
Прочетен: 1720 Коментари: 6 Гласове:
Последна промяна: 29.09.2023 08:03


В "Денят започва" в рубриката "Питай експерта" разпитват Андрей Велчев, председател на сдружението "За достъпна и качествена храна", за "Качеството на млечните продукти; Какво показват данните при овчите сирена и кашкавал?".
Обществено полезната дейност на сдружение "За достъпна и качествена храна" е свързана със защита правата и интересите на гражданите, свързани с проблемите относно качеството и цената на хранителните продукти и популяризиране на идеята за качествена храна на достъпни цени, пише в сайта на Сдружението.
"Според едно ваше проучване … само един вид от десет тествани овчи сирена и кашкавали са приготвени от овче мляко", казва Христинка. "Едно от десет, повтаряме".
"Какво пише на етикетите на тези, как да ги наречем, фиктивни овчи сирена?", питат го.
Тия "сирена и кашкавали" никак не са фиктивни, а са си реални и гражданите ги консумират.
"Ами там пише, че са такива, каквито се оказва, че не са", отговаря председателят.
В хранително–вкусовата ни промишленост имало "така наречените рецидивисти", казва Велчев – "хора които продължават да не спазват нито качеството, нито стандартите на качествените продукти, с които българският потребител е свикнал".
И тези "рецидивисти" трябвало за бъдат оповестявани публично.
И умничката Христинка веднага отбелязва : "Ние не можем да казваме търговски марки. Ми хубаво казахте, че марки и търговци злоупотребяват, ама нито разбрахме кое е сиренето, нито разбрахме кое е кашкавала … Ние в ефир нямаме право да го кажем", споделяли зрителите.
Вероятно такъв е закона, продукт на грижата на законодателите за здравето на електората.
А я да видим кои са "качествените продукти, с които българският потребител е свикнал" по време на пазарната икономика естествено, защото той, пазарът, повишава качеството и понижава цената : Аз лично започнах да свиквам с качествените хранителни продукти още в началото на 90–години, в зората на демокрацията и пазарната икономика. Веднъж си купих от заводския магазин за хранителни стоки мек колбас – едва ли е бил телешки салам, едва ли е бил хамбургски салам, най–вероятно е бил колбасът със социалистическо потекло "Камчия". Жената го наряза на търкалета и сложи в тигана да го изпържи. В процеса на пържене търкалетата се разпаднаха на трохи. Замириса силно на амониева селитра.
"Написаното тук е, за да ви напомни, че единственият реален регулатор на качеството в демократичните общества като нашето е крайният потребител" се казва в един материал на BB–Team от 2011–та година :
– Салам "Хамбургски"? В нашия случай обаче той съдържа … соя, сол, сланина и лед;
– Красиви продукти с атрактивни етикети, изобразяващи картинки на селски ферми и щастливи животни. Това е новото лице на добрата стара храна. Атрактивните етикети стимулират клиента да купи, примамвайки го с палитра от вкусове и цени. Етикетите крият състава на продуктите : зад Е–тата, с малки шрифтове, с измислени имена;
– В света цари олигопол върху базовите хранителни продукти. Липсата на алтернативи задължава хората да задоволяват базовата си потребност от храна с продукти трето качество, което води до влошено здраве, което пък от своя страна води до спад в производителността на труда … и така нататък;
– Няколко дни преди умъртвяване, храната на подбраните за целта животни се променя. Прилага се малко глад, малко жажда, след което следва масивно подаване на солена храна и големи порции вода. Целта е задръжка на вода в тялото. След това : в кланицата;
– Обеззаразени, късовете [месо] стигат до непознат и загадъчен етап за потребителите. Става дума за овкусяване чрез киснене в разтвори, наричани за по–благозвучно "маринати", шприцоване и тумблиране.
Целите са увеличаване на водното съдържание на месото, а впоследствие – промяна на външен вид и вкус. Шпицовете използват вкарване на разтвор под налягане чрез стотици игли в дълбочина на месните късове. Най–често става дума за солеви разтвори.
Тук започва използване на Е–та. В България някои от тях нямат избягване, като нитритната сол Е250, мононатриевият глутамат Е621. Има ги дори в биоколбасите.
Постига се увеличаване на месната маса с до 165% чрез технологични линии, разиграващи термодинамични показатели (тройна точка на водата), химични процеси (осмоза на водата, дифузия вода–сол в месо–разтвор), биомеханични и биофизични (тъканни повреди от кристализация на лед, тумблиране, шприцоване, валцоване)", разказва още BB–Team.
Това не е бетонобъркачка. Това е Вакуум тумблер "Henneken тип R", подходящ за обработка на месо, риба и птици. Здравата и удобна конструкция осигурява интензивно и нежно тумблиране на месо с най–високо качество – Тумблерът е гениална машина, точно като шприца. Месото се върти в огромен барабан като в пералня. Според целите върху него се упражнява налягане или вакум в присъствие на разтвор. След около час от течността няма и следа, а късовете са масивни и сочни, или пък напротив, месото е значително по–сухо (предварителна обработка за сушене)
– Кайма "Народна" универсална 250 грама. Съставки : Механично отделено пилешко месо, вода, свинско месо, механично отделено пуешко месо, сланина, соев протеин, сушени зеленчуци, регулатори на киселинност – натриев ацетат Е300, лимонена киселина Е331, сол, влакини, антиоксиданти натриев лактат, Е301, ароматизанти. Алергени : глутен, соя и соеви продукти. Производител / Дистрибутор : "Белла България" АД, рекламирана от T Market
– Боза "Бена Стоат" 500 милилитра. Производител : СД "Бена Стоати и Сие". Произведено за "Бор Чвор" ЕООД. Страна на произход : България. Съставки : Пшеница, вода, подсладители : аспартан*, ацесулфам*цикламат, захарин*, съдържа източник на фенилаланин консерванти : калиев сорбат, натриев бензоат. А истинската боза се произвежда от просо!
"Могат ли [потребителите] да се ориентират по други показатели? Например цена", задава въпрос водещият – "За съжаление не! Тук става дума за продукти, които са в най–високия ценови клас. Ето, фрапантното е биволското сирене, без нито грам биволско мляко в себе си", отговаря гостът. И "осветляването" на "тези, които погазват добрите практики" било в "разрез с търговските [им] права", научавам от разговора. И умната Христинка заключава : "Преди време можеше поне на цвят, мирис, та и на вкус да усетиш, че нещо не е както трябва. Толкова вече свикнахме с всякакви имитиращи продукти, че забравихме вкуса на истинското. Е не може дори и това да ни помогне". Та преди колко време е било истинското, Христинке? Ти нямаш спомен от социализма. Да не би да си отраснала на село?
В том I–ви на "Капиталът" пише : "Един пример. В Лондон съществуват два вида хлебари – "full priced", които продават хляба по пълната му стойност, и "undersellers", които го продават под тази стойност. Последната категория обхваща повече от 3/4 от общия брой на хлебарите … Всички тези "undersellers" продават почти без изключение хляб, фалшифициран с примеси от стипца, сапун, поташ, вар, дербишайрско каменно брашно и други такива приятни, хранителни и здрави прибавки … Сър Джон Гордон заявил в своите показания пред комитета за 1855 година, че "поради тази фалшификация бедният, който живее с два фунта хляб на ден, в действителност не получава и една четвърт от хранителните вещества, да не говорим за вредното влияние върху неговото здраве"
Просто обикновен капитализъм!
https://bnt.bg/news/sled-izgonvaneto-na-sveshtenici-i-zatvaryaneto-na-ruskata-carkva-reakciite-321346news.html
https://zdkh.bg/
https://www.bb-team.org/articles/3884_nekachestvenite-mesni-produkti
https://tmarketonline.bg/product/kayma-narodna-universalna-250gr
https://borchvor.com/produkt/%D0%B1%D0%BE%D0%B7%D0%B0-%D0%B1%D0%B5%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%B0%D1%82-500-%D0%BC%D0%BB/
https://www.marxists.org/bulgarsky/m-e/works/BKP50/T23/T23-KAPITALAT1.pdf
© Красимир Говедаров, Главен експерт
Тагове:
"Месото" пристига на калъпи, слагат го в посочената бетонобъркачка и пълнят ли пълнят.
В кренвиршите примерно има толкова месо, колкото тютюн в цигарите - 5%.
Каквото си произведеш, и то е полуистинско. Зърното е отровено още на нивата. Атмосферата също, преди да я вдишаш и т.н.
Дълга тема.
Но след разрешението да ни пробутват бобулечки, може и това да разрешат
29.09.2023 11:00
"Месото" пристига на калъпи, слагат го в посочената бетонобъркачка и пълнят ли пълнят.
В кренвиршите примерно има толкова месо, колкото тютюн в цигарите - 5%.
Каквото си произведеш, и то е полуистинско. Зърното е отровено още на нивата. Атмосферата също, преди да я вдишаш и т.н.
Дълга тема.
Чикиджийчо,кога ще почнеш да работиш?
Стига дрънка празни приказки на килограм,под мотото,че си вечно неразбран...
Баща ми работи около година като технолог по виното
във "Винпром"след което МИ ЗАБРАНИ ИЗРИЧНО да
консумирам от продукцията на същия-търговищкия.
По това време бях барман, направих си изводите.
Двайсет години по-рано (при соц-а!) баба бе заета във "Родопа",
там правели по нейни думи най-добрите, чисти кренвирши,
винаги ни носеше. Като майстор- готвачка, не бъркаше.
Сега консумирам само сезонни плодове от пазара, риба,
яйца от познати фермери, свинско от познати по селата.
С най-добрия ми приятел сме врагове дори на серийната бира.
Вино не пия, освен ако не ми е подарък от някой, дето си прави.
Домати само от една сергия на пазара- познавам жената.
"Млечни"-отказал съм ги всичките до един! Замествам с бадеми
от лозето орехи които съм си обрулил сам, набрани лешници.
В Немско ми е много трудно, но все пак се придържам към принципа.
Добре че има руски магазин, там се поддържа яко зареждане-
риба каквато искаш, кори за баница, турско кораво сирене.
Ама какво слагат в цигарите?
Тази клавиатура да й се не доверяваш, все трябва да я проверяваш.
:)))
Защо имаш съмнения?
