Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.03.2023 16:01 - © Кърпената Украйна
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 2432 Коментари: 8 Гласове:
7

Последна промяна: 15.03.2023 16:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
15.03.2023г.

     За това как е съшивана днешна Украйна през вековете пишат Майкъл Гфьолер и Дейвид Ръндел в статията си "Прочутото единство на Украйна е мит" поместена в  Newsweek 
image

"Подобно на земната повърхност, нациите могат да бъдат разделени от разломи, които водят до земетресения. Някога обединени нации като Чехословакия и Югославия се разпаднаха по своите политически разломи. Украйна е още една нация, силно разделена от религиозни, езикови и политически пукнатини.
Съвременна Украйна има изключително сложна история на изместване на границите. През последните 400 години тя е била управлявана частично и по различно време от руснаци, поляци, литовци, австрийци, германци, казаци, турци и шведи. Това е особено вярно в Западна Украйна, голяма част от която е била австрийска от 1772 до 1918 година, след това полска до 1939 година, окупирана от Германия през по–голямата част от Втората световна война и след това част от Съветския съюз само от 1945 до 1991 година. Рускоезичните източните и южните региони бяха присъединени към Украйна от болшевишкия лидер Владимир Ленин през 1922 година, а през 1954 година съветският лидер Никита Хрушчов добави етнически руския Крим към Украйна с административно решение.
За разлика от Канада, която намери начини да обедини англоговорящите протестанти и франкофонските католици в една нация, Украйна не успя да прегърне плурализма. Украинските националистически правителства в Киев отхвърлиха федералния модел с автономия за рускоезичните региони. Те отхвърлиха призивите за приемане на два официални езика в цялата нация и стигнаха дотам, че да забранят използването на руски език в  административни и търговски въпроси, дори в предимно рускоезичните региони.
image

Украинските националистически правителства в Киев поддържат и толерират това 

Политически Украйна е разделена между проевропейски и проруски фракции, като онези, които търсят по–тесни връзки с Русия, се срещат предимно сред православните християни, живеещи на изток или в Крим. Това разделение не е ново. Преди 15 години американският посланик в Москва писа до Вашингтон, че въпросът за членството на Украйна в НАТО "може да раздели страната на две, което да доведе до насилие или дори, според някои, гражданска война …".
Интересно кой е бил този посланик? Добър познавач на украинското общество.
През 2008 година, когато генералният секретар на НАТО обяви, че Украйна в крайна сметка ще стане член на алианса, хиляди русофили демонстранти излязоха на протест по улиците, особено в рускоезични градове като Одеса и Харков. През 2013 година, когато украинският президент Виктор Янукович отказа да подпише споразумение за асоцииране с Европейския съюз, протестиращите еврофили излязоха по улиците, най–вече на запад и в Киев, където в крайна сметка свалиха правителството му. В многобройните избори и референдуми в продължение на много години тези регионални разделения в Украйна бяха ясни и упорити.
Въпреки че остава чувствителна тема, тези разделения се изострят от оставащите белези от Руската революция и Втората световна война. След падането на царското правителство през 1918 година украинските националисти успяват за кратко да създадат независима държава, докато не са смазани от болшевишката Червена армия, парадоксално водена от украинеца Леон Троцки. Когато Германия нахлу в Съветския съюз през 1941 година, много украински националисти усетиха още една възможност за независимост и се биеха заедно с нацистите срещу Съветската армия; нещо, което много руснаци нито са забравили, нито са простили.
image

Териториалните кръпки по украинския кафтан 

Може би щеше да е по–лесно да се обедини независима Украйна, ако нейното правителство не беше известно корумпирано. През 2016 година тогавашният вицепрезидент Байдън каза, че корупцията "разяжда Украйна като рак" (и синът на Пръдливия Лъжлив Забраванко Хънтър участваше в това "разяждане"). В момента Transparency International посочва Украйна като втората най–корумпирана нация в Европа (интересно, а коя ли е първата, да не би да сме ние?); такава, в която подкупите и злоупотребите са станали ендемични в системите на отбраната, енергетиката, образованието и правосъдието. Само миналия месец разследващи журналисти разкриха широкомащабна корупция, която доведе до оставката на 15 висши украински служители, включително петима губернатори на провинции и половин дузина заместник–министри.
Освен това можеше да бъде по–лесно да се обедини независима Украйна, ако нейното правителство беше постигнало повече успехи в защитата на демокрацията и гражданските свободи. Последната оценка на Freedom House посочва Украйна като "частично свободна" с резултат 61 от възможни 100. Той отбелязва, че "нападенията срещу журналисти, активисти на гражданското общество и членове на малцинствени групи са чести и полицейските реакции често са неадекватни". Хюман Райтс Уоч, Амнести Интернешънъл и Върховната комисия на ООН по правата на човека описаха подробно значителни проблеми с човешките права в Украйна.
Инвазията на Русия драстично задълбочи разделенията в Украйна. Единадесет проруски политически партии са забранени. Петима избрани членове на украинския парламент бяха лишени от гражданство за проруски дейности. Множество независими медии, които бяха предимно, но не изцяло проруски, бяха затворени. Руските книги са премахнати от библиотеките, а руската музика, написана след 1991–ва година, вече не може да се пуска по радиото. Ако не друго, степента на тази програма за дерусификация разкрива колко широко разпространени са проруските и антируските симпатии в различни сектори на обществото.
Докато страната е разделена езиково между руско и украинско говорящи, религиозно тя е разделена предимно между католици и православни християни. По–голямата част от украинците са православни християни, които от векове гледат към Москва за религиозно лидерство. През 2019–та година, доста преди руската инвазия, украинското правителство се опита да прекъсне тази връзка, като създаде нова деноминация, която да попада под юрисдикцията на православния патриарх в Истанбул. След това през декември 2022 година Украйна прие законодателство, което забранява на "религиозни организации, свързани с центрове на влияние в Руската федерация, да действат в Украйна".
На практика православните християни вече са ограничени да се покланят само в одобрени от правителството украински православни църкви, които служат на религиозните лидери в Киев и Истанбул, а не в Москва. Ситуацията е като тази в Китай, където на католиците е позволено да се покланят само докато отричат авторитета на папата. Като много красноречиво указание за намерението, новата версия на Украинската православна църква замени традиционната православна дата за Коледа с датата, използвана в Западна Европа.
Реалността е, че много етнически руснаци и рускоговорящи, живеещи в страната, не се идентифицират с украинския национализъм и никога не са се идентифицирали. Сега разглеждани като врагове, техните политически партии, медии и църкви са затворени. Дали това е истински въпрос на национална сигурност или просто опит за премахване на опозицията срещу сегашното украинско националистическо правителство е въпрос на мнение, но тези разделения са съществували много преди руската инвазия, която сега ги е влошила", приключва статията.

https://www.newsweek.com/ukraines-famed-unity-myth-opinion-1785878




Гласувай:
7


Вълнообразно


1. rosiela - Краси,
15.03.2023 17:16
а по тези земи - древни българи. Другото е измет!
цитирай
2. kvg55 - До 1. rosiela
15.03.2023 17:55
Имало е! И сега има.
цитирай
3. mt46 - ...
15.03.2023 19:30
Много сложно е положението с /в/ Украйна! Зеленски я разиграва на хазарт...
цитирай
4. kvg55 - До 3. mt46
15.03.2023 20:01
Украйна стана залог за оцеляването на буржоазното общество. Загубила е. Заради хазартния тип Наполеончик.
цитирай
5. iw69 - Факт е,
16.03.2023 00:13
че у края основно говорят руски, значи мнозинството са руснаци.
Всичко друго са прищевки и бълнувания на разни политически келеши там.
цитирай
6. elenkokoschkov - Ленин създава Украйна, като понятие!
16.03.2023 11:00
Преди него е била Малороссия!
цитирай
7. kvg55 - До 5. iw69
16.03.2023 11:46
Че и азбуке са си измислили.
цитирай
8. kvg55 - До 6. elenkokoschkov
16.03.2023 11:47
Да – ВеликоРусия, БелоРусия и МалоРусия.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5752784
Постинги: 2808
Коментари: 25794
Гласове: 34176
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031