Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.06.2023 09:01 - © Западът изпуска Латинска Америка
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 215 Коментари: 2 Гласове:
6

Последна промяна: 09.06.2023 09:07


09.06.2023г.

     Зачестиха посещенията на политици от Евроколхоза из страните от южноамериканския континент. През януари германският канцлер Олаф Шолц посети Бразилия, последван от британския министър на външните работи Джеймс Клевърли в същата страна, както и в Колумбия и Чили. Президентът на Европейския съвет Шарл Мишел наскоро посети континента, а министърът на външните работи на ФРГ Аналена Бербок обяви посещение в Бразилия през юни. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайнен обяви, че ще пътува до Чили, Бразилия и Аржентина през втората седмица на юни, пише Владимир Малишев в Аналитический портал "Фонд стратегической культуры".
Тази суетня и шетане в бившия "заден двор" на USA (хиените от Евроколхоза отмъкват от плячката на изнемощяващият лъв) "Политико" обяснява така : "Разширената офанзива на чара на висши дипломати от големи европейски нации и институции се опита да спечели неутрално настроените латиноамерикански нации за тяхната кауза като част от по–широката геополитическа битка с Русия и Китай", пише списанието.
И констатира : "За тяхно съжаление, Латинска Америка не ги слуша".
image

Другарят Луис Инасио Лула да Силва дума на Вурста : Хайде пътувай по живо по здраво!

Тези навлеци имат и чисто практическа задача – да се принудят страните от Латинска Америка да прехвърлят своите танкове, както и оръжия съветско производство в Украйна. Така армиите на Чили и Бразилия имат стотици танкове "Leopard" немско производство, докато Колумбия и Бразилия разполагат с транспортни хеликоптери Ми–4 и тежкотоварният  Ми–26 и противотанкови ракети съветско и руско производство.
Пред "Политико" преди посещението на Клевърли, бразилски дипломатически служител изключи всякакво увеличаване на подкрепата за Киев. Бразилия досега осъжда руската инвазия в Украйна, но отказва да предостави военна помощ или да санкционира Москва : "В един идеален свят британците биха искали Бразилия да се присъедини към санкциите. Но те са достатъчно умни, за да разберат, че няма такова нещо като идеален свят и нещата са такива, каквито са", казал служителят, посочва списанието.
Запитан дали Британия може да убеди Чили да предостави военна помощ на Украйна, чилийски служител каза : "Няма да се случи, изобщо … Това е тема, която трябва да бъде разрешена от големите сили, а не нещо, което можем да направим ние от края на света".
Евроколхозът прави подобни инициативи през последните месеци, като висши фигури като президента на Европейския съвет Шарл Мишел оказват натиск върху страните от така наречения Глобален Юг да подкрепят "ЕС–САЩ" позицията относно Украйна, опасявайки се, че някои страни ще проявят прекалени симпатия към Руската федерация.
Германският министър на външните работи Аналена Бербок е следващата на опашката. Тя ще замине за Бразилия в началото на месеца (може да е отпрашила вече), за да популяризира финалната работа по търговско споразумение между Евроколхоза и Латинска Америка, като същевременно призова другарят Лула да осъди руската агресия и да подкрепи Украйна.
А през януари Вурстът чу от президента на Бразилия, че страната му "няма интерес да предава боеприпаси, които могат да бъдат използвани във войната между Украйна и Русия".
Проектоспоразумението на Евроколхоза с блока "Меркосур", състоящ се от Аржентина, Бразилия, Парагвай и Уругвай, е в процес на преговори от почти 25 години (?).
За тази цел председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайнен ще се отправя към Чили, Бразилия и Аржентина през втората седмица на юни, казаха запознати служители.
Нито едно ляво правителство не иска да се антагонизира с Пекин, нито да бъде принудено да избира между търговията с Китай или Съединените щати. Съществуващите леви режими в региона издържаха на дълбоко противоречиви отношения с Вашингтон 
image
"Британците се опитват да намерят правилния баланс в отношенията си с Китай в светлината на своите интереси, както и Бразилия", казал посоченият по–горе бразилски дипломат. "Би било абсурдно министърът на външните им работи да отиде в Бразилия и да поиска Бразилия да търгува по–малко с Китай. Той знае, че това няма да се осъществи", пише "Политико".
Чилийският служител казал, че са "разочаровани", че Клевърли не е предложил повече, за да ухажва нацията им. "Ако искате да се състезавате с Китай, трябва да платите. Трябва да донесете нещо в замяна", казал служителят. "Бих очаквал по–конкретни ангажименти, но това не се видя", обяснил чилиецът на британеца, че "приятелството си е приятелство, ама сиренето е с пари", както са установили български търговци.
"За Европа има още много работа за вършене", заключава иронично списанието, а в заглавието направо се подиграва : "Европа иска Латинска Америка на страната срещу Владимир Путин. Успех в намерението им. Дипломатическите усилия за спечелване на подкрепа за Украйна досега бяха до голяма степен отхвърлени"
image

Пред Financial Times Густаво Петро, президент на Колумбия, изтъкна : "Дори и да свършат като скрап в Колумбия, ние няма да предадем руски оръжия, които да бъдат отнесени в Украйна, за да продължим войната. Ние не сме с нито една страна. Ние сме за мир".
Съседна Аржентина пое подобна линия : "Аржентина няма да сътрудничи във войната", каза говорител на министерството на отбраната. "Не е уместно да си сътрудничим, като изпращаме оръжие за конфликта в Европа", изнася финансовия ресурс.
"Казвам на европейците, че загубиха Русия и сега ще загубят Латинска Америка. И те ще бъдат оставени сами, ако не разберат, че трябва да се интегрират", каза пък бразилският министър на икономиката Пауло Гуедес в речта си на форума в Давос.
Венецуела е подала документи за пълноправно членство в клуба БРИКС, съобщава в «Деловая газета "Взгляд» Юрий Зайнашев.
Самият Наполеончик също се напъва да го забележат и ако успее да изкрънка нещо : "Украинският президент Владимир Зеленски се опита да насърчи Бразилия да подкрепи страната му с реч на срещата на върха на Г–7 в неделя, насочена отчасти към президента на Бразилия Луис Инасио Лула да Силва. Но двустранната среща между Зеленски и Лула, както той е широко известен, беше отменена поради причини, свързани с графика (айде, бе), признал самият  Зеленски пред репортери", разказва "Политико".
image

А от небето Всевишният с гръмовен кънтящ глас през облаците му избоботил : "Ела подложи врат, преди да ме врънкаш за неща, боклук!"

https://www.fondsk.ru/news/2023/05/29/evropa-terjaet-latinskuju-ameriku-59364.html
https://www.politico.eu/article/south-america-to-resist-british-appeals-for-collaboration-on-russia-china/
https://www.ft.com/content/fc8d51c8-5202-4862-a653-87d1603deded

© Красимир Говедаров, експерт



Тагове:   оръжие,   политика,   китай,   търговия,   Аржентина,   Чили,   Бразилия,   москва,   украйна,   вашингтон,   Британия,   Владимир Путин,   икономика,   usa,   Европейския съюз,   посещение,   киев,   Латинска Америка,   Съединени щати,   9 юни,   Руска федерация,   Луис Инасио Лула да Силва,   Политико,   всевишният,   Олаф Шолц,   Украйна и Русия,   Г–7,   Джеймс Клевърли,   Колумбия и Чили,   Президентът на Европейския съвет Шарл Мишел,   Европейската комисия Урсула фон дер Лайнен,   Бразилия и Аржентина,   Владимир Малишев в Аналитический портал Фонд стратегической культуры,   танкове Leopard,   Колумбия и Бразилия,   хеликоптери Ми–4 и тежкотоварният Ми–26,   Европейския съвет Шарл Мишел,   ЕС–САЩ,   блока Меркосур,   Парагвай и Уругвай,   Китай или Съединените щати,   Financial Times Густаво Петро,   клуба БРИКС,   «Деловая газета Взгляд» Юрий Зайнашев,


Гласувай:
6


Вълнообразно


1. nedovolen - Ю. А. не ги бръсне, те я ухажват. К...
09.06.2023 10:42
Ю.А. не ги бръсне, те я ухажват. Когато човек ходи някъде, предимно отива да вземе нещо, не да занесе.
С тези си забежки колхоза признава, че е слаб, се чете зад редовете.
Товарищ Путин защо не забежва. Действа бавно и методично, според каквото повикало, такова се обадило.
:)))
цитирай
2. kvg55 - До 1. nedovolen
09.06.2023 12:36
Точно така. С техните методи – стъпка по стъпка.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5759065
Постинги: 2808
Коментари: 25804
Гласове: 34182
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031