Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.09.2023 08:01 - © Какво поглъщаме, когато се храним?
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 1720 Коментари: 6 Гласове:
10

Последна промяна: 29.09.2023 08:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
29.09.2023г.

     В "Денят започва" в рубриката "Питай експерта" разпитват Андрей Велчев, председател на сдружението "За достъпна и качествена храна", за "Качеството на млечните продукти; Какво показват данните при овчите сирена и кашкавал?".
Обществено полезната дейност на сдружение "За достъпна и качествена храна" е свързана със защита правата и интересите на гражданите, свързани с проблемите относно качеството и цената на хранителните продукти и популяризиране на идеята за качествена храна на достъпни цени, пише в сайта на Сдружението.
"Според едно ваше проучване … само един вид от десет тествани овчи сирена и кашкавали са приготвени от овче мляко", казва Христинка. "Едно от десет, повтаряме".
"Какво пише на етикетите на тези, как да ги наречем, фиктивни овчи сирена?", питат го.
Тия "сирена и кашкавали" никак не са фиктивни, а са си реални и гражданите ги консумират.
"Ами там пише, че са такива, каквито се оказва, че не са", отговаря председателят.
В хранително–вкусовата ни промишленост имало "така наречените рецидивисти", казва Велчев – "хора които продължават да не спазват нито качеството, нито стандартите на качествените продукти, с които българският потребител е свикнал".
И тези "рецидивисти" трябвало за бъдат оповестявани публично.
И умничката Христинка веднага отбелязва : "Ние не можем да казваме търговски марки. Ми хубаво казахте, че марки и търговци злоупотребяват, ама нито разбрахме кое е сиренето, нито разбрахме кое е кашкавала … Ние в ефир нямаме право да го кажем", споделяли зрителите.
Вероятно такъв е закона, продукт на грижата на законодателите за здравето на електората.
А я да видим кои са "качествените продукти, с които българският потребител е свикнал" по време на пазарната икономика естествено, защото той, пазарът, повишава качеството и понижава цената : Аз лично започнах да свиквам с качествените хранителни продукти още в началото на 90–години, в зората на демокрацията и пазарната икономика. Веднъж си купих от заводския магазин за хранителни стоки мек колбас – едва ли е бил телешки салам, едва ли е бил хамбургски салам, най–вероятно е бил колбасът със социалистическо потекло "Камчия". Жената го наряза на търкалета и сложи в тигана да го изпържи. В процеса на пържене търкалетата се разпаднаха на трохи. Замириса силно на амониева селитра.
"Написаното тук е, за да ви напомни, че единственият реален регулатор на качеството в демократичните общества като нашето е крайният потребител" се казва в един материал на BB–Team от 2011–та година :
– Салам "Хамбургски"? В нашия случай обаче той съдържа … соя, сол, сланина и лед;
– Красиви продукти с атрактивни етикети, изобразяващи картинки на селски ферми и щастливи животни. Това е новото лице на добрата стара храна. Атрактивните етикети стимулират клиента да купи, примамвайки го с палитра от вкусове и цени. Етикетите крият състава на продуктите : зад Е–тата, с малки шрифтове, с измислени имена;
– В света цари олигопол върху базовите хранителни продукти. Липсата на алтернативи задължава хората да задоволяват базовата си потребност от храна с продукти трето качество, което води до влошено здраве, което пък от своя страна води до спад в производителността на труда … и така нататък;
– Няколко дни преди умъртвяване, храната на подбраните за целта животни се променя. Прилага се малко глад, малко жажда, след което следва масивно подаване на солена храна и големи порции вода. Целта е задръжка на вода в тялото. След това : в кланицата;
– Обеззаразени, късовете [месо] стигат до непознат и загадъчен етап за потребителите. Става дума за овкусяване чрез киснене в разтвори, наричани за по–благозвучно "маринати", шприцоване и тумблиране.
Целите са увеличаване на водното съдържание на месото, а впоследствие – промяна на външен вид и вкус. Шпицовете използват вкарване на разтвор под налягане чрез стотици игли в дълбочина на месните късове. Най–често става дума за солеви разтвори.
Тук започва използване на Е–та. В България някои от тях нямат избягване, като нитритната сол Е250, мононатриевият глутамат Е621. Има ги дори в биоколбасите.
Постига се увеличаване на месната маса с до 165% чрез технологични линии, разиграващи термодинамични показатели (тройна точка на водата), химични процеси (осмоза на водата, дифузия вода–сол в месо–разтвор), биомеханични и биофизични (тъканни повреди от кристализация на лед, тумблиране, шприцоване, валцоване)", разказва още BB–Team.
image

Това не е бетонобъркачка. Това е Вакуум тумблер "Henneken тип R", подходящ за обработка на месо, риба и птици. Здравата и удобна конструкция осигурява интензивно и нежно тумблиране на месо с най–високо качествоТумблерът е гениална машина, точно като шприца. Месото се върти в огромен барабан като в пералня. Според целите върху него се упражнява налягане или вакум в присъствие на разтвор. След около час от течността няма и следа, а късовете са масивни и сочни, или пък напротив, месото е значително по–сухо (предварителна обработка за сушене)

– Кайма "Народна" универсална 250 грама. Съставки : Механично отделено пилешко месо, вода, свинско месо, механично отделено пуешко месо, сланина, соев протеин, сушени зеленчуци, регулатори на киселинност – натриев ацетат Е300, лимонена киселина Е331, сол, влакини, антиоксиданти натриев лактат, Е301, ароматизанти. Алергени : глутен, соя и соеви продукти. Производител / Дистрибутор : "Белла България" АД, рекламирана от T Market
image

– Боза "Бена Стоат" 500 милилитра. Производител : СД "Бена Стоати и Сие". Произведено за "Бор Чвор" ЕООД. Страна на произход : България. Съставки : Пшеница, вода, подсладители : аспартан*, ацесулфам*цикламат, захарин*, съдържа източник на фенилаланин консерванти :  калиев сорбат, натриев бензоат. А истинската боза се произвежда от просо!
"Могат ли [потребителите] да се ориентират по други показатели? Например цена", задава въпрос водещият – "За съжаление не! Тук става дума за продукти, които са в най–високия ценови клас. Ето, фрапантното е биволското сирене, без нито грам биволско мляко в себе си", отговаря гостът. И "осветляването" на "тези, които погазват добрите практики" било в "разрез с търговските [им] права", научавам от разговора. И умната Христинка заключава : "Преди време можеше поне на цвят, мирис, та и на вкус да усетиш, че нещо не е както трябва. Толкова вече свикнахме с всякакви имитиращи продукти, че забравихме вкуса на истинското. Е не може дори и това да ни помогне". Та преди колко време е било истинското, Христинке? Ти нямаш спомен от социализма. Да не би да си отраснала на село?
В том I–ви на "Капиталът" пише : "Един пример. В Лондон съществуват два вида хлебари – "full priced", които продават хляба по пълната му стойност, и "undersellers", които го продават под тази стойност. Последната категория обхваща повече от 3/4 от общия брой на хлебарите … Всички тези "undersellers" продават почти без изключение хляб, фалшифициран с примеси от стипца, сапун, поташ, вар, дербишайрско каменно брашно и други такива приятни, хранителни и здрави прибавки … Сър Джон Гордон заявил в своите показания пред комитета за 1855 година, че "поради тази фалшификация бедният, който живее с два фунта хляб на ден, в действителност не получава и една четвърт от хранителните вещества, да не говорим за вредното влияние върху неговото здраве"
image

Просто обикновен капитализъм!

https://bnt.bg/news/sled-izgonvaneto-na-sveshtenici-i-zatvaryaneto-na-ruskata-carkva-reakciite-321346news.html
https://zdkh.bg/
https://www.bb-team.org/articles/3884_nekachestvenite-mesni-produkti
https://tmarketonline.bg/product/kayma-narodna-universalna-250gr
https://borchvor.com/produkt/%D0%B1%D0%BE%D0%B7%D0%B0-%D0%B1%D0%B5%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%B0%D1%82-500-%D0%BC%D0%BB/
https://www.marxists.org/bulgarsky/m-e/works/BKP50/T23/T23-KAPITALAT1.pdf

© Красимир Говедаров, Главен експерт




Гласувай:
10


Вълнообразно


1. nedovolen - Едно време приемахме храна, сега - ...
29.09.2023 08:28
Едно време приемахме храна, сега - отрови. Затова народът е болен, разкривен...
"Месото" пристига на калъпи, слагат го в посочената бетонобъркачка и пълнят ли пълнят.
В кренвиршите примерно има толкова месо, колкото тютюн в цигарите - 5%.
Каквото си произведеш, и то е полуистинско. Зърното е отровено още на нивата. Атмосферата също, преди да я вдишаш и т.н.
Дълга тема.
цитирай
2. iw69 - Ако
29.09.2023 10:19
можеха магазините щяха вече да предлагат и кал за храна, всякакво поклуци ни пробутват, та защо не и това...
Но след разрешението да ни пробутват бобулечки, може и това да разрешат
цитирай
3. анонимен - Едно време приемахме храна, сега - ...
29.09.2023 11:00
nedovolen написа:
Едно време приемахме храна, сега - отрови. Затова народът е болен, разкривен...
"Месото" пристига на калъпи, слагат го в посочената бетонобъркачка и пълнят ли пълнят.
В кренвиршите примерно има толкова месо, колкото тютюн в цигарите - 5%.
Каквото си произведеш, и то е полуистинско. Зърното е отровено още на нивата. Атмосферата също, преди да я вдишаш и т.н.
Дълга тема.

Чикиджийчо,кога ще почнеш да работиш?
Стига дрънка празни приказки на килограм,под мотото,че си вечно неразбран...
цитирай
4. morskipesni - Тъпчат ни с ярма като свини.
29.09.2023 11:31
И напитките ни същите, за паткосване на свини.
Баща ми работи около година като технолог по виното
във "Винпром"след което МИ ЗАБРАНИ ИЗРИЧНО да
консумирам от продукцията на същия-търговищкия.
По това време бях барман, направих си изводите.
Двайсет години по-рано (при соц-а!) баба бе заета във "Родопа",
там правели по нейни думи най-добрите, чисти кренвирши,
винаги ни носеше. Като майстор- готвачка, не бъркаше.
Сега консумирам само сезонни плодове от пазара, риба,
яйца от познати фермери, свинско от познати по селата.
С най-добрия ми приятел сме врагове дори на серийната бира.
Вино не пия, освен ако не ми е подарък от някой, дето си прави.
Домати само от една сергия на пазара- познавам жената.
"Млечни"-отказал съм ги всичките до един! Замествам с бадеми
от лозето орехи които съм си обрулил сам, набрани лешници.
В Немско ми е много трудно, но все пак се придържам към принципа.
Добре че има руски магазин, там се поддържа яко зареждане-
риба каквато искаш, кори за баница, турско кораво сирене.
цитирай
5. kvg55 - До 1. nedovolen
29.09.2023 17:21
Да много може да се каже и пише.
Ама какво слагат в цигарите?
цитирай
6. kvg55 - До 3. nedovolen3
29.09.2023 17:22
Ей, ГМО неолюдено. Връщай се в кесиите на баща си.
цитирай
7. kvg55 - До 2. iw69
29.09.2023 17:24
А–а–а, инсектите са чисти животни, хранят се само с кръв.
цитирай
8. kvg55 - До 4. morskipesni
29.09.2023 17:26
Връщаме се към самозадоволяването. Ама няма как, някои неща трябва да се купят.
цитирай
9. nedovolen - К6
29.09.2023 18:01
Надявам се да се отнася за коментар 3.
Тази клавиатура да й се не доверяваш, все трябва да я проверяваш.
:)))
цитирай
10. kvg55 - До 9. nedovolen
29.09.2023 19:05
Ми то си пише за кого се отнася.
Защо имаш съмнения?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 7559537
Постинги: 3192
Коментари: 30455
Гласове: 38882
Архив
Календар
«  Април, 2025  
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930