Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.05.2023 15:01 - © В часа на класния
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 1027 Коментари: 8 Гласове:
7

Последна промяна: 22.05.2023 15:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
22.05.2023г.

     На сайта си Министерството на образованието и науката е публикувало помагалото "В помощ на класния" "Препоръки за преподаване и изучаване на Холокоста" 
image

Тези препоръки са в размер на 64 страници 
image

Материалите са на Международния алианс за възпоменание на Холокоста (IHRA).
Разбира се : "Всички права запазени. Съдържанието на тази публикация може свободно да се използва и копира за образователни и други нетърговски цели при условие, че всяко подобно възпроизвеждане е съпроводено с посочването на IHRA като източник".
Международният алианс за възпоменание на Холокоста (IHRA) обединява правителства и експерти за подкрепа, усъвършенстване и насърчаване на преподаването, изследването и почитането на паметта на жертвите на Холокоста и за спазване на ангажиментите, поети в Стокхолмската декларация от 2000–та година.
IHRA е иницииран през 1998 година от тогавашния министър–председател на Швеция
Горан Першон. Днес мрежата на IHRA обхваща над 40 държави, както и ключови
международни партньорски организации, които имат експертиза да се занимават с
въпроси, свързани с Холокоста, се казва в "Препоръки"–те.

Стокхолмската декларация от 2000–та година започва с "1. Холокостът (Шоа) разтърси фундаментално устоите на цивилизацията. Безпрецедентният характер на Холокоста завинаги ще има универсално значение".
А кой стои зад нея, тоест, кои сме "ние", личи от нейният член 5–ти : "Ние имаме общо задължение да насърчаваме изучаването на Холокоста във всичките му измерения. Ще развиваме образованието за Холокоста в нашите училища и университети, както и в нашите общности, и ще го насърчаваме в рамките на други институции".
Излиза че българското училище принадлежи на тези "ние".
Материалът определя холокоста като "подкрепяно от държавата систематично преследване и убийства на евреите от страна на нацистка Германия и нейните съюзници и съучастници в периода 1933 – 1945 година".
През този период нацистка Германия е унищожавала също така "цигани, комунисти, масони, хомосексуални, Свидетели на Йехова, съветски военнопленници, политически затворници и инвалиди". Евреите държат холокоста да си е само техен и не причисляват тези  етнически, политически и социални групи към него.
А дали в часа на класния ще се споменава и за тези жертви на нацизма, зависи от съзнанието и обществената позиция на класния ръководител.
"Препоръки"–те определят холокоста като "преломен момент в световната история, надхвърлящ географски граници и засягащ всички сегменти на обществата, до които се докосна. Десетилетия по–късно обществата продължават да се борят с паметта и
историческите данни за Холокоста по начини, които се преплитат със съвременните реалности".
Това "надхвърлящ географски граници" не ми е звучи да е вярно, ама нейсе. Па и "преломен момент в световната история" ми се види пресилено казано.
В "Препоръки"–те има една интересна точка "2.3.1 Предшественици на Холокоста
● Какъв е бил европейският антиюдаизъм и как той е бил свързан с християнските
учения?
● Как са се развивали антисемитизмът и расисткото мислене през деветнадесети
век и как са се свързвали те с националистическите идеологии?
● Какво е било влиянието на Първата световна война и на политическите събития в Европа в периода между двете световни войни върху отношенията евреи – неевреи? 
image
Интересно е да се знае как са се поставили евреите в европейското общество през вековете?!
Какво ли ще говори учителят по точката "Довоенният живот ● Как са живели евреите в техните родни страни и как е бил засегнат животът им от преследването, започнато от нацистите, техните съюзници и съучастници?".
"Препоръки"–те дават Списък на ключовите термини, сред които е и терминът "Спасители : Хората, които по различни начини са помагали на жертвите на нацистите с цел да спасят живота им. Спасителите на евреите, които са помагали без егоистични мотиви, често са наричани "Праведни (сред народите)" – титла, присъждана от Яд Вашем, израелския музей и мемориал на Холокоста, на основа на свидетелски показания и документи, потвърждаващи, че спасяването е извършено от алтруизъм, а не с цел лична облага".
Любопитно ми е как в контекста на днешната геополитическа конюнктура учителят ще обяснява за войните от Червената армия като спасители на евреите. Ако не свърже политически коректно споменаването на Червената армия с днешната "агресия на Руската федерация срещу Украйна", рискува да си докара мъмрене от страна на директора.
Можем ли да кажем, че "Препоръките за преподаване и изучаване на Холокоста" са резултат от намесата на "Отровено общество" в българското образование? С пълно основание можем!
В тази връзка съвсем на място ще е учениците да се образоват допълнително в часът на класния за  помохамеданчването на българите (Ислямизация в българските земи) през XV–ти, XVI–ти и XVII–ти век, за избиването на местното население в Северна и Южна Америка, Африка, Азия и Австралия от колонизаторите, за турския "геноцид" над арменците и накрая за атомните бомбардировки от Съединените американски щати на японските градове Хирошима и Нагасаки през месец август 1945–та година.
Това също са събития довели до "преломен момент в световната история, надхвърлящ географски граници и засягащ всички сегменти на обществата".
Нямам нищо против евреите. Прекланям се пред гения на Алберт Айнщайн и Чарли Чаплин. Не съм антиюдаит и антисемит според Списъка на ключовите термини.
Но във входа имаме семейство възрастни евреи. Жената наскоро почина. Първият и единствен засега некролог досега залепен на входната врата е нейният. Поздравявам ги при среща, отстъпвам им ред пред вратата или асансьора – а те ме гледат изцъклено и мълчат.
Дори с глава не кимват. Що за хора са?

https://www.mon.bg/bg/1
https://www.holocaustremembrance.com/bg/about-us/stockholm-declaration




Гласувай:
7


Вълнообразно


1. nedovolen - Холокоста е поредната измама. Лани ...
22.05.2023 15:42
Холокоста е поредната измама.
Лани четох статия на Георги Ифандиев по темата. Посочва френски ежегоден алманах, излизащ по това време, в който е посочено, че евреите по време на т.н. холокост, са намалели с Петнадесет хиляди. И те умират.
От кое "чекмедже" се измъкнаха тези 6 млн.
Бих се изразил много цветисто, но я че ме изтрият, или постинга.
:)))
цитирай
2. mt46 - https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A5%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D1%81%D1%82
22.05.2023 18:54
Холокостът е едно от чудовищните престъпления на нацистка Германия... Не виждам проблем да присъства като тема в часа на класния ръководител...
цитирай
3. kvg55 - До 1. nedovolen
22.05.2023 19:42
Наистина събитието е доста обременено със съмнения.
цитирай
4. kvg55 - До 2. mt46
22.05.2023 19:47
Няма проблем. Ама да не се прекалява с преклонението пред евреите.
цитирай
5. tonsun - За тази тема си има История!В часа ...
22.05.2023 20:57
За тази тема си има История и историци!
В часа на класния трябва да се разглеждат проблеми близки до децата; въпроси, които ги вълнуват. Реалността предлага пред младите хора толкова предизвикателства с които те трудно се справят...
Историците са хората, които трябва да представят пред децата този епизод от човешката история, предоставяйки всички факти с които разполагат. Другите преподаватели не би трябвало да навлизат в областта на историците. Не виждам как един преподавател по Математика или Физическо, или Химия... които са класни ръководители, биха боравили с материал, който е на три преки от областта знания, които преподават!?!
Отново се опитват да превърнат българския учител в пенкилер!
цитирай
6. kvg55 - До 5. tonsun
22.05.2023 22:12
Точен си! Никак не му е мястото на този въпрос в часа на класния.
цитирай
7. leonleonovpom2 - Здравей, Краси!
23.05.2023 00:23
Холокостът ?
Прав е Тонсун, да се учи по история
Светът достатъчно е играчка в ръцете на евреи -банкери и политици, че да се учат децата в час на класния и на преклонение пред страданията им?
Демек, сега са в правото си да мачкат света, защото са страдали?
Във всяка световна мръсотия има задължително еврейско участие!
Аман от такива" страдалци"!
Колкото повече им се обръща внимание, толкова по- нагли стават Като оня просяк от Украйна, целият свят му е длъжен!? И трябва да страда заради алчността му!

Лека нощ!
цитирай
8. kvg55 - До 7. leonleonovpom2
23.05.2023 08:22
"Във всяка световна мръсотия има задължително еврейско участие!"
Точно така е. Да си поукротят амбициите за свободно господство.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5892258
Постинги: 2836
Коментари: 26130
Гласове: 34433
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930