Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.02.2023 07:01 - © Ти лети, лети … като по Жул Верн
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 1703 Коментари: 8 Гласове:
9

Последна промяна: 08.02.2023 07:05

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
08.02.2023г.

image
     Някакво балонче прелетяло от Китай до Съединените щати. През Източно Китайско море, през Тихия океан, та чак до US–Америка. Може и някое дете да го изпуснало. Ама толкова далече да отлети?! Не е за вярване, ама на, us–разведките показали снимка 
image

Явно китайският "новогодишен фенер" се е поддал на идеологическата диверсия на западните ветрове и е решил да емигрира в Свободния свят в страната на неограничените възможности 
image

"Поради влиянието на западните ветрове и ограничената му способност за контрол, дирижабълът се отклони от планирания курс", признават си и китайците. Това потвърждава и newkerala.com : "под влияние на западните ветрове той се е отклонил далеч от планираното".
"Гледането на звездите не е нищо необичайно в Монтана, където небето е безкрайно. Но когато Чейс Доук си тръгнал от работа в сряда и погледнал нагоре в студения зимен ден, той видял мистериозен кръгъл бял обект, който очевидно не бил нито луна, нито звезда.
Той започнал да снима нещо, което можело да е излязло направо от филм, в който научната фантастика се среща с Дивия запад. В рамките на 48 часа се оказало, че странното нещо, което объркало жителите на Билингс, е предполагаем китайски балон за наблюдение.
"Няма да лъжа", пише Доук в Twitter, докато видеото му се разпространяваше като вирус. "Първо си помислих, че това е НЛО. След това си помислих, че е Мъск в измислен сценарий на "Магьосникът от Оз". Но се оказа просто един обикновен китайски шпионски балон!", разказва увлекателно за откриването на балона Investor.bg.
" Мислех, че може би е звезда или планета, но слънцето все още беше изгряло, така че знаех, че наистина не може да бъде. Така че, когато заключих очите си върху него, просто видях голям кръгъл диск в небето. Честно казано изглеждаше като малка луна … Публикувах няколко снимки само в социалните медии, просто се шегувах, сякаш си мислех, че съм видял НЛО … Щастлив съм, че играх роля в историята. Мисля, че като фотожурналист, това беше нещо, което винаги съм искал да правя … Това със сигурност е нещо, в което никога не съм очаквал да бъда хванат. Беше диво; наистина беше сюрреалистично", разправя пък Доук.
image

Чейс Доук – откривателят на китайския шпионски балон над свободна US–Америка 

След като се разчу за балончето, янките писнаха като ущипани моми.
Представител на Пентагона, информиращ анонимно репортерите в четвъртък, каза, че балонът е бил "очевидно" предназначен за наблюдение и траекторията му на полета го е пренесла над "редица чувствителни обекти" в Монтана, където се намират американски силози за ядрени ракети.
"Тази провокация е напълно неприемлива и аз съм в тесен контакт с Министерството на войната и служители на разузнаването … Винаги ще защитавам Монтана и нашата национална сигурност от враждебни противници като Китай", казал сенатор Джон Тестър, D–Montana.
Конгресмен Мат Розендейл, R– Montana, разтреперан от комунистическата заплаха написал в Twitter : "Недопустимо е да позволим на комунистически Китай да нахлуе в нашето въздушно пространство – това е още един ясен пример за китайска агресия. Президентът Байдън трябва да започне да поставя американския народ на първо място и да признае, че Китай е заплаха за нашата свобода, ценности и начин на живот".
Комунистическа заплаха съзрял и конгресмен Дан Нюхаус, републиканец от Сънисайд : С постъпването на повече доклади става ясно, че Китайската комунистическа партия умишлено тества как Съединените щати ще отговорят на техните провокативни действия … Това е още един пример за тревожната им агресия. Президентът Байдън трябва да действа бързо, за да се изправи срещу тази ситуация", препоръчал политикът.
Представителят в Конгреса Кати Макморис Роджърс, R–Spokane, "вярва, че при никакви обстоятелства самолет, управляван от китайското правителство, не трябва да лети в американското въздушно пространство за наблюдение".
Ръс Фулчър, републиканец, който представлява Северен Айдахо бил твърд и категоричен : "Независимо от предназначението му, той [балонът] трябваше незабавно да бъде премахнат от американското въздушно пространство. Позволяването му да остане безпрепятствено изпраща сигнал до Китай и останалия свят, че Америка е толерантна към потенциалните заплахи за нашата родина и нерешителна в желанието ни да действаме".
Бригаден генерал Пат Райдър, прессекретар на Пентагона, се оправдал пред репортери, че балонът не е бил свален, защото военните са решили, че е достатъчно голям, за да могат отломки да причинят цивилни жертви на земята.
Самият държавен секретар Антъни Блинкен в разговор с Ван И остро осъдил поведението на балона :  "В днешния ми разговор с директора Ван И изясних, че присъствието на този балон за наблюдение във въздушното пространство на САЩ е явно нарушение на суверенитета и международното право на САЩ, че това е безотговорен акт и че решението (на Китайската народна република) за предприемането на това действие в навечерието на моето планирано посещение е в ущърб на дискусиите по същество, които бяхме готови да проведем", уведомил Блинкен репортерите в петък за смелото си държане пред китаеца.
И в знак на протест отменил предстоящото си планирано посещение в Китай.
image

Антъни Блинкен е доволен, че в този студ няма да маа гащи чак до Китай на 5 и 6 февруари 

Китайците се оправдават, нескопосано разбира се : В изявление в петък китайското министерство на външните работи изрази "съжаление" за инцидента и каза, че балонът е бил граждански "дирижабъл", използван за метеорологични изследвания, който случайно е бил издухан извън курса.
"Китайската страна съжалява за непреднамереното навлизане на дирижабъла във въздушното пространство на САЩ поради форсмажорни обстоятелства", се казва в изявлението на Китай.
Да бе, "случайно". Да бе, "непреднамерено". Тия ги "разправяйте на старата ми шапка".
"Виждаме съобщения за балон, който преминава през Латинска Америка", казал говорителят на Пентагона Пат Райдър, ден след като първият такъв беше забелязан над небето на САЩ. "Сега оценяваме, че това е друг китайски балон за наблюдение", съобщава The Guardian.
"САЩ свалиха китайския шпионски балон" написа по–късно вестник СЕГА.
По придобит професионален навик се заинтересувах от разходите по сбиването на балончето. В постинга "Честито на патерици!" на колегата elenkokoschkov видях следната калкулация :
"Съединените щати използваха ракета за 400000 долара, изстреляна от изтребител за 216000000 долара, за да свали метеорологичен балон … (да речем за не повече от $100000).
В операцията по неутрализирането на китайския балон са участвали : изтребители F–22 Raptor от 5–то поколение (от 1–во изтребително крило в Joint Base Langley–Eustis, Вирджиния) (един от които и ударил балона с ракета AIM–9X); изтребители–бомбардировачи F–15; хеликоптер MH–60 на бреговата охрана на САЩ; спомагателен кораб на ВМС "USS Carter Hall"; E–2A Hawkeye самолет за ранно предупреждение и контрол във въздуха; ядрен самолетоносач; E–4B Nightwatch въздушен команден пункт (самолет Doomsday); KC–135 Stratotanker самолет за презареждане; потенциално други кораби и самолети. За няколко часа беше затворено въздушното пространство над част от два щата, работата на три летища беше спряна⁉️"
Сметката се потвърждава частично и от сайтът airandspaceforces.com 
image

"Успешно го свалихме и искам да поздравя нашите летци, които го направиха", отправил поздравления президентът Джо Байдън.
"По указание на президента Байдън, американски изтребители, причислени към Северното командване на САЩ, успешно свалиха балон за наблюдение на голяма височина, изстрелян от и принадлежащ на Китайската народна република (КНР) над водата край бреговете на Южна Каролина във въздушното пространство на САЩ … Балонът, който беше използван от КНР в опит да наблюдава стратегически обекти в континенталната част на Съединените щати, беше свален над териториалните води на САЩ", рапортувал министърът на войната на Съединените щати Лойд Джеймс Остин III.
image

Маршрутът на балончето 

https://www.investor.bg/a/527-svyat/368804-kak-edin-balon-pochti-spuka-diplomatsiyata-mezhdu-sasht-i-kitay
https://www.ktvq.com/news/local-news/billings-photographer-inundated-with-interviews-after-taking-viral-photo-of-chinese-spy-balloon
https://www.spokesman.com/stories/2023/feb/03/northwest-lawmakers-react-to-suspected-chinese-spy/
https://edition.cnn.com/2023/02/03/politics/china-us-balloon-intl/index.html
https://www.theguardian.com/us-news/2023/feb/04/second-spy-balloon-spotted-over-latin-america-says-pentagon-as-blinken-postpones-china-trip
https://www.newkerala.com/news/2023/16093.htm
https://www.ummid.com/news/2023/february/04.02.2023/airship-china-says-about-spy-balloon-but-blinken-postpones-beijing-visit.html
https://elenkokoschkov.blog.bg/drugi/2023/02/05/chestito-na-paterici.1854350#last_comment
https://www.airandspaceforces.com/chinese-surveillance-balloon-shot-down-f-22/






Гласувай:
9


Вълнообразно


1. nedovolen - Свалили балончето, но китайчетата ...
08.02.2023 07:32
Свалили балончето, но китайчетата от |||-а клас от н-ското училище край Шанхай свалили секретната информация и я разглеждат в извънкласно занимание.
:)))
цитирай
2. elenkokoschkov - 'Бах тоя балон, 'бах тая Крива бара! :)))!!
08.02.2023 08:38
Тоя балон е летял над седмица, без ПВО на USA да го засече!
Бдителни граждани са го видели и снимали!
И съответно са сигнализирали общността! :))))!!
цитирай
3. leonleonovpom2 - Здравей, Краси!
08.02.2023 09:59
Те, американците се готвят за война с извънземните! За да я спечелят!
Срещу граждански обекти са безсилни, нямат директиви!
Специалист по победи над балони е известният зелен клоун!
Като се надруса, с един залп сваля десет!
Да го наемат да им пази въздушното пространстов Срещу няколко именийца от по наколко хиляди хектара!
цитирай
4. kvg55 - До 1. nedovolen
08.02.2023 15:25
Лошите янки им спукаха балончето.
цитирай
5. kvg55 - До 2. elenkokoschkov
08.02.2023 15:27
Ами ако е пренасял епруветки с антракс?
цитирай
6. kvg55 - До 3. leonleonovpom2
08.02.2023 15:32
Те USA–та редовно си воюват с извънземните в холивуските студия.
Ама то като дърпат дявола са опашката, може и да ги посетят. Но казваш, Наполеончик е насреща.
цитирай
7. elenkokoschkov - Или употребявани капути!:)))!!
08.02.2023 15:42
kvg55 написа:
Ами ако е пренасял епруветки с антракс?

цитирай
8. kvg55 - До 7. elenkokoschkov
08.02.2023 16:13
Най–вероятно.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5756188
Постинги: 2808
Коментари: 25799
Гласове: 34181
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031