Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.03.2023 07:01 - © Островът на срама
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 2936 Коментари: 20 Гласове:
11

Последна промяна: 19.03.2023 07:05

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
19.03.2023г.

     "Островът на срама : Тайната история на американската военна база на Диего Гарсия" е книга от us–професора в Катедрата по антропология на Американския университет във Вашингтон, окръг Колумбия, Дейвид Вайн 
image

Американската военна база на остров Диего Гарсия е една от най–стратегически важните и секретни американски военни съоръжения извън Съединените щати. Разположена близо до отдалечения център на Индийския океан и достъпна само с военен транспорт, малко известната база играе важна роля в американските военни операции от Студената война до войната срещу тероризма и може да помещава строго таен затвор на ЦРУ, където  заподозрени в тероризъм са разпитвани и изтезавани. Но Диего Гарсия крие друга мръсна тайна, която досега е била пазена от по–голямата част от света.
Островът на срама е първата голяма книга, която разкрива шокиращата истина за това как Съединените щати заговорничат с Британия да прогонят насилствено местното население на Диего Гарсия – чагосите – и да ги депортират в бедняшките квартали на остров Мавриций и Сейшелските острови, където повечето живеят в ужас и бедност и до днес. Въз основа на интервюта с вътрешни хора във Вашингтон, военни стратези и островитяни в изгнание, както и на стотици разсекретени документи, Дейвид Вайн разкрива тайната история на Диего Гарсия, цинично наречена "Отпечатъкът на свободата". Той описва драматично разгръщащата се история на чагосианците, докато се борят да оцелеят в изгнание и да се завърнат в родината си. Проследявайки външната политика на САЩ от Студената война до войната срещу тероризма, Вайн показва как Съединените щати са изковали нов и широко разпространен вид империя, която тихо доминира планетата със стотици задгранични военни бази.
Често е трудно да се повярва в истината за американската военна база на контролирания от  Британия остров Диего Гарсия в Индийския океан. Би било достатъчно лесно да се обърка истинската история с измислени разкази за острова.
Въпреки че мрачната сага за Диего Гарсия често се чете като измислица, тя се оказа твърде реална за участващите хора. Това е историята на американска военна база, изградена върху поредица от реални измислици, разказвани от американски и британски служители в продължение на повече от половин век. Основната измислица е, че САЩ са построили базата си на "необитаем" остров. Това беше "вярно" само защото местното население беше тайно прогонено от архипелага Чагос, когато базата беше построена. Въпреки че техните предци са живели там от времето на Американската революция, англо–американските служители решават, както пише един, да "поддържат фикцията, че жителите на Чагос не са били постоянно или полупостоянно население", а просто "временни работници на договор". Същият служител накратко обобщи ситуацията така : "В състояние сме да измисляме правилата, докато вървим напред".
Така и направиха : между 1968 година и 1973 година американски служители заговорничат с британските си колеги да отстранят чагосианците, като внимателно скриха изгонването им от Конгреса, Парламента, ООН и медиите. По време на депортациите британски агенти и членове на строителен батальон на ВМС на САЩ събраха и убиха всичките домашни кучета на местните жители чагос. След това собствениците им бяха депортирани на островите Мавриций и Сейшелите в западната част на Индийския океан, на 1200 мили от родината им, където не получиха помощ за преселването им.
image

Разположение на острова и военната база на Съединените щати там в Индийския океан 

През същия период Диего Гарсия се превърна в база на военноморските и военновъздушните сили за милиарди долари и централен възел във военните усилия на САЩ да контролират Големия Близък изток и неговите доставки на петрол и природен газ. Базата, за която малко американци знаят, е по–важна стратегически и по–секретна от военноморската база на САЩ и затвора в залива Гуантанамо, Куба. За разлика от Гуантанамо, нито един журналист не е успял да зърне Диего Гарсия за повече от 30 години. И все пак, тя изигра ключова роля във войната в Персийския залив, нахлуването в Ирак през 2003 година, водената от САЩ война в Афганистан и настоящата наказателна кампания срещу Сирия и Ирак.
След повече от четири десетилетия на изгнание обаче, с растящото движение на Чагос за завръщане в родината си, измислиците на Диего Гарсия може би най–накрая се разпадат.
Историята на Диего Гарсия започва в края на осемнадесети век. По това време поробени народи от Африка, доведени да работят във френско–маврицийските кокосови плантации, стават първите заселници в архипелага Чагос. След еманципацията и пристигането на наемни работници от Индия, разнообразна смесица от народи създава ново общество със свой собствен език – Chagos Kreol. Те се наричат Илои – островитяните.
Докато все още е плантация на робовладелци, архипелагът, дотогава под британски колониален контрол, осигурява сигурен живот, включващ всеобща заетост и множество социални придобивки на островитяните, описвани от мнозина като идилични.
"Един красив атол на Диего Гарсия, точно в средата на океана", така го описва Стюарт Барбър в края на 50–те години. Барбър е работещ за Военноморските сили на САЩ цивилен и ще стане архитект на една от най–мощните американски военни бази в чужбина.
На фона на съперничеството със Съветския съюз през Студената война, Барбър и други официални лица бяха загрижени, че почти няма военно присъствие на САЩ в и около Индийския океан. Барбър забелязва, че изолацията на Диего Гарсия – по средата между Африка и Индонезия и на 1000 мили южно от Индия – гарантира, че ще бъде в безопасност от атака, но все още е на поразително разстояние от територията на Южна Африка и Близкия изток до Южна и Югоизточна Азия
image
Водени от идеята на Барбър, администрациите на Джон Ф. Кенеди и Линдън Джонсън убеждават британското правителство да отдели архипелага Чагос от колониалния Мавриций и да създаде нова колония, която наричат Британската територия в Индийския океан. Единствената му цел ще бъде да приюти ново
изградените военни съоръжения на САЩ.
По време на тайни преговори с британските си колеги служители на Пентагона и Държавния департамент настояха Чагос да попадне под техен "изключителен контрол (без местни жители)", вграждайки заповед за експулсиране в учтиво изглеждаща фраза в скоби. Американските служители искаха островите да бъдат "пометени" и "хигиенизирани". Британските служители изглеждаха щастливи да се подчинят, като премахнаха хората, наречени "Тарзани" и, в расистка препратка към Робинзон Крузо, "Човек петък".
Тези мерки означаваха, че след 1967 година на всички жители на Чагос, които напуснаха дома си за лечение или рутинна почивка в Мавриций, беше забранено да се върнат. Скоро британските власти започнаха да ограничават притока на храна и медицински консумативи до Чагос. С влошаването на условията все повече островитяни започнаха да напускат. До 1970–та година Военноморските сили на САЩ са осигурили финансиране за това, което служители казаха на Конгреса, че ще бъде "строга комуникационна станция". Те обаче вече планираха да поискат допълнителни средства за разширяване на съоръжението в много по–голяма база. Както обясни Службата за комуникации и криптология на ВМС, "комуникационните изисквания, цитирани като обосновка, са измислица". До 80–те години на миналия век Диего Гарсия ще се превърне в гарнизон за милиарди долари.
В информационни документи, предоставени на Конгреса, флотът описва населението на Чагос като "незначително", като островите "за всички практически цели … са необитаеми". Всъщност имаше около 1000 души на Диего Гарсия през 60–те години и още 500 до 1000 на други острови в архипелага. С осигурени средства от Конгреса, най–високопоставеният адмирал на ВМС Елмо Зумвалт, обобщава съдбата на Чагос в меморандум от 1971 година с точно три думи – "Absolutely must go" – "Абсолютно трябва да се разкарат".
Властите скоро след това наредиха на останалите чагосианци – обикновено им се разрешаваше не повече от един куфар с вещи и постелка за спане – натоварени на претъпкани товарни кораби, предназначени за Мавриций и Сейшелските острови. До 1973 година последните чагос са изчезнали от острова.
Днес повечето бивши жители на Чагос, които сега наброяват повече от 5000, остават бедни. На техния език животът им е живот на ламизер (мизерно беден) и сагрен (дълбока скръб и покруса поради изгнанието им от родните им земи).
От момента, в който бяха депортирани, чагосите поискаха да бъдат върнати или поне човешки заселени. След години на протест, включително пет гладни стачки, водени от жени като Орели Талате, някои в Мавриций получиха най–скромни компенсации от британското правителство : малки бетонни къщи, малки парцели земя и около 6000 долара на възрастен. Мнозина използваха парите, за да изплатят големи дългове, които бяха натрупали. За повечето условията се подобриха незначително. Живеещите на Сейшелските острови не получиха нищо.
Борбата на Чагос беше подновена през 1997 година със започването на съдебно дело срещу британското правителство. През ноември 2000 година британският Върховен съд постанови депортацията за незаконна. През 2001 година и 2002 година повечето жители на Чагос се присъединиха към нови съдебни дела както в американските, така и в британските съдилища, изискващи правото на завръщане и подходяща компенсация за тяхното преместване и за повторно заселване на техните острови. Делото в САЩ в крайна сметка беше отхвърлено на основание, че съдебната система не може, в повечето случаи, да отмени изпълнителната власт по въпроси на военната и външната политика. В Британия чагос бяха по–успешни. През 2002 година те си осигуриха правото на пълно гражданство на Обединеното кралство. Над 1000 жители на Чагос са се преместили в Британия в търсене на по–добър живот. Още два пъти британските съдилища се произнесоха в полза на хората, като съдиите квалифицираха поведението на правителството като "отвратително" и "злоупотреба с власт".
При последното обжалване на правителството обаче тогавашният най–висш съд на Британия, Камарата на лордовете, потвърди законността на изгнанието с решение 3 към 2.
Чагос обжалват пред Европейския съд по правата на човека, за да отмени решението.
Преди Европейският съд да може да се произнесе, британското правителство обяви създаването на най–голямата в света защитена морска зона (MPA) в архипелага Чагос. Датата на съобщението, Първи април 2010 година, трябваше да е улика, че зад този ход стои нещо повече от защита на околната среда. MPA забрани търговския риболов и ограничи всякаква друга човешка дейност в архипелага, застрашавайки жизнеспособността на всякакви усилия за населване.
И тогава дойде WikiLeaks. През декември 2010–та година той публикува телеграма на Държавния департамент от посолството на САЩ в Лондон, цитираща високопоставен служител на Министерството на външните работи и Британската общност, който казва, че "бившите жители биха намерили за трудно, ако не и невъзможно, да продължат искането си за заселването си на островите, ако целият архипелаг Чагос е бил морски резерват". Представители на САЩ се съгласиха. Според посолството политическият съветник Ричард Милс пише : "Създаването на морски резерват може наистина … да бъде най–ефективният дългосрочен начин за предотвратяване на повторно заселване на някой от бившите жители на островите Чагос или техните потомци".
А на us–американските притеснения дали обявяването на архипелага Чагос, включващ и Диего Гарсия за защитена морска зона и морски резерват ще попречи на дейността на военната база, британските чиновници "увериха американците, че няма да има "никакви ограничения върху военните операции".
Ето така интересите на военните са изместили мирния живот.

https://www.davidvine.net/island-of-shame.html
https://tomdispatch.com/david-vine-the-forgotten-costs-of-war-in-the-middle-east/




Гласувай:
11


Вълнообразно


1. nedovolen - Така е, дето се появят хамериканци. ...
19.03.2023 07:39
Така е, дето се появят хамериканци. И ние сме като чаговците, само че по-бавно, да не бие на очи.

:)))
цитирай
2. анонимен - Братчет, лекувай се от интернетна ...
19.03.2023 09:09
Братчет, лекувай се от интернетна зависимост. Напълно си обсебен от нета. Нямаш реален живот, а висиш само във виртуалния.Побъркал си се в манията си да плюеш Америка и Запада и да правиш свирки на путлер.
Имате ли психиатри у ваше село?
цитирай
3. dupedalo - И аз трябва да се лекувам от интер...
19.03.2023 09:16
И аз трябва да се лекувам от интернетна зависимост плюс митомания, грандомания и мегаломания.Тъп съм като руски цървул, ама се мисля за велик историк. Краси, да ходим заедно на терапия. Академик Леонов.
цитирай
4. leonleonovpom2 - Бъркаш, Краси! Това не остров на ...
19.03.2023 09:21
Бъркаш , Краси!
Това не остров на срамотите, а на ценностите-Евроатлантическите!
Има разлика!
цитирай
5. emelika - Ламизер и сагрен - следствията
19.03.2023 10:02
"По делата им ще ги познаеш."
цитирай
6. kvg55 - До 1. nedovolen
19.03.2023 10:45
И ние чезнем. Дори има и теория – да се освободи територията за евреите.
цитирай
7. kvg55 - До 2. illiaganchev
19.03.2023 10:55
А ти къде висиш бе, Братчет?
Вчера си публикувал два постинга, днеска рано–рано един, до довечера има време за още. И постоянно дебнеш, кой–какво пише, защото аз не съм в списъка на любимите ти блогъри, за да получаваш съобщение за моите публикации – значи постоянно ме следиш и се отзоваваш на време.
Ех, Братчет, глупавичък си ни. Излагаш родата.
цитирай
8. kvg55 - До 3. dupedalo
19.03.2023 11:00
Дупе, мога да ти ходатайствам пред Свети born да постъпиш в психиатричната клиника в Раднево. Светиня Му е близък с главния врач.
цитирай
9. kvg55 - До 4. leonleonovpom2
19.03.2023 11:04
Да, ценности. И на нас ни ги сипват в яслата. За наша сметка.
цитирай
10. kvg55 - До 5. emelika
19.03.2023 11:05
Точно. Сближихме се тях. И сега си плащаме за приятелството.
цитирай
11. notfun - ....Всички..Свети Светии..в затвораа @ там, е по ''пълноценно'', общуването..краваров..
19.03.2023 11:16
[quote=kvg55]
Дупе, мога да ти ходатайствам пред Свети born да постъпиш в психиатричната клиника в Раднево. Светиня Му е близък с главния врач.
цитирай
12. notfun - €кономистее...айде, по ниско, от Жартиера ми, плсс..
19.03.2023 11:18
[quote=kvg55]
Да, ценности. И на нас ни ги сипват в яслата. За наша сметка.


АЗ, и още 1 млн, в ЕС, ти, плащаме..пенЦийката, от 300Ойро..
за да разпъваш масали., тук х 28 ч..
цитирай
13. kvg55 - До 11. notfun
19.03.2023 11:41
Фуне, и аз това викам. В затвора всички дерибеи народни.
цитирай
14. kvg55 - До 12. notfun
19.03.2023 11:44
Плащаш ми?! А когато родителите ти плюскаха от моите социални и здравни осигуровки, доста големи, си траеше, ма.
цитирай
15. notfun - ...к краваров..не споменавй..майка и татко,дебилен си..
19.03.2023 13:52
да не ти Е@ем...дртото г@ссс..публично..

мама, и татко, починаха, рано..около 1997 2000г..
имаха, заедно ,около 1 000 лева пенсия, за него..време..
имаха кола ВАЗ2107, лозе, къща,120м 2, и двор, 650м2, до центъра..
и Земя...около 120 дка.
Дядо ми е Кулак, 300 хектара, в Балатата, Делтата на Дунав..

но, помагахме, за глезотии...
Ние.аз и брат ми..
защото, бяхме, умни, добри..и ЗАМОЖНИ ...

запиши си о го в Краварника, това...и не ми говорои..на ''ма''..

да пунтираш..дядя Бляк, той, поне, е пич / комунАла, в заапас..)
цитирай
16. kvg55 - До 15. notfun
19.03.2023 14:17
Фуне, доброто възпитание изисква да не се коментира повече от два пъти.
И не злобей, лигло буржоазна.
Заможна била. Имоти може и да имаш, ама ум и възпитание нямаш, ма.
Познания за историята и човешкото общество ти липсват.
А комунистите не са ти попречили да се образоваш, май.
цитирай
17. mileidi46 - Краси,
20.03.2023 02:37
що не триеш тоя свински цървул,ами те обижда като долнопробна махленка,и то на твоя собствен терен..

,,Богаташката" затова отиде да сменя памперси на германци...И са я изгонили като мръсно куче ,защото се опитала да ги окраде...Плюят я всички блогъри,тя си мисли че роса я роси....
Говори и на „„ВИЕ":))))И ще ти слага много запетайки ....след всяка дума!!!!:))))
неграмотница...
цитирай
18. kvg55 - До 17. mileidi46
20.03.2023 10:13
Имам водещ принцип да не трия коментари.
А Фуна, Фуна като юродива е под закрилата на господа.
цитирай
19. elenkokoschkov - 'Зе ми думата от устата!
20.03.2023 16:46
mileidi46 написа:
що не триеш тоя свински цървул,ами те обижда като долнопробна махленка,и то на твоя собствен терен..

,,Богаташката" затова отиде да сменя памперси на германци...И са я изгонили като мръсно куче ,защото се опитала да ги окраде...Плюят я всички блогъри,тя си мисли че роса я роси....
Говори и на „„ВИЕ":))))И ще ти слага много запетайки ....след всяка дума!!!!:))))
неграмотница...

Верно, СВЕТИ, защо не го триеш тоа неграмотен цървул!

Торба с лайна!
цитирай
20. kvg55 - До 19. elenkokoschkov
20.03.2023 18:45
Обяснил съм по горе.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5753981
Постинги: 2808
Коментари: 25797
Гласове: 34176
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031