Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.01.2023 15:01 - © Буржоазната демокрация в действие
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 2297 Коментари: 6 Гласове:
6

Последна промяна: 28.01.2023 15:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
28.01.2023г.

     По новините на Българската национална телевизия съобщиха следното : "Хиляди протестираха в Австралия в деня на националния празник, който през последните години е доминиран от публичен дебат : "Дали местното население трябва да бъде признато в конституцията".
На този ден Австралия отбелязва пристигането на европейците в Сидни през 1788 година. Обикновено на националния празник се организират плажни партита и барбекюта, но през последните години празникът е белязан от масови протести, като някои австралийци дори го наричат "денят на инвазията". В австралийската конституция приета през 1901 година не се споменава местното население. На австралийските аборигени бяха забранени обичайните им права в някои щати и територии до 60–те години на миналия век.
По късно тази година в Австралия ще се проведе референдум за включването на аборигените в конституцията. От 25 милионното население на Австралия 900 хиляди се самоопределят като аборигени".
image

Гравюра от 1886–та година, показваща първата среща на капитан Кук с аборигените 

В сайта на Австралийската комисия по правата на човека (Australian Human Rights Commission) пише : Конституцията е изготвена във време, когато Австралия се е смятала за земя, която не е принадлежала на никого преди европейското заселване и когато аборигените и жителите на островите от Торесовия пролив са били считани за "умираща раса", която не е достойна за гражданство или хуманност.
Аборигените и жителите на островите в пролива Торес бяха изключени от дискусиите за създаването на нова нация, която да бъде разположена върху земите и водите на техните предци. Конституцията все още допуска расова дискриминация – не само срещу аборигените и жителите на островите от Торесовия проток, но и срещу всеки" 
image

"Считани за "умираща раса", която не е достойна за гражданство или хуманност"?!
Считани от кого? От наглосаксонските колонизатори. И това векове наред до ден днешен.
"На референдум от 1967 година над 90% от австралийските гласоподаватели се съгласиха да променят нашата конституция, за да дадат на федералния парламент правомощието да приема закони по отношение на аборигените и жителите на островите от Торесовия пролив и да позволят аборигените и жителите на островите от Торесовия пролив да бъдат включени в преброяване. Но този референдум не призна аборигените и жителите на островите от Торесовия проток като първи народи.
image

Ново геномнo изследване разкри, че аборигените в Австралия са най–старата известна цивилизация на Земята, с родословие отиващо около 75 000 години назад, предаде CNN

Понастоящем австралийската конституция не съдържа защита срещу расова дискриминация и парламентът може да прекрати съществуващите законови защити. Защитите съгласно Закона за расовата дискриминация от 1975 година (Cth) – федералното законодателство, предназначено да гарантира равно третиране на всички хора, независимо от тяхната раса, беше премахвано в три случая : всеки път, когато включваше въпроси, свързани с аборигените и островитяните от пролива Торес – През 90–те години имаше ожесточен спор за моста на остров Хиндмарш в Южна Австралия. Предложеният мост пресичаше свещено място на хората от Нгаринджери, които се противопоставиха на строителството. Върховният съд постановява, че референдумът от 1967 година не ограничава парламента на Британската общност да приема закони в ущърб на определена раса и че парламентът може изрично да премахне района на остров Хиндмарш от обхвата на Закона за расовата дискриминация и Закона за защита на наследството просто чрез приемане на Закона за моста на остров Хиндмарш от 1996 година", пише още в сайта.
Попаднах на документ от октомври 2016–та година "Дискусионен документ за Конституционно признаване на аборигенските народи на островите в пролива Торес" 
image

Ама много сложен бил тоя въпрос за правата на аборигените за британската демокрация, бе?!
То години наред дискусии, референдуми.
Голям проблем наистина. Дори в Уикипедията има статия "Конституционно признаване на местните австралийци (Constitutional recognition of Indigenous Australians)".
Както научаваме от новината по телевизията, "По късно тази година в Австралия ще се проведе референдум за включването на аборигените в конституцията".
Да сте чули за референдум за признаване на автохтонните народи като такива в Руската империя, в Съюза на съветските социалистически републики, в Руската федерация? Не сте!
Те са си такива по общопризнатото обичайно право и завареното положение. И на никоя власт в Русия не ѝ е минавало и през ум да го поставя под съмнение. И тези народи си живеят и се развиват според вековните си обичаи и традиции :
image

Моми чукчи 
image

Чукча яха лос 
image

Семейство ненци 
image

Така сибирските якути празнуват Лятното слънцестоене 
image

Евенки 
image

Коми 
image

Тувинец
image

Чеченец 
image

Грузинец
image

Дерсу Узала 

Но иначе наглосаксите умеят да хвърлят необосновани и клеветнически обвинения за потискане на малките народи в Съветския съюз преди и в Руската федерация сега.
"Други държави признават ли първите народи в конституциите си?", се пита Австралийската комисия по правата на човека.
И дава следния отговор : "Да. Други държави признават уникалния статут на своите първи народи в рамките на основополагащите документи на своята нация.
Канадската конституция беше изменена през 1982 година и 1983 година, за да признае "правата на аборигените". В Норвегия през 1988 година норвежкият парламент прие поправка към конституцията, признаваща конституционните права на Саамите".
А аз пък знам за една държава, която упорито не признава първия народ в конституцията си.
И даже го малтретира и потиска. Тази държава е Република Северна Македония.
И какво? 1982–ра година, 1983–та година, 1988–ма година, 2023–та година?!
Ма много туткава тая наглосаксонска буржоазна демокрация, бе. А иначе е нагла и обича да се меси в работите на другите държави и народи.
За северноамериканските индианци няма да пиша. Тяхната трагична съдба е широко известна.
До 1990–та година ние знаехме, че ром е силна алкохолна напитка, направена от остатъчните продукти на захарната тръстика меласа и тръстиков сироп, чрез ферментация и дестилация.
image  
 

Циганска сватба от времето на социализма 
image

Циганче през социализма 
image

При демокрацията ромите са политически грамотни и обществено активни 

https://bnt.bg/news/po-sveta-i-u-nas-800-chasa-26-yanuari-2023-g-314357news.html
https://humanrights.gov.au/our-work/about-constitutional-recognition
https://humanrights.gov.au/our-work/constitutional-reform-faqs-why-reform-constitution-needed#reform2
http://ureport.bg/131287/2016/09/23/obshtestvo/aborigenite-sa-nay-starata-tsivilizatsiya
https://www.referendumcouncil.org.au/sites/default/files/2016-12/referendum_council_discussion_paper.pdf
https://humanrights.gov.au/our-work/constitutional-reform-faqs-about-australian-constitution#about3
https://en.wikipedia.org/wiki/Constitutional_recognition_of_Indigenous_Australians




Гласувай:
6


Вълнообразно


1. leonleonovpom2 - Здравей, Красиы
28.01.2023 16:58
демокрацията във времето е еволюирала
От власт на народа е прераснала във власт наД народа!
Така ,че гледаш едно, ама виждаш друго! Както се казва, гледаш демокрация, ама не я виждаш?
цитирай
2. kvg55 - До 1. leonleonovpom2
28.01.2023 17:44
Всяко нещо деградира.
цитирай
3. mt46 - Мисля, че терминът "буржоазия" е остарял, неуместен...
28.01.2023 19:02
"Буржоазия (от френски: bourgeoisie) e социална категория, която е съставена от хора с определен културен и финансов капитал, които са част от средните и горни слоеве на средната класа.

Това име най-напред се дава на гражданите – търговци и занаятчии. Буржоазията е средна класа, между благородниците и селяните и се оформя из средите на третото съсловие по времето на Великата френска революция.

Терминът идва от буржоа (bourgeois), в превод – жител на голям град (bourg) и започва да се използва през 1538 година. Преходна точка в историята на буржоазията е Юлската революция (1830), която докарва на власт промишлената буржоазия. В литературата понякога се използва и терминът дребна буржоазия, който обикновено означава дребни предприемачи и занаятчии."
цитирай
4. kvg55 - До 3. mt46
28.01.2023 21:24
Въобще не е остарял. Има понятия и думи, които отмират, има и такива, които се променят и изпълват с ново съдържание. Буржоазия е от последните. Думата възниква тогава, за когато пишеш. И оттогава е една от ... при това управляващата класа в капиталистическото общество, което днес владее света.
Освен класа, буржоазно е и мироглед.
цитирай
5. nedovolen - Тази буржоазна д-я си мисли, че има ...
29.01.2023 07:30
Тази буржоазна д-я си мисли, че има два чифта от онова. В духа на тези мисли, по-добре е да ти е малък отпред, отколкото голям отзад.
:)))
цитирай
6. kvg55 - До 5. nedovolen
29.01.2023 08:14
Коментарът ти предизвика у мен множество мисли, които обаче от съображения за сигурност няма да публикувам.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5753747
Постинги: 2808
Коментари: 25797
Гласове: 34176
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031