Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.03.2023 15:01 - © Мокрите сънища на Томас Емануел Данс
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 2158 Коментари: 10 Гласове:
8

Последна промяна: 18.03.2023 15:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
18.03.2023г.

image
     На Съединените щати изведнъж им спешно притрябвал руският остров Врангел край Чукотка. Такива териториални претенции могат да бъдат или глупаво екстремистко изявление, или истински "Casus belli", пише Андрей Перла в Tsargrad.tv.
"Русия също окупира американска земя" е статия на Томас Емануел Данс, съосновател и портфолио мениджър в Amberwave Partners, инвестиционен мениджър; съветник на заместник–министъра на финансите на САЩ по международните въпроси (2020–2021) и  комисар на Комисията за изследване на Арктика на САЩ (2021), в The Wall Street Journal 
image

Пише : "САЩ трябва да си върнат остров Врангел, който канонерката на Ленин "Червения октомври" превзе през 1924 година", макар че няма данни Илич да е бил главнокомандващ.
Така пише : "Lenin’s gunboat"! Което се съотнася едно към едно с "простотията на Данс".
image

"Канонерката на Ленин" отива да превземе остров Врангел в Източносибирско море 

"Островът, осем часови зони източно от Москва и дом на някои от най–големите природни чудеса на Земята, принадлежи на САЩ … Днес островите са дом на модерна руска военна база, от която господин Путин може да застраши американския суверенитет … на 20 август 1924 година, пристига съветската канонерка "Червения октомври" с пехотна рота на Червената армия. Вземайки 14–те американски заселници в плен, "Червеният октомври" ги прехвърля в плен в руското пристанище Владивосток, където остават години наред … САЩ трябва да си ги приберат [остров Врангел и принадлежащите му по–малки острови] обратно", приплакал в статията си сър Данс.
Само че, говорейки за канонерката "Червения октомври" и пехотната рота на Червената армия, Данс удобно пропуска присъствието на войски на Съединените щати на територията на Съветска Русия в Далечния Изток в тези години по време на Интервенцията на Антантата.
Очевидно, е следното : в Съединените щати някой не глупав осъзна, че никаква блокада на Русия няма да даде на САЩ желания резултат, докато е само от Запад. Защото от север Русия остава в разпореждане на Северния морски път. Защото СМП – дори без западни инвестиции – е по–кратък път за китайските стоки към Русия и Европа от по–традиционния маршрут от юг през Суецкия канал. И потенциално по–евтин от традиционния Път на коприната, който в наше време е транспортирането на китайски стоки с железопътен транспорт, обяснява Перла.
В Китай всичко това е добре разбрано – и затова те подготвят собствен флот ледоразбивачи, който да работи съвместно с руския. Проектът "Полярният път на коприната" се счита за важен, обещаващ и, което е особено приятно за Руската федерация, реалистичен.
Сега да погледнем картата. Остров Врангел се намира на север от Чукотка и северозападно от Беринговия пролив в Източносибирско море. Лесно се вижда, че този остров е част от Евразия, а не от Северна Америка. Представете си, че на този остров има не руска, а американска военна база. Съвсем очевидно е, че островът веднага ще се превърне в замък, с помощта на който американците ще могат да затворят Северния морски път, когато пожелаят. По всяко време. По време на война Руската федерация естествено няма да позволи това.
image

Местоположението на остров Врангел в Северния ледовит океан 

Войната, която Западът води срещу Русия, не е локална, а нова световна война. Понякога се нарича още Втората студена война. Възможно е този термин да придобие допълнително значение. Новият театър на военни действия в тази конфронтация е Арктика.
Така че, us–американската претенция за остров Врангел съвсем не е внезапна фантазия на русофобски настроен вашингтонски журналист–ястреб. Статията в The Wall Street Journal е написана от доста трезвомислещ политически наблюдател, проучил добре историята на проблема. В статията си той припомня, че преди 30 години сенатор Джо Байдън, когато още не се спъваше по стълбата на самолета и не се здрависваше с извънземни, "ръководи дебата в комисията по външни отношения на Сената, по време на който сенатор Франк Мърковски (R, Аляска) казва, че гласуването в полза на граничния договор между САЩ и Русия от 1991–ва година по никакъв начин няма да накърни потенциалните бъдещи претенции на САЩ към островите. Сенатор Джеси Хелмс (R, Северна Каролина) също подчертал това, като казал : "Съмнявам се, че Държавният департамент ще се възползва от възможността да настоява за претенции на САЩ към петте острова – въпреки че правото на това е запазено".
Всичко, което us–американският политически наблюдател предлага днес, е да "разкрие" и припомни твърденията, за които се е говорило през миналия век за остров Врангел.
Това също са събития от глобален мащаб, които се случват далеч от фронтовата линия в Украйна. Да не им се обръща внимание означава да не се обръща внимание на бъдещето на Руската федерация и съответно на цялото човечество.
Делата в Арктика се наблюдават от Международния Арктически съвет, в който влизат Руската федерация, Канада, Дания (включително Гренландия и Фарьорските острови), Финландия, Исландия, Норвегия, Швеция и Съединените щати.
Доскоро Арктическият съвет можеше да се счита за неутрална международна организация по отношение на Руската федерация, тъй като Швеция и Финландия бяха неутрални (макар и не приятелски настроени към нея). Сега (и абсолютно всички експерти са съгласни с това) политическото и военното подреждане в региона се промени : От 8–те членове на съвета 7 са част от един и същ военен блок, чиято единствена цел е в най–добрия случай "сдържане на Русия", а в най–лошия – война с Русия за природни ресурси.
И затова работата на Международния Арктически съвет е блокирана от членовете на НАТО.
Руската федерация в момента е председател на Арктическия съвет до към малко преди края на следващата година. Но Западните страни не искат развитието на Арктика под руско управление и блокират продължаването на работата на международната организация, създадена за решаване на спорни въпроси.
Какво кара НАТО да действа по този начин – освен параноичната русофобия на алианса? За да отговорите на този въпрос, просто погледнете картата. Площта на арктическите владения на Русия е приблизително 3 милиона квадратни километра. Руската арктическа територия започва от Земята на Франц Йосиф на северозапад и се простира до островите Врангел и Хералд на изток. Русия притежава около една трета от цялата площ на арктическия шелф
image

Арктическият шелф е почти неизчерпаем склад от въглеводородни суровини, които като цяло едва започваме да използваме. Офшорните нефтени и газови полета са обект на завист от други арктически сили. Сякаш това не е достатъчно, на разположение на Русия е Северният морски път по цялата му дължина – от Мурманск до Камчатка. Какво е значението на Северния морски път? Лесно е да разберете това, като погледнете същата карта : този маршрут от страните от Северна Европа до пристанищата на Азия е два пъти по–кратък, отколкото през Суецкия канал. Дължината му от Санкт Петербург до Владивосток възлиза на 14280 км. Теоретично икономията от дистанцията достига до 50% в сравнение с използваните маршрути през Суецкия или Панамския канал. Връзката му с плавателните реки на Сибир го окачествява и като стратегическа общоруска транспортна система 
image

И us–американският другар Томас Емануелович Данс е забелязал икономическите изгоди от остров Врангел : "Индикациите сочат, че това, което се намира под земята във Врангел, може да бъде не по–малко ценно, включително потенциално големи количества нефт, газ и други минерали", пише той в статията си.
image

Географска карта на остров Врангел 

https://tsargrad.tv/articles/ssha-otkryvaet-vtoroj-front-predjavleny-territorialnye-pretenzii-na-russkij-ostrov_667981
https://www.wsj.com/articles/russia-occupies-american-land-wrangle-island-arctic-soviet-russia-putin-lenin-national-security-11667597158
https://tsargrad.tv/articles/nato-napadaet-v-arktike-husnullin-zakryvaet-glaza_666488



Тагове:   Норвегия,   Азия,   Аляска,   канада,   Сибир,   Ленин,   Исландия,   Чукотка,   Владимир Путин,   Северна Европа,   северна каролина,   Русия,   Земята,   Северна Америка,   арктика,   финландия,   Запад,   Джо Байдън,   Евразия,   Сената,   Държавният департамент,   Съединени щати,   Северния ледовит океан,   Далечния изток,   Суецкия канал,   Руска федерация,   The Wall Street Journal,   Руската федерация,   18 март,   остров Врангел,   смп,   съветска русия,   Русия и Европа,   Casus belli,   Андрей Перла в Tsargradtv,   Червения октомври,   Интервенцията на Антантата,   от Земята на Франц Йосиф на северозапад и се простира до островите Врангел и Хералд на изток,   Арктическият шелф,   от Мурманск до Камчатка,   от Санкт Петербург до Владивосток,   Суецкия или Панамския канал,   Арктическия съвет,   Дания включително Гренландия и Фарьорските острови,   Швеция и Съединените щати,   Полярният път на коприната,   Беринговия пролив в Източносибирско море,


Гласувай:
8


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. nedovolen - Когато през 1764г казака Стьопа ...
18.03.2023 16:03
Когато през 1764г казака Стьопа открива острова, т.н. американци са гонели индианците из прерията.
Сега какво ги засърбя.
:)))
цитирай
2. leonleonovpom2 - Здравей, Краси!
18.03.2023 17:02
За датата, за която говори тжзш, Ленин вече е бил в Мавзолея!
Николай, пак във връзка дс датата , през 1764 г ,не американци са гонели индианци, а анггличани са гонели американци, там, из степите!
цитирай
3. анонимен - Братчет, имам един въпрос и знам ...
18.03.2023 17:14
Братчет, имам един въпрос и знам отговора. Ако трябва да избираш между жена ти и Владимир Владимирович, кой ще избереш?
Путлер, естествено. Толкова безкрайна е любовта ти към него.
цитирай
4. dupedalo - И аз обичам путин повече от жена си. ...
18.03.2023 17:23
И аз обичам путин повече от жена си. Той е много по-красив от нея. Нали, Краси?
цитирай
5. mt46 - https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B3%D0%B5%D0%BB_(%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B2)
18.03.2023 19:11
Съществуват доказателства, че островът е бил населяван от хора през 1700 г. пр. Хр. През 1975 г. на археологическия обект Чьортов овраг са открити инструменти от слонова кост, сред които харпун. Радиовъглеродно датиране показва, че е възможно хората да са обитавали острова по същото време, когато и мамутите, въпреки че няма следи от лов на мамути.[6] По-късно на южната част на Врангел са живели палеоескимоси, но тяхната популация изчезва преди европейците да открият острова.[7]

Предполага се, че през 1764 г. островът бива открит от казака Степан Андреев. След като Фердинанд Врангел чува за откритието, той оргонизира експедиция за търсенето му в периода 1820 – 1824 г. Експедицията не успява да открие острова, но въпреки това островът по-късно е кръстен на името на Врангел, който с достатъчно точност предсказва неговото местоположение.[8]

В следващите години множество експедиции успяват да достигнат до острова: британски, немски и американски. През 1881 г. американската експедиция на Джордж Вашингтон де Лонг акостира на острова и го провъзгласява за американско владение, под името „Нова Колумбия“.[9] През 1911 г. руските ледоразбивачи Вайгач и Таймир пристигат на Врангел. През 1916 г. островът е обявен за руско владение. През 1924 г. СССР депортира американското и инуитското население от острова, а през 1926 г. потвърждава о. Врангел за съветско владение. Същата година Георгий Ушаков слиза на острова и основава първото му селище – Ушаковское. Създадена е радиолокационна станция. През 1930-те години островът става сцена на криминална история, заради губернатора си Константин Семенчук, който измъчвал местните ескимоси чрез глад, убивал опонентите си и въобще контролирал населението чрез убийства и измъчване. Губернаторът бива осъден на смърт през 1936 г. в Москва.[10] Още две селища се появяват на о. Врангел през 1950-те и 1960-те години: Звьоздний и Перкаткун. По това време е създадена военна радарна станция и се е добивал кварц.

В днешно време и трите селища са изоставени. Последният жител на село Ушаковское е забелязан на острова през 2011 г.[11] През 2014 г. на о. Врангел е основана военноморска база, обслужваща Тихоокеанския флот.[12]
цитирай
6. kvg55 - До 1. nedovolen
18.03.2023 19:19
Да не говорим, че до преди продаването на Аляска през 1867 година, там us–американци не са припарвали.
цитирай
7. kvg55 - До 2. leonleonovpom2
18.03.2023 19:22
Това не пречи, преди да го положат в мавзолея, Ленин да е притежавал канонерка.
цитирай
8. kvg55 - До 3. illiaganchev
18.03.2023 19:29
"Братчет", пред "ако" има запетая.
И "ако"–то променя много работи.
Например, ако Левски беше с маратонки?!
Или, ако априлските въстаници са имали АК–47?!
Така че, това "ако" си го заври в задния джоб.
цитирай
9. kvg55 - До 4. dupedalo
18.03.2023 19:30
Ти може да го обичаш, ама Владимир Владимирович няма влечение към педераси.
цитирай
10. kvg55 - До 5. mt46
18.03.2023 19:34
Да си го взимат янките, бе. Ако смеят.
цитирай
11. elenkokoschkov - Да, ама шубето е голям страх!:)))!!
20.03.2023 12:08
kvg55 написа:
Да си го взимат янките, бе. Ако смеят.

цитирай
12. kvg55 - До 11. elenkokoschkov
20.03.2023 12:16
Така си е.
цитирай
13. kvg55 - Благодарности!
26.03.2023 05:21
Благодаря на всички коментирали!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5752490
Постинги: 2808
Коментари: 25792
Гласове: 34176
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031