Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.01.2023 16:01 - © За художествената свобода
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 2771 Коментари: 22 Гласове:
6

Последна промяна: 24.01.2023 16:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
24.01.2023г.

     Във връзка с премиерата на филма "Войната на буквите" по БНТ в студиото на "Нощем през деня" при Поли Златарева е писателката Людмила Филипова, по чиято едноименна книга е създаден филмът.
"Изхождайки от горчивия опит ще ви попитам следното : Не се ли притеснявате, че българинът си има свой прочит за българската история, много е ревнив към историческите ни герои и че всеки различен подход към тях, буди негодувание", задава въпрос Златарева.
"Има го и този момент. Това според мен се дължи на много малкото натрупан опит в българското кино, историческо кино, за адаптация на исторически романи, и самият зрител не  е свикнал да гледа исторически адаптации на екран, нещо което по света е изключително много предпочитано и пак казвам, почти няма исторически филм по света, който да държи, да се придържа към дадени факти. Те [Кои?] държат да създадат силния образ, силната история, да те разплаче, да се разсмееш, да стискаш палци, да седиш, да затаиш дъх (Абе, с две думи  важно е да има екшън и съспенс. Това продава). И после вече с желание ти да следиш своята история, да се задълбочиш, да четеш, да търсиш", отговаря Филипова.
Ама разбира се, виновни са читателите и зрителите, които нямат опит и не са свикнали.
Кой, българският читател ли няма опит в четенето на качествени художествени произведения за историята му? Та българинът е чел и чете Вазов, Захари Стоянов, Симеон Радев, Талев, Антон Дончев, Вера Мутафчиева, Емилиян Станев и колко още, по неизвестни, като авторът на книгата за Поп Груйо Бански "Повярвай в моя бог", Михаил Тошков 
image

Кой, българският зрител ли няма опит в гледането на качествени художествени произведения за историята му? Българският зрител е гледал и гледа, днес благодарение на Българската национална телевизия, която ги излъчва, филмите "Под игото", "Калин Орела", "Ивайло", "Калоян", "Сватбите на Йоан–Асен", "Цар Иван Шишман, "Хан Аспарух", "Време разделно", "Записки по българските въстания", "Демонът на империята", "Свобода или смърт", "Козият рог", "Капитан Петко войвода", "На живот и смърт", филмите за Съпротивата.
Българинът е добре запознат и с "историческите адаптации".
От двадесет години гледаме холивудската продукция "Язон и аргонавтите", в който тракиецът Орфей се играе от актьор негър.
"Една кабелна телевизия с успех върти холивудски филм за похода на аргонавтите за Златното руно. В него митичният певец Орфей е негър. Този тип художествена свобода е всъщност нелепица, която учи масовата публика, че тракийците са чернокожи", пише вестник "Капитал".
Но това не е художествена измислица, имало си исторически основания, научавам от другаде.
"Орфей пристига в Тракия от Индия; Така че, макар и нероден в Тракия, Орфей е българин, дошъл от страната на мистериите, на музиката и на тайните учения Индия. Професор Лесли от Делхийския университет, Чарлз Ледбитър, професор Лампите и преди всичко великата Елена Блаватска направо сочат Орфей за индус.
Професор Лесли дори превежда името му като "тъмнокож", а Блаватска уточнява, че дори за мургавите гърци видът му е бил по–тъмен. За да открием българската връзка в далечна Индия, припомняме, че българите, създали първата световна цивилизация на брега на Черно море (както и първото обработено злато, първата писменост, "чинията на Ной" и още, и още) след гигантския катаклизъм, познат като Големия потоп, тръгват на неотразима сухопътна хилядолетна одисея през Египет, Месопотамия, Шумер, стигат и до Хималаите и Тибет …".
Това пише сайтът "Патриотичен Десант", който помества и следната противоречива картинка
image
Мозайка, изобразяваща Орфей

На картинките, които излизат при търсене на "Древни изображения на Орфей" в
Google–то, не личи древният артист да е толкова мургав, да не говорим за черен.
Та Людмила Филипова да не прехвърля болежката от болната глава на здравата.
Читателите, зрителите, слушателите и прочие потребители на продукцията на работниците на културата не може да са отговорни за провала на "художествената свобода", тоест глупостите и нелепиците, да си го кажа направо "художествени изгъзици", на писателите, сценаристите, режисьорите и актьорите, когато ги виждат, осъзнават, не приемат, отричат и критикуват.
Е, има и един такъв афоризъм : "Успехът на пиесата зависи и от ушите на зрителите".
А Станислав Йежи Лец пък е установил, че "Всеки зрител влиза в театъра със собствената си акустика".
Смятам че българите имат здрави художествени критерии, изградени у тях от произведенията на българските писатели, поети, драматурзи, композитори, музиканти и певци, художници, актьори, публицисти, литературни и други критици, каквито имаме от световна класа, както и от малцина журналисти. Българите имаме талантливи уши.
Наистина, имало е естетически залитания сред творците и публиката, която се тълпи пред киното да гледа как
"Един размазан Джон
целува страстно Грета.
По устните му –
сладостна лига ...      
С т и г а !"

, има ги и сега (Готина си руса пичка, вдигаш бързо ти поличка), на които публиката куфее, но те не оставят трайна следа в общественото съзнание, макар, че от това има поразени не малко мозъци.
За щастие ние имаме филми, които не са повлияни от холивудските канони. Впрочем някога имаше национални филмови центрове със свои почерк : "Чинечита" в Италия, във Франция "Гомон". Актьорите бяха оригинални – френски, италиански, испански, британски.
Социалистическото и в частност съветското кино бяха отделна филмова вселена.
Филмите за индианци с Гойко Митич се правеха в гедерейската ДЕФА. А филмите за войната в "Мосфилм". Запомнил съм и чехословашкото "Барандов Студио".
Партизанските филми на югославското "Авала" бяха на особена почит сред децата.
След това Холивуд силно се комерсиализира, унищожи и зае мястото на западноевропейското кино. Както и киното в предалите се на буржоазна реставрация социалистически страни.
Настъпи масовата буржоазна култура, която вдиоти населението.

https://bnt.bg/news/promenite-v-npk-zakon-za-glavniya-prokuror-ili-zakon-sreshtu-glavniya-prokuror-313757news.html
https://www.capital.bg/vestnikut/kapitel/2001/10/27/211809_naistina_li_orfei_e_negur/
https://www.desant.net/show-news/27018



Тагове:   България,   Италия,   Калоян,   Франция,   Испания,   студио,   Вазов,   Орфей,   бнт,   Талев,   Египет,   Време разделно,   Месопотамия,   Хан Аспарух,   капитан Петко войвода,   язон,   мосфилм,   филми,   Тракия,   Ивайло,   кино,   Вера Мутафчиева,   гойко митич,   Захари Стоянов,   Под игото,   Шумер,   Антон Дончев,   Людмила Филипова,   поли златарева,   Симеон Радев,   Цар Иван Шишман,   козият рог,   записки по българските въстания,   свобода или смърт,   на живот и смърт,   вестник капитал,   елена блаватска,   24 януари,   Язон и аргонавтите,   войната на буквите,   аргонавтите,   Емилиян Станев и колко още,   по неизвестни,   като авторът на книгата за Поп Груйо Бански Повярвай в моя бог,   Михаил Тошков,   Калин Орела,   Сватбите на Йоан–Асен,   Демонът на империята,   филмите за Съпротивата,   Тракия от Индия,   стигат и до Хималаите и Тибет,   Големия потоп,   Патриотичен Десант,   Чинечита в Италия,   във Франция Гомон,   ДЕФА,   Барандов Студио,   югославското Авала,


Гласувай:
6


Вълнообразно


1. pensioners - Всичко е гладко и равно, но като те прочете неуката третокласна нотфунка и като реши да те критикува...
24.01.2023 16:49
Тогава ще видиш кон - боб яде ли или свири със свещен вятър и връз теб се лее "златен дъжд", тип Чичолина)))
цитирай
2. panazea - Да , много им пречи , че Орфей е бял и българин ! Любимецът на музите.
24.01.2023 17:02
Трябва да е черен циганин, индус !
Нищо свято не оставиха тези пишман чалгари!
И понеже Орфей е създал стройната теория Орфизъм , създал е Орфеевите химни , извършил е пътуване в Ада , сега трябва да го низвергнат , за да не остане нищо свято! Орфей е в вдъхновил Питагор и неговото учение е в основата на Питагорейството !
Затова ли им дават пари спонсорите , да оскверняват всичко Българско?
цитирай
3. kvg55 - До 1. pensioners
24.01.2023 17:11
Ха–ха–ха!
Фуна има собствен оригинален стил на коментиране, което е похвално, защото се отличава на фона на простотиите на психодесните и русофобите.
При това е и колежка по професия.
Кореспондирането ми с нея винаги е интересно.
цитирай
4. kvg55 - До 2. panazea
24.01.2023 17:16
Точно затова им дават пари, panazea.
Отмяната на националната култура и история е целта на глобалистите и либерастите.
цитирай
5. rosiela - Точно!
24.01.2023 18:32
Глупав филм.
цитирай
6. kvg55 - До 5. rosiela
24.01.2023 19:17
Щом казваш.
Гледах първия епизод и не ме заинтересува.
цитирай
7. mt46 - Да,
24.01.2023 20:03
имаме достатъчно добри исторически книги и филми... Филипова дрънка глупости на търкалета...
цитирай
8. born - Според редица съвременни генет...
24.01.2023 20:19
Според редица съвременни генетични изследвания и анализиран сравнителен генотипен материал от особено признати компетентни блогови източници, Орфей абсолютно доказано НЕ е от афроамерикански, а от българоромски произход. Във визираните филмови постановки, гримьорските екипи са попрекалили с черното мазало, поради което зрителите са останали с погрешното впечатление за негърска намеса в родословието на Героя, но както вече обясних се касае за волна или неволна гримьорска интерпретация на образа, особено вероятна вследствие несъразмерна употреба на алкохолни или тревни субстанции.
© St. Born Taratancijskij i Ta6akmakanskij - Honorary General major Comodor of First WOMEN 's body division of Taratancian armed forces- First GENETICALLY expert of UTTAF (United Taratancian/Ta6akmakancian Armed Forces) .
цитирай
9. born - Писателката Людмила Филипова е от ...
24.01.2023 20:33
Писателката Людмила Филипова е от високоинтелигентния български род на неединствения български премиер Гриша, роден и израсъл в Украинския град Кадиивка, който имаше сериозни артикулационни затруднения при говоренето на български език. Унуката не е паднала много далеч от дънера ...
© St. Born Taratancijskij i Ta6akmakanskij - Honorary General major Comodor of First WOMEN 's body division of Taratancian armed forces- First ETHNICALLY expert of UTTAF (United Taratancian/Ta6akmakancian Armed Forces) .
цитирай
10. kvg55 - До 7. mt46
24.01.2023 20:46
Абе тия днешните писатели, актьори, политици, които са постоянно по телевизиите, се имат все за велики. Еднодневки.
цитирай
11. kvg55 - До 8. born
24.01.2023 20:53
Свети,
Щом е дошъл от Индия, няма начин да не е циганин. И талантът му на музикант го потвърждава.
цитирай
12. kvg55 - До 9. born
24.01.2023 20:54
Да добавя, че е и блондинка.
цитирай
13. leonleonovpom2 - Здравей, Краси!
24.01.2023 23:02
Днес гледах филма за София Асенина- Палеолог- руски филм Да , от рода на Асеневци е!
Е, не мога да си кривя душата, майстори са на историческите филми Играта на артистите е естествена, човек усеща атмосферата на времето, чувства се потопен в нея! Разликата с нашите филми на тази тема е именно там-неестествена игра на артистите и неулавяне на атмосхерата на времето
А, има един пробив- " Време разделно" и донякъде -"Хан Аспарух" Но общо взето- не умеят
Да , същият паралел то има и с партизанските филми на бивша Югославия и нашите!
Сега , относно измислената сцена с убийството ,което извършва цар Симеон Ами, не се вписва в профила му Той е високообразован, творец е, да извърши подобно варварско убийство, по такъв начин ? Да, трябва да има нещо необичайно, ясно ми е, но не и при Симеон и то по такъв начин Ако беше ромейски император или римски, бих го приел!
Бих приел подобен акт от цар Калоян, когато му съобщават ,че куманката носи храна на Бодуен Калоян е с Ботевия тип характер, холерик е! Привиква на прием и Бодуен и там го съсича, публично! Има такава версия 50на 50 съм склонен да приема това!
С няколко думи, не умеят да правят такива филми, така ,че да се чувстваш като зрител и ти в това време!
За Ботев, за Левски, не успяха да направят хубав филм!

Лека нощ!
цитирай
14. leonleonovpom2 - Що се отнася до Гриша Филипов, ве...
24.01.2023 23:21
Що се отнася до Гриша Филипов, веднъж присъствах на леко комична сцена Ръководителка на дисертацията ми беше сестра му Един път дойде и в комбината Разправяхме се с нея, пристигна и шефката Оплака се, че искаме апарат за анализ, всички условия сме изпълнили за закупуването, но разрешение няма
И тя, Т. Г. и каза да отиде при министър - председателя на среща, да му опише всичко и той ще реши проблема Казваше му галено-Батко!
После се смяхме, че няма да я допуснат до него Беше още министър председател Гриша Филипов Но знам , че е бил много земен човек Такава беше и сестра му! Веднъж се разминахме, беше ме поканила у тях да работим, с няколко минути И тя ми каза, че , ако беше станала срещата, той е щял да остане ,да поговори с мен Сигурно съм направил някааква гримаса Тя ме апострофира веднага- да не си мисля, че нямаше да ми обърне внимание! Не е такъв човек!
Та и сред тях имаше изключения
Веднъж, на " Свети Константин"-Пещера, бях във вила на роднини В съседната беше Мулетаров, мисля , че беше главен прокурор Засякохме се на чешмата една сутрин!
Поздравихме се и му казах, че сме роднини ,но не се познаваме Врътна глава в обратна посока и разговорът приключи Даже и не се заинтересува, какви точно? Може и да му е писнало от роднини, но аз нямаше да искам нищо!......
цитирай
15. kvg55 - До 13. leonleonovpom2
24.01.2023 23:26
Ботев и Левски са много висока топка. Нямаме още актьори за тях.
Сцената с извършено от Цар Симеон убийство във втория епизов ли е? Не съм го гледал.
цитирай
16. kvg55 - До 14. leonleonovpom2
24.01.2023 23:30
Абе и него го вкараха в народния фолклор – Сушата, кишата и Гришата.
цитирай
17. panazea - Нали знаете , че съм Панацея ! Аполон ми е дядо !
25.01.2023 00:27
Там музите , Орфей и Лин , всички са от родата .
цитирай
18. leonleonovpom2 - В първия филм е, Краси! после заг...
25.01.2023 00:28
В първия филм е, Краси! после загубих интерес и не гледах втория!
Е, не казвам ,че е светец, но е можело да се контактува с ниго- Г.Ф.
Спомням си, като ми посочига сестра му, да говоря с нея за ръководител, реакцията ми беше, да не съм луд? Тя няма да ми обърне внимание дори? Казаха ми ,че греша за нея, не е такъв човек
Изслуша ме, запозна се с работата ми, през цялото време ме гледаше изпитателно и накрая , след два часа, отсече- Почваме работа!Направи план, който аз после изцяло промених, но не каза нищо!От рода, как си го позволявам, кой съм аз?

А роднината веднага издигна стена между нас!
Хора разни!
Като се върнах, колегите очакваха друго развитие и останаха много изненадани!

Лека нощ!
цитирай
19. kvg55 - До 17. panazea
25.01.2023 08:17
Знам, знам!
Днеска всички търсят някакви деди благородници и аристократичен произход.
цитирай
20. kvg55 - До 18. leonleonovpom2
25.01.2023 08:19
Този момент съм го пропуснал.
А момчето ми казва, че имало някаква реплика от рода на : "Програмата ми е".
цитирай
21. panazea - Моите деди не са аристократи или благородници.
25.01.2023 12:34
Моите деди са богове !
Има малка разлика .
цитирай
22. kvg55 - До 21. panazea
25.01.2023 13:12
Разбира се, че не са.
Само отбелязах едно явление в днешното българско буржоазно общество.
В никакъв случай не те приравнявам с простосмъртните.
А разликата не е малка, а съществена.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5755713
Постинги: 2808
Коментари: 25797
Гласове: 34178
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031