Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.03.2023 16:01 - © Социализъм пълзи в България
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 3044 Коментари: 10 Гласове:
8

Последна промяна: 16.03.2023 16:33

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
16.03.2023г.

     Айде–е–е! Конят на свободния пазар у нас "ойде у ряката", както казваше моят съкафезник в студентското общежитие Станьо Коев Василев от разградското село Хърсово.
"Държавата обмисля да сложи 10% таван на търговските надценки", надува зурната на протеста пазарно ориентираният вестник СЕГА.
Държавата е готова още в началото на април да наложи забрана на търговците да слагат надценки на основни храни и стоки по–големи от 10%. Това може да стане с нормативен акт на Министерския съвет.
По информация на Министерство на икономиката сега по–голямата част от стоките са с над 20% надценка.
Служебният кабинет предвижда да забрани на хранителните вериги да слагат повече от 10% надценка на между 30 и 50 вида продукти като хляб, сирене, месо, зеленчуци в опит да намали цената им. Мярката ще бъде временна.
Така. За временните мерки практиката у нас сочи следното : В България временното се отличава с особена трайност. Като примери от времето на демокрацията мога да посоча временно поставени или построени будки, павилиони, кръчми или автокъщи по улиците, на автобусните спирки, в градинки и паркове, в между блокови пространства, детски площадки и прочие обществени места, се оказаха особено трайни и неприкосновени във времето.
Има и по–подходящи примери, които ще добавя, когато се сетя.
Първоначално министърът на икономиката Никола Стоянов обяви, че се обсъжда при надценки над 20–25% търговците да информират Комисията за защита на потребителите. Тя от своя страна трябвало да прави проверки защо се стига до по–големи проценти надценка. През уикенда Стоянов обяви в интервю пред БНТ, че всъщност правителството се е отказало от тази идея. В понеделник министърът на икономиката бе вече на друго мнение : "Тъй като забелязваме, че цените на хранителните стоки не спадат, въпреки усилията до момента, преценихме, че трябват по–категорични мерки", разказва газетата.
Да, така каза министър Стоянов – "забелязваме, преценихме". Чух го лично по tv NOVA.
Както Карл Маркс и Фридрих Енгелс, като изучавали историята на природата и обществото и наблюдавали капиталистическото общество през XIX–ти век забелязали, че обществено–икономическите формации не са вечни, а се сменят една с друга, и преценили, че капиталистическата обществено–икономическа формация неминуемо ще бъде сменена от друга такава, която те нарекли комунистическа обществено–икономическа формация, комунистическо общество, така и днес, министър Никола Стоянов, наблюдавайки инфлацията и спекулата, за която професор Гарабед Минасян казва "в пазарната икономика спекула няма", преценил да ги бори тези две вредни за джоба да българина пазарни явления "с нормативен акт на Министерския съвет".
Аз казвам "бори", а вестник СЕГА употребява една по–ефектна, но неточна дума – "дресира".
Да дресирам означава да приуча нещо да ми служи, да работи послушно в моя полза.
Само че е абсурдно при каквито и да е условия инфлацията и спекулата да работят в полза на потребителите, чиито интереси защитава министър Никола Стоянов.
Така че Министерският съвет и министър Стоянов в частност, борят инфлацията и спекулата.
А при борбата задължително има победител и победен.
Тоест инфлацията и спекулата трябва да бъдат победени, което означава ликвидирани, което пък в условията на пазарна икономика с демократични мерки е абсолютно невъзможно.
Това посочва и газетата : "Като прасе с тиква – така се бори държавата с инфлацията.
Кипи усилен труд, инспектори обикалят по магазините, а министри и комисари – по медиите, и ден след ден осведомяват колко бройки нарушения са хванати. А цените не се спират …".
Затова министърът въвежда административни мерки, които са присъщи на какво, на какво? – на командно–административната социалистическа икономика.
Тоест министър Никола Стоянов и правителството въвеждат социалистически икономически отношения в сектора на търговията в България.
А това е опасно! Демокрацията и пазарната икономика са в опасност! "Отечеството е в опасност!". Мерките на правителството в търговията са пълзящ социализъм.
Но по–лошо е, че социализмът настъпва не само отгоре, откъм върховете, но и от долу – от към низините, чрез действията на масите, на самият народ. Народът си го иска социализма.
БНТ съобщи : "Жителите на петричкото село Камена сами ремонтират улиците си. Вместо с асфалт обаче, те кърпят дупките с бетон, който купуват сами"
image

"Асфалтът тук е положен през далечната 1950–та година (социалистически асфалт, значи?!. При това от най–мрачните времена на култът към личността). От тогава до днес, ремонт на улици никой от днешните жители на село Камена не помни … (понеже общината и държавата не отпускат средства) … Хората от Камена решават сами да решат проблема с пътната настилка в селото", докладва репортерът за благоевградска област Али Мисанков.
"Цимент с баластра, просто с жителите на село Камена, те сами се отзовават, изкопаваме дупките и ги закърпваме малко по малко. Сами си помагаме в селото", разказва за местната инициатива кметът на Камена Осман Демиров.
"А докато пари бъдат намерени, хората в Камена ще продължават да закърпват по–големите улични дупки в селото сами", завършва репортажът си Мисанков.
А тази инициатива на хората от Камена не е нищо друго, освен възраждане на почина от  социализма "Направи си сам", когато сферата на битовите услуги беше почти колабирала.
В Пловдив пък са подели друга инициатива : "Пловдивчани ще садят картофи на "Рогошко шосе" в знак на протест срещу окаяното състояние на пътната отсечка", съобщава  Darik.bg.
А това не е нищо друго, освен изпълнение на постановлението на МС на Народна република България за самозадоволяване на населението със селскостопански продукти 
image

Изобретателни са комунистическите гадове. Внедрили са се сред гражданите на демократична  атлантическа България и подриват евроатлантическите ценности в съзнанието им. Ех, защо не направихме лустрация? Защо не ги избихме комунягите след 10–ти ноември? Или най–малкото да ги бяхме интернирали на остров Белене, както те са правили с цвета (елита) на българската нация след черната дата Девети септември 1944–та година.
Ама така е, защото пребоядисани гнъсни задници, почти всички от тях агенти на Държавна сигурност измамиха добродушния български народ, той същият и наивен и глупав електорат, с лъжливи приказки за материален просперитет. А те са имали предвид само себе си!
Току що прочетох, че и саможертвеният разследващ журналист Христо Грозев работи по постановлението за самозадоволяването – "Христо Грозев съобщи в интервю, че разследва пазара за поръчкови убийства на Кремъл, които включват и опити за покушение срещу него. Той не конкретизира колко опита е имало досега", съобщава вестник СЕГА. И ти ли?
"Христо Грозев – об «Оскаре», речи Навальной и поиске тех, кто пытается его убить по заказу Кремля" е заглавието на даденото за базирания в Холандия рускоезичен тв канал "Дождь"
image

https://www.segabg.com/hot/category-economy/durzhavata-obmislya-da-slozhi-10-tavan-na-turgovskite-nadcenki
https://nova.bg/news/view/2023/03/13/404493/%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%8F%D0%BD%D0%BE%D0%B2-%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D1%8A%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D0%BD%D0%B0%D0%B4%D1%86%D0%B5%D0%BD%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B7%D0%B0-%D0%BD%D1%8F%D0%BA%D0%BE%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D1%83%D0%BA%D1%82%D0%B8-%D0%BC%D0%BE%D0%B6%D0%B5-%D0%B4%D0%B0-%D0%B2%D0%BB%D0%B5%D0%B7%D0%B5-%D0%B2-%D1%81%D0%B8%D0%BB%D0%B0-%D0%BE%D1%82-%D0%B0%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%BB/
https://kvg55.blog.bg/zabavlenie/2023/02/12/dali-quot-v-pazarnata-ikonomika-spekula-niama-quot.1855287
https://www.segabg.com/category-observer/borba-cenite-prah-ochite
https://bnt.bg/news/za-bezopasnostta-po-patishtata-i-efektivni-li-sa-merkite-na-darzhavata-sreshtu-narushitelite-315942news.html
https://darik.bg/plovdivchani-ste-sadat-kartofi-na-rogoshko-shose-v-znak-na-protest-srestu-okaanoto-sastoanie-na-pata-
https://www.ciela.net/svobodna-zona-darjaven-vestnik/document/-1089713151/issue/958
https://kvg55.blog.bg/zabavlenie/2021/02/04/preboiadisan-gnysen-zadnik.1747687
https://www.segabg.com/hot/category-the-war/hristo-grozev-razsledva-opit-za-pokushenie-sreshtu-sebe-si
https://www.youtube.com/watch?v=RtsVqk7BObc&t=287s




Гласувай:
8


Вълнообразно


1. nedovolen - Ха ха ха
16.03.2023 16:38
Постинга е в раздел забавление, щото няма забвение.
Какво да кажа. Едно време примерно салам от където и да си купиш, е на една и съща цена. Сега ква стана тя, ни пазарна, ни регулярна. Пълен хаос. Всеки гледа да мине на другия отзад, па не си мисли за задника.
:)))
цитирай
2. fun1001 - ...зомбиии...нямам време и за теб...ама, чети, чети, при мен,има за четене за 100год, напред..
16.03.2023 16:51
ко,е..туй беее.Пи Ар...видяла, Жабата...

тагове: българия, пловдив, направи си сам, бнт, кремъл, отечество, социализъм, министерство на икономиката, комунизъм, инфлация, свободен пазар, пазарна икономика, спекула, христо грозев, министерския съвет, самозадоволяване, постановление, комисията за защита на потребителите, вестник сега, комунистическо общество, гарабед минасян, 16 март, почин, али мисанков, tv nova, карл маркс и фридрих енгелс, остров белене, девети септември 1944–та година, разградското село хърсово, министърът на икономиката никола стоянов, комунистическа обществено–икономическа формация, демокрацията и пазарната икономика, петричкото село камена, рогошко шосе, darikbg, мс на народна република българия, тв канал дождь, навальной,
цитирай
3. iw69 - Спастичната,
16.03.2023 18:15
невидима ръка на свободния пазар съвсем изсъхна и не става за нищо вече.
Реално е за отсичане за да не гангреняса цялото обществено тяло.
цитирай
4. kvg55 - До 1. nedovolen
16.03.2023 19:42
Това е капитализъма – Всеки гледа да преебе другия.
цитирай
5. kvg55 - До 2. fun1001
16.03.2023 19:44
Това което ти пишеш, аз съм го измислил, ма Фуне.
цитирай
6. kvg55 - До 3. iw69
16.03.2023 19:46
Да, радикална хирургия.
цитирай
7. mt46 - ...
16.03.2023 23:08
Това е разумна мярка, за да се избегнат злоупотреби от търговците...
цитирай
8. leonleonovpom2 - Краси, здравей!
17.03.2023 00:29
Евроатлантическите ценности са най- ценни измежду всички други ценности!
А Тайфунка ги е описала в каталог!!!!-"Евроатлантическите ценности и имат ли право на съществуване останалите ценности"
цитирай
9. kvg55 - До 7. mt46
17.03.2023 07:50
Това е безполезна мярка, която при това насажда и социализъм.
цитирай
10. kvg55 - До 8. leonleonovpom2
17.03.2023 07:51
Ценно, по–ценно, най–ценно, евроатлантизъм!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5755508
Постинги: 2808
Коментари: 25797
Гласове: 34178
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031