Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.02.2023 07:01 - © Кога беше най-добре? През 70–те!
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 3234 Коментари: 7 Гласове:
8

Последна промяна: 17.02.2023 07:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
17.02.2023г.

     Центърът за обществени и политически изследвания и проучвания "Калъп интернешънъл" изследвал – Кога беше най-добре? за българите 
image

Кога като общество се чувствахме най–добре и има ли десетилетие, което ни обединява в общото усещане за по–щастливо време? А може би възприятията са по–скоро индивидуални и най–доброто време е различно за всекиго?
В търсене на отговор на тези въпроси "Галъп интернешънъл болкан" зададе сред пълнолетните българи въпроса "Кое е най–доброто десетилетие?" по идея на вестник "Капитал" –  статията "Най–добрите години на българите" на вестника 
image
Абстрактният въпрос остави поле на респондентите за максимално широки асоциации. По традиция, такива питания извикват спомени за собствения живот или поне за живота на собствената страна. И това се оказва твърде показателно. 
В условията на кризи и несигурност, които третото десетилетие на двадесет и първия век досега ни предлага, не е излишно желанието да погледнем назад и да си дадем оценка и равносметка за живота си 
image

Изглежда, че осемдесетте години на миналия век изпъкват като най–добро десетилетие. Една четвърт от всички участвали ги посочват. Седемдесетте са най–хубавото време според 13,9% от запитаните, следвани от деветдесетте (13,6%), първото десетилетие на този век (13.3%) и второто десетилетие на този век – 12,2%, анализира картинката Центърът.
Не изглежда! А е повече от явно. И също така се вижда, че 39% (Тридесет и девет процента) харесват живота при социализма.
Осемдесетте години на миналия век се харесват от 25,1 %;
Седемдесетте години на миналия век се харесват от 13,9 %.
25,1% + 13,9% = 39% от анкетираните харесват социалистическия начин на живот.
Към тези 39% трябва да прибавим и единия процент, които са се страхували да признаят, че при социализма са живели по–добре от днес, и с тях доволните от социализма стават 40%.
А тези, които не знаят или не могат да преценят, и те не са никак малко – 21,0% – сякаш не са живели. Сред тях несъмнено има и такива, които ги е страх да си признаят, така че харесващите социалистическия начин на живот може и да надхвърли 50%.
Както може да се очаква, възрастта е в сериозна степен определяща за възприятията. Осемдесетте години на двайсетия век сякаш обединяват в най–голяма степен обществото ни в усещанията за най–доброто десетилетие. Респондентите на възраст между 46 и 65 години обаче възприемат осемдесетте като най–доброто време в много по–голяма степен в сравнение с по–младите или пък с най–старите (реститутите). При до 35–годишни, например отговорите "осемдесетте"  са около една десета. При най–възрастните (тези над 66 години) усещанията, че 80–те години са най–доброто време отново намаляват.
Ето, дори живялите само 2–3 години при социализма са усетили превъзходството му над буржоазното общество.
За мен най–добри бяха седемдесетте години на ХХ–ти век. Десетилетие на рока.
Тезата, че се обича най–много десетилетието на своята младост, се потвърждава и когато се разгледат обществените нагласи към седемдесетте. Поколението, което в най–голяма степен свързва десетилетието на диското с усещането за най–доброто време са именно респондентите на възраст над 66 години – които са били в разцвета на младостта си през седемдесетте. По–младите поколения изразяват в много по–малка степен сантименти към този период (а и нямат спомена). При респондентите до 35 години отговорите "седемдесетте" не достигат и 2 на сто.
Не достигат, защото не ги познават, Ако ги познаваха, несъмнено щяха да ги предпочетат.

image

Нещо се пречупва в обществените възприятия спрямо деветдесетте. Поколението между 36 и 45 години, от което се очаква в най–голяма степен да възприема 90–те години като най–добри, е по–скоро раздвоено. Същото важи и за поколението между 26 и 35–годишна възраст. Още повече – децата и младежите на деветдесетте са и в значително по–голяма степен объркани за това кои всъщност са най–добрите години – над две трети от запитаните между 26 и 35 години не могат да преценят кое десетилетие е най–добро за тях. Една пета от запитаните между 36 и 45 години – също.
Объркването личи и в някои парадоксални данни. Излиза например, че поколението, било на двадесет години през деветдесeтте, гледа с малко по–големи симпатии към осемдесетте. Интересно е, че поколението 26–35 години (които са прекарали малка част от съзнателния си живот през деветдесетте) са по–благосклонни към този период. Немалки са дяловете на отговори в полза на деветдесетте и сред респондентите под 25 годни, голяма част от които дори не са били родени тогава. Може би тук роля играе традиционната идеализация на детството или на близкото минало.
Очаквано, десетилетията на новото хилядолетие са най–добре оценени от най–младите (до 25–годишна възраст) Сред тях, отново очаквано, са и най–високите дялове на отговори "не мога да преценя" – почти всеки четвърти представител на поколението Z. Вероятно базата за сравнение (натрупаният житейски опит през десетилетията) е това, което ни дава възможност да преценим кое е най–доброто. Вероятно и очакванията сред младите са, че най–доброто десетилетие предстои.
Очакванията на тези млади ще останат неоправдани и излъгани. Вижда се, че няма десетилетие буржоазен живот, което да се сравнява с двете десетилетия живот при социализма поотделно и общо.
А за жалост у нас скоро не се очертава социализмът да се възроди. Пак сме на опашката на социалния прогрес.
Още по лошо – голяма е опасността от ядрена война.  
В крайна сметка, ако за най–възрастните е ясно кога е било най–добре и това е времето на тяхната младост, а за най–младите – очаквано това е времето сега (или може би по–скоро това, което предстои), то поколенията в средата изглеждат раздвоени. Деветдесетте години със своята силна динамичност, социални, икономически и политически промени се оказват добри за едни, но и много трудни за много от хората, очаквали ги с нетърпение.
image

Хе–хе–хе! Култовият социалистически автомобил стои твърдо подложен на атмосферните влияния неподвластен на корозията 

Изследването е проведено "лице в лице" с таблети между 20 и 27 септември 2022 година сред 1009 пълнолетни българи. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Абсолютната максимална грешка е ±3,1% при 50% дялове. 1% от цялата извадка се равнява на около 54 хиляди души.

https://www.gallup-international.bg/46741/the-best-decade/
Гласувай:
8


Вълнообразно


1. nedovolen - Ще съм лаконичен, да не подмине к...
17.02.2023 07:11
Ще съм лаконичен, да не подмине комента ми дължината на постинга.
Едно време на едни учреждения пишеше Лечебница, влизаш да се лекуваш. Сега пише Болница, влизаш да боледуваш.
:)))
цитирай
2. kvg55 - До 1. nedovolen
17.02.2023 07:41
Класика!
Отново класика!
цитирай
3. leonleonovpom2 - Здравей, Краси!
17.02.2023 07:57
Ще посоча лошите неща на тези години:
-нямаше стъкълца и мъниста по магазините
-парвенютата бяха малко за диригенти на оркестрите
- дипломи и книжки, в общия случай, не се купуваха, дори и от чужбина
-Лекарите и учителите бяха бедни, но истински!
-заплатите бяха малки, но просяци и гладни нямаше
-вълците сред хората бяха рядкост
Имаше доверие и човечност
-Приматите кротко си стояха в Зоологическата градина, не бяха милионери....
Лошото може да се допълва, не е всичко!
цитирай
4. kvg55 - До 3. leonleonovpom2
17.02.2023 10:16
Е това приматите–милионери е голямо завоевание на демокрацията.
Сутринта един с мощна джипка с милиционерски номера ме засече от лявата в дясната лента, защото трябвало да завие надясно, без да подаде светлинен сигнал (мигач.).
цитирай
5. kvg55 - До 4. panazea
17.02.2023 10:19
За Марк Твен не съм съгласен.
От доста години в САЩ Марк Твен го кастрираха като политически некоректен.
цитирай
6. blagovesteliseev - Бог е давал благодат по онова време
17.02.2023 14:19
Онова време е пророкувано отдавна. Това е било време, в което в страната ни са се извършвали важни за цялото човечество неща. В този период от небето е свален късният дъжд, Божия Слово, подготвящо човечеството за най-хубавото събитие - възкресението. Покрай тези неща и държавата е цъфтяла. Покрай благодатта и другите неща са се развивали. През 1982 г. това време приключва.
Относно това защо няма да се върне - защото няма за кога. След като са свалени съдебните решения Бог започва да наказва човечеството чрез язвите. Сега е времето на язвите.
По това време Бог заповядва да има мир по земята и около България за да върши волята си:
Откровение 7:1
След това видях четири ангела, стоящи на четирите ъгъла на земята и държащи четирите земни ветрове, за да не духа никакъв вятър по земята, нито по морето, нито върху някое дърво.
Бог е дал благодат и затова е било така. Ако искате да се върне помогнете това, което е дадено в онова време да се разпространи. http://slovosvetlina/?p=26480
цитирай
7. kvg55 - До 7. blagovesteliseev
17.02.2023 16:50
Да, така е!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 6363130
Постинги: 2926
Коментари: 27352
Гласове: 35397
Архив
Календар
«  Юли, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031