Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.03.2023 10:01 - © Ех, Оруел, Оруел!
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 1085 Коментари: 4 Гласове:
5

Последна промяна: 12.03.2023 10:05

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
12.03.2023г.

     The American Conservative (TAC) е списание, издавано от American Ideas Institute, което е основано през 2002 година. Първоначално се издава два пъти месечно, но бива редуцирано до месечно издание през август 2009–та година, а от февруари 2013–та година е двумесечно 
image

Изданието заявява, че съществува, за да насърчава консерватизма, който се противопоставя на безконтролната власт както в правителството, така и в бизнеса; насърчаване на процъфтяването на семействата и общностите чрез оживени пазари и свободни хора; и възприемат реализъм и сдържаност във външните работи, основани на националните интереси на Америка, иначе известни като палеоконсерватизъм.
Та въпросното списание публикувало статията "Джордж Оруел ни предупреди, но слушаше ли някой?" от Джон Родън и Джон Роси.
За предупрежденията на Оруел знаем кое–що. Ама защо не са го слушали ще се опитам да разбера от статията на консерваторите.
"Той знаеше, че овче съгласие с несправедливостта е всичко, което е необходимо за тирания като от 1984 година", прозряли авторите.
"Преди седем десетилетия, на 8 юни "Хиляда деветстотин осемдесет и четвърта" на Джордж Оруел избухна на културния фронт – достатъчно уместно, само два месеца преди първия успешен атомен опит на Съветския съюз през август, който разби ядрения монопол на US–Америка (книгата излиза на 8–ми юни, а на 29–ти август 1949–та година на полигона край Семипалатинск е взривена първата атомна бомба на СССР). Предупреждението на Оруел беше спешно и навременно. Почти за една нощ, след капитулацията на Германия и Япония, която сложи край на Втората световна война през 1945 година, се появи нова война – така наречената Студена война (На Оруел често се приписва, че е измислил термина)".
Какво общо има книгата с бомбата, само авторите на статията си знаят.
"Студената война изправи капиталистическия Запад срещу комунистическия Изток, преди всичко Съединените щати срещу СССР (и скоро след това и Китай). Само три седмици преди публикуването на "1984", Съветският съюз вдигна блокадата на Берлин, избягвайки по този начин потенциално смъртоносен сблъсък със Запада, който можеше да предизвика Трета световна война. Две седмици по–късно, на 23 май, Федерална република Германия (Западна Германия) беше официално създадена, което на практика сложи край на перспективите за обединение на Германия в близко бъдеще. В самия ден на публикуването на "Хиляда деветстотин осемдесет и четвърта", 8 юни, страховете обхванаха либерална Америка от нарастваща червена заплаха, когато изтекъл документ посочи много известни личности като членове на комунистическата партия (например Хелън Келър, Дороти Паркър, Фредрик Марч, Дани Кей, Едуард Г. Робинсън). Същия месец комунистическите армии на Мао Цзедун превзеха Шанхай и по–малко от шест месеца по–късно, на 1 октомври, обявиха победа в гражданската война срещу подкрепяните от Америка националисти и основаването на Китайската народна република …
"Хиляда деветстотин осемдесет и четвърта" представлява оруелската визия на Оруел – под формата на измислена антиутопия (или "дистопия") – за това какво може да крие едно кошмарно, потисническо бъдеще. Той проектира свят на 35 години разстояние …
Това ужасяващо близко бъдеще се контролира от три съперничещи си тоталитарни режима (с централи в Америка, Русия и Китай), които унищожават всички следи от свобода на нацията и индивида, водят постоянни войни един срещу друг, свеждат своите общества до примитивни нива на съществуване и манипулират населението в зомбита. Войната бушува между Океания (САЩ с аванпост Британия, известна като Airstrip One) и нейните съперници, а именно Евразия (СССР и неговите сателити) и Изтазия (Китай), непрекъснато през четирите десетилетия след края на Втората световна война …
Когато Оруел публикува "Хиляда деветстотин осемдесет и четвърта" през юни 1949 година, той вече е много болен човек. Неговата доживотна борба с белодробната туберкулоза бива утежнена от напрежението да ревизира своя шедьовър и да го напише сам …
Близостта на публикацията на последната му творба до датата на смъртта на Оруел (21 януари 1950) – и нейната роля за влошаване на здравето му в резултат на стреса и напрежението от завършването ѝ – накараха някои читатели да твърдят, че това е мрачното, отмъстително прощално завещание на един горчив, умиращ човек Те четат книгата не като критика на реалностите след Втората световна война, преобладаващи във външния свят, а по–скоро на психологическите реалности, управляващи вътрешния свят на Оруел. "Кошмарът" бива вътре, не отвън; ужасът е физическото страдание и психологическото състояние на самия Оруел.
Следвайки тази линия на мислене, няколко критици – особено сталинисти и леви интелектуалци, които се противопоставиха на гениалната сатира на Оруел за държавния социализъм (не забравяйте, че името на партията е Ingsoc = английски социализъм)".
Така. Дойдохме си на думата – "1984" – е сатира на Оруел за държавния социализъм.
Твърде елементарно и семпло схващане за таланта на Оруел, за което писах в постинга си «24.02 07:02 - © Джордж Оруел затова е велик, защото прозря бъдещето на буржоазното общество» – Ако Джордж Оруел е писал само и единствено за Съветския съюз, то той не е велик, защото последвалите събития го опровергават и му се подиграват. Така той си остава само един талантлив писател. Ако е предвидил бъдещето на буржоазното общество, е велик, защото Историята го потвърждава. Според мен Оруел е велик.
Така че, тези които са мислели и твърдели, че писателят Оруел пише само за обществото в Съветския съюз, обидно са подценявали неговият интелект и писателски талант 
image

Да, статията е от 2019–та година и тогава глобалистите още не бяха обявили пандемията от Covid и не бяха провокирали Специалната военна операция на руската федерация в Украйна.
"Като почти всички утопични или антиутопични сатири, "Хиляда деветстотин осемдесет и четвърта" представя сиви, плоски герои, живеещи в мрачен свят. Техните пътувания са предвидими, защото свободите им са тесни, често несъществуващи и само въображаеми. Не можете да прецените тази книга по конвенционалните критерии, означаващи "добър" роман. Дори главните герои не са триизмерни фигури".
Вече сме свидетели на живо в кое общество се живее въображаемо (виртуално), и в кое общество свободите се стесняват и чии лидери са сиви и плоски – това е буржоазното общество на Колективния Запад (Съединените щати + Евроколхоза + Британия).
По сиви и плоски лидери от Пръдливият и лъжлив Забраванко, Микрон и Шолц, и всички останали на страните–членки, буржоазното общество скоро не е имало.
Може би отпреди Втората световна война.
"Нейната история, нейната корумпирана и тиранична управляваща партия, нейната потисническа и ужасяваща технология, нейният гениален пропаганден език ("новоговор"), нейната омраза към тялото и сексуалността", рисуват авторите на статията самата Океания.
Ха–ха–ха! Кои говорят и пропагандират на "новоговор"? – самите брюкселски чиновници.
Брюкселски "новоговор" е станало нарицателно понятие.
А коя е "корумпираната и тиранична управляваща партия"? – Евроколхозният парламент и Евроколхозната комисия воглаве с корумпираната сива и плоска Урсула фон дер Лайнен.
Ами "омразата към тялото и сексуалността"? Кой ги насажда на нормалните хора, а?
"Омразата в Океания се подклажда от периодични митинги "Седмицата на омразата", където членовете на Външната партия блеят скандирания "Две минути омраза", заплашвайки със смърт непрекъснато променящия се враг", разказват Родън и Роси и правят следното признание : "Критиците на митингите на Тръмп по време и след президентската кампания сравняват скандиранията на неговите поддръжници – като "Заключете я" за "Изкривената  Хилъри" Клинтън и нейните предполагаеми престъпления – с митингите на Седмицата на омразата в "1984" 
image

Смешна критика в сравнение с "Десетилетията на омразата у нас" – картата на България с черепите, митингите на СДС с крясъците "червени боклуци" и "кой не скача е червен", цапането с боя и разбиването на паметниците на загиналите в Съпротивата антифашисти и паметника на Съветската армия. Абе, досущ по сюжета на Оруел.
"Книгата му не беше пророчество; това беше и си остава предупреждение. Освен това предупреждението, изразено от Оруел, беше толкова силно, че тази измислица помогна да се предотврати реализирането на такова ужасно бъдеще. Толкова ефективни бяха сирените на стражата, че предсказанията на "пророка" никога не бяха изпълнени".
Имайте търпение! Глобалистите, либерастите и Клаус Шваб работят усилено в тази насока.
И все пак са разбрали нещо от "1984".
"… безспорно е, че наблюдението на определени места, включително в "свободния" свят на Запада, прилича на "телеекраните" на Big Brother навсякъде в Океания, които подкопават всяка възможност за лична неприкосновеност. Например през 2013 година беше изчислено, че Англия има 5,9 милиона работещи камери за видеонаблюдение. Случаят е сравним на много европейски и американски места, особено в градските центрове (По ирония на съдбата, неотдавна беше разкрито, че на площад "Джордж Оруел" в центъра на Барселона – именуван в негова чест за битките му срещу фашистите в Испанската гражданска война – има няколко скрити охранителни камери)", признават си авторите на статията и продължават с разсъжденията за приликата на днешното буржоазно общество със сюжетите на англичанина.
"Камерите са само една, почти старомодна технология, която нарушава нашата поверителност и нашата свобода на слово и сдружаване. Силата на Amazon, Google, Facefook и други уеб системи за проследяване на ежедневните ни дейности надхвърля всичко, което Оруел си е представял. Какво би си помислил той за съвременните мобилни телефони?
От друга страна, основните идеи за "алтернативни факти" и "фалшиви новини" – нашите осъвременени, форсирани форми на дезинформация – не бяха чужди на Оруел. Работейки в BBC като продуцент на новини – моден термин за военен пропагандатор – той чува част от пропагандата на силите на Оста, както и тази на своята страна (дори и да поддържа собствените си ръце доста чисти). Той основателно се страхуваше, че самата концепция за обективната истина избледнява в съвременния свят …
Самият Оруел е видял всичко това, когато е чел каталунски вестници, както и британски вестници по време на Гражданската война в Испания, няколко години преди да се присъедини към BBC. Осъждайки изопачаването на пресата, преди всичко това как няколко английски вестника съобщават за войната, той пише : "Видях големи битки, където не е имало битка и пълна тишина, където са били убити стотици мъже … Всъщност видях, че историята се пише не от гледна точка на това, което се е случило, а това, което е трябвало да се случи според различни "партийни линии". Като се има предвид задънената улица в американската политика и безкрайната словесна война между новинарските медии отдясно като Fox News и вляво като MSNBC, Оруел изглежда твърде точен в своите "прогнози", констатират авторите.
И CNN, Родън и Роси! И CNN! И радио "Свободна Европа" / радио "Свобода"!
И Българската национална телевизия, разбира се. Къде без нея в лъжите и манипулациите?
"Една от характеристиките на света на Океания (заменете Океания с Евроколхоза, впечатлението си остава същото), отразяваща прозорливостта на Оруел, е неговият официален език, новоговорът, арго(т), наподобяващ вид морзова азбука, която сатиризира рекламните норми, политическия жаргон и правителствената бюрокрация. Целта на новоговора е да ограничи мисълта, според мнението, че "не можете да мислите това, за което ви липсват думите". В крайна сметка този обеднял език се стреми да стесни и контролира човешката мисъл (Туитър представлява ли стъпка в тази посока?). Изчистен от всички нюанси и финес, лишен от разнообразие и сведен до няколкостотин прости думи, новоговорът в крайна сметка обещава да направи всякаква независима мисъл (или "мисловно престъпление") невъзможна. Ако не може да се изрази на език, не може да се мисли. И всичко може да запълни вакуума, като например 2 + 2 = 5. Това е уравнението – перфектен пример за "двойно мислене" … Както го дефинира партията, "двойното мислене" се състои в задържането на "две противоречиви вярвания в ума си едновременно и приемането и на двете". През 2018 година главният адвокат на Тръмп, бившият кмет на Ню Йорк Руди Джулиани, заяви в телевизионно интервю : "Истината не е истина". Няколко месеца по–късно говореща глава защити критичен новинарски репортаж с мотива, че само защото "не е точен, не означава, че не е верен".
Накрая авторите правят следните изводи : "Основният урок – или може би "не урок" – от "1984" е, че наистина, за да надделеят терорът и тиранията, е необходимо единственото пасивно съгласие с несправедливостта. Невежеството е сила! (Невежеството е демонична сила, която – опасяваме се – ще бъде причина за още много трагедии, е казал пък Карл Маркс). И следователно бдителността е необходима".
Е, кой чрез НПО–та си се меси в българското образование е прави децата невежи?!
"Ние, гражданите през 2019–та година, сме изправени ежечасно пред плашещи напомняния, че предупрежденията на Оруел са вечнозелени – или по–скоро гарвановочерни. Предупредителните съобщения са прости, но не лесни. Нека разгледаме една двойка от тях : Бъдете много внимателни със силата на правителството, особено когато то прокарва пипалата си в личния ви живот – например, както се случи с подслушването на Агенцията за национална сигурност … като се има предвид техните технически магьосничества за проникване в нашите ежедневни навици и ежедневни транзакции.
Същото важи и за силата на онези неадекватно регулирани или контролирани корпоративни образувания като Facefook : тоест, бдете над вашата свобода и вашето право да не сте съгласни със социалните норми, преди всичко с преобладаващо мощния конформистки натиск, уреден от силите на масовата култура, контролиращи живота ни.
Независимо дали облича официалната си роба на властта на Голямото правителство или търговското си наметало на Обслужване на потребители, призрачната фигура, известна като Големия брат, не е изчезнала. Вместо това той се е трансформирал и мутирал във все по–коварни, често цифрови, форми и формати. Предвид тези реалности в нашия външен свят, освен ако и докато условията на модерния и постмодерния свят, които са формирали днешното човечество, не се променят фундаментално, предупрежденията от "Хиляда деветстотин осемдесет и четвърта" със сигурност ще останат завинаги абаносови – точно както се доказаха. през последните седем десетилетия".
Джон Родън е писал за ирландската история в The Review of Politics, The Midwest Quarterly и други публикации. Джон Роси е почетен професор по история в университета La Salle.
Браво Джон Родън! Браво Джон Роси!

https://www.theamericanconservative.com/george-orwell-warned-us-but-was-anyone-listening/
https://kvg55.blog.bg/zabavlenie/2023/02/24/djordj-oruel-zatova-e-velik-zashtoto-prozria-bydeshteto-na-b.1857055




Гласувай:
5


Вълнообразно


1. mt46 - ...
12.03.2023 12:55
Великите книги се отличават с актуалност, с многозначност, със смислова дълбочина и широта...
цитирай
2. iw69 - Ние
12.03.2023 15:14
днес вече живеем в отвратителна антиутопия подобна на 1984 от Оруел...
цитирай
3. kvg55 - До 1. mt46
12.03.2023 17:01
Да!
цитирай
4. kvg55 - До 2. iw69
12.03.2023 17:03
И това ще преживеем.
цитирай
5. kvg55 - Благодарности!
17.03.2023 13:54
Благодаря на всички коментирали!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5753837
Постинги: 2808
Коментари: 25797
Гласове: 34176
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031