Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.03.2023 18:01 - © Глобалната примка на us–американските военни бази
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 2854 Коментари: 2 Гласове:
9

Последна промяна: 12.03.2023 18:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
12.03.2023г.
     "САЩ се споразумяха за четири нови военни бази във Филипините; Филипините и Съединените щати обявиха своите планове за създаване на четири нови бази в стратегически зони на Филипините, както и за същественото завършване на проектите в съществуващите пет договорени места. Съобщението за ускоряване на пълното прилагане на Споразумението за засилено сътрудничество в отбраната (EDCA) беше направено по време на посещението на us–американския министър на войната Лойд Остин във Филипините на 1 февруари … Съединените щати са отделили над 82 милиона долара за инфраструктурни инвестиции в съществуващите пет обекта в рамките на EDCA", съобщава на 2–ри февруари Defense Brief.

image

Лойд Джеймс Остин III стъпва по филипинската земя като собственик 

Изглежда че us–американецът и филипинецът не са си говорили само за бази, защото след като Остин III си замина, филипинските власти обвиниха Китай в преследване на техен кораб в Южнокитайско море, което намирисва на замислена провокация … .
Днес 95% от военните бази в света принадлежат на Съединените щати, които имат повече от осемстотин такива съоръжения в чужбина. Думата "lilypad" на английски означава плаващ лист от водна лилия. Така на американски военен жаргон наричат ​​мобилните военни бази на САЩ, разпръснати по цялата планета – от Филипините и Джибути през мавританските пустини до джунглите на Хондурас.
"… плаващи листа от водна лилия – само че отровни плаващи листа от водна лилия".
В същото време Пентагонът организира димна завеса около базите, отказвайки да ги нарече бази. Например, основната американска база в Централна Азия, в киргизкия Манас, която служеше като опора на войната в Афганистан, биваше наричана "транзитен център".
Така де, и империализмът се култивира – светът вече се контролира не с груба сила и терор, а евфемистично и деликатно посредством "принципа на тоягата и моркова".
Когато говорим за us–американските военни бази по света, не може да не споменем въздушната база "Рамщайн" или "Ramstein AB" (Идентификатори IATA: RMS, ICAO: ETAR) в Германия – площ 1400 хектара, дължина на пистите за излитане и кацане 3199 метра асфалт и 3000 метра асфалт, в базата живеят и работят повече от 54000 американски военнослужещи и повече от 5400 цивилни служители на САЩ. Американските организации в KMC също така използват услугите на повече от 6200 германски работници image

През 2004–та година Пентагонът прие военна доктрина, обозначена с формулата "10–30–30". Нейната същност е : веднага след като Вашингтон вземе политическо решение за използване на военна сила навсякъде по света, въоръжените сили на САЩ трябва да бъдат приведени в бойна готовност и да се придвижат до определената точка в рамките на 10 дни. През следващите 30 дни us–американците трябва да победят врага и след още 30 дни да се прегрупират и да се подготвят за нова бойна мисия с прехвърляне в друга зона на планетата.
Е, видяхме как янките победиха врага в Ирак и Афганистан и как го побеждават в Украйна.
Пак през същата 2004–та година Чалмърс Джонсън, професор по азиатски изследвания в Калифорнийския университет в Сан Диего, бивш консултант в Службата за национални оценки на Централното разузнавателно управление, автор на книги, в "Американската империя на базите" в TomDispatch пише за "гарнизона на планетата" следното : "За разлика от другите народи, повечето американци не признават – или не искат да признаят – че Съединените щати доминират света чрез своята военна мощ. Поради секретността на правителството, нашите граждани често не знаят факта, че нашите гарнизони обграждат планетата. Тази огромна мрежа от американски бази на всеки континент, с изключение на Антарктида, всъщност представлява нова форма на империя – империя от бази със собствена география, която едва ли ще бъде преподавана в часовете по география в гимназията. Без да схващаме измеренията на този опасващ земното кълбо Основен свят, човек не може да започне да разбира размера и природата на нашите имперски стремежи или степента, до която този нов вид милитаризъм подкопава нашия конституционен ред.
Нашите военни разполагат над половин милион войници, шпиони, техници, учители, зависими лица и цивилни изпълнители в други нации. За да доминираме в океаните и моретата на света, ние създаваме около тринадесет военноморски специални групи, изградени около самолетоносачи, чиито имена обобщават нашето военно наследство … (изброяват се имената на самолетоносачите общо 13 на брой; 13 – тия суеверни фаталисти янките нещо са се помешали) … Ние управляваме множество тайни бази извън нашата територия, за да наблюдаваме какво хората по света, включително нашите граждани, казват, изпращат по факс или електронна поща един на друг.
Не е лесно да се оцени размерът или точната стойност на нашата империя от бази 
image
Официалните записи по тези теми са подвеждащи, макар и поучителни. Според годишния "Доклад за структурата на основата" на Министерството на войната за фискалната 2003–та година, който изброява недвижимото военно имущество на САЩ в чужбина и в страната, Пентагонът в момента притежава или наема 702 задгранични бази в около 130 страни и има други 6000 бази в Съединените щати и техните територии. Бюрократите от Пентагона изчисляват, че ще са необходими поне 113,2 милиарда долара, за да се заменят само чуждестранните бази – със сигурност много ниско число, но все пак по–голямо от брутния вътрешен продукт на повечето страни – и около 591,5 милиарда долара, за да се заменят всички тях. Върховното военно командване разполага в нашите задгранични бази около 253288 униформени служители, плюс равен брой зависими лица и цивилни служители на Министерството на войната, и наема допълнителни 44446 местни наети чужденци. Пентагонът твърди, че тези бази съдържат 44870 казарми, хангари, болници и други сгради, които притежава, и че наема още 4844.

Тези числа, макар и изумително големи, не обхващат всички действителни бази, които заемаме в световен мащаб. "Докладът за структурата на основата" от 2003–та година не споменава например никакви гарнизони в Косово – въпреки че това е мястото на огромния лагер "Бондстийл", построен през 1999 година и поддържан оттогава насам от Kellogg, Brown & Root. Докладът по подобен начин пропуска базите в Афганистан, Ирак, Израел, Кувейт, Киргизстан, Катар и Узбекистан, въпреки че американската армия е създала колосални базови структури в така наречената дъга на нестабилност през двете години и половина след 9 /11.
За Окинава, най–южният остров на Япония, който е бил американска военна колония през последните 58 години, докладът измамно изброява само една база на морската пехота, "Кемп Бътлър", докато всъщност Окинава е "домакин" на десет бази на морската пехота, включително въздушната на морската пехота "Станция Футенма", заемаща 1186 акра в центъра на този скромен по размери втори по големина град на острова (Сентръл парк в Манхатън за сравнение е само 843 акра). Пентагонът по същия начин пропуска да отбележи всички военни и шпионски инсталации на стойност 5 милиарда долара в Британия, които отдавна са били удобно маскирани като бази на Кралските военновъздушни сили. Ако имаше честно преброяване, действителният размер на нашата военна империя вероятно щеше да надхвърли 1000 различни бази в страни на други хора, но никой – вероятно дори Пентагонът – не знае точният им брой, въпреки че той отчетливо нараства в последните години".
Чалмърс Джонсън изнася и пикантерии от живота в базите : "За обитателите им това не са неприятни места за живот и работа … Където е възможно, всичко се прави, за да изглежда ежедневното съществуване като холивудска версия на живота у дома … Според Washington Post, във Фалуджа, западно от Багдад, сервитьори в бели ризи, черни панталони и черни папийонки сервират вечеря на офицерите от 82–ра въздушнодесантна дивизия в тяхното строго охранявано помещение … първият Burger King вече се намести в огромната военна база, която създадохме на международното летище в Багдад …Например, въпреки че повече от 100000 жени живеят в нашите задгранични бази – включително жени в службите, съпрузи и роднини на военен персонал – извършването на аборт в местна военна болница е забранено. Тъй като има около 14000 сексуални нападения или опити за сексуални посегателства всяка година в армията, жените, които забременяват в чужбина и искат аборт, нямат друг избор, освен да изпробват местната икономика (здравеопазване), което не може да бъде нито лесно, нито приятно в Багдад или други части по света на нашата империя в наши дни.
Нашите въоръжени мисионери живеят в затворен, самостоятелен свят, обслужван от собствена авиокомпания – Air Mobility Command, с флота от C–17 Globemasters, C–5 Galaxies, C–141 Starlifters, KC–135 с голям обсег Стратотанкери, KC–10 Extenders и C–9 Nightingales, които свързват нашите далечни аванпостове от Гренландия до Австралия. За генерали и адмирали военните осигуряват седемдесет и един Learjet, тринадесет Gulfstream III и седемнадесет луксозни самолета Cessna Citation, за да ги возят до места като ски и ваканционния център на въоръжените сили в Гармиш в Баварските Алпи или до някое от 234–те военни голф игрища, които Пентагонът оперира по целия свят. Министърът на отбраната Доналд Ръмсфелд лети наоколо със собствения си личен Боинг 757, наричан във ВВС C–32A".
На територията на бившия СССР, където американски военни бази открито се появиха малко след събитията от 11 септември 2001 година, присъствието на "военни бази" на Съединените щати и техните съюзници започна да се простира на повече от 3,5 хиляди километра – от Киргизстан до границата с Китай до Грузия на Черно море. Много преди събитията от септември 2001–ва тогавашният ръководител на Централното командване на САЩ, генерал Томи Франкс, предприе пътуване до редица страни в Централна Азия, включително Казахстан, Узбекистан, Таджикистан, Киргизстан и Туркменистан. Най–вероятно тогава е постигнато споразумение за разполагането на американски войски в региона "в случай на криза", което е направено веднага след 11–ти септември.
Говорителят на Централното командване на САЩ контраадмирал Крейг Куигли каза, че създаването на военни бази в бившите съветски централноазиатски републики е от "голямо значение" за Съединените щати, тъй като "ще позволи изпълнението на редица задачи в краткосрочен и дългосрочен план". Естеството на тези задачи е известно.
Първо, разполагането на американски военни бази в бивша съветска Централна Азия първоначално имаше за цел да елиминира необходимостта от американска ПРО. Високоточните ракети със среден обсег (до 3 хиляди километра) от територията на тези бази са в състояние да блокират територията на Руската федерация до Северния ледовит океан. Всички пускови установки на руски стратегически ракети попадат в засегнатата зона.
Второ, американските бази в бившите съветски републики затягат хватката си над Иран.
На трето място, us–американските военни бази в Централна Азия, както и присъствието на американски бази в Япония и Южна Корея, предизвикват нарастващо недоволство в Пекин. Още на 11–ти декември 2001–ва година пакистанският вестник Frontier Post отбелязва, че присъствието на us–американски сили в Централна Азия преследва няколко цели, като една от ключовите е ограничаване на нарастването на мощта на Китай, като стратегията за обкръжаването му включва създаването на примки от американски военни бази в Киргизстан, Узбекистан, Таджикистан и Афганистан.
Според професор Дейвид Вайн от Вашингтонския университет, автор на книгата "Островът на срама : Тайната история на американската база Диего Гарсия", днес "лилипадите" (lilypads) са основен елемент от военната стратегия на САЩ за поддържане на световно господство.

https://defbrief.com/2023/02/02/us-agrees-four-new-military-bases-in-the-philippines/
https://www.fondsk.ru/news/2023/02/10/globalnaja-udavka-amerikanskih-voennyh-baz-58465.html
https://en.wikipedia.org/wiki/Ramstein_Air_Base
https://tomdispatch.com/chalmers-johnson-on-garrisoning-the-planet/



Тагове:   германия,   китай,   Пекин,   Япония,   Украйна,   казахстан,   Узбекистан,   Ирак,   вашингтон,   косово,   Антарктида,   Афганистан,   неоколониализъм,   милитаризъм,   Окинава,   таджикистан,   сащ,   Багдад,   бондстийл,   империализъм,   Израел,   Пентагона,   Киргизстан,   Кувейт,   ПРО,   военни бази,   Южнокитайско море,   Съединени щати,   Фалуджа,   Washington Post,   Централна Азия,   Калифорнийския университет в Сан Диего,   12 март,   Ирак и Афганистан,   Министерството на войната,   Филипините Филипините и Съединените щати,   Споразумението за засилено сътрудничество в отбраната EDCA,   Defense Brief,   Лойд Джеймс Остин III,   Филипините и Джибути,   киргизкия Манас,   Рамщайн или Ramstein AB,   Службата за национални оценки на Централното разузнавателно управление,   Кралските военновъздушни сили,   Сентръл парк в Манхатън,   Катар и Узбекистан,   американската база Диего Гарсия,   Руската федерация до Северния ледовит океан,   Вашингтонския университет,   Киргизстан до границата с Китай до Грузия на Черно море,   Гармиш в Баварските Алпи,   Киргизстан и Туркменистан,   Гренландия до Австралия,


Гласувай:
9


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. nedovolen - Ако си опразнят базите, от гладу...
13.03.2023 08:09
Ако си опразнят базите, от гладуващите 1млрд хора по света, няма да остане един гладен.
:)))
цитирай
2. kvg55 - До 1. nedovolen
13.03.2023 11:06
Ще се освободят средства, ще намалее замърсяването.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5761852
Постинги: 2809
Коментари: 25807
Гласове: 34185
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031