image
, припечелвах и джобни пари. Научавах и най–модните тенденции по света – на летните бригади имаше момичета и момчета от София и Пловдив дошли при баба и дядо на село. Само да свиря с пръсти не можах да се науча.

Та ироничното или подигравателното, зависи от културата и простотията на индивида,  отношение към "светлия комунизъм", какъвто не е имало, е неуместно, смешно и глупаво.
Намерих и изгледах внимателно споменатото от телевизионния бърборко "клипче с една женица, която крещи в камерата "Кой ще ми даде пари?, Кой ще ми изучи децата?", което според него е "абсурдно". По това "клипче" има направено и едно подигравателно такова.
Една побъркана от "демократичните промени или демократичния живот", това ще изясняваме по–натам, трудова жена. Но жива! Защото преходът към демокрация и пазарна икономика отне много човешки животи на … най–вече млади хора – напрегнали се и поели отговорност.
На клипа пише "Личен архив [на] Евгений Михайлов". В "Клуб Z" и bTV прочетох, че по думите на самия автор "кадрите са от юни 1991–ва година в Кърджали". Което предвид доброто им качество буди съмнение. А самото име "Евгений Михайлов" предизвиква асоциация с фалшификация, манипулация, "най–добре танковете да дойдат" и прочие  провокации на "седесари–талибани", като лежанката на 39–те дупедати, гладната стачка на Сугарев, платените от Сорос и пасмина протести срещу правителството на Жан Виденов и така нататък. Ама то Времето и Историята без никак да се мотат произнесоха присъдата си.
В друг един рекламен видеоклип се казва : "Без всякакво преувеличение и уговорки може да се каже, че "кръглата маса" представлява най–краткия, най–успешния и най–плодотворния период на българския преход. В рамките на 5 месеца беше разградена цялата политическа система на тоталитарния комунистически режим. След близо 45 години. 30 години след "кръглата маса" – в История. BG, понеделник от 21 часа (15.06.2020–та година).
Подчертаното изречение "В рамките на 5 месеца беше разградена цялата политическа система на тоталитарния комунистически режим" потвърждава, че Петър Младенов, Добри Джуров, Георги Атанасов и другите, не са имали мисъл да изкарат танкове срещу протестиращите.
Та снимал Евгений Михайлов жената в Кърджали, ама не казва дали я е питал получила ли си е своевременно заплатата и дали изпълнява препоръката на министър–председателя Димитър Попов "За Бога, братя, не купувайте това, което ви харесва, но е много скъпо …".
Май е купувала, купувала е скъпо и прескъпо това, което ѝ харесва, но навик от социализма, че може да свърши, и е останала без пари. Ако си е била получила заплатата, разбира се.
Все по–ясно и отчетливо се вижда на какво е учил и научил хората социализмът и на какво ги учи новобуржоазното общество, което застига по времетраене реалния социализъм. И от самите новобуржоазни идеолози, апологети и просто "полезни идиоти" се вижда и им затваря устата. Затова и не обелват дума дори за близкото бъдеще. И не виждат перспектива у Кире.

https://www.btv.bg/shows/tazi-nedelia/videos-nedelia/votat-i-obshtestvoto.html
https://kvg55.blog.bg/biznes/2022/12/11/evropa-vzema-kurs-kym-nacionalizaciia.1846638?reply=5562498
https://kvg55.blog.bg/zabavlenie/2023/06/03/iavlenie-i-syshtnost.1870531
https://alarma.bg/2022/08/17/%D0%BF%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%B8%D0%B4%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B0%D0%BD%D0%B6%D0%B5%D0%BB-%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B8-309-%D1%81%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D0%B9%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0-%D0%B1/
https://www.standartnews.com/balgariya-obshtestvo/bg-faraonite-ot-ivo-nedyalkov-do-ruzha-387366.html
https://btvnovinite.bg/bulgaria/germanka-v-balgarija-pri-nas-shte-stane-revoljucija-pri-podobna-smjana-na-vodoprovod.html
https://www.segabg.com/search?search=%D1%84%D1%80%D0%B5%D0%B7%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8
https://www.segabg.com/hot/category-education/biznesut-ne-mozhe-da-nameri-frezisti-dori-sreshtu-5000-lv-zaplata
https://www.segabg.com/hot/dupnica-se-prinudiha-da-vnasyat-shivachki-moldova
https://hobbyland.bg/index.php/shmv129-specialhob-1-72-zetor-25-agricultural-version.html
https://clubz.bg/39086-kakva_e_istoriyata_zad_klipa_koy_shte_ni_dade_pari
https://btvnovinite.bg/bulgaria/zhenata-kojato-pitashe-koj-shte-ni-dade-pari-25-godini-po-kasno.html
https://www.youtube.com/watch?v=9oByFBpMgcA
https://www.youtube.com/watch?v=aeD2RAMCjqI
https://www.facebook.com/watch/?v=3057326961047251
https://bnt.bg/bg/a/30-godini-ot-prvite-demokratichni-izbori-v-blgariya

© Красимир Говедаров, Главен експерт
Гласувай:
10


Вълнообразно


1. icansing - Да, мед. сестра/лекар получават в Европа ...
14.06 11:14
20 ПЪТИ българската си "заплата". Работиш (образно казано) 5 години - все едно 100 г. си работил в Родината! Ще остане ли поне един БУДАЛА, да кюта бадева за някакъв си мизерник (шеф) и за неговите тартори-изедници? Все е било- ама ТАКОВА гнусно СВИНСТВО никога!
цитирай
2. nedovolen - Т. н. приватизация беше най-гол...
14.06 11:31
Т.н. приватизация беше най-голямата ограбия на народа за миналия век. Някой може ли да ми обясни как общонародната собственост стана държавна, и държавата започна да я разпроподарява.
Ай, да не обяснявам, да не се вкисвам.
Днес откриват европийското, нищо, че мачовете не гледам.
Те са всеки ден.
:-)))
цитирай
3. samvoin - Къде и кога е имало "комуни...
14.06 14:58
Къде и кога е имало "комунизъм" в буквалния смисъл на това понятие, такъв какъвто уж комунизаторите, станали крупни капиталисти, а вече направо нови феодали са го обещавали на "раята"?
Май никъде, хеле пък у нас...
Имаше "стани да седна". Едни капиталисти, даже малко по-смирени в капитализма си, част от тях, заменени с нови, далеч по-кръвожадни, тъпи, примитивни и ненаситни...
Не че и от старите е нямало недобити такива, особено сред забогателите спекуланти, мародери и лихвари около Освобождението или преди него и че имаше верния подход спрямо тях...
Но тия сега ги надминават..
Производните на апарата на "онова време"...
Както виждаме, забравиха и на книга и лозунг, играта на некакъв "социализъм"...
цитирай
4. samvoin - Комунизъм и социализъм във война с ...
14.06 15:02
Комунизъм и социализъм във война с Бог и отклонение от ПРИРОДНИТЕ ЗАКОНИ са НЕВЪЗМОЖНИ и водят вместо до "Рая" до АДА НА ЗЕМЯТА, както видяхме...
Не може да има и с небогоугодни форми на управление и без Християнство и Православие с изчистени фалшиви и мними техни представители.
А ЕС си е по образ и подобие на Маркс... С някои допълнителни, нови израждания спрямо предишния източен опит за източна, подобна империя... За която русите дадоха главно пушечно месо.
НАТО си е префасонираната Антанта и оръдие за постигане на англосаксонската световна хегемония. Система на създаване на васали и колонии...
Англия НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ СЪЮЗНИК НА НИКОЙ, а само да използва, разграбва и захвърля...
Тя никога не е допускала и няма да допусне друга регионална, камо ли трансконтинентална сила в света и още по-малко в Европа.
цитирай
5. samvoin - Погледнете съдбата на две добре ...
14.06 15:05
Погледнете съдбата на две добре смазани нейни оръдия срещу нас и за нашето заличаване: ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ и ЮГОСЛАВИИТЕ - монархическа, конституционно-монархическа и СФРЮ...
Кой ги доразгроми и превърна контролирано в пепел, като си изпълниха заданията, последната много по-умело от първата?
Даже гръцките канибали, сдъвкаха вече и изплюха... Хахаха...
цитирай
6. icansing - До оня войнски "Супермен':
14.06 15:52
От такива "супермени" сме на тоя си хал, ръ'йш.
цитирай
7. kvg55 - До 1. icansing
14.06 17:56
Целта беше да се разложат хората, да се отблъснат от честния труд и насочат към лесно и бързо забогатяване. Постигнаха го.
цитирай
8. kvg55 - До 2. nedovolen
14.06 17:59
"Грабете го, неразбрани!
Грабете го! Кой ви бърка?
Скоро той не ще да стане :
ний сме синца с чаши в ръка!"
цитирай
9. kvg55 - До 6. icansing
14.06 18:00
Наративът на samvoin е на изключително високо интелектуално ниво и моят беден ум не го схваща.
цитирай
10. samvoin - Всичко това идва от материалист...
14.06 18:03
Всичко това идва от материалистичните концепции за общество и свят.
От материалистичните идеологии, поставящи в основата и издигащи в култ материалното и късащи човека от извечното, духовното, непреходното и преди всичко от БОГ... Като Божи Образ и Подобие...
цитирай
11. samvoin - Материализмите са познати като ...
14.06 18:05
Материализмите са познати като политическо-идейни и концептуални проявления.
Капитализъм, марксизъм (Във всичките му форми и прояви. Болшевишката е само една от тях, макар най-общоизвестна и популярна. Но не е единствена.), индивидуализъм...
Не един мислител, неслучайно е определял в анализите си, съветския опит за комунизъм или болшевизма като ДЪРЖАВНА ФОРМА НА КАПИТАЛИЗЪМ...

цитирай
12. mt46 - ...
14.06 22:50
Проблемът е, че у нас бе наложен американския, неолибералния, модел на капитализъм... Безумие е от една крайност да се хвърлиш в друга... Горбачов и неговите другари започнаха този завой... Нашенските комунисти станаха капиталисти... Кой е виновен, на кого да се сърдим?...
цитирай
13. kvg55 - До 12. mt46
14.06 23:00
Виновно е обективното развитие.
цитирай
14. leonleonovpom2 - Здравей, Краси!
15.06 00:24
Развитие?
Че от комунисти ги назначили за капиталисти? И направили капитализъм, на който и Дивият запад бледнее и завижда!?
Вината е в подбора на комунистите и в лансирането на негодници на ръководни длъжности В незаслужените привилегии, които ги накараха да мислят, че светът е създаден за тях!? Че всичко им е позволено, останалите са просто роби!
Затова се сгромолясаха, но не пропуснаха да оберат общонародната собственост
Тази беше и целта на прЕмяната!

Лека нощ!
цитирай
15. samvoin - Че то в опита за комунизъм у нас и в ...
15.06 09:15
Че то в опита за комунизъм у нас и в СССР, това беше главното...
Абсолютната, устойчива десетилетна отрицателна селекция и постепенната подмяна навсякъде и във всичко на кадърните с некадърници, а накрая, даже на отдадените на самия абсурд с натегачи, лизачи и нагаждачи...
Това дето го виждаме сега е само връх, кулминация на отпочнатата преди 80 години, ОТРИЦАТЕЛНА СЕЛЕКЦИЯ, отдолу-нагоре и после обратно...
Сега само градира и мутира ускорено по върховете ни...
цитирай
16. samvoin - Капитализма е един и същ навсякъде, ...
15.06 09:18
Капитализма е един и същ навсякъде, но у нас даже не е класически, а бързо изродяса в неофеодализъм и то с първенюта, тъпанари и примати за нови феодали...
У нас нямаме ли централизирана еднолична - силна власт, имаме феодализъм. В Русия е хептен така...
Приватизираното и преди и след да е приватизирано се изграби, източи, наряза за скрап и затри към днешна дата, поне в Плевен...
Даже старите собственици или техните наследници на акционерните дружества не са канени нито в приватизация, нито в някаква реституция...
цитирай
17. emelika - Краси, дори валяк подкарах тогава...
15.06 13:21
И сега ни трябва валяк, различен по предназначение...
цитирай
18. kvg55 - До 14. leonleonovpom2
15.06 16:44
Прави разлика между комунисти и членове на БКП.
цитирай
19. kvg55 - До 17. emelika
15.06 16:46
Да, имаше богат емоционален живот.
цитирай
20. leonleonovpom2 - 18. kvg55 - До 14. leonleonovpom...
15.06 17:48
18. kvg55 - До 14. leonleonovpom2
16:44
Прави разлика между комунисти и членове на БКП.
цитирай

Краси, опитвам се ,но е много трудно На всички отличителният белег беше червената книжка!
Иначе, ако приемем ,че организацията е военен кораб, останалите нямат право да са в него и около него, те са плъховете на кораба, спрял на пристанището !Първи го напускат на кея, не във водата! Защото ще се удавят, аа народната собственост ги чака дори там- Кораби, подводници!
Разбираш за какво говоря, нали?
цитирай
21. kvg55 - До 20. leonleonovpom2
15.06 20:07
Разбирам, разбирам.
Аз си пазя членската книжка, но не съм потънал.
цитирай
22. leonleonovpom2 - Не, корабът не е потънал, закотвен ...
15.06 21:40
Не, корабът не е потънал, закотвен е! Духнали са плъховете, да търсят плячка! Корабът вече не им е интересен! Каквото е имало, сложили са му ръка!
цитирай
23. kvg55 - До 22. leonleonovpom2
15.06 23:37
А бе и екипаж няма. Трябва наново да се събира.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 6364528
Постинги: 2927
Коментари: 27359
Гласове: 35402
Архив
Календар
«  Юли, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031