Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.09 08:01 - © Не мисля че янките са по–умни, не казвам мъдри, от виетнамците
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 185 Коментари: 6 Гласове:
11

Последна промяна: 19.09 08:03


19.09.2023г.

     Най–напред видях ето тази статия 
image

След това видях пък тази статия 
image

Накрая ми попадна и тази статия 
image

И понеже има противоречие, а противоречията движат развитието, това ме накара да пиша и потърсих и други материали за посещението на Джо Байдън във Виетнам след срещата на Г–20 в Индия – "Как САЩ настройват Виетнам и Китай един срещу друг" от Валери Илин.
Президентът на САЩ Джо Байдън, на фона на вътрешнополитически кризи, тръгна на грандиозна обиколка – буквално бягайки от всичките си вътрешни проблеми. Първо, той присъства на срещата на върха на Г–20 в Индия, а след това се отправи към Виетнам, на който US–Америка сега гледа като на поредния таран срещу Китай, пише Малек Дудаков в ИА "Регнум". След няколко години ще празнуваме петдесетата годишнина от края на войната във Виетнам. Тя продължи почти 20 години, от които Съединените щати участваха във войната точно 10 години, в която загубиха близо 60 хиляди души. Виетнам доведе до най–голямата вътрешна криза в Америка след Гражданската война. Той създаде многомилионно антивоенно движение, което след това прерасна в общ фронт в борбата за граждански права.
След като напуснаха Виетнам, американците не само оставиха изгорена земя, но и наложиха тежки санкции срещу Виетнам, надявайки се да удушат икономически Ханой като отмъщение за военното си поражение. В продължение на 20 години – до средата на 90–те години – нямаше дипломатически контакти между Съединените щати и Виетнам.
Като се започне от президента Бил Клинтън насам, Белият дом успя да повиши статуса на отношенията между Съединените щати и Виетнам до най–високо ниво – "всеобхватно стратегическо партньорство". Това ниво досега беше предоставяно от Виетнам само на Русия, Китай и Южна Корея. Американските корпорации продължават да се редят, надявайки се да получат разрешителни за изграждане на свои заводи във Виетнам. ИТ гиганти като Dell, Microsoft и Apple преместват производството както в Индия, така и във Виетнам. В последния може скоро да се появят фабрики за чипове, които постепенно се изтеглят от Китай и Тайван.
Много по–публично и активно Вашингтон се опитва да принуди Виетнам да се откаже от руското оръжие и да премине към us–американско. В момента приблизително три четвърти от военните арсенали на Виетнам идват от Русия. Но на фона на украинския конфликт САЩ се опитват да отслабят позициите на Русия на оръжейния пазар, опитвайки се да навлязат както на индийския, така и на виетнамския пазар. Преди време Ханой се съгласи да закупи us–американски военни дронове, но иначе не бърза да сключва обширни оръжейни договори с us–американците. Влияние има както историческата памет, така и нежеланието за влошаване на съюзническите отношения с Русия и Китай, разказва Дудаков.
"Един от резултатите (от посещението на Байдън) бе, че Виетнам поиска да купи наведнъж 50 боинга съвсем нов модел за колосалната сума от 7,8 милиарда долара", пише пък Светослав Терзиев във вестник СЕГА.
Байдън е от "синдромното" поколение, но нито е бил викан в армията поради астма, нито е участвал в антивоенните протести. Кариерата му се е развила покрай виетнамската травма, заради което някои го критикуват в САЩ, но пък е свободен от призраците на войната. Затова нямаше проблем по време на своето държавно посещение (преди него още трима президенти са гостували във Виетнам, но на по–ниско протоколно равнище) да преговаря с комунистическия лидер на страната Нгуен Фу Чонг под позлатения бюст на Хо Ши Мин – почитания национален вожд за независимост. Генералният секретар на виетнамската компартия дори бе изровил забравени мисли на Чичо Хо, за да направи образа му по–приемлив за us–американците", разказва Терзиев.
Интересно! Защо ли виетнамците, у които не съм забелязал сервилност, да правят образа на  Чичо Хо "по–приемлив за us–американците", Терзиев не обяснява.
"Ако някой не разбира какво става, ето обяснение, което ми даде миналата седмица us–американски дипломат в София : "Там сме заради Китай". Накратко, САЩ си създават резервна "работилница на света" с близо 100 милиона души сравнително младо население, защото сегашната работилница Китай започва да става ненадежден партньор.
Другият му дългогодишен съюзник Русия загуби старото си влияние поради разпадането на Съветския съюз и улисването ѝ в собствените вътрешни проблеми. Москва се интересува главно как да възстанови някакво военно присъствие във Виетнам, след като се отказа през 1992–ра година от военноморската база Камран в Южен Виетнам. За развитие на сериозно икономическо сътрудничество двете държави нямат амбиция, което се илюстрира от техния стокооборот, едва надхвърлящ 7 милиарда долара годишно. Русия бързо експедира наследените от социализма 20000 виетнамски работници, а виетнамските студенти сведе до 5000. Така даде сигнал на Ханой, че ако му потрябва помощ срещу евентуален китайски натиск, не бива да разчита на нея", пише Светослав Терзиев.
От написаното става ясно, че не Съединените щати изтласкват Руската федерация от Виетнам, а Русия сама се оттегля. САЩ просто се намърдват като прошляци в изоставена къща.
Я да видим, какво има предвид Пьотр Акопов като казва "Байдън в Ханой – бившият враг не може да замени старите приятели" в "РИА Новости"?
Наистина, след преговори между президента на САЩ и генералния секретар на Централния комитет на Комунистическата партия на Виетнам Нгуен Фу Тронг, страните обявиха незабавно повишаване на нивото на двустранните отношения до "всеобхватно стратегическо партньорство" – доскоро Виетнам имаше такива отношения само с четири страни. Байдън и Нгуен също се съгласиха да "разширят връзките в областта на отбраната и сигурността", като  в навечерието на посещението съветникът по националната сигурност на президента на САЩ Джейк Съливан каза, че укрепването на връзките отразява водещата роля, която Виетнам ще играе в партньорството на САЩ в Индо–Тихоокеанския регион (А Япония). Тоест, коварните янки тласкат виетнамците по пътя на конфронтация с Китай и откъсване от Русия?
Разбира се, че не. Тоест, американците се опитват, но буквално нямат никакъв шанс за това. Да, Виетнам се интересува от us–американски технологии и инвестиции (и САЩ искат да прехвърлят там част от производството на полупроводници от Китай), иска да купи "Boeing" и да увеличи износа си за САЩ, но абсолютно не е готов да пожертва своите национални интереси и отношения със стари съюзници като Русия за това. А в отношенията с големия им съсед Китай (с който имат повече от сложна история, тъй като Виетнам е бил васал на Поднебесната империя), те няма да вадят кестени от огъня за американците.
Нгуен напомни на Байдън, че страната му има отбранителна политика с четири принципа : без военни съюзи; никакво сътрудничество с една страна срещу друга; без чужди военни бази на виетнамска територия и без използване или заплаха със сила в международните отношения. Американците вече знаят за това, но все още се опитват да въвлекат Ханой в своите комбини. В същото време САЩ надценяват своето влияние над социалистически Виетнам и подценяват степента на независимост на виетнамския елит. А лицемерието им е видно : обвиняват Китай за всички смъртни грехове, като постоянно добавят към тях представката "комунистически". Но това изобщо не им пречи активно да установяваме сътрудничество с друга формално "комунистическа" страна, в която Комунистическата партия упражнява властта – Виетнам.
"Чувствам по някакъв начин, че Америка има нереалистични очаквания от Виетнам. Не съм сигурен, че те разбират напълно колко чувствителни са отношенията на Виетнам с Китай и колко дълбоки са отношенията им с Русия. Неразбирането на тези неща може да изгори Америка", казва Иън Стори, старши сътрудник в института ISEAS–Yusof Ishak в Сингапур и автор на предстоящата книга за отношенията на Русия с Югоизточна Азия", цитира го The New York Times в статията си "Виетнам преследва тайна руска оръжейна сделка, дори когато задълбочава връзките си със Съединените щати; Противопоставяйки се на санкциите на САЩ, виетнамският правителствен документ излага план за закупуване на руски оръжия, което служители виждат като начин за надграждане на армията си като защита срещу Китай"
image
Разбира се, САЩ няма да налагат санкции срещу Виетнам (както не ги налагат, например, срещу друг голям купувач на руско оръжие – Индия) – те се опитват да го изкушат с доставки на свои оръжия : откажете се от руското и купувайте us–американско. US–американците са загрижени повече за доставките на руски оръжия : според тях става дума за договор на стойност осем милиарда долара.
Привързаността на Ханой към Москва е породена не само от историята, но и от трезви геополитически сметки. Също така и личният фактор играе голяма роля – същият генерален секретар Нгуен все още е съветски кандидат на историческите науки, пише още Акопов.
Виетнам несъмнено ще се възползва от икономическите аванти на Съединените щати, от едва ли ще забравят циничната шега казана от Пръдливия лъжлив Забраванко Джо на пресконференцията  след преговорите : "Един от моите подчинени ми каза : "Помните ли онази известна песен – "Добро утро, Виетнам!" И така, добър вечер, Виетнам, и добро утро на тези в Америка!" –  казал обитателят на Белия дом.
Журналистите обясниха, че става дума за известния холивудски филм от 1987 година "Добро утро, Виетнам" – драма с комедийни елементи, в който се разказва за радиоводещ, повдигал духа на us–американските войници по време на войната във Виетнам. Музиката от филма се превръща в жизненоважна част от поп културата в Съединените щати. Филмът бива приет изключително хладно от виетнамците, тъй като напомня за трудни времена в историята. Така шегата на Байдън се оказа много неудачна и обидна за приемащата го страна.
Може да пишеш умно, може да пишеш дори "остроумно", като "САЩ измъкват Виетнам от руската орбита, но Путин се утешава със Северна Корея … Ден след посещението на Байдън в Ханой севернокорейският лидер Ким Чен Ун пристигна в Русия за среща с президента Владимир Путин във Владивосток. Двамата вече си пасват толкова, че могат да се разбират без преводачи, защото говорят едно и също : закани срещу Запада, военно сътрудничество, взаимна подкрепа за диктаторските си режими … Северна Корея се запъти натам, откъдето Виетнам се бе върнал. Русия също върви на заден ход …", както пише Светослав Терзиев във вестник СЕГА.
Може да посочваш и факти в подкрепа на тезите си, може да пишеш формално–логически правилно и "убедително" и пак написаното да не отговаря на обективната действителност, когато субективно описаната връзка между фактите не следва диалектическата логика на обективните процеси. Желанието да представиш и утвърдиш определена теза, която трябва да съответства на политиката на вестника наложена му от чорбаджията, принася в жертва обективната истина. Но то и обективното информиране от медиите падна жертва на борбата с "диктатурите и авторитаризма", тоест в защита интересите на оттичащият се капитализъм.

https://regnum.ru/article/3832514
https://www.segabg.com/category-observer/sasht-izmukvat-vietnam-ruskata-orbita-putin-se-uteshava-severna-koreya
https://strah.mirtesen.ru/blog/43102966285/Bayden-v-Hanoe-byivshiy-vrag-ne-mozhet-zamenit-staryih-druzey?utm_referrer=mirtesen.ru
https://www.nytimes.com/2023/09/09/world/asia/vietnam-russia-arms-deal.html
https://regnum.ru/news/3832201

© Красимир Говедаров, Главен експерт
Гласувай:
11


Вълнообразно


1. iw69 - Янките
19.09 08:08
въобще не са по-умни от другите народи, но са по-нахални, по-нагли, по-безкомпромисни в налагането на целите си, определено са и по-престъпни...
цитирай
2. nedovolen - Янките, затова името им започва с ...
19.09 10:44
Янките, затова името им започва с последната буква от азбуката. Последни по доброта, първи по злини.
Трябва да се прекръстят на зянки или злянки.
:)))
цитирай
3. morskipesni - Рептилиите знаят, че руското оръжие
19.09 11:47
ще ги държи на почетно разстояние.
Любовта на виетнамския народ тоже.
Но нали наглостта не знае граници,
тя е глобална и евроатлантическа.
Да му мислят попадналите в примката.
цитирай
4. kvg55 - До 1. iw69
19.09 22:08
Да, точно – нахални, нагли, безпардонни.
цитирай
5. kvg55 - До 2. nedovolen
19.09 22:09
Ха–ха–ха!
цитирай
6. kvg55 - До 3. morskipesni
19.09 22:10
Поредното им изприщване.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 4680955
Постинги: 2515
Коментари: 23325
Гласове: 32372
Архив
Календар
«  Септември, 2023  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930