Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.03.2023 08:01 - © Как бай Реджеп помага на Руската федерация
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 1968 Коментари: 8 Гласове:
9

Последна промяна: 14.03.2023 10:29

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
14.03.2023г.

     Има мнение, че Третата световна война, за началото на която паникьорите повтарят толкова дълго, вече е в ход. Споделя го например сръбското министерство на външните работи или поне министърът Ивица Дачич.
Президентът на съседна Хърватия Зоран Миланович не произнесе думите "трета" и "световна", но каза, че всъщност НАТО води война срещу Руската федерация в Украйна.
На Балканите е прието да се драматизира, но днес наистина има защо. От есента на миналата година военен конфликт, в който непряко участват десетки държави, се води директно в една от ядрените сили (по–специално в Херсонска област на Русия), какъвто досега не се е случвал в историята (Индия и Пакистан се сдобиха с атомни оръжия, след като завършиха третата си и засега последна пълноценна война до момента).
Локален конфликт на територията на ядрена сила е това, което експертите–паникьори в продължение на много години смятаха за почти задължително условие за началото на това, което може да прерасне в Трета световна война. Само един от петте сценария, които и руски, и западни експерти смятат за вероятен "първи залп", няма нищо общо с ядрените държави.
За него и ще бъде обсъдено днес. Защото за другите два – Русия срещу Украйна и Китай срещу Тайван – напоследък се говори много, включително и много спекулативни неща. И още два – Индия срещу Пакистан и Северна Корея срещу Южна Корея – се смятат за по–малко вероятни и следователно не толкова интересни.
Този пети сценарий е уникален и с това, че предполага започване на конфликт между две държави, които са част от един и същи военно–политически блок – НАТО. Тоест това е нещо, което може да взриви Северноатлантическия алианс отвътре.
Говорим за Гърция и Турция. За да докажете, че това не са спекулации и че страстите са се нагорещили до краен предел, можете да покажете цитати от първите заинтересовани лица, по–точно дори от едно от тях – Реджеп Тайип Ердоган.
"Ако предприемете грешна стъпка срещу страната ни, реакцията няма да закъснее. Побеснелите турци ще действат", заплаши той преди две седмици.
Малко по–рано той подхвърли в посока Атина : "Не забравяйте за Измир!" Припомняме : в Измир (Смирна) имаше етническо прочистване на гръцкото население от войските на Ататюрк. В контекста на геноцида определението "луди турци" заиграва с нови цветове.
Имаше такова нещо – "една вечер ще дойдем". Тази заплаха на Ердоган по–късно беше повторена дума по дума от турския министър на външните работи. Тоест, вече няма да е лесно – "султанът е ядосан", това е официалната позиция на турската държава : да дойде една нощ при гърците в яростно състояние и отново да напомни за Измир.
На практика, както Анкара вече намеква неведнъж, това ще изглежда като окупация на няколко гръцки острова – Лесбос, Самос, Хиос. А после ще видим.
Гърците, които сега строят сляпа ограда по цялата сухопътна граница с Турция, не трябва да бъдат успокоявани от факта, че на Ердоган му се иска скорошно преизбиране, а рейтингът му е нисък. С други думи, при такива условия му е удобно да си измисли опасен враг и да го заплаши със страшно наказание, апелирайки към патриотизма и елинофобията на турците.
Това се нарича популизъм. Той е стар колкото самата политика. И все пак заплахите от етническо прочистване са рядкост дори в нашия размирен свят. Малко хора ги слушат, всички са твърде запалени по Украйна и Тайван.
image

На гръцко–турската граница – Вековно съперничество, изострено от мигрантската криза 

Държавната граница между двете страни е начертана така, че флотът и авиацията, включително военните, от време на време нарушават границите на съседите. Споменатите по–горе гръцки острови са в непосредствена близост до турското крайбрежие. Ако броим териториалните води по гръцки, Турция няма да ги има – Гърция веднага ще започне зад крайбрежния пясък, щом влезете във водата. Ако ги смятате по турски, гръцките острови имат същия проблем.
В резултат на това държавните граници редовно се нарушават не от риболовни шхуни и хеликоптерите на богатите, които са се затоплили на брега, а от въоръжените сили на двете страни. Анкара не излиза от военните операции и прокси войните, опитват се да се развеселят гърците.
Нямаше да има проблеми, ако гърците и турците живееха в добросъседство, но това само по себе си е мрачен анекдот. От сто години добросъседството не се е появявало – и не е факт, че ще се появи през следващите сто.
През 1970–те години едва не се стигна до нова война. Строго погледнато, тя все пас се състоя  – и в резултат на това турците отрязаха почти половината от остров Кипър от гърците. Но формално това не беше военен конфликт между Турция и Гърция, а между Турция и кипърските гърци. Тогава Съединените щати се размазаха като торта, така че Атина не можа (по–точно нямаше време) наистина да се намеси в ситуацията на острова, с който планираха да се обединят в една държава.
Но ако тогава Северен Кипър беше нещо като куфар без дръжка за турските власти и до последното десетилетие имаше добри шансове за обединяването му под един флаг (на Република Кипър с Гърция), сега той е важна част от Османската империя 2.0, която Ердоган изгражда. Следователно обединението с посредничеството на ООН (както се планираше) вече може да бъде забравено и турският президент говори за това открито.
Колко сериозно трябва да се приемат неговите амбиции е спорен въпрос. Но гърците се отнасят много сериозно, защото укрепват защитата, както могат. Днес Гърция има най–много германски танкове "Leopard" в Европа – повече от самата Германия. Наистина, става дума предимно за стари модификации, но такива се приемат и във въоръжените сили на Украйна. Атина обаче каза, че "няма да си дадем танковете". На самите нас, казват те, са ни необходими. Нощ след нощ чакаме лудите турци на Ердоган.
Ако "Султанът" просто само издуваше бузите си, Вашингтон със сигурност щеше да убеди гърците да направят грандиозен жест към Украйна (и може вече щеше да ги е убедила). Но американските експерти са тези, които са склонни да говорят за заплахата от истинска война между Турция и Гърция. Да, казват те, членството и на двете страни в НАТО намалява рисковете. Но точно фактът, че такъв конфликт със сигурност няма да бъде ядрен, го прави вероятен. Повишаването на залозите не е толкова лошо, ако загубата не означава ядрена експлозия.
Друго е, че това също е спекулация и опит за подмяна на българската баба Ванга. Както и онези твърдения, че Третата световна война вече е започнала или предстои да започне заради Украйна, Тайван или Кашмир. Все още се борим за мир.
И реалният междинен резултат от турската политика е такъв, че въоръжените сили на Украйна ще изпуснат няколко десетки, дори стотици гръцки "Леопард"–и. Заедно с блокирането на разширяването на НАТО в Скандинавия и превръщането на Турция в хъб за руски природен газ, Ердоган става най–полезният политик за Руската федерация, поне в Северноатлантическия алианс. Нашите съюзници не правят толкова много за Русия, колкото своеволният турски лидер.
Тоест, той прави това, разбира се, за Турция и за себе си, следователно не може да претендира за орден "За заслуги към Руската федерация". Просто съвпадение на интереси.
Но все пак Владимир Владимирович може съвсем заслужено да окачи на ревера на бай Реджеп такъв един медал : 
image

Надеждата е, че интересите  ще продължат да съвпадат и все пак няма да има нов геноцид над гърците. И най–вероятно няма да стане.
Балканите, разбира се, са барутният погреб на Европа.
Но те знаят как да бъдат драматични. С други думи – талантливи са – умеят да драматизират.
Дмитрий Бавирин

https://www.discred.ru/2023/02/05/turtsiya-sluchajno-okazala-rossii-chrezvychajno-tsennuyu-uslugu/




Гласувай:
9


Вълнообразно


1. nedovolen - Тя, третата отдавна е започнала. ...
14.03.2023 08:12
Тя, третата отдавна е започнала. Преминава в четвърта. Да се готвим за петата, че ще е с тояги. Всеки може да участва лично.
:)))
цитирай
2. kvg55 - До 1. nedovolen
14.03.2023 08:17
Няма да е с тояги, с камъне ще е, защото дървесата ще изгорят в ядрения пожар.
Ха–ха–ха!
цитирай
3. notfun - ....няма, никкава...Война, камо ли,, па..Ядрена...
14.03.2023 08:46
вестникарски фишеци..за бала мур ници, е Трета възраст..

Капиталът, има нужда, от комунАлни...теляци, тАвариШчи.. )))

строй се, преброй сее..равнисс...

баба Видинска чалгарка, що ,ми скри..УМНИЯТ, и Културен комент) даже, те поФалих, 4+..

ее сега, ща та покажа, и докажа,каква си.Зелена ливада...наУчному )
цитирай
4. kvg55 - До 3. notfun
14.03.2023 10:31
"няма"?!
Ама и тебе ли те няма, ма Фуне?
цитирай
5. leonleonovpom2 - Краси, тази война на е Трета Свет...
14.03.2023 20:56
Краси, тази война на е Трета Световна, а Първа, Световна под Прикритие или Йезуитска!
Виждам, че имаш сериозен и компетентен опонент, така, че се оттеглям
цитирай
6. kvg55 - До 3. notfun
14.03.2023 21:06
А–а–а!
Фуна е истина от последна инстанция.
цитирай
7. notfun - дрънкаш..безмислени глупости, като..последвашото...Дрънкало..
14.03.2023 21:26
[quote=kvg55]"няма"?!
Ама и тебе ли те няма, ма Фуне?

....ти си толокозз ИкономиС, колкотото..Леонофф , историк..

лека...)
цитирай
8. kvg55 - До 7. notfun
14.03.2023 21:36
Ха–ха–ха!
Хе–хе–хе!
Хи–хи–хи!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5753247
Постинги: 2808
Коментари: 25795
Гласове: 34176
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031